maanantai 6. helmikuuta 2017

2016 Taimikasvatuksia - Tsinnia

Tsinnia eli oppineettenkukka on monille tuttu, mutta mulle uus tuttavuus. Vaikka kasvusto ei kukkiihi peitykkää, nii kukat näytti nii miälenkiintoosilta, että päätin tätäki monis plokiis näkemääni kasvia kokeella.


Tsinnia, Oppineidenkukka (Zinnia) sekootuspussista.

Tämänki kylyvin huhtikuun aluus. Olin lukenu varootuksia liian aikaasesta kylyvämisestä ja nopiasta kasvuvauhrista. Itämine tapahtuu muutamas päiväs. Tooooosi nopia!


Pitkiksi venähtänehet tsinnian taimet 16.5.2016

Öhöm! Jotenki taas pääsi repsahrus tapahtumahan. Ei ne kuallu, mutta koulimine pikkuuse postas. En onneksi laittanu rasiahan koko pussin sisältyä.


Tsinniooren koulimine 19.5






Melekee jo annoon periksi ja tuumasin että non pilalla. Mutta siirrin ne kuitenki taimipurkkiihin. Ku taimet oli nii ruakottoman pitkiä, tein spiraali-istutuksen. Kiärrin vartta purkkihi ja multaa päälle. Kyllä se varsi siitä vähä lyheni ja lisäksi latvoon ne. Niistä tuli ihan siärettävän näköösiäki. Tuumasin, että yritetty ainaki  o.

Istutin tsinniat katajakulumahan, kohtahan, mihinä ensin kukkiivat tulput. Yhtäkää kuvaa ei keskikesältä oo. Ei ollu näköjää palio kuvattavaa. Kukkimisen muistaakseni aloottivat reilusti heinäkuun pualella, mutta kasvusto oli jotenki aneemista. Ihimekkös tua, ei ollu alakutaival hääppööne.





Tsinniooren kukat on sitte metkoja. Non joka kehitysvaihees eri näköösiä. Mitä vanhempi kukka, sitä enemmä kerroksia vai onko eri lajike, ku kerran oli sekootuspussi. 


Katajakulumaa 17.8.2016

Kukat oli jotenki piänen näköösiä tai ainakin olin kuvitellu niiren olevan suurempia. Tuahon ei kyllä aurinko koko päivää paista ja olis voinu istuttaa tihijempähänki. Kukinta hiipuu loppusyksystä. En kylläkää antanu lisälannootesta, aluun kanankakkasatsin lisäksi, enkä kastellukkaa.


"Tsinniameri" 26.8.2016








Onneksi sattuu punavoittoone pussi. Pelekäsin, että meikälääsen tuurilla, kaikki on keltaasia. Muutama valakoone oli joukos. Näitä meinaan kokeella uurestansa. Jos olisin ny pikkuusen terävempi näiren kans. 


Kokeelin muute kylyvää koristetupakootaki. Muutama iti, mutta kualeentuuvat alakutaipalehelle. Partaohoran kans pääsin pikkuusen pitemmälle. Kylyvin muutaman siämenen ryppäisiin ja melekee jokaasesta iti ainaki yks. Mutta sitte se tavalline tarina, että kuivivat kylyvörasiahan, vaikka muka yritin kuinka kastella.


Kokeelen tänäki keväänä jotaki uutta. Jättiverbeenaa ainaki, jos löyrän pian siämeniä jostaki. Onko sulla uusia kokeeluja tulos tälle keväälle?


Taitaa tulla kylymä viikko, mutta yritetähän tarijeta!
Mukavaa alakuviikkua!

29 kommenttia:

  1. Komeita tsinnioita. Minä muuten yritin noita joskus kasvattaa, mutta eivät itäneet kunnolla ja jäivät vaan juromaan. Tympäännyin ja viskasin pois ne :)
    Pitäisi varmaan tehdä joskus uusita kokeilu :)

    VastaaPoista
  2. Kauniita tsinnioita, kivan värisiä! Minä kokeilen uutena tänä keväänä ainakin tupksuhernettä ja erilaisia unikoita, hyötykasvipuolelta enemmänkin mm. herneitä, papuja, pinaattia, erilaisia porkkanoita ja ehkä naurista. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla taitaa ollakki suuri kasvimaa. Mullon hyätypuali aiva lapsen kengis ja kasvatukses vaa perusporkkanaa, hernehiä ja jotaki salaattia.

      Poista
  3. Kyllä, tsinniaa löytyy munkin kukkapenkistä, mutta kylvän suoraan maahan ja aina ehtivät kukkimaan komiasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuuskohan tääläki suarakylyvö, soliski helapompaa. Vois kokeella ja varmuuren vuaksi osan esikasvattaa.

      Poista
  4. Tsinniaa en ole kokeillut, mutta sen verran hieno, että varmaan kannattaisi. Minulla olisi koristetupakan siemeniä, joita ajattelin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristetupakoota on mulla viimme vuarelta ainaki kolomia erilaasta. Innostuun ostamahan, ku näin nii montaa sorttia, enkä osannu päättää. Sitte ensimmäänenki kokeelu meni aiva mönkähä. Voishan sitä ottaa revanssin :)

      Poista
  5. Olet onnistunut satarosenttisesti verrattuna meikäläiseen. Ehkä syynä oli liian aikanen kylvö ja taisin nakata ne muutamat harvat luikut roskiin...
    Vielä jäi pussiin siemeniä, yrittäskö taas kiusata ihtiään niiden kans.
    Päivänsineä meinaan kokeilla kelloköynnöksen tilalle ja joitain yrttejä ajattelin kokeilla. Siinäpä ne uutuudet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alaku oli mulla aiva hyvä. Tuatannon keskikohta oli huanoon. Kannattaa kokeella, jos kerran siämeniäki on viälä jemmas.
      Mä en hevillä kelloköynnöksestä luavu. Päivänsineä en oo koskaa kokeellu.

      Poista
  6. Hienoja tsinnioita onnistuit kasvattamaan.
    Minä ajattelin tänä keväänä kasvattaa itse aiempia keväitä enemmän kesäkukkia mm. petunioita,ahkeraliisoja ja nukenkaulusta. Saas nähdä onnistuuko. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmat tuntuu hyviltä. Toivotahan kylyvöksille onnia!
      Ahkeraliisoja vois ittekki joskus kokeella.

      Poista
  7. Mulla on samat kokemukset kuin Maatuskalla. Sataprosenttinen epäonnistuminen, yhtään en saanu itämään. Kokeillu oon jo ainakin kolmesti enkä enää aio. On kuulemma idioottivarma taimikasvatettava, mutta mun kohdalla myytti rikottu!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts! Kuinkahan mulla sitte onnistuu nuanki hyvi. No ny meinaan kokeella uurestansa. Saas nähärä kuinka mun ny käy.

      Poista
  8. Minulla on ollut Tsinniaa muutaman kerran. Se onnistuu vaihtelevalla menestyksellä. Maahan siirtämisen jälkeen kasvaa jotenkin hitaasti ja on siksi hiukan epäkiitollinen. Kukinta kuitenkin korvaa monet vaivat, on todella kaunis. Meinaan kasvatella tänä vuonna limenvihreää tsinniaa, olisiko lajikenimi ollut "envy". Uutena kokeilen tuoksupielusta, etelänhernettä, linneen tupakkaa ja koristeportulakkaa nyt ainakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuan juromisvaiheen allekirijootan kans.
      Aiva outoja mulle nua sun uuret kokeelut. Toivottavasti kokeelut onnistuu!

      Poista
  9. Minä kylvin juuri samanlaisen sekoituksen noita tsinnioita viime vuonna. Alkujurotuksesta päästyään kyllä ne syksypuolella kukkivatkin ihan kohtuullisesti.
    Minä kokeilen nukkeasteria ainakin, ja yksi taimi lähti kasvamaan granaattiomenasta, samoin hämähäkkikukkaa kokeilen toisen kerran elämässäni. Sinivaleunikkoa ajattelin kylvää toisen puolen pussista sisälle ja toisen puolen hankikylvönä ihan uteliaisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuasta sun kokeeluusta ainaki hämähäkkikukka ja sinivaleunikko ovakki kai aika vaikeeta, kuulemma. Mutta sähän ookki mestarikylyväjä, nii eiväkköhän ne onnistu aiva hyvi.

      Poista
  10. Tsinnioita olen kylvänyt muutamaan otteeseen ja huomannut, että lajikkeissa on eroa. Yksivärisistä olen saanut parhaat kokemukset ja kookkaimman ja näyttävimmän kukinnan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti on eroja lajikkeeren välillä. Mun kokemus onki tasan yhyrestä pussista.

      Poista
  11. Täältä saakin näköjään hyvää vertaistukea noiden tsinnioiden kanssa! Nimensä mukaisesti lienevät oppineidenkukkia: minä en ole riittävän oppinut. Meinaavat nimittäin jäädä kitukasvuisiksi ja vähäkukkaisiksi, ei kannata ainakaan uhrata ruukkua meidän osoitteessa näille.

    Onnistuisikohan paremmin, jos hakisi kärryllisen hevonhyvää ja pistäisi siihen - vai tulisikohan ihan vaan vihreää vartta?

    Sini K.
    kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei ny iha täyttäny täysin munkaa orotuksia, mutta meinaan kokeella uurestansa. Jaa-a, senku tiätääs ;)

      Poista
  12. Zinnioita olen kasvattanut melko paljon ja tosiaan tuo kylvöaika ei sovi olla kovin aikainen, muuten taimet venähtää ja se saattaa hidastaa kukinnan alkua. Daaliakukkaisesta pidän eniten, pienikukkaisia tai kovin kerrottuja en ole enää aikoihin kasvattanut. Mutta ehdottomasti suosittelen tosi lämpimästi matalia lajikkeita. Mulla oli ensi kertaa viime kesänä kasvussa Marylandin zinniaa ja tietty keltaista 'Zahara sunburst' mutta vallattomasta innokkuudestani se johtui että väärä pussi käteen messuilla osui. Nyt olen maltillisempi ja punasävyisiä ostan (double sahara strawberry, zahara coral rose, zahara starlight rose). Alkuun ihmettelin kasvutapaa, ja sitten tajusin, taimelle korkeutta ei tulekaan kuin max 30-40 cm, ei tarvinnut latvoa ollenkaan ja puska tuli kuitenkin. Siemenet laitoin multiin joskus vapun aikaan (kylmään lasikasvihuoneeseen), kesäkuun alussa suoraan piharuukkuun ja sinne kesäkukkalannoite. Sitten vain kastelin kun muistin ja ihan taivasalla kasvoivat ja kukkivat ihan mahdottoman paljon ja keräsivät perhosia. Ei tullut hujoppeja, suosittelen siis lämpimästi ja sydämellisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos valaasevasta kommentista! Ny vaikuttaa siltä, että pitää vaihtaa kylyvöstratekiaa eli kylyvö palio myähääsemmäksi. Mulla ei kyllä ollukkaa mitää hyätyä nua varahaasesta kylyvöaijankohorasta. Päivastoo, tuli mutkia matkahan :D

      Poista
  13. Minä yritin viime keväänä zinnioita kasvattaa - niistä mitään tullut.. No, onneksi on niitä joilla taito on tallella ja saa nauttia näin kuvien välityksellä kukkien kauneudesta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitua oo.... puhtahalla aloottelijan tuurilla nuanki hyvi. Keväällä sitte taas kattothan onnistuuko ny.

      Poista
  14. No niin, liian aikaisin näköjään kylvin ekan koe-erän, ehtivät venähtää jo ennenkuin huomasin niiden itäneen. Näiden tietojen perusteella en kylväkään loppuja vielä vähään aikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Non nii nopeeta, ettei nuaren kans tartte kyllä hötkyyllä.

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...