lauantai 4. helmikuuta 2017

2016 Taimikasvatuksia - Kesäpäivänhattu

Plokiis käy jo kauhia kuhina siämenpussien ympärillä. Ja osa on jo kylyvämisen aloottanukki. Meikälääsen kylyvökset on nii piäniä, enkä oo viälä aloottanu. En oo palio esikasvatteluja harrastanu, ku on nii huanoja kokemuksia. Unohrat kerran kastelun ja  son sitte siinä, koko homma.


Kesäpäivänhattu (Rudbeckia hirta var. pulcherrima) 'Chemy Brandy'Oon aikaasemmi kasvattanu kelloköynnöksiä ja asteria. Ny innostuun kokeelemahan jotaki muutaki. Oon ruvennu tykkäämähän päivänhatuusta ja ku näin tällääsen tummanpunaasen kesäpäivänhatun siämeniä, päätin kokeella.


4.4.2016

Itiväkki iha kiitettävästi. Tykkään tällääsistä, jois on heti sevverran suuri sirkkalehti, että sen näköö  sokiampiki. Kivoja piäniä karvaasia lehtiä. 


8.6.2016
Kouliin ne suurempiihi purkkiihi ja istutin ne penkkihi 8. kesäkuuta. Ajattelin että olisivat pihalla paremmas turvas. Ilimat ei kovin lämpöösiä ollu, mutta viritin päälle harson. Siksi tua kaareva petooniverkonpala on tuas penkis.


5.9.2016
Jos ny kylyvän näitä, niin kylyvän aikaasemmi. Aloottivat kukinnan vasta elokuun kuurentena. Mummiälestä turhan myähä. Koskas teirän kesäpäivänhatut on ruvennu kukkimahan? Voi tiätysti johtua kesän ilimoostaki.


5.9.2016
 Multahan sekootin kanankakkarakehia ennen istuttamista, enkä tainnu muuta lannootetta antaakkaa. Aluus kastelin, mutta vettähän tuli myähemmi taivahalta  iha riittävästi. Ainaki luulen nii :)


13.9.2016Kertaakaan en latvonu, mutta haaroottuuvat itte. Korkeutta tuli pikkuusen liikaa tai johtuuko kovista tuulista, että menivät vähä lakohon. Luin jostaki, että kesäpäivänhatut olis seleviytyny talavesta, vai oliko keriinny siämentämähän ja iti  seuraavana kesänä, joka tapaukses, seuraavanaki kesänä sitä oli kasvanu samas paikas. Onko jollekki käyny nii? Istutin tuluppaania nuaren väliihi, että eres jotaki kasvaas keväällä. Jos ei muuta nouse, keksin jotaki.


5.10.2016

Ensimmääset pakkaaset tuli aiva liia varahin. Nuppuja oli viälä aukeematta vaikka kuinka palio. Kukinta jäi jotenki vajaaksi. Orotin koko aijan sitä hetkiä, ku kaikki nuput olis auki. Sitä ei vaan tullu.


Lumista lauvantaita - meillon jo kolome senttiä lunta!

28 kommenttia:

 1. Kesäpäivänhatut ovat kiitollisia kasvatettavia. Ne ovat kaikki persoonallisen näköisiä yksilöitä eivätkä mitään klooneja.
  Tutkin omia tiedostojani. Olen itse kylvänyt niitä vuonna 2014. Huhtikuussa kylvin ja elokuun puolivälissä alkoivat kukkimaan ja kukkivat sitten pitkällle syksyyn. Syyskukkijoita on ihan liian vähän. Meillä tuppaa nyt syksyt pitenemään. Jos siitä lokakuun ensimmäisestä hallasta selvitään, hyvällä tuurilla mennään lämpöisissä keleissä jouluun asti. Viime syksynä kylmät tulivat harmillisen varhain. Sitä ennen oli useampi pitkä lämmin syksy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa jaa, että teilläki rupes kukkimahan nua myähää. Ei se aiva kokonansa kualeentunu ensimmääsehe pakkaasehen, mutta kyllä siihe jäläki jäi. Kasvu loppuu. Syyskukkijoota ei torellakaa oo koskaa liikaa. Siämenestä itte kasvatetut kesäkukat onki hyvä lisä.

   Poista
 2. Minäkin kasvatin viime keväänä kesäpäivänhattuja. Kylvin ne maalis-huhtikuun vaihteessa. Kukkimaan alkoivat minullakin vasta elokuussa ja paras kukinta jäi tulematta pakkasten takia. Samaa lakoamisongelmaa minullakin oli noiden kanssa.
  Hienoja isoja kukkia tuli, mutta jotenkin eivät kuitenkaan olleet monen kuukauden esikasvatuksen arvoisia, kun aloittivat niin myöhään kukkimaan eivätkä edes ehtineet kunnolla kukkimaan. Jotenkin meni maku kesäpäivänhatun kasvattamiseen uudestaan. Ehkä viime kesääkin voisi syyttää...

  Täälläkin on tullut vähän lunta. Saisi tulla vähän enemmänkin kasvien suojaksi, kun on kunnon pakkasta luvattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli aivan samoolla linijoolla mennähä :) Tairan kans kokeella kasvattaa jotaki muuta. Yksittääne kukka oli kyllä komia ja kukan keskusta oli ku mustaa samettia, mutta nii palio jäi aukeemattomia nuppuja että vihaksi pisti.

   Poista
 3. Mulle kesäpäivänhattu on uusi tuttavuus, en ole kokeillut. Sopii hienosti muiden punertavien kasvien taustalle kukkapenkissäsi. Ne monivuotiset päivänhatutkin kukkii vasta aivan heinäkuun lopulta tai vasta elokuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oo monivuatiset talavehtinu. Saa nähärä kuinka ny käy. Olis kaks tainta talavehtimas. Eli neki kukkiisivat tosi myähän.

   Poista
 4. Joskus olen kokeillut päivänhattua kasvattaa siinä onnistumatta. Valmiiden taimienkin kanssa on ollut ongelmia. Viime keväänä siirsin sitten hengissä säästyneet taimet uuteen paikkaan. Saa nähdä nouseeko. Jotain kesäkukkaa ehkä kylvän, siemeniä en ole vielä hankkinut. Suoraan sanottuna en ole uskaltanut mennä siemenhyllyjen lähelle kaupassa käydessäni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kualeentunu monivuatiset. Ny lisäsin aimo annoksen hiataa. Märkyytehen ne kai yleensä kualoovat.
   Mä kattelen aina joka siämenhyllyn jonka näen, mutta voin olla aiva hyvin ostamattaki. Ei tua esikasvatus oo iha täyrellä teholla iskeny.

   Poista
 5. Nättejä ovat hattusi. Noita voisi joskus kokeilla. Nyt olen päättänyt jättää kylvökset vähiin, kun mökkimatka on niin pitkä, että alkaa olla hankalaa taimikasvatus kotona mökkiä varten. Meillä on lunta niin paljon, että kävin tänään hiihtämässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sitte olis joskus lyhempi mökkimatka. Meillä ei oo mitää maharollisuutta lähtiä hiihtämähän. Kai johonaki pururaralla on teheryt larut, mutta mualla taitaa pikkuusen tihkaasta ;D Lunta on kai kolome senttiä.

   Poista
 6. Kauniita kesäpäivänhattuja! Niitä voisi joskus itsekin kokeilla. Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Tulipas niistä kauniita. En ole näitä koskaan kokeillut. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nii palio muitaki maharollisuuksia. Kiitos samoon!

   Poista
 8. Olen jo pitkään haaveillut kesäpäivänhatuista, mutta en ole rohjennut kokeilemaan juuri esikasvatuksen vuoksi. Sinun kasvatukset onnistuivat kuitenkin todella hyvin. Tuo viimeinen kuva on tosi kaunis, vaikka pakkanen varmaan tuhosi kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä esikasvatus sullaki onnistuu, ku onnistuu mullaki :) Eihä kaikki kokeelut aina onnistu. Kyllä pakkaane merkkinsä jätti.

   Poista
 9. Minulta ei tahdo siemenkasvatus onnistua. Joko unohdan sen yhden kerran kastella, tai sitten kastelen topakkana ihan liikaa. Ei ole mun lajini ja pakko myötää häviö. Joka vuosi kuitenkin yritän jotain kasvattaakin, mutta usein haen sitten topakat taimet puutarhalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haen suurimman osan kesäkukista kans suasista taimistoolta ja perennat oon hakenu aina. En kuitenkaa nii montaa tainta halua yhtä lajia. Mutta iha miälenkiinnosta jotaki kokeelen kasvattaa.

   Poista
 10. Hyvin onnistuit noiden kanssa. Hyvä värikin noissa on. Harmillisesti monet alkaa kukkia niin myöhään, että halla vaanii nurkan takana. Toiseksi viimeistä kuvaa katsoessa tuli mieleen, että noiden kanssa sopisi hyvin jokin pienikukkainen valkoinen/vaalea kukka. Nousisivat vielä paremmin esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Färi oli hyvä, tummaviini, ei peruspunaane. Son aivan tosi, että koko kevään hoitamiset ei välttämättä kerkiä saara palakkaa. Nii sopiiski. Jos nuata joskus viälä kokeelen, nii laitan jotaki valakoosta sekahan/viärehen.

   Poista
 11. Komeita ovat. Mä kasvatan siemenstä kelloköynnöksiä seinälle

  VastaaPoista
 12. Tosi kaunis kukka, on käsittääkseni myös tosi trendikäs. Syyskukkija tämä onkin vaikka nimessä "kesä". Harmi kun Suomessa niin lyhyt kasvukausi, nyyh. MItä aiot tänä vuonna laittaa? Mulla on ainoa perinne muutama kesäkukkapussi lähinnä ruukkuun ja muutamaa kesäköynnöstä esikasvatuksena. Juuri yritän valita sopivia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii joo, ny onki kaikki tummat POP!
   Oon vasta valinnu muutaman pussin. Anskattoo ny, mitä viälä keksin.

   Poista
 13. Minulla on ollut Kesäpäivänhattuja ehkä kerran, kasvoivat jotenkin niin kituliaasti, etteivät tulleet lempparikukiksi sillä kokemuksella. :D Ajattelin antaa niille tänä kesänä uuden mahdollisuuden ja ostin "talonpoikaislajikkeen" siemeniä Isoäidin Kasveista. Ajattelin kohta ryhtyäkin esikasvatuspuuhiin, jotta kukinta aikaistuisi. Kauniita olivat kyllä nuo sinun kesäpäivänhattusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua oli hyvän näköösiä. En moiti ku myähäästä kukintaa ja vähä pakkasivat laota. Kasvoovat korkiemmiksi ku 50 senttiä.
   Toivottavasti onnistut paremmi tämän lajikkehen kans.

   Poista
 14. Kauniita kesäpäivänhattuja samoin, kuin Rudbeckia suvun perennat.
  Hyvää Runebergin päivää sinulle.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...