sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Pikku potageri

Tykkään puutarhas sujuvista kaarteesta ja muutenki pehemeestä muaroosta. Mutta, tuvan eteläpäärys, mullon jämpti, neliömääne potangeri, muatopuutarha. Ku aikoonani näin leheris muatopuutarhoja, rupesin het suunnittelemahan sellaaselle paikkaa. Ainut alue miten ollu viälä aloottanu, oli eteläpääty ja siihen se sitte muatoontuu, terassin jatkeeksi.

Jonkullaane potagerin määritelmä = ranskalaisen muatopuutarhan kaavojen mukahan istutettu kasvitarha eli hyätypuutarha.


Siälä se potangeri viälä nukkuu talaviunta. Eilee (la) paistoo nii komiasti aurinkoki, mutta............mitäs mun silimät näki......jäniksen jäläkiä!!!!!!! Ja mäku oon nii trossannu, ettei meillä. Ei enne, mutta ny ku räksyttäjä on muuttanu paremmille mettästysmaille.......
.......nii ny, jänis on tänne eksynyt
....ja löytyy, mustikkapuskat järsityt. Auts!
.......Näi tänää, mutta kuinkas enne.


**********

 Palatahampa pikkuuse taapäi, aikahan, ku meikälääne muutti tänne.


2004 huhtikuuPotangerin paikalla oli alunperin anopin mansikkamaa. Takana oli pottumaa, johonka olin tuikannu valeistutuksehen erellisestä puutarhasta tuamani kasvit. Hävitin mansikkamaan, tasootin sen ja ajelin sujuvasti kaikkien roskien yli leikkurilla. Muutaman vuaren aluetta hallitti, aah, nii kaikkien rakastama  rampoliini.


v.2008


Rampoliinin aika meni ohitte ja tuli aika teherä alueelle jotaki. Ku myrkytin alueen terassin teon yhteyres, alootin samalla potangerin teon. Piäni simppeli alue, 4m x 4m, johonka oli tarkootus tulla  juurikasvimaa.


v.2008

Koristekasviista tyhyjentyny pottumaa muuttuu mansikkamaaksi. Välikäytävät laroon vanhoosta tiilistä, joita olin riiheltä ilokseni löytäny.


v.2008
Sainhan mä siihe jotaki kylyvetyksiki ja istutin siihe kolome mustikkapuskaa. Siinon yks Alvari ja kaks Ainua.


26.7.2010


Keskelle halusin jotaki kukkivaa ja istutinki isännän halakaasemahan, pohojattomahan  olijytynnyrihin, kaks kärhyä. Rajasin alueen lauroolla.


8.6.2012
Eteläpääty ei oo vatupassis, vaa viättää pikkuuse pellolle päi. Siinä tuliki puluma, kuinka saara keskustan tiililaronta sopivasti viättäväksi. Naruja vaa ristihin rastihin, reunasta reunahan.


25.9.2013
Sitte tuli aika muuttaa mansikkamaan paikkaa.......


14.6.2014

.....ja siitä alakooki potangerin alamäki. En tykänny kattella mansikkakangasta, eikä mansikat tykänny olla siinä. Tappotalavi vei lopukki taimet ja entine mansikkamaa muuttuu väliaikaaseksi kasvien säilytyspaikaksi ja lopuksi rikkaruahojen temmellyskentäksi.
........kunnes tuli v.2017 kevät.

9.5.2017
Ja päätin ilimoottaa pihan avoomiihi. Tiäsin, että tämä alue teettääs kaikkista eniten töitä. Muutaman vuaren oonki tonkinu iha mualla. Etupihalla ja  tiänpualella oli jo isoot istutusalueet, jokka vaatiis vaan piäntä fiksausta.  Länsipualella kiamurteli kivinen kinttupoloku kasveineen, mutta terassipäärys ei ollu mitää. Tuanne oikiahan reunahan päätin teherä kasvuloorat ja samalla reirata potangeriaki.


10.6.2017

Loorien teos kesti yllättävän kauvan ja alue jäi kokonansa hoitamata.


16.6.2017
Meinas pukata piäntä paniikkia, eikä aikaa avoomiihi ollu täs vaihees ku pari viikkua. 


4.7.2017

Tilasin määrämittoohin sahatut lankut ja käsittelin ne terassiölijyllä. Sisäpualelle leikkasin patolevysuikalehet. Nostin reunat tällä kertaa lähes vatupassihin. Reunoosta tuli ny tarpeheksi jämäkät, eikä nämä ainakaa viälä kiamurtele mihinkää suuntahan.


Uuristettu potangeri
Ennen avoomia kerkesin kylyvää porkkanoota, jokka kasvoovakki iha hyvin, kylymästä kesästä hualimatta. Lavakauluksihin kylyvin hernehiä. Neki kasvoovat hyvi, mutta suurin osa paloosta jäi valamistumatta. Vanhat tiilikäytävät annoon olla toistaaseksi koskematta, vaikka osa tiilistä onki iha tuusan nuuskana.
Alue koki tarvittavan kasvojen kohotuksen, joka ei viäläkää oo valamis, mutta hyvällä aluulla kuitenki. Eikä varmahan olisi täskää vaihees iliman avoonten tuamaa painetta. Keväällä istutan potangerihin mansikoota. Laitan alle katekangasta ja olokia, jos olis mukavemman näkööstä ku mansikkakangas ja keskityn täyttämähän muukki loorat kasviilla, syätävillä ja varmasti sinne joku kukkaki eksyy,  ennenku ne lahoo. 


Aurinkoosta helemikuuta!

37 kommenttia:

 1. Minulla kasvaa yhdessä lavakauluslaatikossa mansikkaa, ei ole katetta eikä edes olkea ja on toiminut hyvin, muutaman rikan joutuu yhdessä kesässä kitkemään mutta ei enempää. Hienolta näyttää potagerisi, tykkään vanhoista tiilistä ihan hulluna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla etten laita mansikkojen alle mäkää mitää. Niihän solis kivoomman näkööne. Vanhoos tiiliis on sitä jotaki :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen muodonmuutos. Puutarha elää käyttötarpeiden ja mieltymysten mukaan. Lopputulos on todella kaunis ja ympäristöön sopiva. Minäkin tykkään kovasti tiilistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhahan ei oo koskaa valamis, mutta toiset alueet muuttuu enemmä ku toiset. Tiilet on ihania.

   Poista
 3. Hyvän näköinen alue. Harmi, etteivät nuo tiilet kestä kovin montaa vuotta meidän sääolojamme. Olisivat niin kauniita patinoituessaan.
  Onko teillä joku ehtymätön raudoitusverkkovarasto, vai käytkö rautakaupassa leikkauttamassa itsellesi sopivia paloja? Se on niin jämäkkää materiaalia, ettei sitä ihan helposti pienen auton takapaksiin laiteta rullalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sanomani, että mustikkapensaat ovat jänisten herkkua. Ensimmäisen mustikkapensaan jänis söi maan tasalle, kun en riittävän ajoissa niitä syksyllä suojannut.

   Poista
  2. Nua tiiliympyrän tiilet on pysyny paremmi ehejinä, ku laitoon alle eres pikkuusen sepeliä. Olis saanu olla ihan kunnon kerros, mutta tiilet olis noussu liian korkialle. Tiilikäytävien alla on vaa hianua hiataa, mikä jää liian kostiaksi. Tiiliski on eroja.
   Vuasien mittahan on verkkoja kerääntyny ja haen melekee joka vuasi lisää. Hevoostrailerihin mahtuu just piänempi verkko kokonansa ja pakettiautohonki piänen säärön jäläkihi. Tai sivusta voi leikata kaupan pihas soiron pois, jos tiätää mitä siitä teköö. Isoommat, paksummat rautaverkot on tuatu pihahan rautakaupan autolla.
   Tiaros on ollu mustikootten herkullisuus, mutta oon nuahin koirihin nii luattanu. Loput koirat on vaa nii hilijaasia, ettei ne palio pukahrakkaa, vaikka pupu menis pitkin kuanua.

   Poista
  3. Julkisivutiilet taitavat kestää paremmin aikaa. Harmikseni niitä ei monen montaa kellarissa ole.
   Tytär myi hevostrailerinsa pois, mutta kengityshommissa hänellä on edelleen pakettiauto. Täytyypä vinkata, että kevään korvilla kurvaisee rautakaupan kautta ja tuo mukanaan raudoitusverkkoa.

   Poista
  4. No hyvä! Sullahan on kulijetuspuluma ny ratkaastuna.

   Poista
 4. Oli tosi mielenkiintoista lukea potagerin vaiheista! Ja lopputulos on kaunis ja persoonallinen. Näyttää kivalta, kun siinä on tasoeroja.
  Kuten Between tuossa edellä jo mainitsi, pensasmustikat ovat pupujen suurinta herkkua, hedelmäpuiden ja tyrnin taimien ohella. Eli kannattaa suojata ne pikimiten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kiitos!
   Kävinki ens hätihin heittämäs päälle vanhoja lakanoota, että herkuttelu olis eres pikkuuse vaikiempaa.

   Poista
 5. Mielenkiintoisesti ja hauskasti dokumentoitu tämä alueen muutos. :) Kiva nähdä, mitä seuraavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkotoimenpiteet on itteltäki viälä osittain pimennos. Jotaki ireoota on, muttei mitää varmoja päätöksiä.

   Poista
 6. On iso muodonmuutos tapahtunu noista alakuajoista. Tuo tiili ladonta on mielenkiintonen ja kaunis. Kyllä siulla on hyvät suunnitelmat ja jo nyt mukavan näköstä. Meillä ol kauriit käyny ja temmeltänneet pihlajsta vielä loppuja marjoja. Tännään olkii aurinkoinen päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siihe ny ainaki jonkullaasta ryhtiä tullu. Tiili on hiano ja monipualine materiaali. Onneksi meillei oo kauriista harmia, rusakoos on tarpeheksi. Tänää oli tääläki aurinkoone päivä.

   Poista
 7. No, olipa kiva postaus! Todella hieno se on nyt tällä hetkellä, vaan saatko taas jotain uutta ideaa?!

  VastaaPoista
 8. Kuvat kertovat kivasti vuosien aikana tapahtuneista muutoksista alueella. Kasvulaatikot tuovat varmasti helpotusta kasvatukseen ja antavat myös tiettyä ryhtiä alueelle. Kivalta näyttää jo nyt ja mitä tapahtuukaan vielä jatkossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainaki rikkaruahoja on looravilijelys vähemmä, eikä tartte kyykkiä nii palio. Tualle alueelle o luvas tällä hetkellä suurimmat muutokset. Pitääs vaan päästä ittensä kans yhteesymmärryksehen vaihtoeheroosta.

   Poista
 9. Olipa tosiaankin mielenkiintoinen kertomus! Paljon on tapahtunut ja varmaan paljon vielä tuleekin muutoksia, mutta hyvin kaunista on. Mustikat ovat pupujen lempiruokaa. Upeat tiilikiveykset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhuroontihan on ikuusta muutosta. Tämäki alue viälä täyrentyy.
   Joo, taitaavat olla ruakalistalla kärkipääs. Tiilipinnoosta tykkään ittekki.

   Poista
 10. Mielenkiitoinen kuvatarina! Tällä tavoin monet kulmat muuttuu ja kehittyy, mutta huippua on, että olet kuvannut kaikkia vaiheita. Kunhan kesä koittaa, potager täyttyy vihreydestä ja tietysti - kukista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin jo erellises puutarhas kuvannu jonku verran. Ja tääläku halusin myllätä joka paikan, nii onneksi tajusin aloottaa kuvaamisen aluusta asti. Aluus oli iha tavalline pokkari ja kuvat paperikuvia. Nua ensimmääset onki skannattuja. Toivottavasti sais ens keväänä kerranki porkkanat yms. siämenet aijoos maaha.

   Poista
 11. Kesäisestä käynnistä puutarhassasi jäi mieleen juurikin tuo tiiliympyrä ja laatikot. Minullakin on tiiliä käytössä, mutta yksi käytävä on ihan palasina, pitäisi purkaa se. Mun lavakauluslaatikot on olleet vähän huonolla käytöllä viime aikoina. Sain uusia laatikoita miehen serkulta ja viime kesänä aioin istuttaa niihin mansikkaa. Jospa tulevana kesänä saisin sen tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähän oot joskus kysynykki jotaki tuasta tiiliympyrästä. Tiilet kestäävät paremmi, jos on larottu sorakerroksen päälle, ettei vesi jää seisomahan alle. Loorat sai palio huamiota, ku non normaalia korkiempia. Yritetähän molemmat käyttää looria täyrellä teholla.

   Poista
 12. No, kyllä on paikka paljon kohentunut! Sinä olet taitava likka tekemään kaikenlaista! Ihana tuo tiiliympyrä. Minä vihaan tramboliineja! Ne ovat ihan hirveän näköisiä. Niitä pari naapuripihoissa on ja väkisinkin osuu näköpiiriin, vaikka kuinka yritän vältellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään touhata, varsinki pihalla. Ja jos en itte tee, mitää en saa. Isäntähän ei korvaansa tapaa lotkahuttaa meikälääsen puutarhajutuulle.
   No, ei rampoliinit oo mitää kaunistuksia tosiaankaa. Yhyres välis niitä oli joka pihas. Pahin innostus on tainnu mennä pikkuusen ohi.

   Poista
 13. Kovin ovat maisemat muuttuneet ja täytyy sanoa, että kovin ovat kaunistuneet. Sinä olet jaksanut puurtaa määrätietoisesti vuodesta toiseen. Suurella pihalla joka nurkka ei voi olla joka hetki viimeisessä prässissä. Kuitenkin joka vuosi paremmassa ja priimaa näyttää monin paikoin pukkaavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostaki kumman syystä, ei ollu kuvaa aallonpohojasta. Pahimpina aikoona rampoliini naamiootuu hyvi nokkoosten, horsmien ja jopa pujojen sekahan. Son myännettävä, että joka kesä jää joku paikka vähemmälle huamiolle ja seuraukset sen mukaaset. Onneksi uus versio on useemmi parempi ku vanha :)

   Poista
 14. Ai että on makia seurata vuosien varrella otettuja kuvia ja muutosta! Sehän syntyy aina kulloisienkin tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Minäkin olen tosi paljon hyötykaseillut, mutta perheen koon pienentyessä aina vain suurempi ala siirtyy kukille. Luonnolista kehitystä sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä yllättävän nopiaa unohtaa entiset versiot ja on ittekki mukava huamata muutos. Useen huakii, ettei oo saanu mitää teheryksi, mutta kuvat kertoo toista. Musta tuntuu, että mulla hyätyvilijely nostaa päätänsä. Helappo siton lisätä, ku ei enne oo oikee mitää ollukkaa.

   Poista
 15. Hieno muutos! Avoimissa on se etu, että tulee puutarhurille vipinää kinttuihin. Ensi kesänä jätän kyllä ne vipinät muille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloon kerkiää teherä vaikka mitä, tai ainaki melekee :) Mäki meinaan käyrä taas muiren puutarhoos.

   Poista
 16. Hieno ja mielenkiintoinen muutos! Kivasti olet löytänyt kuvia vuosien varrelta. Mukavia talvipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alakuvuasilta on kuvia aika vähä. Pokkariaikana puuttuu joltaki kesältä puutarhakuvat kokonansa. Digikuvia tulooki napsittua kesääsin lähes päivittäi. Kiitos, samoon!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...