maanantai 26. helmikuuta 2018

Taimikasvatukset 2017

Oliskohan aika tutkaalla erellisvuaren esikasvatuksien tuloksia, näi uuren kasvatuskauren kynnyksellä. Osa plokkaajista on päässy jo hyvähän esikasvatusvauhtihi. Meikälääsen alaku taas, on käynnistyny pikkuusen yskährellen. Viimme keväänä innostuun kokeelemahan esikasvatusta pikkuusen tai aika palioki, suuremmas mittakaavas ku enne. Mullahan on vähääset yritykset pakannu tyssäämähän kastelun unohtamisehen. Yhyren päivän unohrus ja son sitte siinä.



Helemikuus.........


Kelloköynnös kylyvetty 7.2 ja 14.2,                     jättiverbeena 14 2                                    ja malabarinpinaatti 14.2.






.......kylyvin kukinnan varmistamiseksi kelloköynnöksen, kahares eräs. Jättiverbeena oli uus kokeelu, johonka olin ihastunu avoomis ja Sundilla. Ohojeeren mukahan sitä pitääs kylymäkäsitelläkki, mutta mulla iti kymmene siämentä alle viikos ja ne riitti ja sain pirettyä ne hengiski. Kasvatusten tulokset onnistuuvat hyvi ja näistä teinki erillisen postauksen jo ennemmi.


Paras malabarinpinaatti 11.9.2017 terassipenkis.

Malabarinpinaatista iti joka ainut siämen (10kpl), mutta lopputulos oli tosi surkia.  Taimet kasvoovat hyvi,  mutta pihalle viännin jäläkihi, kasvu tyssäs täysin. Kesä oli kylymä ja sateene. Parahite kasvoo terassipenkin köynnösritiläs kasvava, mutta seki jäi kauvas tavootteesta. Köynnös olis pinkkisine varsinee ja kukkineen tosi koristeelline, mutta tairan jättää sen ny kylyvämättä tai sitte vaa muutaman siämenen, vasta maalis - huhtikuus.



Maaliskuus........


Tuoksuköynnös 11.9.2017

 Matalat tuaksuköynnökset kylyvin 5.3 ja iha liia varahi. Taimet kuivi ja osa rujoo muute vaa tai kasvoo harvaa haippua ja jouruun tekemähä lisäkylyvöjä parihinki kertaha, lisäämällä samahan purkkihi lisää siämeniä. Kukkiivat ne kuitenki, tosi myähää. Surkia tulos. Ny alootan esikasvatuksen ehkä vasta toukokuus tai laitan siämenet suaraa pihalle. Niinku moon ennen teheny ja moni muuki.


Höyhenheinä 'Pony Tails' 17.9.2017.

Höyhenheinän kylyvin 11.3 laitoon nua kymmene siämentä aina yhtehe kasahan ja multaa aavistus päälle. Hyvin itivät ja sain kivoja höyhenheinätuppahia. Osan laitoon purkkihi.........


Höyhenheinää mariakuusipenkin reunas 20.8.2017.

......ja osan penkin reunaha. Tykkäsin  ja näitä meinaan kylyvää tänäki vuanna.







Kuun lopus 30.3 kylyvin montaa sorttia; hyasinttipapua, ahkeraliisaa (sekootus), jaloritarinkannusta (sekootus), oranssia zinniaa, zinniasekootusta, pinkkiä kiinanasteria, vaalkelt. samettikukkaa ja kahta matalaa auringonkukkaa.


Hyasinttipavut 7.5.2017

Hyasinttipavus ihastuun tiätysti nuahi violettiihi kukkiihi, pavuusta viis :) vaikka niistäki tuli violettia. Piilootin purkkiihi 6 papua, jokka kasvoovat liianki lujaa. En saanu aikaaseksi latvoa niitä, joten kasvoovat liia harvooksi ja pitkiksi ja aivan karmiaksi punosvyyhriksi. Muutama kukkaki ilimestyy jo sisällä.


Reppana hyasinttipapu 11.9.2017.

Ku kevät oli nii kylymä, lykkäsin pihalle istuttamista maharollisimman myähälle eli kesäkuun loppuhu. Pari laitoon kinttupoluun tikkahien verkkoho ja loput navetan nurkkapenkin sähkötoloppahan. Laitoon siihe ensin petoonoverkonpalan, sitte istutus ja vaikka kiataasin viälä suajaksi harsua, tulos oli katastrofaaline. Siihenku sopii tuuli ja aurinko, leheret rupes het lurpottamahan ja kuivivat tai paloovat lopulta pois. Loppukesällä sitte ruatoohi ilimestyy muutama uus lehti. Kinttupoluun taimet kualivat het kättelys...... ei jatkoho.


11.4.2017
11.4.2017
























Ritarinkannukset ja ahkeraliisat kylyvin samallaasihi viinirypälerasioohi ja näiren kans tuli sitte kunnon kämmi. Halusin kasvattaa muutaman ritarinkannuksen, jos sattuus tuuri, että sekootuspussista vaalia violetti itääs. Luin, että ritarinkannukset olis huanosti itäviä. Ahkeraliisoosta innostuun, ku  varsinaane taimimestari Tuulikki,  Kukkia ja koukeroita -plokista mainosti niiren helappoutta. No, kuinka ollakkaa, ritarinkannuksia iti ainaki milioona ja ahkeraliisoja lopuksi...... tasan kolome! Kyllä pisti vihaksi, nehän iti iha vääri!


"Ritarinkannukset" 8.5.2017





Meni toista kuukautta, ennenku lamppu syttyy. Mulloli menny nimilaput sekaasi ja ku sen tajusin, nii tuli kauhia kiirus koulia lissut ja pelastaa, mitä pelastettavis oli. En tajua viäläkää, kuinka voi joku olla nua sokia. Onko kellekkää tullu vastaavaa etehe?


Ahkeraliisat tuluppaanitiällä 28.9.2017.






















No, mä sain kuitenki lissukki pihalle kesäkuun loppupualella. Osan laitoon puuastiahan aurinkohon ja osan istutin tuluppaanitiän viärehe variohon. Varios kasvavat näyttivät paremmilta ja lissuja meinaan kasvattaa tänäki vuanna.......paremmalla onnella.

Sain mä lopuksi kaks ritarinkannuksen taintaki istutuskokooseksi ja istutin ne loppukesällä leimupenkkihi. 


30.8.2017

Zinniasekootuksen taimet venähti taas aika hujopiiksi, niinku erellis vuannaki, mutta pihalle päästyään vankistuuvat ja kukkiivat koriasti kinttupoluulla, terassin viäres. Oranssien zinniooren taimet kuali kuivuutehe, samoon pinkit kiinanasterit. Ny räpötän siämenet suaraa maaha tai alootan esikasvatuksen huamattavasti myähemmi.


Isosamettikukka 'Vanilla' 28.7.2017







Isosamettikukka 'Vanillaa' kualasin mones plokis. Tykkäsin sen vaalian keltaasesta färistä. Muistan ku äitee kasvatti joka kevät, oranssia samettikukkia ja kehuu niiren helappoutta, joten päätin kokeella. Helappua oli ku heinän teko, kerranki. Siämenet itivät ja taimet kasvoovat hyvi. Istutin niitä  mm. kasviloorahan ja kaaripenkkihi, katajan etehe. Näitä laitan tänäki vuatena.


Auringonkukka 'Teddy Bear'  ja pikkuköynnöskrassi 'Black Velvet' 1.8.2017

En oo koskaa tykänny auringonkukista, niistä pitkistä hujopiista, muttaku näin, että niitä on matalootaki mallia, niitä päätin kokeella.  Niistä tuli iha ookoot. Istutin taimet isoohi muavipöttiihi ja iskin ne ruasteesiihi sankoohi navetan etehe. Iha passelia.  Pallomaasista 'Terryystä' tykkäsin enemmä ja niitä tairan nykki kylyvää, kahares eräs, parin viikon väliin. Pussihi jäi viälä siämeniä.


Kääpiöauringonkukkaa ja pikkuköynnöskrassi 'Vesuvius' 1.8.2017

Nämä tavallisen näkööset kääpiöauringonkukat kukkiivat palio huanommi, enkä taira enää kylyvää.


Toukokuus......


3kpl, pensasköynnöskrassi 'Alaska Salmon Orange' 6.10.2017 kasvilooras.

 Krassiakaa en ollu koskaa ennemmi kylyväny. Ny laitoon 8.5, kolomen erilaasen krassin siämeniä kennoohi iteelle. Hyvin itivät ja kasvoovat turhanki hyvi. Niistä kerkes tulla aikamoosia roikkuja, ennenku sain ne pihalle. Parahite kasvoo kasvulooran kirijavalehtine pensasköynnöskrassi 'Alaska Salmon Orange', maa oli aika voimakasta ja sen kyllä huamas.  Tummakukkaasen pikkuköynnöskrassin 'Black Velvet'n  ja lohenpunakukkaasen 'Vesuviuksen'  laitoon auringonkukkien kans samahan pöttihi ja soli suuri virhe. Pötit oli aurinkooses paikas ja pääsi monta kertaa kuivamahan ja siitä ei krassit tykänny. Jäihän ne suurten lehtien alle variohonki. Kukakki oli iha surkeeta ja väärän färisiä. Tiärä sitte, oliko lajikkehet vääriä vai kasvuolosuhtehet vaa sitte nii pahoo päi prinkkalaa. 


Kokonaasuutena ottaen kukkien taimikasvatus oli yllättävän miälenkiintoosta puuhaa ja taisinki jäärä koukkuhun tuaho touhuhun. En olisi uskonu. Siämenpussia on kerääntyny kummasti orottamahan innokasta kylyväjää, vaikka valo-olosuhteet ny ei nii häävit ookkaa, eikä sitä kasvariakaa.........mutta, kokeelen taas. Kuinkas teillä?


Vaikka ny onki luvas hyytäviä keliä,
 taitaa monen puutarhurin ajatukset vaeltaa jo lämpööses kesäs.
Sitä orotelles, mukavaa helemikuun loppua!

25 kommenttia:

 1. Jaahas, mut kuule, hyvinhän noi sun taimetukset kuiteskin onnistu ja sait kasvatettua nättiä kukkijoita purkkeihin ja penkkeihin. Noi heinät on kyl hienot!
  Itte en onnistu noissa kylvöissä, joko alotan innoissani AINA liian aikasin tai muuten vaan kämmään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvi, ku ottaa huamiohon meikälääsen esikasvatuskokemuksen. Historia ei oo häävi :) Heinistä mäki tykkään. Oli muute niirenki kans toine yritys. Ensimmääsellä kerralla laitoon vaa yhyren siämenen aina yhtehe paikkahan ja eihä siitä mitää tullu, piikki siälä toine täälä.
   Ku jaksaaski orottaa, eikä alakaasisi liia varahi.

   Poista
 2. Olipas mukava postaus, kiitos linkityksestä :)
  Samaa mieltä olen noista kesäköynnöksistä, esim hyasinttipavuista. Se kasvaa kovin vikkelään ja sitten on niin ihmeissään niiden lonkeroitten kanssa kun tahtovat kiertya sekä itsensä ympärille että kaikkien muiden lähietäisyydellä olevien. Monta kertaa tuleekin laitettua se aivan liian aikaisin. Ja nuo säät mitkä ovat olleet nyt monena vuonna alkukesästä, tuulista ja kylmää - ei hyvä köynnöksille.
  Hienosti sait kuitenkin lissujen siemenet itämään ja sait ihan komean penkin ulos. Minäkin olen ihastunut tuohon vaaleankeltaiseen samettikukka Vanillaan, ja taidankin sitä laittaa nyt maaliskuun alkupuolella jo. Samoin laitan muutaman samettikukan taimihuoneeseen ihan vaan kukkien tuoksun vuoksi, jo aikaisemmin.

  Ihanaa että olet innostunut taimikasvatuksesta, näitä suunnitelmia ja jo toteutuneita kylvöjä on niin mukava lukea blogeista, ja voi asettaa itselle vähän haasteitakin joten säilyy mielenkiinto. Onnistuneita kylvöjä sinulle, ja oikein mukavaa helmikuun loppua ja maaliskuun alkua viherasioiden merkeissä ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :)
   Mäki suunnittelin saavani taimet hyvis aijoon pihalle, eipä onnistunu ja meinaski hermot mennä monta kertaa. Lissuusta aion pitää ny parempaa hualta ja niille onki jo monta istutuspaikkaa kattottuna.
   Taimikasvatus on iha miälenkiintoosta ja ne totaaliset epäonnistumiset unohtuu äkkiää, ku ei ota tätä liia vakavasti. Plokien vaikutuksesta ja varsinki sun hyvistä ohojeesta mäki innostuun kasvatusta kokeelemahan, että kiitos hyvistä neuvvoosta ja innostavasta otteesta :) Kiitos, samoon!

   Poista
 3. Olipas mielenkiintoinen ja kiva postaus! :) Mie oon tänä keväänä nyt innostunut kesäkukkia suunnittelemaan, kun viime kesä meni parvekerempan takia ilman kukkia. Siispä kokeilen nyt myös ekaa kertaa elämässäni esikasvatusta, mustasilmäsusannaa on itämässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyhän sullon kiva kesä tiaros uurella parvekkehella. Onnia kasvatuksille!

   Poista
 4. Itse asiassa olet onnistunut hyvin, varsinkin, kun olet kasvattanut noin monipuolisen valikoiman. Höyhenheinää taidan ryhtyä metsästämään. Aiemmin en ole heiniä edes kokeillut, mutta ilman muuta näköjään kannattaa. Välillä siemenkasvatus tuntuu olevan aikamoista taiteilua, joten ei ihme, jos mukaan mahtuu tuollaisia ritarinkannus/ahkeraliisa-kommelluksia.
  Krasseja en ole koskaan esikasvattanut. Kylminä keväinä saattavat hetken juroa, mutta silti koen ne helpoiksi ja tarkuuvarmoiksi kesäkukiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höyhenheinä on kivan ilimava kasvi. Sitä teköö koko aijan miäli silittää :) Joo, ei tullu miälehenkää, että tuallaane sekoolu o maharollista. Olin muka nii hyvi merkinny.
   Jaahas, että krassikki vois kylyvää suaraa, hm.....

   Poista
 5. Hienostihan sinulla on kasvanut! Minulla on nuo kylvöt vielä ihan vaiheessa. Ei vain millään huvita. Olenkohan kipeä? Mikä tässä oikein mättää, kun kylvöt mättää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osittain :) Eihän ny oo viälä mikää kiirus. Orota ny ku aurinko kiipii pikkuusen korkiemmalle, nii eiköhän se kipinä syty. Sullahan oli kyllä siämenpussit poikinee :)

   Poista
 6. Kiva postaus ja paljon olet saanut kylvöksistä kaunista ja rehevää.
  Tekevälle sattuu ja tekemällä myös oppii.
  Malaparin pinaatti minulla meni myös ihan mönkään, eli luulen sen johtuneen kylmästä alkukesästä. En ole vielä päättänyt laitanko malaparin pinaattia ollenkaan kasvatuslistalle.
  Onnea ja menestystä kaikkeen tulevan kevään ja kesän esikasvatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuli onnistumisiaki, ettei aiva menny into. Toivottavasti en toistakertaa nua sössi. Jos olis ollu kasvari, nii tulos olis varmasti ollu malabarinpinaatin kans parempi.
   Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Joka vuosi kun ihastelen teitin kasvatuksia niin päätän, että ens vuonna minäkin.. no kuivuneet paprikan siemenet laitoin multaan ja jo pukkaa vihreetä.. mutta sinulla vihertää enempi ja onnea taimillesi..

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoinen postaus, kiinnostavaa nähdä mitä kaikkea olet kasvattanut ja hyvin onnistunutkin. Todella suloiset ahkeraliisat ja tuo 'Teddy Bear' on minusta niin mainio! Viime kesä oli melko surkea kasveille, toivottavasti tänä vuonna saadaan enemmän lämpöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä oli kyllä tosi surkia. Taimet oli monta viikkua terassilla harsojen alla, ku kyllästyyn ramppaamahan vintis monta kertaa päiväs. Lämpööne kesä olis vaihteeksi tosi mukavaa.

   Poista
 9. Olipa mukava lukea hienoista onnistumisista - ja ei niin hienoista..., koska omat kokeilut etenevät monesti samalla lailla. On kivaa, kun joku onnistuu ja se houkuttaa itseäänkin kokeiluihin, mutta on myös kovin lohduttavaa, vaikkakin harmillista, että jonkun kasvattaminen ei vaan olekaan niin helppoa. Oman epäonnistumisen tunne pienenee ja toisen kokemuksesta voi ottaa vinkkejä. Siinä tämä blogimaailma onkin hyvä, että joskus myös pieleen menneet kokeilut tuodaan jakoon, "autetaan" kavereita, "älä vaan tee näin". Sinulla on myös upeita onnistumisia, kuten ahkerat Liisasi, ja höyhenen keveät heinämättäät, Vanillat ja tsinniat! MInun ensimmäiset ritarinkannukseni kokivat tänä vuonna tuon kastelun unohduksen kohtalon -onneksi ollut kuin muutama pikkutaimi, vanhoista siemenistä. Kastelin ja kylvin uutta sekaan:) Mukavaa viikkoa, toivotaan, että pakkasen pauke loppuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän aina voi kaikki onnistua, ei ainakaa mulla. Mutta onneksi tuloo niitä onnistumisiaki. Plokiista oon saanu tosi palio hyviä ohojeeta ja vinkkiä omihi tekemisiihin ja son kiva, jos joku hyätyy meikälääsen kokemuksista, hyvistä ja huanoosta.
   Toivottavasti uuret siämenet seleviää paremmi. Pakkaaset vois pikku hilijaa ruveta loppumahan, ohan ne kestäny jo monta kuukautta, kutakuinki yhtehen soittohon.

   Poista
 10. Paljon palkitsevia onnistumisia sinulla ja niiden myötä into siemenkasvatukseen varmasti nousee. Ainahan myös epäonnistumisia tulee matkan varrella, mutta monesti juuri niistä oppii eniten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi :) Joo, huamasin, on jo monta pussia orottamas. Pitää kylyvää kaikkia pikkuusen vähemmä tai ainaki koulia vaa kaikkista tanakammat taimet, ettei kaikkia. Epäonnistumisia tuloo aina, väkisinki, mutta niistä tosiaanki pitää ottaa opiksi eikä lannistua.

   Poista
 11. Minä olen oikeasti niin huono noissa siemenkasvatuksissa, että yritän vain taas kerran tomaatteja. Ja haen sitten puutarhalta paremmat versiot kasvariin. Kesäkukkia ei laita yleensä ollenkaan, kun perennat hoitavat sen puolen keväästä syksyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en taas oo koskaa kasvattanu tomaattia siämenestä. Joskus oon mäki teheny kesäkukkien osalta samallaasen päätöksen, mutta koskaa sei oo pitäny. Oon eres pääoven portahille jotaki kesäkukkia hommannu. Tekemistä olis kyllä iliman kesäkukkien kans värkkäämistäki, mutta ruakahalu kasvaa syäres, täski asias :)

   Poista
 12. Juu-u, taimikasvatus pian alkaa, mutta koitan malttaa että saisin kasvihuoneessa suurimman osan taimetettua. Sisällä kasvaneet ovat niin honteloita, enkä oikein aina muista karaista tarpeeksi. Mutta kasvuun menee yhtä ja toista tomaattien ja kurpitsoiden lisäksi. Krasseja en esikasvata, ehtivät hyvin kukkaan suorakylvönäkin. Nimilaput ovat menneet sekaisin täälläkin ja kerran kylvin purjot ja leijonankidat samaan purkkiin, siitä tuli iloinen sekamelska.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki ny eres yritän, kylyvää enimmät vähä myähemmi. Niitä hontturoota mullaki pakkaa kasvaa. Sullahan onki aiva mahtavat suunnitelmat ja puitteet kasvattaa vaikka mitä. Purjoleijonankirat mahtoovat olla hyviä :)

   Poista
 13. Hyvin onnistu kasvatukset. Samettiruusut on helpoimpia ja myös ihan kauniiuta kesäkukkia. Vanilla on niin hempeen värinen, mutta siitä ei vissiin onnistu siementen keruu?? Olen muutamana vuonna yrittänyt omista kasvattaa, mutta eivät idä. Ovat vissiin niin jalostettuja, muutenhan siementen suhteen on omavarainen.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...