lauantai 23. helmikuuta 2019

Puutarhurianalyysi

Sain Titalta, Unelmia Ruusuista -plokista ja Multaa ja mukuloita -plokin Piparmintulta, "Minkälaane puutarhuri oot?" haastehen. Kiitokset molemmille :) Haastehen o laittanu matkahan Kukka & Kaali-plokin Pauliina. Vastausvaihtoehtoona voi valita Pauliinan laatimat, parahite ittiä kuvaavat vaihtoeherot tai  sitte teherä oma versio. Haastehen saamisesta o jo aikaa viärähtänykki hyvääsesti, mutta täs se ny tuloo. Suurin osa kuvista ei liity mitenkää tekstihi.


Kärhöt 'Arabella ja 'The President' 30.7.2018


                                                                        Puutarhasuunnittelu
 1. Piirrän suunnitelmat paperille ja arkistoin ne. Niistä on hyvä myöhemmin tarkistaa lajikkeiden nimet.
 2. Nautin puutarhan suunnittelusta niin paljon, että kun tulee suunnitelmien toteutuksen aika, teen lennossa uudet suunnitelmat.
 3. Teen aina uuden suunnitelman taimistolla löydettyäni taas ah, niin ihanan taimen, joka haluaa tulla meille.
 4. Suunnittelen vain suuret linjat. Istuttelen minne milloinkin.
 5. Puutarhasuunnittelu – kauhea sana. Eihän sitä voi tietää mikä fiilis sinä päivänä on kun alan taimia istuttaa.
Puuhamaan kartta, ehkä joskus 6-7 vuotta sitte.

Oon kova suunnittelemahan ja oikiastansa teen sitä kaiken aikaa puutarhas pyäriesnäni. Suunnittelu o kuitenki muuttunu alakuaijoosta. Aluus suunnittelin kokonaasuuksia oikee paperille, mutta nykyysi, ku penkit o jo pitkälle muatonsa ja kasvinsa saanu, teen suunnitelmia pääs. Ja son nii kumma paikka, että vaikka miälestänsä teköö mailman parahimman suunnitelman, se voi mennä het seuraavas hetkes uusiksi :D  Aluus tein istutuskarttaa, mutta pian huamasin, etten pysy vauhrikkahasti lisääntyvien kasvien peräs, eikä meikälääsen piirroksista enää meinannu saara mitää selevää. Nykyysi tallennan kasvit muistihin kuvaamalla. Ostokset
 1. Minulla on nollabudjetti. 
 2. Fiksu puutarhuri tekee ostoslistan ja pitäytyy siinä.
 3. Ostan kasveja hyvin maltillisesti, mutta minulla on pieni (paketti)auto eivätkä kaikki ostokseni meinaa sopia kyytiin.
 4. Minulla on tapana pelastaa kasveja syksyn alennusmyynneistä. Olisi sääli jättää niitä seisomaan orpoina hyllyille.
 5. Haalin puutarhaani kaikki uutuudet ja erikoisuudet maksoi mitä maksoi.
  Vuokko 'Wild Svan' , punalehtinen sarkki, suikeroalpi 'Aurea'

  Näi talaven aikana mulle yleensä muarostuu sellaasten "pakkosaara" kasvien lista ja sitte ettin tääläpäi olevien  taimistojen sivuulta, mistä löytääsisin ne. Mulla on se lista mukana, ku lähären taimistokiarrokselle. MUTTA......hyvistä aikeesta hualimata, osuu silimäni joka kerta, joihinki ittelle uusihin kasviihin, miton sitte ihan pakko kokeella, varsinki jos tuloo het miälehen maharolline istutuspaikka. Enoo viälä koskaa saanu pakettiautua iha täytöhö, mutta kaverin kans, son ollu likellä. Tuloohan niitä puhtahia yllätysostojaki, ku o koluttava jokaane vastahantuleva paikka, mihinä vähänki haiskahtaa kasviilta. 


  Työkalujen säilytys
  1. Kaiken pitää olla tip top. Minulla ovat sukatkin aakkosjärjestyksessä.
  2. Paikka kaikelle, kaikki paikalleen tai ainakin sinne päin. Ei se ole niin nokon nuukaa.
  3. Minä kyllä laitan tavarat paikalleen, mutta joku muu  viskelee niitä minne sattuu.
  4. Varaston ovessa lukee: "Vierailta pääsy kielletty." Voisivat saada sätkyn. Olisikohan Marie Kondolla käyntiä täällä päin?
  5. Kuka sellaisen hullutuksen on keksinyt, että tavaroilla pitäisi olla paikat? Löydän talikon viimeistään ensi keväänä uudesta perennapenkistä tai ellen löydä, käyn katsomassa pellolta tai voihan se olla kompostikasallakin. Tallessa se ainakin on, siitä voin olla varma.
  Kevätkukkia kinttupoluulla.

  Moon aikamoone homespää. Vaikka yritänki laittaa tyäkalut aina samahan paikkahan, totuus on kuitenki se, että ne pakkaa jäärä klasajamahan sinne, mihinä oon niitä kulloonki viimmeeseksi tarvinnu. Yritän ny eres jättää ne reilusti näkyville, mutta usiasti oon kiärtäny tuvan ympäri monta kertaa, ennenku joku tyäkalu löytyy. Keltakahavaane lapio loistaa aina kuvauksen kannalta vääräs paikas, siten oo viälä onnistunu hukkaamahan. Mutta monia istutuslapioota ja pikkukuakkia oon onnistunu jättämähän jemma nimisehen paikkahan. 

  Puarihin mä yritän varastoora tyäkaluja ja muita tarvikkehia ja sonki sellaane paikka, mihinä ei jalaan tilaa meinaa löytyä.


  Minä hyötytarhurina
  1. Menettäisin yöuneni, jos porkkanakempit uhkaisivat kasvimaatani.
  2. Odotas, näytän Instasta kun voitin viime kesänä kylän komeimman kurpitsan kasvattajan tittelin.
  3. Kylvän, kastelen, kitken ja lannoitan huolellisesti ja saan nauttia runsaasta sadosta. Kellarini on kuin suoraan Veikko Huovisen romaanista Hamsterit.
  4. En melkein raaski syödä kasvattamiani tomaatteja, koska niiden kilohinta hipoo parhaimman naudan sisäfileen hintaa.
  5. Valitsen viljeltävät hernelajikkeet kukan värin perusteella.
  Kesän ensimmäiset porkkanat 29.6.2018
  Oon pääasias koristekasvipuutarhuri. Mariapuskia on anopin jäliiltä ja yks omenapuu. Pakolliset porkkanat oon saanu kylyvettyä lähes joka kesä ja mansikkamaaki o joskus ollu hyväs kunnos. Muutama mustikkapuskaki o potageris. Ny oon muutamana vuanna panostanu looratarhahan ja viimme keväänä kylyvinki ensimmääset porkkanat jo huhtikuun lopus, ku se menöö normaalisti pitkälle kesäkuun pualelle.


  Kitkeminen
  1. Kitkeminen on minulle meditaatiota. Nautin joka ikisestä hetkestä.
  2. Kitken ja itken.
  3. No jaa. Otan kitkemisen puuhailun kannalta. Mikäs siellä kyykkiessä kun linnut laulavat ja leppeä kesätuuli puhaltaa.
  4. Kitken vasta sitten kun ohdakkeet alkavat estää pääsyn kotiini.
  5. Miksi kitkisin?
  Levisian siementaimia ja tarhalaukkaneilikka 'Armada Rose' 6.6.2018

  ........Ei vaiskaa, mutta siitähän en sitte tykkää yhtää, vaikka oonki sitä miältä, että jos jotaki laittaa, nii se pitää kans hoitaakki, eres jollaki lailla. Silloonku penkit oli viälä harvoja ja multaa näkyy palio, harasin pitkävartisella haralla ahkerasti. Nykyysin nypin ohikulukiessani rikat maharollisimman piäninä ja heitän ne nurmikolle. Aurinko ne siitä kuivattaa näkymättömihin tai viimmeestänsä leikkuri ne pilippuaa. Valitettavasti aina jää joku paikka rempallensa ja sitte pitää ottaakki kovat keinot käyttöhö ja myllätä koko penkki.


  Puutarhapuuhat
  1. Riippumatto ja rikat ovat minun juttuni.
  2. Pientä puuhaa riittää, mutta ei puutarhanhoito ole koko elämä.
  3. Ensin työ, sitten huvi (siis puutarhaan). Missä välissä laittaisin ruokaa ja pesisin pyykit?
  4. Puutarhassa, puutarhasta, puutarhaan... Niinhän se menee.
  5. Oih! Vieläkö näitä kysymyksiä riittää? Minun pitäisi jo olla kitkemässä.
  Siperiankurjenmiekka 'Sparkling Rose', jaloängelmä 'Black Stocking' 2.7.2018.

  Muutan puutarhahan het, ku siälä voi jotaki teherä ja tuun takaasi sisälle ku maa jäätyy. Laitan ruakaa just nii palio, että henki säilyy ja siivuan silloo ku joku tuloo käymähän. Silloonki leikkaan ensi nurmikon, eres stratekisilta paikoolta. Joku järiestyshän se olla pitää.


  Puutarhan tyyli
  1. Ihan perus
  2. Aina cool
  3. Suuruudenhulluja suunnitelmia hyvällä alulla
  4. Iloinen hurlumhei
  5. Täysi kaaos
  Etualalla kaaripenkkiä, takana vasemmalla kuusiympyrää, oikialla katajakulumaa 21.7. 2018.  Suuria suunnitelmia o vuasiksi eteheppäi. Toinen asia onki, mikä toteutuu ja mikä ei. Suunnitelmakki muuttuu vuasien myätä. 


  Kasvivalikoima
  1. Olen perinteen ystävä. Tulepa muuten katsomaan isotädiltäni perittyä joriinin mukulaa. (talvella) Se on jo talvehtimassa, mutta voin pikkuisen raottaa sen turvepeitettä, niin näet kuinka komea se on. Ja katsopas näitä valmun siemeniä... Oi, ja nämä floksit...
  2. Kaikki kelpaavat. Jokainen kasvi on omalla tavallaan kaunis.
  3. Olen aika tarkka. Värit. Leviäminen. Kestävyys. Vaivattomuus. Siinäpä niitä kriteereitä nyt alkuun.
  4. Palasin juuri Japanista, josta kävin ammentamassa ideoita parvekkeeni/rivitalopihani/taloni pihan suunnitteluun.
  5. Mahdollisimman modernia, kiitos!
  Koristekastikka 'Overdam', takana runkoruusu 'Therese Bugnet' 30.7.2018.

  Kasvien suhtehen oo aika tarkka, ihan kaikkia, mitä tuloo vastahan en halua, siksi en piräkkää ittiä minään keräälijänä. Tilaki on nykyysi rajoottava tekijä.


  Minä ja sää
  1. Pidän sääpäiväkirjaa ja mittaan sademäärät. Haluatko, että näytän sinulle Excel-taulukkoni?
  2. Ihan hirveetä kun aina vain sataa / paistaa / jotain! Eihän tässä sateessa / helteessä / missä lie säässä voi tehdä mitään kun aina vaan...
  3. Jaahas, tälle päivälle on ennustettu 18 astetta lämmintä, pientä koillistuulta. Kello 14 ja 15 välillä pitäisi sataa. Yhtä tippaa näyttää. Illemmaksi on tiedossa poutaa. Aika lämmin yö tulossa.
  4. Asennekysymys. 
  5. Jos saisin valita, koko kesän paistaisi aurinko. Silleen sopivasti. Yöllä sataisi sen verran mitä kasvit tarvitsevat.
  Juhannuksen aika oli sateinen 22.6.2018.
  Maataloon tyäthän rytmittyyvät täysin sään mukahan ja niin oon tottunukki tarkistamahan säätiarootukset het aamulla ensimmääseksi ja illalla viimmeeseksi ja monia kertoja siinä välis. Nykypäivän tarkat kuntakohtaaset ennusteet on kullan arvoosia. Niiren perustehella suunnitellahan päivän ja viikon tyät ja sen jäläkihin tiärän mihinä välis teen puutarhatöitä. Vaikken sokerista ookkaa, en eheroon taharoon sateella puutarhatöitä tee, mutta voin jatkaa keskeneräästä ruahonleikkuuta, vaikka olis saret jo alakanukki.


  Suhtautuminen vuodenaikoihin
  1. Ihanaa kun talvi on olemassa. En jaksaisi kontata puutarhassa ympäri vuoden.
  2. Rakastan Suomen neljää vuodenaikaa.
  3. Talven aikana näännyn puutarhapuuhien puutteeseen.
  4. En voi elää ilman puutarhapuuhia. Siksi minulla on toinen puutarha Espanjassa / Kiinassa / jossain. Lennän sinne joka syksy heti kun en enää saa sipuleita maahan edes rautakangella.
  Aronian ruskaa 13.7.2018

  Enny ihan näänny, mutta talavesta en tykkää sitte ollenkaa. Syksyn perästä vois tullakki het kevät. Vaikka syksy ennustaaki talaven tulua, nii on silloon useemmite eres hianoja färiä.  Jos olis fyrkkaa, hoitaasisin talavet puutarhaa johonaki lämpööses maas ja tulisin muuttolintujen kans yhtä aikaa takaasi.


  Tällääne syväluataus puutarhurista 😀


  TAI:

  Kerro vapaamuotoisesti millainen puutarhuri sinä olet. Olisi kiva, jos käsittelisit aihetta alla luettelemistani näkökulmista – tai sitten jollakin aivan muulla tavalla, joka kuvastaa juuri sinua.

  Näkökulmat:


  • Puutarhasuunnittelu
  • Ostokset
  • Työkalujen säilytys
  • Minä hyötytarhurina
  • Kitkeminen
  • Puutarhapuuhat
  • Puutarhan tyyli
  • Kasvivalikoima
  • Minä ja sää
  • Suhtautuminen vuodenaikoihin

  Eläköön puutarhojen ja puutarhureiden monimuotoisuus! Meitä kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan!

  Haasta muutama blogiystäväsi mukaan. Kerro, keneltä sait haasteen ja voit myös mainita, että alunperin haasteen pani alulle Pauliina blogista Kukka & Kaali. https://kukkaetkaali.blogspot.com/


  ********

  Tämon kiärtäny nii kauvan sitte, etten haasta ketää, mutta voit napata tämän ittelles, jos et oo tätä ennemmi teheny.
  Ihanan lämmintä viikonlopun jatkua!

  40 kommenttia:

  1. Usein sitä kyllä huomaa miettivänsä miten hienoa olisi, jos kasvukausi ja kesä olisi Suomessa hieman pidempi. Toisaalta syksyllä sitten taas on tyytyväinen, kun puutarhassa ahertaminen loppuu ja saa itseltään luvan huilata.
   Kauniita kuvia ja mukavia haastevastauksia.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Vois se ny olla eres pikkuusen pitempi. Piäni tauko olis kyllä tarpehen, muttei näi hirvittävän pitkä. Kiitos :)

    Poista
  2. Kivoja kuvia ja vastauksia. Suunnitelmia on mukava tehdä ja toteuttaa.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Aina pitää olla joku projekti suunnitteella, ettei vaa sammalooru :)

    Poista
  3. Ei liity aiheeseen mitenkään, mutta kiitos ihanasta murteesta, jolla kirjoitat!

   VastaaPoista
  4. Pidin niin vastauksistasi ja nyökyttelin mukana lähes joka kohdassa :) Suuruudenhulluus on just hienoa! Maailmassa on aivan liian vähän suuruudenhulluutta. Niin tiedän tuon kun keksii listan kasveja mitä haluaa eikä löydä niitä mistään. Hulluksihan siitä tulee. Ihailen kovasti tuota siisteyttä ja tarkkuutta mikä on sinulle luontaista ja minulta puuttuu. Kevätiloja!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Meis puutarhuriis, o palio samallaasia piirtehiä. Joskus joutuu jotaki kasvia orottamahan muutaman vuaren, mutta kummasti non tullu johonaki vaihees vastahan. Mun siisteys o vaa pualitotuutta, voi ku näkisit.......Samoon sulle!

    Poista
  5. Hauskaa että vastasit haasteeseen! On niin tuttua, että suunnitelmat saattavat mennä lennosta uusiksi :)
   Talvi saisi minustakin jäädä väliin, se on mielestäni ihan turha vuodenaika, en sitten tykkää yhtään. Nytkin on niin kova kaipuu päästä ulos puutarhaan, mutta kun siinä on pelkkää lunta..

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Öhöm, meni pikkuusen aikaa. Mullei oo varmasti koskaa toteutunu mikää suunnitelma ihan tarkasti, aina o joutunu säveltämähän, syystä tai toisesta. Kesällä syntynehenä, oon kesän lapsi :)

    Poista
  6. Joskus matkoilla harmittaa, kun näkee pidempiä kasvukausia. Syyskuussakin kukat kukkii Ranskassa ihan täysillä vielä, kun meillä jo kaikki lakastuu.
   Samoin siskojen puutarhoista kadehdin melkein ympäri vuoden satoa antavia passion-pensasaitoja, sitruspuita ja yrttipensaita. Olisi ihanaa mnapsaista tuoretta yrttiä takapihalta tammikuussa... Mutta, näillä mennään täällä omassa kotimaassa. Oli kivaa lukea vastauksiasi.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kyllä pirempi kasvukausi antaas nii palio toisellaaset maharollisuuret puutarhanhoitohon. Ainaki viälä, on siärettävä pakkaastalavia.

    Poista
  7. Tämäpäs oli hauska syväluotaus puutarhurista :D Minä en talvea jättäisi välistä, mutta loppusyksyä ei tarvita mihinkään ja talvestakin voisi nipsaista kuukauden pois. Kaunis kuva levisioista ja tarhalaukkaneilikoista! Ja alussa kärhökuva on kerrassaan ihana <3 Aivan kuin risulinnut olisivat pesänteossa. Aurinkoista sunnuntaita!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Talavesta vois het ottaa ainaki kaks kuukautta pois. Kärhökuvas o kaks vanahaa varista, isäntä ja mä. Ja tiäräkkö, tuasta telinehestä löytyy alempaa risupesä petoonimuninee :D Mukavaa alakuviikkua!

    Poista
  8. Tämä postaus piristi päivän - makiasti murteella kirjotettuna ja ihanilla kuvilla höystettynä. Ja vastausten kohdalla niin nyökyttelin ja tunsin hyvin samanlaisuutta.

   Iloa ja valoa kohti kevättä taapertaessa!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Voi kiva :) Taitaa kaikki puutarhurit olla hengenheimolaasia keskenää :)
    Kiitos, aurinkoosta kevättä!

    Poista
  9. Voi, miten ihanasti tämä piristi infektion uuvuttamaa päänsärkyistä päätäni. Olen sairastanut jo kolmatta viikkoa, niin tällainen tuli tosi tarpeeseen. Kiitos!!!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Voi jestas, ainavaanko oot kipiänä. Kiva, jos eres hetkeksi piristyyt. Eiköhän se ny pia helepota.

    Poista
  10. Kyllä niin samaistuin monessa kohtaa, että ihan nauratti :D
   Sulla on sana hallussa, oli tosi mukava lukea sun mietteitäsi.
   Sormet syyhyää ja ensimmäiset taimet on hyvällä mallilla. Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Samantyylisiä miätteetä meillä puutarhuriilla :) Kiitos, ehkä, joskus, hetkittäin :)
    Tosiaan, onneksi o jo taimia, kestää paremmi nämä loppulumet. Kiitos, samoon!

    Poista
  11. Olipas tämä mukava postaus, piristää kenen tahansa päivää. Kauniit kuvat! Mukavaa helmikuun loppua sinulle!

   VastaaPoista
  12. Tämä postaus upposi suoraan sieluun, sillä niin monessa kohdassa löysin oman ajatusmaailmani ja käyttäytymiseni. Kuvistasi näkee, että olet suunnitellut istutuksiasi ajatuksella. Värit ja koot ovat kohdillaan. Luovuutesi lisää persoonallista ilmettä ja tekee puutarhastasi mielenkiintoisen.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Meis puutarhuriis, o palio samaa, piänillä/suuremmilla vivahteella :) Kiitos, täytyy myäntää, että harvoon vaan tuikkaan jonku johonki. Joskus tiätty väliaikaasistutuksehen, jos lopulline paikka o viälä hakuusas.

    Poista
  13. Innostuin minäkin tekemään haasteen, jonka sain kanssa aikoja sitten! Monta asiaa meni yksiin ja tosiaankin oli mukavaa lukea vastauksiasi! Sinulla on kyllä kaikkea ihanaa puutarhassasi, suunnitelmallisuus ja ahkeruus näkyy!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Muistanki sen. Näiton ollu mukava lukia. Ohan puutarhahan jo monellaasta kertyny. Kiitos :)

    Poista
  14. Tämäkin ol mukava haaste. Kaunista on siun puutarhassa ja ahkera oot noitten hommien kanssa. Monessa kohtoo oon samanlaisin ajatuksin. Siulla on ollu silimeet noitten istutusten kanssa. Tuo lewisia kukki myöhään syksyllä vielä meillä, jännittää onko männy talaven yl. Ei pitäs ves olla kiusana.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Eihän sitä aina tuu mitää tehtyä, vaikka puutarhas olisinki. Osa aijasta menööki suunnittelun piikkihi. Voin varsin sujuvasti seistä samoolla jaloolla pualiki tuntia samas paikas, käännyn vaa välillä eri ilimansuuntahan :D Talavikuiva paikkahan lewisialla pitää olla.
    Toivottavasti son talavehtinu. Lunta on ainaki ollu suajana.

    Poista
  15. Kivat vastaukset ja kyllä tunnistin itseni useammasta vastauksesta. Me taidamme me puutarhaintoilijat olla kyllä samasta puusta veistettyjä monessa suhteessa . Aivan ihania kuvia olit mukaan poiminut. Minulla teki kotona rivarinpihalla Levisia myös siementaimia muutaman vuoden, mutta sitten hävisivät. Nyt mökillä on yksi valkoinen saa nähdä kuinka kauan samoin tarhalaukkaneilikat hävisivät samana vuonna. Olikohan vain se huono vuosi?. Kiitos sinulle tästä postauksesta .Piristi pirusti 🤗

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Puutarhuriis o palio sukulaassialuja :) Molemmat tarttoovat tosi hiakka/sorapohojaasen istutuspaikan. Mullei oo ykskää ostettu lewisia selevinny talavesta, mutta niiren siämentaimia on. Vois kokeella joskus pestä ostotaimien juurilta pois turveperääsen mullan ja koittaa istuttaa suaraa omahan penkkihi. Onnistuuskohan sillälailla. Kiitos ittelles :D

    Poista
   2. Kiitos Levisia istutysvinkeistä, pitää kokeilla.

    Poista
  16. Kiva lukea millainen puutarhuri olet :) Mulla ei oo tätä vielä ollu, kattotahan ny jos nappaasin sen tästä följyhyn ja sopivan raon tullen rustaalisin vastauksia :D

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Tällääne säheltäjä :) Nappaa ihimees. Kiva tätoli teherä, ku pääsi vauhtihi.

    Poista
  17. Mukava oli lukea vastauksesi ja kuvat olivat jälleen niin kauniita! Kevättä odotellessa!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kiitos! Kohta se viralline keväkki alakaa. Sitä kohti :)

    Poista
  18. Tämä on hauska haaste ja oli tosi kiva lukea sinun vastauksiasi siihen! Upeat nuo risulinnut tuossa ensimmäisessä kuvassa! Niitä piti selata katsomaan vielä uudemman kerran.:) Mukavaa helmikuun loppua!

   VastaaPoista
  19. Hauska haaste! Kiinnitin huomioni ekaan kysymykseen ja minun täytyy myöntää, etten paljoakaan enää ole viime vuosien aikan suunnitellut, vaan antanut rakastumiseni johonkin kasviin viedä mennessään ja sitten kävellyt se taimi kädessä ympäri puutarhaa etsien sille paikkaa.

   Kovasti jo odotan lumien sulamista, että pääsisi puutarhaan hyörimään!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Oon huamannu, että mullon ruvennu käymähän, hälyyttävän useen, justihin samalla lailla :D Onneksi lumet sulaa kovaa kyyttiä :)

    Poista

  Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...