perjantai 3. toukokuuta 2019

Tauko

Ny tuli puutarhatöistä pakolline tauko. Maa o iha valakoone. Mittari o just ja just miinuksella. Kiärrin eileen illalla pihalla kartoottamas kasvien tilannetta, ennen lumisaretta. Tuuli iha julumetusti, eikä talavihaalari ollu yhtää liikaa.


Isohelmililja  - Muscari latifolium.

Helemililijat oli tämän vapun kukkia. Niitoon istuttanu enite aitauksen keskelle, perennojen sekahan, pitkäksi puroksi. Helmililja 'Grape Ice'

Nämon hianoja.


Helmililja 'Pink Sunrise'

Vaalianpunaasestaki o ensimmäästä kertaa kunnon rypäs. Tuntuuvat talavehtivan huanosti ja leviävän hi-ta-has-ti. Oon tuaho kohtaha istuttanu niitä parihinki otteesehen. Tavallisia sinisiä o enite, mutta ovat joko hitahia tai sitte non taantunu, ku kukkia ei montaa näy. Valakooset o nousus ja nuppujaki jo näkyy. Tua keltaane heinä o kirjopuntarpää 'Aureovariegatus' ja sen takana o puistoatsaleea 'Adalmina', jonka ympärille sitaasin  pakkaaspeiton palan. Tuuli nii viätävän kylymää.


Mikäs tötsä tuas pönöttää? Siälä o  keisarinpikarililija, mikä kerkes jo nuppuasteelle enne takatalavia. En tiärä, kuinka tuan käy. Pakkaasta oli jo  muutama aste ja ens yänä kait viälä enemmä.Seinänviäres kasvava varijolilija saa pärijätä omillansa.............samoo punaane tarhakylymänkukka.


Lumikki 

Näiren päälle kaaroon multakasan. Ei mitää tiatua, kuinka nämä kestäävät pakkaasta. Mutta ku selevisivät talavesta, nii olis se surkiaa menettää ne takatalavelle.Hyasintikki olivat nousus. Täsvaihees satoo ensimmääset valakooset pallerot maaha.Joiski tuluppaaniiski näkyy jo nuppuja.Navetan nurkkapenkis kerkes muutama 'Carlton' -narsissi aueta.


Makiasinikuusamis o nuppuja ja muutamia kukkiaki jo auki. Vaikka näiren pitääs kestää hyvin pakkaasta, peittelin kaks kolomesta. Ens viikolla näköö kuinka selevisivät. Istutin nämä viimmekesänä ja ny näkyys olevan nuppuja yllättävän palio. Viimme kesänä kypsyy yhtehensä kymmenkunta marijaa. Lisäksi paketoon pensasmustikat. Non nii lämpööses paikas, että miälestäni kukkanuput oli jo ihan turvonnehet ja muutamia kukkia oli jo auki. En tiärä oliko ihan turhaa,  hätävarielun liioottelua vai suarastansa vahingoksi, mutta ovappahan ainaki tuulensuajas. 


No nii, tänää oliki jo eri näkööstä.

Vaahtopäinen scillameri.
Aamullei ollu lunta ku nimeksi, mutta sitä satoo lisää monehen otteesehen, sulaen päivällä välillä lähes olemattomihin.


Ja paikalle lehahti taas kattava kokoelma lintuja. Peippoja oli toistakymmentä, oli punarintoja, viherpeippoja, vihervarpuusia, tavallisia varpuusia, talitiaasia ja sinitiaasia, mustarastahia ja suurimmaksi järkytykseksi tuli klasille heiluttamahan pyrstösulukiansa västäräkki. Heittelin jo illalla maaha kuarittuja auringonkukansiämeniä ja laitoon talipalloja telineesehen. Onneksi niitoli viälä jemmas.  Illalla iskin viälä lintularon takaasi paikallensa, ku tuata lunta tuli navetanaikana ainaki viis senttiä. Navetan jäläkihi ensimmääsen kuvan  isohelemililijat näyttivät tältä. Lunta o tullu koko aijan lisää. Voi olla, ettei niistä aamulla näy merkkiäkää.


Kaikesta valakoosuuresta hualimata
Mukavaa viikonloppua!
Sulaa se kuitenki.

32 kommenttia:

 1. Mä luovuin keisarinpikarililjoista, kun ne aina paleltui kevään kylmiin. Ikinä en nähnyt niiden kukkivan. Meillä on joillekin lajeille ihan liian vinkeät keväät, joka karsii lajeja puutarhasta. Syksyn pitkän lauhat puolestaan tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia.

  Lunta tuli täällä vajaat 20 senttiä, mutta poishan se sulaa. Mutta perin talviset maisemat täällä kyllä just nyt on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan tuanki vaa käy. Enoo yhtää kurkkinu fällyyhi.
   Meillä tuli nua kymmene senttiä. Ei onneksi enempää ja osaksi sulivat jo tänää. Maata näkyy yhtä palio ku lumikohtiaki.

   Poista
 2. Hurjasti on teillä siellä tullut lunta! =O Meilläkin satoi, mutta ei jäänyt maahan. Pakkasta toki on ollut useita asteita, nytkin lauantaiaamuna -4.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tarpeheksi. Meilloli sitte lämpöösempi yä.

   Poista
 3. Lämpimien päivien jälkeen nämä hyiset päivät tuntuvat tosi kylmiltä. Säälittää linnut ja pihakasvit. Toivottavasti selviävät! Meillä ei lunta tullut juurikaan, mutta kylmää on. Sellaista tämä kevätaika on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tooorella kylymältä. Putsasin het aamusta kivipoluullekki lumettoman ruakinta-aluehen. Viliskettä riitti koko päivän. Ny sais nämä keikkuvat säät riittää ja alaata yhtäjaksooset plussakelit.

   Poista
 4. Kovin vaihtui kylmäksi keli...
  Onnittelut lehtijutusta. Päätikin käydä lehti ostamassa :)

  VastaaPoista
 5. Aamulla maisema oli niin ankea, ettei sanotuksi saa... Töistäkin otettiin pari päivää vapaata, täytyy tehdä sisähommia kotona. No, kyllähän se sulaa pois, mutta mitä lie vaurioita aiheuttaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli, aika valakoone. Sisähommiahan mäki ja sitte voi taas ilimojen lämmetes ryykätä hyvällä omallatunnolla pihalle :) Lumi suli jo suurimmaksi osaksi penkkien päältä pois, eikä kasvit tuntunu äkkiseltään olevan moksiskaa.

   Poista
 6. Saa nähä miten kukkien ja yleensä kasvien käy. Täälläin lunta ainakin 10 cm. No eipä niitä kaikkia voinu peitellä, saavat nyt selvitä omin voimin. Pidetään kuitenkin peukkua, jäätä ei sentään ole niiden päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, ettei suurimmalle osalle aiheuta mitää ongelmia, mutta varmasti joku ottaa nokkihinsa. Äkkiää lumi sulaa pois, maa kerkes jo pikkuuse lämmetä.

   Poista
 7. Oli nämä kyllä pikkuusen ankeeta näkymiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli...... jos olis viimmeeset lumet tälle keväälle.

   Poista
 8. Täällä kuhmosssa on lunta tullut 20senttiä ja lisää tulee koko ajan.Onneksi kukat ei kerinneet vielä lähteä kun pikkasen kasvuun,selviävät varmaan tästä kylmästä jaksosta.
  T:Tytti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! Sei ihan heti sulakkaa. Torennäköösesti kasvit ei mitää eres huamaa. Meillä kerkes monet kasvit heräämähän kunnolla.

   Poista
 9. Hurjaltahan tämä tuntuu näin toukokuun sääksi. Meillä ei onneksi kasvit olleet edes kunnolla ehtineet herätä, niin jospa tämä menisi vähin vaurioin. Aika navakasti on teillä ja ilmeisesti siellä Pohjanmaan suunnalla muutenkin tuullut. Ehti onneksi tyyntyä aika paljon matkallaan tänne. Vähät lumesta ja pikkupakkasesta, mutta tuulesta en tykkää yhtään! Toivottavasti kaikki kasvisi selviäisivät takatalvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuatta sitte tuli samaten lunta, mutta huhtikuun pualella. Tuuli kylymäs ihan viätävästi. Tuntuu palio kylymemmältä, mitä mittarilukemat näytti. Tuuli on kyllä viheliäästä ja nykyysi tuntuu, että aina tuuloo. Toivottavasti :)

   Poista
 10. Marraskuussa harmittaisi tällaiset kelit huomattavasti vähemmän kuin nyt, kun kasvu on jo päässyt kunnolla vauhtiin. Meilläkin kukkapenkit peittyivät lumeen ja vaikka lumi onkin nyt jo sulanut, kaikki kasvit näyttävät vähän jyrän alle jääneiltä. Toivottavasti ne siitä virkistyvät. Toivottavasti sinunkin kasvisi selviävät talven iskusta säikähdyksellä eikä menetyksiä tule. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kasvit hetkeksi nuupahtaavat, mutta vaikuttaas virkuavan aika pia.

   Poista
 11. Vähemmän inspiroivat näkymät toukokuussa. Keisarinliljoja olen tässä jännänyt. Niissä on jo nuput. Joka aamu latvukset roikkuvat lotkollaan maata kohti, mutta päivän mittaan suoristuvat pystyyn. Mahtavatko jaksaa aukaista viluisia nuppujaan?
  Tämä ja huominen pitäisi vielä kylmyyttä kestää. Sitten on luvattu lämpimämpää. Toivottavasti pitää paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollu kehumista. Sullonki jännät paikat. Enoo uskaltanu eres raottaa fällyjä kattuakseni kuinka keisari voi. Toivottavasti molempien keisarit kukkiis. Toivottavasti, mutta vilikaasin 15päivän ennustetta ja lopus taas laskis. Toivottavasti sei pirä paikkaansa.

   Poista
 12. Meillekki tul yl 20cm. lunta. Osa on sulanu ja räntee rätkittää. Toivottavasti keisarinpikarililja ei kylymäs ja aukasis kauniit kukkansa. Kerran oon tuota istuttanu, mihin lie sipuli hävinny! Ves kyllä on tarpeen pelloille ja puutarhaan!

  VastaaPoista
 13. Teillä tuliki lunta iha reilusti. Meillon maa taas iha valakoone. Ohkaasen lumiharson lisää satoo yän aikana. Haluaasisin eres kerran nähärä sen kukkivan ku näi likelle jo pääsi. Istutin monta vuatta sitte mäntykulumahan yhyren sipulin, muttei siitä mitää tullu. Pari vuatta sen jäläkihi kaivoon uutta kuappaa sipuliille ja yhtäkkiää rupes haisemahan iha hirviästi. Olin onnistunu halakaasemahan ihan hyväkuntoosen keisarinpikarililijan sipulin. Tungin pualiskon takaasi maaha ja nykki siinon joku piäni tupsu. Maa o torella kuivaa. Kosteus o tarpehen, mutta vetenä vois tulla.

  VastaaPoista
 14. Harmi kun pesin talvitakin jo varastoon. Sille olisi ollut käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka mäki kerkesin talavitaminehet pestä, en kuitenkaa niitä kauvas viäny. Noli pakko ottaa uurestansa käyttöhö, oli nii viätävän kylymä tuuli.

   Poista
 15. Todellakin vaahtopäinen skillameri. Kylmä on ollut. Kasvien selviäminen näkyy varmaan tulevalla viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melekee kaikki lumet o hävinny ja kiärrin äsköö pihaa. En ny hoksannu mitää varsinaasia tuhoja. Jokku sipulikukat oli laos, mutta jospa ne siitä nousoo.

   Poista
 16. Hieno tuo viimeinen kuva! Sitkeät sissit siellä lumihangessa! Meillä tuli kans lintulaudalle vipinää lumen myötä. Punatulkku kävi oikein koputtamassa ikkunaan, että tuoppas sitä ruokaa meille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niihän siinä kävi, että helemililijoosta näkyy aamulla vaan suurimman kukinto. Vipinää oli. Viisas punatulukku. Meillei niitä näykkää.

   Poista
 17. Ihan todella harmillinen takatalvi, hrr. Suloiset helmililjat, etenkin ne vaaleanpunaiset, toivottavasti ne ovat selvinneet lumipeitteestä. Ja mahtavat nuput keisarinpikarililjassa. Minulla se ei ole viihtynyt ja persianpikarililjakin on jo kolmatta vuotta putkeen kasvattanut vain varren ilman kukkanuppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika raju oli, myännettäköön. Hyvi helemililijat selevis koettelemuksesta, ei havaattavia vaurioota. En oo muistaakseni nähäny koskaa keisarinpikarililijaa kukas livenä, jos ny näkis. Tuas o hyvä paikka, kärhölle perustettu, mikä ei kuitenkaa oo koskaa noussu.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...