tiistai 28. toukokuuta 2019

Sateevälis

Ei auta, vaikka toivoo sateeta, että kerkiääs koneelle. Aika kuluu vauhrilla. Saretta o kuitenki saatu loppuviikosta ja viikonloppunaki. Mittarihin ei kertyny kuitenkaa kahtakaa kymmentä milliä, vaikka tuntuuki, että kokoaijan satoo......ja sataa.....kuurottain.......erellee. Viikonloppu meni juhulies, olijenkorsi sai sairaanhoitajan paperit ja kummiflikalla oli kihilajaaset. 

Ny päivällä kävin kaupas ja satoo aika reippahasti, mutta kotia päästyäni aurinko rupes paistamahan ja saret lakkas. Otin kameran ja tein pikakiarroksen tuvan ympäri.


Arovuokko - Anemone sylvestris

Kinttupoluulla rupiaa helemililijojen sävyt väistymähän ja uuret kukkijat aloottaavat urakkansa. Arovuakkojen ensimmääset kukat oli auennu.


Idänruusujuuri -Rhodiola kirilowii

Hemaasevan färine ruusunjuuri kukkii kivijalaan viäres. Olin varma, ettei seleviä talavesta, ku lunta ei ollu suajana oikiastansa ollenkaa.


Rönsyakankaali - Ajuga reptans 'Burgundy Glow'


Mäntykulumas levittäytyy iki ihana akankaalikasvusto. Pian son sinisiä kukkia täynnä.


Kruunukärhö -Clematis marcopetala 'Rosy O'Grady'

Ensimmääne kärhö alootti kukkimisen ja kaiken kukkuraksi viälä pohojoospenkis. Ny taitaa färikki olla kohorillansa. Syksyllä oli nii haaloone, ettei näyttäny tyypilliseltä lajinsa erustajalta. Ny näkyy valakoone reunaki hyvi.


Maitokauppaesikko

Tiänviäres o maitokauppaesikot selevinny toisestaki talavesta. Yhtäkää uutta esikkua, en valitettavasti onnistunu pitämähän keväälle asti hengis.


Metsäalppikello -Sonella montana 'Spring Symphony'.

Kuusiympyräs kukkii hentoone mettäalappikello. Son selevinny hyvi ja pian nua kolome lämpärestä o kasvanu kiinni ja muarostaa kivan, ikiviheriän penkinreunuksen.


Kevätatsalea x fraseri FinE.


Katajakulumas, kevätatsaleea on täysin toipunu SEN kovan talaven aiheuttamista vaurioosta. Puska o kohta kukkia aivan täys.


Kerrottu tummahelmililja -Muscari 'Fantasy Creation'

Kaaripenkis kukkiivat kerratut helemililijat viälä täyttähäkää.


Keltareunapikarililja -Fritillaria michailovskyi

Kiarros päättyy näihin kolomiopenkin piskuusiihi, viistoistasenttisihi pikarililijoohi.

Saret teköö luannolle hyvää, mutta vois olla eres muutaman päivän satamata, että sais puutarhatöitäki eteheppäi. En iha nii fanaattine oo, että satees jotaki huhkisin. No, navetashan piisaa sareppäivähommia. Sitte saaki keskittyä taas hyvällä omallatunnolla  puutarhahan, ku ilimat kuivaa.


Mukavaa toukokuun loppua!

35 kommenttia:

 1. Ihania kukkakuvia! Täälläkin on välillä satanut. Taisi päivällä tulla ihan räntänäkin. Nurmikko on ajettu kertaalleen ja iloisesti näkyy kasvavan. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autsh! RÄNTÄÄ! Ei kai. Oon leikannu nurmikon kaks kertaa. Ensimmääsellä kerralla jätin yhyren tiänviäriojan leikkaamata. Toisella kerralla menovesi loppuu koneesta keske. Ny son nii paksua ja täynnä voikukkaa, että taitaa konet tukehtua. Kiitos, samoon!

   Poista
 2. Vai on siellä satanut, täällä tuli vain sunnuntaina vettä, mutta sitä tulikin kunnolla. Muuten on jonakin päivänä vähän tihkunut ja viime yönä muutama pisara ropisi kattoon.
  Metsäalppikello on aivan liian suloinen! Sitä olen joskus miettinyt, ja pohtinut, että se on liian pieni - mutta nyt juuri keksin, ettei olekaan. Kuusten alle saniaistarhaan se voisi sopia, siellä on muutenkin kaikkea pientä, eikä ne saniaisetkaan siellä kuivassa kovin hyvin kasva.
  Tuo kevätatsaleasi on täydellisen muotoinen ja miten täynnä nuppuja!!! Oi jee, sitten kun se kukkii. Oi jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillon satanu viitisen milliä lisää. Toivottavasti teillä sataas lisää. Tuuli o tällä hetkellä aika rajua ja on aika vilipoostaki.
   Son söpö. No nii, hyvä ku keksiit paikan. Mun omilla on aika suuret viaruskaverit (kalliokialot), mutta oon laittanu välihi vanahaa kokolaattiamattua. Toistaaseksi on toiminu. Onneksi atsaleea toipuu, soli kyllä monta vuatta surkia. Oli palio kuivia oksia, mikkä leikoon pois vasta viimme kesänä. Kukintaki oli heikkua ja tais jäärä jonaki vuanna kokonansa välihi. Ny taitaa kukkia monen vuaren erestä :)

   Poista
 3. Kevät tosiaan humahti käyntiin vauhdilla. Voikukkia on miljoonia ja niin tuuheina puskina ettei koskaan. Sul on paljon nättiä pihallas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Lämpö herätti kasvit ja saret kasvatti niitä. Voikukkia o ihan JOKA paikas. Kiitos!

   Poista
 4. Sade on luonnolle hyväksi, vaikkei se meistä kivalle tunnukaan. Pohjavedet todella alhaalla kuivan kauden jälkeen. Parhaillaankin sataa niin, että rännit laulaa! Onneksi iltapäiväksi luvattu aurinkoista. Siihen saakka pysytään sisällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi satoo, ettei toistunu viimmekesän kuivuus. Täälon ollu pilivipoutaane päivä. Olin päivällä mualla, joten en tiärä, onko täälä satanu tänää ollenkaa.

   Poista
 5. Kyllä vaan sadetta tarvitaan. Toinen kuiva vuosi edellisen perään olisi aikamoinen katastrofi pohjavesille. Mutta voisi sataa yöllä, ja päivällä paistaa meitä puutarhureita varten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, pitipä vielä kehua, että oli hauska nähdä sun pihasi esiteltynä puutarhalehdessä!

   Poista
  2. Automaattine yäkastelu oliski hyvä :) Kiitos, toivottavasti tykkäsit :)

   Poista
 6. Kevätatsaleasi on pian todella upean näköinen. Sehän on ihan täynnä nuppuja! Nätti on kruunukärhökin. Meillä on tainnut sataa melkein joka päivä viimeisen kahden viikon ajan. Eilen sentään oli suurimman osan päivästä satamatta, mutta eipä päässyt isäntä nurmikkoakaan leikkaamaan, kun tuli vettä juuri silloin kun oli nurmi vasta ehtinyt kuivua edellisen sateen jäljiltä leikkauskuntoon. Kyllä nyt voikukat rehottaa! No, tuleepahan välillä siivottua sisälläkin perusteellisemmin :D Mukavaa viikon jatkoa sinnepäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti :) Teirän sarekausi alakooki enne meitä. Nurmikkua sais olla leikkaamas melekee joka toine päivä, jos haluaas sen olevan lyhkääne. No joo, eipä sitä aurigonpaisteella tuu paliua siivooltua. Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Minulla on ollut joskus tätä pikarinliljaa mutta on hävinnyt johonkin ja kiva oli saada tälle toiselle akankaalille nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä nämä oo mullakaa levinny, mutta hengis o säilyny. Tua akankaali o varsinki näi kevääsin, tosi kivan färistä.

   Poista
 8. Sade teki hyvää luonnolle ja puutarhalle, mutta moni pihatyö odottaa tekijäänsä. Eilen vielä täällä satoi, kuten edellisinäkin päivinä. Tänään sentään aurinko paistaa ja tuntuu lähes kesäiseltä.
  Kevätatsaleasi on kohta upeimmillaan. Metsäalppikelloa ihalin jo jonkun toisen blogissa ja nyt alkaa olla hilkulla, että täytyy ryhtyä sitä omaan pihaan metsästämään. Eiköhän sille jokin sopiva rako löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo muita pihatöitä teheny pitkähän aikahan ku leikannu nurtsia. Tekis miäli jo jotaki muutaki teherä. Meillon tuullu tänää iha maharottomasti, eikä siksi huvita pihalla olla. Toivottavasti tämä tuuli ei varisuta nuppuja. Varmasti löyrät mettäalappikellolle jonku hyvän paikan.

   Poista
 9. Tuo atsalea tulee olemaan ihan huikean upea! Satanut on täälläkin, ja just loppui edellinen 15 millin lotina. Vettä on saatu ylen määrin, joten viikonlopun kylvökset hyötymaalle saivat kunnolla puhtia itämiseen.

  Nurmikin kasvaa ihan valtavaa vauhtia - toivottavasti tänä vuonna saadaan kunnon nurmirehusatokin. Viime vuosi oli kuivuudessaan karmea. Pihanurmen leikkaajalle tämä kasvuvauhti on kyllä vähän liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti :) Meillei oo määrää nii hirvittävästi tullu, saret o ollu pääosin aika rauhallista. Mun hyätymaa o viälä vaihees. Oon sinne ny jotaki jo saanu laitetuksi. Porkkanakki oli itäny, ku kävin laittamas harson takaasi paikallensa.
   Meillei isäntä oo kauhian tyytyvääne, vaikka nurtsi tuntuuki kasvavan huriaa vauhtia.

   Poista
 10. Sadetta on nyt saatu lähes joka päivä ja kasvit kasvavat kohisten.
  Kevätatsaleasi tulee olemaan kaunis näky kukkiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino. Onneksi tänää näyttääs tulevan kuiva päivä, mutta yällä tuloo taas vettä. Sitä mäki orotan :)

   Poista
 11. Nyt on kyllä kukintaa niin, että välillä miettii jääkö kesäksi mitää. Tuntuu, että niin hurjaa vauhtia on kasvit kasvanu ja kukannuppuja aukaissu. Tuon kärhön väri on kyllä ihan täydellinen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, mutta aina siton riittäny :) Joka vuasi kasvien kasvuvauhti yllättää, vaikka siton orottanu koko talaven.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Ny ei oo kuivuuresta kärsiny ku palloesikot tai sitte ne rasittuuvat jo viimme kesänä.

   Poista
 13. Voi eikö oo ihanaa aikaa, kun kukintaa ilmestyy pitkin pihaa? On tää aina yhtä silmiä hivelevää. Hauska väri rönsyakankaalissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On. Ei tiärä, mihinkäpäi kattoos :) Myähemmi kesällä pinkki färi haalenoo.

   Poista
 14. Tosi kaunista kukintaa! Ihana tuo kruunukärhö ja suloinen metsäalppikello! Täälläkin on sadellut viime päivinä, eilen oli kuitenkin onneksi poutaa. Mukavaa ja kesäistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilee oli tääläki päivällä poutaa, mutta tuuli oli aika jäätävää, niinku tänäki päivänä. Yällä sitte taas satoo. Kiitos, samoon!

   Poista
 15. Onneksi ei ole niin kuivaa kuin viime keväänä👏hienoa kukintaa. Pikarililjat ovat tosi tyylikkäitä.
  Minäkin luin pihasi esittelyn😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi. Ny luanto kestää taas vaihteeksi lämpöösempiäki keliä.
   Mukavaa, toivottavasti tykkäsit.

   Poista
 16. Onneksi on tullut sadettakin. Metsäalppikello on tosi soma. Ihan vieras laji minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi. Ny vois olla taas pätkän satamata. Sei kuulukkaa viälä joka taimiston myyntilistoolle. Teilläpäi sitä kyllä myyrähän. Moisiolta oon sen ostanu.

   Poista
 17. Ihania tupsutukkia nuo metsäalppikellot. Ihastuttavia! Olen etsiskellyt omassa pihassa kasvavien kuusien alle sopivia kasveja, ja metsäalppikello voisi olla sellainen. Täytyy tutustua siihen tarkemmin. Meilläkin on saatu sadetta lähes päivittäin. Ensi viikoksi näyttäisi kuitenkin tulevan jo hellettä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son matalaa, nua viis senttistä. Jää helaposti suurempien jalakoohi. Saniaaset ja pikkusyrän mulla porskuttaa hyvin kuusen alla ja vuarenkilipi. Sais ny vaihteeksi taas lämmetä, ei tarttisi hellettä pukata, son navetas jo liian kuumaa. Kiitos, samoon!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...