lauantai 10. lokakuuta 2015

Ihan pimeetä....ja nii kylymääki

Tämä pakkaasjakso tuli ihan puskista.
No, tuli ja tuli. Näkihän sen säätiarootuksista ja kymmenenpäivän sääennustehesta.
Mutta nii monta kertaa luvattihin sateettomia päiviä ja kuitenki satoo.
Toivoon, että nykki nua pakkaaslukemat häviääs ja sulaas pois, ei sitte hävinny.

Sevverran järki luisti, että tajusin kaivaa ja viärä daaliootten juurakot  ja glariolukset kellarihin.
Amaryllisten sipulit olis kyllä jääny seinäviärehen pakkaasehen, jos en olisi viärestä kävelly
ja niitä nähäny.Tuntuu että tänä syksynä on ollu syyskimikki 'Brunette' ylitte muiren.
Kaikki on sitä vuarollansa ylistäny. Orotin kuumeesesti että kerkiääkö vai ei.
No, ei se ainakaa kunnolla keriinny. Kuvaaminenki jäi aiva viimmetippahan.
Oli jo ihan pimeetä ja asteet pakkaasella, ku muistin etten oo 'Brunettea' kuvannu.Ei muutaku pihalle, mutta eihän mun kamera suastunu yhteistyähön ollenkaa.
Ensin piti taskulampulla näyttää valua, mihinkä pitää tarkentaa.Syyskimikki aukaasi kaks kukkaputkia kuunvaihtees ja niistä otin muutaman kuvan.
Perhosia niis ei näkyny, mutta on tuas muutama ötökkä.Pakkaaset teki tehtävänsä. Tairan keväällä laittaa kolomiopenkkihin uuren aluun.
On aurinkoosempi paikka, jos kerkiääs kukkiakki kunnolla.


Samoon käytihin villiviiniverhoolle. Tämän kummempaa ruskaa ei keriinny tulemahan.Murheelline näky.Onhan sitä puutarhas viälä färiä, kelta-ruskia voittoosta.
Kalliokialon leheristä muarostuu kivan keltaane lehtikatto mettäalappikellolle.Soreahiirenporras on aiva ruskiana, alppikärhö 'Alpina Plena'n vihereetten versojen seas.Hortessat on aiva lötkönä. Oon nii kyllästyny tuaho 'Twist-n-shout' jalohortessahan,
että tairan kaivaa sen keväällä purkkihi ja kokeella tuaho jotaki muuta. Ei oo maas olles
kukkinu kertaakaa. Ny näkyy muutama nupun alaku, mutta tulos on täs.Perhosangervo on viäläki kivan färine, vaikka pakkaane on sitä purrukki.Ei kiinnostanu mitää kuurankukkia palio kuvaalla. Hrrr.....
Mulle tuloo aiva syränvilu, ku asteet painuu pakkaaselle. Keväällä auringon lämmös
värinät taas lakkaa. Voisin nostaa kytkintä ja lähtiä lokakuus johonki lämpöösehen maaha
ja tulla takaasi huhtikuus, tai nukkua talavihorrosta ku karhut.


Toivottavasti ny lämpees ilimat, että sai tuluppaanit kaivettua maahan.
Monta muutaki rojektia on viälä pualimoosis.


Lämpöösiä syyspäiviä!

26 kommenttia:

 1. Joskus pidin ihan hölmöinä ihmisiä, jotka lähtevät talveksi Suomesta vaikka Espanjaan, mutta nyt vanhemmalla iällä olen alkanut miettiä, että kukahan tässä se hölmö on... Niin vaan menisin minäkin jonnekin lämpimään talveksi, jos se vaan olisi mahdollista. Tuo syyskimikikki 'Brunette' on ihana. Nyt ihmettelen, miksi ihmeessä en ostanut niitä, vaikka kaupassa niitä jo kerran käsissäni pyörittelin. Millaisessa paikassa tuo sinulla kasvaa? Ostohommani kaatuivat varmaan siihen, kun aloin miettiä, että se haluaisi katveisen paikan ja meidän tontilla ei kauheasti ole sellaisia tarjolla, vielä. Ehkä joku päivä, kun puut kasvavat korkeammiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä mua ei saa ku muutamaksi päiväksi pois kotua, mutta talavet olisin kyllä johonaki lämpöösemmäs paikas. 'Brunette' kasvaa mulla varios. Aurinko osuu vaa muutamasta kohorasta, puiren ja tuvan välistä. Siksi se ei varmasti kerkiäkkää kylymempinä kesinä kukkia täälä nelosvyähykkehellä. Varmasti pitää kastella tai olla muuten kostiampi kasvualusta, jos aurinkoosempahan paikkahan istuttaa.

   Poista
 2. Mulla kukkii vielä tuo Brunette. Eka kerran. Ei tää syksy oo mistään kotoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kesti ensimmääsen pakkaasen, mutta muut oli sitte liikaa. Alakusyksy oli hiano, mutta nämä pakkaaset tuli aiva liia varahi.

   Poista
 3. Aina lohduttaa se, että keväällä otetaan uusiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi! Orotelles maan sulamista, kattelin keväällisiä tulppukuvia. Voi että! On kevät nii hianua aikaa :)

   Poista
 4. Meidän pihallakin on niin lohduton näky,kun kaikki on paleltuneet ja makaa pitkin maata. On siinä taas hommaa siivota kaikki ruukut ja kesäkalusteet pois.
  Mun siskot teki 10 vuotta sitä, että olivat talven ajan lämpimässä ja tulivat kesäksi Suomeen töihin. Nyt he ovat lopullisesti siellä lämpimässä, kun molemmilla on perhettä. Olisi se kiva olla lämpimässä talven aika, mutta mennään nyt "karhuna".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku hilijaa, oon kans jotaki kuskannu pois. Kalusteet saa jäärä katetulle terassille talaveksi. Talavella väsyttää ja paino nousoo ku kokoaijan "pitää" jotaki mussuttaa, eli kyllä on kohta karhumaane olo.

   Poista
 5. Brunette on kommee, mie istutin samanmoisen alkukesästä, saa nähdä onko tuo kestävä meillä. Pakanen nipistelle jo kasveja meleko pontevasti, mutta onhan nyt sentäänjo lokakuukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se komia. Eikö teillä tuu kuitenki kunnolla lunta, joka suajaa. Täälä on useen lumettomia aikoja, mutta on kuitenki kylymää. Kai tämä on ihan normaalia, mutta on ollu nii monta lämmintä syksyä, että niihin on jo tottunu.

   Poista
 6. Ihanan näköiset kimikit ja voi surkeus, talvipakkaset..täällä kävi samoin. Kyllä meillä on talvessa kestämistä. Olen myös tullut siihen tulokseen, että nuo arat hortensiat eivät vaan onnistu meillä täällä kylmässä pohjolassa. Ainoat hyvät hortensiat ovat oikeastaan pallo- tai kuutamohortensia kun ne aloittavat kukintansa niin aikaisin. Mukavia tulppaaninistutushetkiä toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä ainakaa jalohortessat kunnolla menesty. Lähtöövät nii myähän keväällä matkahan, että eivät näköjää kerkiä kukkia. Viimme kesänä istutettu pallohortessa oli positiivine yllätys, siksi hommasin toisenki ja kokeeksi punaasenki. Ny ilima jo tuntuuki palio lämpöösemmältä. Enköhän saa tulput ensviikolla maahan :)

   Poista
 7. Mie lähtisin jonneki lämpimään, jos vaan pääsisin. Tai sitten menisin talviunille, ihan karmii joka syksy enemmän ja enemmän. Jos vahingossa tulee talvikuva vastaan, kiireesti pois sellanen kauhistus.
  Kyllä kulahti kaikki kukat niin äkkiä, auringonkukat ym.
  Upee tuo kimikki, just tuollasista tykkään. Ei se täällä kerkiis kukkia varmaankaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vois olla sisällä koko talaven, menettelis, muttaku pitää pistää nenänsä pihalle jokasäällä....Kimikillä on kyllä hianot leherekki, varsinki 'Brunetella'. Kukinta kyllä kruunaa kaiken. Vois kokeella istuttaa sen aurinkoosemmalle paikalle, mitä normaalisti, sitä mä ainaki kokeelen.

   Poista
 8. 'Brunette' on kyllä ihana. Siinä on niin huumava tuoksukin :)

  VastaaPoista
 9. Sama kokemus Twist'n Shout-hortensiasta, samoin Endleness Summereista, ehkä minäkin kaivan ne pois. Tykkään eniten pallohortensioista, ne kyllä palkitsevat joka vuosi. On se kurjaa luopua puutarhasta taas talveksi, koitetaan kestää yhdessä, blogeissa voimme aina jakaa menneen kesän juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Endless Summer kukkii mulla v.2012 , ei enne eikä jäläkihi. Ny huamasin muutaman nupun, mutta liia myähää. Pömpelin kärhöt variosti sitä aiva liikaa. Isäntä sanoo, että joku oli ennustanu lämpöösiä säitä joulu-tammikuulle asti. Jos nii käy, ainavaa enemmä pistää nämä viimmeviikon pakkaaset kupolihi.

   Poista
  2. Ei oo munkaan Endless summer kahtena kesänä tehnyt nupun nuppua vaikka on ollu ruukussa ja lämpimällä paikalla. Tänään kiskoon sen irti ruukusta ja hautasin kompostiin, josko talavehtis siellä. Ens kesän jälkeen tuloo lähtö jos ei rupia kukkia näkymähän! - Anu-Maria IV-vyöhykkeeltä

   Poista
  3. Anonyymi: Toivotahan että talavehtii ja että vanaha kasvustoki säilyy. Kerkiääs paremmi. Kokeeleppas antaa Endlekselle JOKA kastelukerta lannootesta ja pirät jatkuvasti kostiana. Isoo aluslautane auttaa asiaa. Mulla talavi vei Endleksen.

   Poista
 10. Niin ne kasvit muuttui lötköiksi täälläkin! Muistin sua muuten haasteella. Tää on nyt vähän eri:)

  VastaaPoista
 11. Minäkin voisin lentää talveksi etelän maille. En oo sitten yhtään talvi-ihminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin nostaa kytkintä vaikka heti......tai ei iha viälä, ny on nii aurinkoosia päiviä.

   Poista
 12. Kyllä viimetipalle meni tuo Brunetten kuvaaminen. Mutta onneksi taskulampun valossa vielä ehdit. Kyllä se on syksyn upeimpia ilmestyksiä. Kannatan lämpimästi tuon lisäämistä ja siirtämistä vähän aurinkoisempaan paikkaan. Niitä ei ole koskaan mitenkään liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orotin viimmeesehen asti, että aukees enemmä. Yritän kattella kolomiopenkistä aurinkoosemman paikan.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...