perjantai 15. helmikuuta 2019

Äkkiää tänne!

Huikkas isäntä mulle,"Ja ota kamera!" Mitä ny, ahaa, varmastikki se haukka, minkä näin yhtenä päivänä.......


.......muttei ollukkaa.......
.......vaan peltopyitä. Non tuallaasia pyäreetä palleroota. Tämä sama lauma o pyäriny täs kylällä koko talaven, muttei noo ennemmi käyny putsaamas meirän lintularon alustaa. Nuaton joskus ollu parinkymmenenki lauma tai parvi. Lauma tuntuu jotenki palio sopivemmalta sanalta, ku ne useemmiten siirtyyvät paikasta toisehen kävellen. Lähtööhän ne lentohon, ku hätä tuloo. Nei tuntunu ny kuitenkaa yhtää säikyyltä, vaikka ainaki yks  vilikuuli mua   koko aijan, sain liikkua klasilla aika reilustikki, eikä niille tullu mihinkää kiirus. Peltopyy/peltokana kuuluu kanalintuuhi ja on sukua fasaanille.Välillä pitää oikoja kinttujansa.Ny rupiaa riittämähän.


Jonku aijan päästä vilikaasin klasista, ruakaalu oli loppunu ja noli  ruakalevolla tuallaases tivihis krusas.

Siitä pitivät hualen, että joka pualelta tähyyltihin maharollista vihollista.


Seuraavaksi noli siirtyny airan toiselle pualelle.Jasmikkehen alla, ei tarvinnu vaharata selekänsä taa. Meillä näitä näkyy vaihtelevan kokoosina laumoona kesää talavia. Entäs teillä? Onko tuttu viaraalija pihapiiris?


Meillon fööni päällä. Lämmin tuuli puhaltaa ja sulattaa vauhrilla lumia. Lämmintä näyttää olevan 4.6 astetta ja aurinkoki yrittää piliviharson takaa paistaa............tuntuu ihanan kevääseltä!


Aurinkoosta viikonloppua!

58 kommenttia:

 1. No eipä ole täällä näkynyt. Ihana tuo ruokalepomuodostelma. Olipa mielenkiintoiset kuvat.

  VastaaPoista
 2. Kannatti miehen sinut ikkunaan kutsua! Ovatpa palleroita. En ole noita nähnyt. Fasaaneja meillä on kyllä, näkyy melkein päivittäin ja käy lintulaudan alta syömässä. Täälläkin on nyt 7 astetta lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Non kyllä harvinaasen pyäreetä lintuja. Fasaania meillei oo. Täälääin kyllä, muttei meillä. Voi, kuinka lämmintä. Lumet sai oikee kunnolla kyyttiä.

   Poista
 3. Komeita lintuja. Plussan puolella on täälläkin ja lumi saa kyytiä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Ihania palleroita, nuita oli kiva seurata, arvaan. Täällä ei ole näkyny, ainakaan pihalla.
  Joo, fööni puhaltaa ja lumet sulaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua käyttäytyyvät linnuuksi, harvinaasen rauhallisesti. On tottunu, että linnut pyrähtelöövät lentohon jatkuvalla syätöllä. Asut kyllä näiren esiintymisalueella. Lumet o selevästi sulanu.

   Poista
 5. Vau, sait hienoja kuvia. Ei ole täällä, eikä taida olla enää pojan tiluksillakaan. Surku juttu, joku fasaani kuulemma on näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noli nii rauhas, että oli oikee aikaa tarkentaa. Etton kuitenki ollu, ovat siis tuttuja lintuja. Ennen tääläki oli näitä enemmä.

   Poista
 6. En ole ikinä nähnyt tuollasia. Hienoa kun sait kuvattua.
  Lämmintä on, niin keväisen tuntuista jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattoon esiintymiskartasta, ettei niitä iräs taira paliua ollakkaa. Ihan selevästi o kevättä jo ilimas.

   Poista
 7. Olipa ihana näky! En ole koskaan nähnyt niitä läheltä. Hienoa, että ehdit kuvata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli. Teilläpäi, niitä taitaa kuitenki olla. Niinpä, sain taas lintukuvihin täyrennöstä.

   Poista
 8. Onpas teillä ollut mielenkiintoista katseltavaa! Lämmin kevättuuli tosiaan puhaltelee... toivotaan, että hanget madaltuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuusen isoompia lintuja tällä kertaa :) Iha selevästi o lumen pinta laskenu.

   Poista
 9. Voi miten kivoja kuvia. Valitettavasti meillä ei peltopyitä ole näkynyt, fasaaneja sitäkin enemmän.
  Täälläkin on ollut nyt hyvin keväistä. Lumi on vajentunut lähes puolet ja lämpöasteita on parhaillaankin neljä. Päivällä auringonpaisteessa tietenkin vielä enemmän.
  Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläpäinki vois kyllä olla. Teillähän o lumet jo hyvin karonnu. Olisko meillä laskenu 1/3.....ehkä.

   Poista
 10. Hauskoja palleroisia! Ei ole noita meillä päin ollenkaan. Tavallisia pyitä näkee joskus. Lämmintä on täälläkin, 3-4 asteen tietämissä ollut eilisen ja tämän päivää. En kyllä tykkää yhtään, kun tuulee niin että ikkunat tärisee. Pakkasta on luvattu, joten liukastakin on tiedossa. Kiva oli kyllä katsella veden tippumista räystäiltä ja kuunnella viherpeippojen sirkutusta. Tuntui ihan keväältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taitaa olla, ettei oo. Meilläki on tuullu, muttei kauhian kovaa. Liukasta rupiaa olemahan. Sehän on kans yks kevään merkki, niinku räystähiltä tippuva vesiki. Varmasti :)

   Poista
 11. Hauskan näköinen joukkue! Ei ole meilläpäin tuollaisia näkynyt. Kissatkin kyllä karkottaa lintuja, kun liikkuvat pihalla. Lumikasat laskee täälläkin, mutta on ihan hurjan liukasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika metka. Taitaavat kaikki linnut säikähtää kissoja, enemmä tai vähemmä. Varovaane pitää olla, ku pihalla liikkuu.

   Poista
 12. Voi ihanuutta, keitä saittekaan vieraaksi ruokintapaikalle! Peltopyitä, ei mitään tavallisia tinttejä! Onnea ja ihanuutta, että heitä on olemassa vielä ja noin iso saattue! Yhden kerran meillä, kauan sitten, samanlainen saattue ilahdutti! Edelleen odottelen heitä, innolla! Upeat kuvat! Tuo melkein vastaa lottovoittoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuusen suurempaa kokoluakkaa :) Tuntuu kanta olevan meilläki piänenemähän päi. Toivottavasti teilläki tuloo viälä näköetääsyyrelle. Ei ihan, mutta melekee :D

   Poista
 13. Aika hieno elämys, tuollaiset sykähdyttää. En ole koskaan nähnyt, ei peltopyitä taida meidän nurkilla edes olla. Eihän täällä ole peltojakaan.
  Föhn on tuntunut meillä kunnolla. Etelän puolella mittari kipusi +8 asteeseen ja varjon puolellakin +5:een. Lumi sulaa silmissä, enkä sitä yhtään sure. Lunta kyllä riittää.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ne taira oikee suuremmis taajamis viihtyä. Oi, kuinka lämmintä teillon ollu. Meirän mittari ei oo kivunnu hetikää nua korkialle. Kiva ku lumet maraltuu. Ei tarttisi iha viälä kaikki mennä, ku kuitenki tuloo viälä pakkaasiaki.

   Poista
 14. Ompas kivan näkönen porukka vieraillu. Meilläpäin ei peltopyytä essiinny. Eilen oltiin plussalla +3, yöks mäntiin samanverran pakkaselle. Räystäältä vettä tippu. Kuukauven piästä toivottavasti ruppiis lämpiimään.
  Mukavoo viikonloppuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiren esiintymisalueet onki paremmi likempänä rannikkua. Kiva, että on lämpö asteeta teilläki jo ollu. Lämpeeski sitte oikee kunnolla, ettei sahaasisi erestakaasi kovin kauvaa.

   Poista
 15. Ei meillä pyitä, joku pulu vahingossa eksynyt. Hieno joukko. Niilläkin taitaa olla ruoka tiukassa runsaan lumen takia. Meillä on käynyt ennätysmäärä punatulkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämonki jo toine runsaslumine talavi. Voi olla, että siitä syystä lukumäärä o laskenu entisestä. Ja meillei yhtäkää ja oon niitä nii orottanu. Punatulukut o meillä tosi harvinaasia.

   Poista
 16. Enpä ole ennen tainnut nähdäkään eikä meidän pihalle ole kyllä eksyneet. Fasaani meillä asusteli ihan lumen tuloon saakka tässä naapurustossa, mutta sitäkään en nyt lumien tultua ole nähnyt. Lintujen touhuja on kyllä kiva seurailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peltopyyt tuntuuvat olevan aika harvinaasia. Meirän markilla niiton näkyny vuasien saatos tasaasehen tahtihin. Tuanne takatarhallekku aina varisoo sopivaa syätävää. Lintularon alustaa nei kyllä oo ennemmi putsannu. Toivottavasti fasaani o löytäny talavehtimisympäristön. Pysähryn päivän aikana monet kerrat klasille lintuja kattelemahan :)

   Poista
 17. On meilläpäin pyitä, mutta eivät ikinä ole pihan ruokinnalle tulleet. Tuntuvat pysyttelevän enempi mettän suojissa. Yllättävän pieniä ovat noin mettäkanalinnuksi.

  Fööni lämmittää meilläkin, mutta vain parilla plusasteella. Eipä sillä juuri mikään sula, mutta kivan keväiset fiilikset auringonpaisteen keralla on saatu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmääsen kerran meilläki ihan ruakinnalla kävivät, mutta oon useen nähäny niiren pyärivän kylällä. Alle pualikiloosia ovat, luin jostaki.
   Meillon ollu viiren asteen hujakoolla ja se jo tuntuu. Ny o jo painunu miinukselle -7.7.

   Poista
 18. No empä ole nähnyt moisia ennen. Upeaa kun sain olla näinkin mukana. Lämmintä on jo täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämon mulle tuttuja, mutta monia mulle tuntemattomia oon kans plokiis nähäny. Meillä oli tänään jo viiliempi päivä tai tuuli/viima oli aika kylymää. Onneksi on taas lämpöasteeta tiaros.

   Poista
 19. Ei ole peltopyitä näkynyt, muita lintuja kyllä. Ihania palleroita nuo:)
  Fööni kävi täälläkin, lumi painu kasaan heti kunnolla ja löysin tänään jo patjarikkoa lumen reunan lähettyviltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä päin niitä olis maharollista olla. Hauskoja ovat.
   Siitä se kasvibongaus lähti :)

   Poista
 20. Eipä ole tuttu lintu, en ole koskaan nähnyt livenä. Hauskan näköisiä palleroita ovat ihan toisissaan liki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletin että olis laajemminki tunnettu, mutta aika harva on kuitenkaa nähäny. Non torella laumasialuja.

   Poista
 21. Onpa siinä mukava lauma peltopyitä! Meillä ne ei oo lintulaudalle tullu, mutta luulisin, että niitä täälläpäin kuitenkin on. Fasaanipariskunta sen sijaan käy ruokailemassa päivittäin. Nekin on vähentynyt. Ennemmin niitä oli isoo lauma, nyt vain kaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torennäköösesti on siäläki. Ennen on näitäki ollu palio suuree lauma. Ny on ollu muutama runsaslumine talavi ja voi olla, etton ruaka ollu kiven alla tai siis lumen.

   Poista
 22. Suloisia palleroita, mahtavaa että saitte tällaisia vieraita :) Kiitos kun jaoit kuvia, niitä oli ilo katsella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikkoon näitä nähäny ennenki, nii en oo koskaa näi likeltä nähäny. Olokohonki, että oli klasi välis. Ole hyvä :)

   Poista
 23. Onpa kivoja pihavieraita. En ole heikäläisiä ennen nähnyt, vaikka nimi toki tuttu onkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny sitte tunnistakki ne, jos tuloovat joskus vastaha.

   Poista
 24. Ihania vieraita! En ole päässyt koskaan peltopyitä seuraamaan noin läheltä. Täälläkin on ollut lämmintä, lähes keväistä. Ihan hyvä vain että lumi vähän sulaa, sitä on edelleen enemmän kuin tarpeeksi. Kevätää odotellessa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot kuitenki nähäny niitä.
   Meillä mentihin eilee illalla pakkaaselle ja tuli oikia lumimyräkkä taas vaihteeksi. No, viikonloppuna taas rännit lorisoo :)

   Poista
 25. Ihanat pallerot, kiitos kuvista!

  VastaaPoista
 26. Ovatpas he söpöjä, meillekin sais tulla vierailemaan.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...