torstai 16. tammikuuta 2020

Avoomet puutarhat 2019, osa 5

No ny, se, jo kauvan sitte lupaamani kasvaripostaus Sorjan ja Markun puutarhasta, mistä alootin avoomien puutarhojen kiarroksen.  Ensimmääne postaus tästä puutarhasta löytyy, tästä.


Olin jo kauvan himiööny pääseväni lurkkaamahan tuanne valakoosehen, koristeellisehen kasvarihin. Meinasin joka kerta ohiajaes sukaasta ojahan, ku piti nii niskavääräs sitä vaharata. Uutena se näkyy tiälle viälä paremmi. Ny  kasvillisuus peittää osaa.Olin ollu nii tuan valakoosen osan lumoos, etten eres kunnolla ollu hahamottanukkaa, että son kakspäine rakennus.Kasvari o rakennettu kiärrätysmateriaaliista. Ja nii sisustukses, ku ulukosomistukseski o käytetty vanhoja esinehiä.Kiärretähän het kasvarin taa, eli kasvarin tiänpualooselle sivulle. Siältä löytyy monipualine hyätytarha. Kivasti punouksella korotettu penkki.


Kasvilavoja kasvarin kupehes.Aivan ihanat nämä ristikkoklasit.Ihimettelin suuresti, kuinka olikaa löyretty nua hianot ristikolliset ruurut. Mutta  nua ristikot oli Markku itte sahannu ja lisänny ehejän klasin päälle. Tiätenki! Niinhän saa vaikka minkälaasia koristeeta. Ja nua kaikki ruurukki o itte leikattu sopivan kokoosiksi. Mikä tyä! Katosta roikkuu tasot yrtiille.Suuremmille kasviille oli käytävän molemmilla pualilla tiilistä muuratut istutusaltahat.Kastelu hoituu Blumat kastelujäriestelmällä.  (Jos ny nimen oikee muistan.)Vesi nostetahan pumpulla tuanne ylisille, sinisehen tynnörihin.Kasvari oli torella tilava. Tiilistä larottu laattia. Nam! Avoomesta ovesta.............pääsi toisehen osahan. Siäloli pöytä tualiineen.....


.......ja vanha hella ja muuta asiaan kuluvaa tavaraa.Kurkatahan viälä vesisysteemiä. Autotalli/varaston katolta kerätty vesi johoretahan putkella...........kaivohon, mistä pumppu nostaa vettä tarvittaes kasvarin ylisillä olevahan tynnörihin.
Täs näkyy vesitynnöri, kaivon kattorakennelma ja takana muutaman metrin pääs oleva kasvarirakennus.Aivan ihana kasvarikokonaasuus! Näin  sitä avoomet puutarhat tarijuaa mahtavia elämyksiä!


Tammikuu o jo puales välis. 
Ei aikaaka, ku alakaa uus kasvatuskausi ja kasvarikausi.
Sitä orotelles, vois ny kuitenki nakata, eres vähä, sitä valakoosta.....


Mukavaa viikonloppua!

29 kommenttia:

 1. En ihmettele että niskasi on ollut kovilla. Kekseliäs ja kaunis kasvari. Muutenkin ihanan rehevä piha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nua pikkuruutuuset klasit vei täysin mun huamion.

   Poista
 2. Voi, miten mielettömän ihana kasvihuonekokonaisuus <3 Ihana piha <3
  Olet ottanut hienoja kuvia. Täällä Kainuussa sitä valkoista tuli toissa yönä ja vähän eilen päivällä. Nuoskalumet kolasin töiden jälkeen. Se on semmosta arkijumppaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana o :) Meillon ny kans valakoosta muutama sentti. Onko enää aamulla, jää nähtäväksi.

   Poista
 3. Vähän erilainen kasvihuone! Sopinee hyvin tuohon pihapiiriin.

  VastaaPoista
 4. Kiitos jälleen mielenkiintoisesta esittelystä, kiva päästä hyvän esittelyn kanssa paikkoihin, mihin ei muuten pääsisi. Minäkin haukoin henkeäni, kun katselin noita ristikkolasikuvia. Näyttää kauemmas aivan aidoilta pikkuruuduilta ja työ on tosiaan ollut valtava. Todella kivasti on saatu vanha kokonaisuus tilavaksi kasvihuoneeksi lisätiloineen.

  Tämä sää huolestuttaa todella. Mitä tapahtuu esiin nousseille piipoille, joita löysin eilen, kun vääjäämättä ainakin pakkasia vielä tulee - voi tulla koviakin pakkasia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuruutuuset klasit näyttäävät airoolta likempääki. Tairolla tehty! Kokonaasuuren rakentamises meni kuulemma koko kesä.
   Toivottavasti piipot kestää. Meillei onneksi oo näkyny. Varmasti pakkaasiaki viälä tuloo, mutta toivottavasti lunta sitä enne.

   Poista
 5. Oi joi mikä ihanuus! Tuollahan tarhuri elelee pitkälle syksyyn, kun toisessa päässä on keittiökin. Peti vaan puuttuu köllöttelyä varten:)
  On siellä ahkera ja osaava isäntä, ei voi muuta sanoa ja ei emäntäkään taida jäädä huonommaksi.KAunis ja kekseliäs pihapiiri.
  KIITOS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös :) Molemmat o aikahansaavia ja käteviä käsistänsä :)
   Ole hyvä!

   Poista
 6. Kiitos katsauksesta kivaan puutarhakohteeseen. Näitä on ainatosi kiva lukea. Persoonallinen ja kaunis kasvihuone.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Ei toista samallaasta tuu varmasti vastahan.

   Poista
 7. Oooh... Ihan täydellisen upeaa! Kiitos kun esittelit muillekin. Onnellisia ja taitavia ovat tuon paikan omistajat!

  VastaaPoista
 8. Onpahan upea paikka. Tiedustelitko mitä lasia on kasvihuoneen katto? Meillä on siinä mietinnän paikka, turvalasia kun mielellään pitäisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasi ei ollu tavallista. Olisko ollu sitte sitä turvalasia. Painavaa ja hankalaa leikattavaa oli ollu. Kuuntelin sivusta, ku Markku siitä kertoo muille viaraalijoolle.

   Poista
 9. Onpa ihana piha ja kasvari! Ihastuttavat nuo valkoiset ikkunat. Mietinkin että miksi muurattua seinää. Ahaa, savupiippu ja hella! Tosi kekseliästä. Ja nuo pionit kruunaa kaiken!
  Meillä oli työpaikalla ihan tavalliset isot lasit katossa ja yksi talvi lumi rikkoi niitä, vaikka kävimme välillä putsaamassa. Laitoimme sitten pleksin kattoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinoli! Hiano kokonaasuus! Tavalliset klasit, ainaki suures koos, onki lumisena talavena riskin paikka.

   Poista
 10. Aivan mykistyttävän ihana. Kiitos esittelystä. Minulla on sinulle haaste blogissani.

  VastaaPoista
 11. Ompa mukava käyntikohe ollukkin. Ihana kertakaikkiaan tuo kasvihuone ja kesäkeittiö. Noissa avoimissa puutarhoissa onkin paljon kekseliäitä ratkasuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli. Kauvan tuanne pääsystä jo kerkesin haaveellakki. Aina näköö jotaki uusia ja kivoja ratkaasuja.

   Poista
 12. Onpas kekseliäs ja persoonallinen ratkaisu! On ollut näpertämistä noissa ristikoissa. Tuo hella onkin kätevä, jos sattuu kesken kasvukauden tai aikaisin syksyllä tulemaan kylmempi jakso. Lämpiää helposti koko kasvihuone ja vähänkään kylmästä nokkiinsa ottavat kasvitkin ovat hyvin turvassa. Kuinkahan aikaisin hellan turvin pääsee aloittamaan kylvöt ja istutukset kasvihuoneeseen keväällä? Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellasta o varmasti apua kylymempinä jaksoona. Kasvaria ei kuulemma kevääsin käytetä kovin varahin, koska taloos o esikasvatuksehen paremmin sopiva, lämpööne kuisti.

   Poista
 13. Onpa siinä mahtava kokonaisuus kaikkineen ratkaisuineen, todella kekseliästä.

  VastaaPoista
 14. Tosi hieno, kätevä ja kaunis kokonaisuus. Saisikohan tuota Markkua lainaksi tännekin. Siinä on mietitty monia asioita etukäteen ja ratkaistu ne oivallisesti. Puuhella lämmittää tilaa ja tuollaisessa tilassa voisi vaikka hoitaa osan säilömishommista. Tai värjätä lankoja ja vaikka mitä. Täytyykin näyttää Ukkokullalle ränniin yhdistetty vesitynnyri. Siinä on ideaa sadeveden keräämiseksi.
  Ei kyllä ihme, jos pääsi on pyörinyt ohi ajaessa. Niin olisi pyörinyt minunkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki olis Markulle töitä :) Taitaa jäärä oma kasvari haaveelun asteelle :) Kokonaasuus o kyllä monipualine ja toimiva tua sarevesijäriestelmä. Viäläki kasvaria ohikulukies vilikaasen, ei mahara mitää :)

   Poista
 15. If you're trying to burn fat then you certainly have to start using this totally brand new personalized keto plan.

  To design this keto diet service, licensed nutritionists, personal trainers, and top chefs have joined together to produce keto meal plans that are productive, painless, cost-efficient, and delicious.

  Since their first launch in early 2019, hundreds of people have already completely transformed their figure and health with the benefits a certified keto plan can offer.

  Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover 8 scientifically-proven ones offered by the keto plan.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...