tiistai 21. tammikuuta 2020

Yllätyksiä ja panoraamaa

On tämän, jo perinteeksi käynehen lumitilantehen ja panoraaman aika. Ny onki ollu ihan kummalline talavi. Ei oo tarvinnu pakkaasten kans kärvistellä, niinku viimme vuanna. Luntakaa ei oo ollu ku nimeksi, muutamia päiviä kerrallansa, ei kymmentä senttiä enempää.


Kelit muuttuu liki päivittäin. Loppuviikosta oli sateesta ja sumuusta. Pyhäaamuna oli muutama sentti lunta. Lumi pysyyki kokonaasta kaks päivää.Kunnes tuli taas kaiken sulattava fööni. Pualen yän aikoohi asteet pyärii seittemän plusasteen molemmin pualin.Tänää (21.1.2020) pihalla näytti tältä. Ei lumen palaa ja aurinko paistoo.Lähärin tutkimusmatkalle. Siitä tuliki yllätykselline kokemus. Etelän plokit o kuvaallu piippoja ja jopa kukkivia kukkiaki. Emmä palio jäläkehen jääny. Löyrin nimittäin PIIPPOJA! Kevätkurijenmiakkojen ja krookusten piippoja. Lumikelloja ei näkyny.Navetan eres oli krookukset jo näin isoja, lehtiäki jo näkyy.Jouluruusut ei kuki, mutta nuppuja o näkyvis.


O-ou! Maitokauppaesikos o nuppuja!Mitäs nämoli? Hm ........hyasintin alakuja leimupenkis.Hunajamarijat o heränny.Siis..... HÄH.....SYYSKROOKUKSIA! Syksyllä istutetuusta syyskrookuksista  ei oo näkyny enne tätä päivää, merkkiäkää. Oon käyny niitä silloon tällöön vilikaasemas.Tänää oli yks syyskrookus (crocus conqueror) melekee auki.Ja sitte panoraamaa, monelta vuarelta.

Lumitilanne 21.1.2020.

Auringonpaisteene, "kevääne" ja viheriä päivä. Fööni viälä puhalteli aika reippahasti. Lämpöasteeta ei kuitenkaa ollu enää ku pari astetta. Föönin lämpöpiikki osuu yälle (+7). Ja sehän sulatti ne vähät lumisentit. Routaa ei penkiis oo nimeksikää. Saa nähärä tulooko kummempaa talavia ollenkaa.


Lumitilanne 21.1.2019
Komia, auringonpaisteene talavipäivä. Lunta näyttää olevan vähemmä ku vuasi sitte, siton kertyny, nippa nappa 20cm. Onneksi eres tuanki verran, ku pakkaastaki on ollu melekee koko päivän yli -20. Toistaaseksi tämän vuaren kylymin päivä. 


Etupihan lumitilanne 21.1.2018. 

Ny on sitte oikiasti lunta, keskimääri 20cm-40cm ja pakkaastaki o riittäny. Mittari näyttää tälle päivälle -9,7 astetta. Kevyttä pakkaaslunta tuloo hilijallensa. Nii, eihän ny tuulekkaa, ku kerran lumi pysyy puis. Alakuviikosta on luvas yli -20 astetta, mutta seuraavana päivänä jo plussaa. Taitaa nämä lumet kuitenki pysyä keväähin asti.......toivottavasti, vaikka lämpötilat kuinka sahaas.


Lumitilanne 21.1.2017

Lämpööset föön-tuulet oli just käyny sulattamas vähääset lumet melekee tykkönää. Pikkupakkaasta -3,5 astetta ja tuuleton keli vuasi sittekki. Luntahan ei pahemmi ollu koko talavena, muttei ollu kovia pakkaasiakaa.


Lumitilanne 21.1.2016
Tämä lumitilanne näyttää näi jäläkehenpäinki oikee herkulliselta, mutta.......tuli aiva liian myähää. Vuasihan vaihtuu kovetus pakkaases, iliman suajaavaa lumipeittua, tunnetuun seurauksin.


Ny o miälenkiintoosta kattua, kuinka talavi tästä jatkuu.  Onko veikkauksia?

Leutua tammikuun loppua!

33 kommenttia:

 1. Hitsi, miten sulla jo näkyy vihreää! En oo käynny kattomassa sipulikukkapenkkejä, mutta laitoin niille havuja päälle. Olis hyvä jos ne ei vielä kurkistelis. Tai miten sen tietää. Jos ne kastuu ja jäätyy, kuoleeko kaikki. Toivottavasti ei! Kyllä mä luulen että maaliskuussa on lunta, sitten tietysti kun mun pitäis päästä haravoimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tiärä olisko löyrööstä innoossansa vai kauhuussansa. Toivottavasti piipot kestää tulevat pakkaaset ja toivottavasti lunta sataas sitä enne. Enne haravoontikautta :)

   Poista
 2. On varsin outoa, että pihalla kävellessä näyttää enemmän tavalliselta huhtikuulta kuin tammikuulta. Minä olen tehnyt samankaltaisia löytöjä kuin kuvissasi näkyy. Toivottavasti tuleva kesä kuitenkin tuntuisi kesältä, ettei silloin tasaisi näitä lämpöä toiseen suuntaan. Panoraama kuvistasi näkyy hyvin vuosien erot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torella ourolta tuntuu ja varsinki ny, ku aurinkoki o paistanu, nii o petollisen kevääne olo. Lämpööset säät o houkutellu luannon etuaikahan. Kesästä on taittu ennustaa varsin vilapoosta, mutta toivottavasti eres johonaki vaihees olis lämpöjakso. Lumitilantehet o ällistyttävän erilaaset.

   Poista
 3. Piipponäkymäsi aiheuttavat vähän sekavia tunteita. Huhtikuussa niistä ilman muuta iloitsisi, mutta väistämättä hiukan pelottaa tammikuussa nuppuilevan esikon puolesta.
  Erinomainen panoraamakuvasarja kertomassa talvien vaihtelevuudesta. Enpä mene talven jatkumisesta ennustamaan yhtään mitään. Sen verran toivon, ettei huhtikuussa sada puolta metriä lunta kerralla. Tai nyt tule paukkupakkasia roudattomaan maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luanto o ny aika reilusti sekaasin. Tääläpäi tuloo viälä varmasti pakkaasiaki, joten piäni peleko o puseros. Samaa toivon mäki.

   Poista
 4. Oijoi noita piippoja! Toivottavasti jänikset eivät löydä niitä. Veikkaan, että viimeistään helmikuun alkupuolella lunta ja pakkasta alkaa tulla ihan urakalla. Meillä seuraavan viikon ennusteissa ei enää juuri plussakelejä näy, alimmillaan näyttäisi käyvän -7 asteessa ja jopa lunta on parille päivälle pikkuisen luvattu. Maa on täällä edelleen roudassa, joten piippojakaan ei ole vielä ilmestynyt. Toivottavasti muuallekaan ei tulisi kunnon pakkasia ennen kuin on tarpeeksi lunta kasvien suojana. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei. Teillonki kasvit viälä iha hyvin talaviteloolla. Meillon asiat vähä huanommi. Lunta ja pakkaasta tuloo viälä, mutta toivottavasti erelllämainitus järijestykses. Kiitos, samoon :)

   Poista
 5. Ihmeellistä! Talvi ja kevät yhtäaikaa. Panoraamakuvat samasta paikasta otettuna erivuosina oli myös hyvin kiinostavia. Tuota lähestymistapaa puutarhaa kohtaan minä monesti mietin ja kivikkorinteessä sitä tavallaan toteutankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta, mutta totta. Panoraamoohin on ollu pakko tuaskohtaa turvautua, ku ei yhtehen kuvahan navetan takia maharu. Täston tullu ihan hauska tapa.

   Poista
 6. Onpa siellä keväisen näköistä. Meillä piippoja ei ole näkynyt, vaikka paikoitellen maa on jo paljaana. Toivottavasti kovia pakkasia ei tulisi ilman lumisuojaa. Oikein hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niio, vaikkonki syräntalavi. Hyvä vaa, ku teirän piipot viälä nukkuu, ovat paremmas talles. Samaa toivon mäki. Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Todella ihmeellinen tammikuu. Toivottavasti saataisiin edes vähän lunta kasvien suojaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se, ennennäkemätön. Vähälumisia on ollu ennenki, muttei näi vähälumista. Onneksi ei oo ollu kovia pakkaasiakaa.....viälä. Toivottavasti!

   Poista
 8. Kiva tuo vuotuinen panoraama, niistä sen näkee, että vaihtelevaa on sää eri vuosina. Mutta kyllähän useimmiten sentään lunta on sen verta maassa, ettei piipot pääse yllättämään. Minä huomasin saman yhtenä kiireisenä iltapäivänä etupihalla. Mutta kun oon aina menossa, niin en ole päivän valossa ehtinyt pihalla pyörähtää. Nyt on pakkasyö, ja jäniksiäkin juoksentelee näillä nurkilla. Varmasti voi sanoa hyvästit useammalle liian innokkaalle kevätkukkijalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tua panoraama o ihan hauska. Saman asianhan sais vaan ottamalla jostaki samasta paikasta kuvan vuasittain, samahan aikahan. Ens kertaa tähän aikahan o näi kevääset tunnelmat. Meillei onneksi jäniksiä oo ku satunnaasesti ja ny o maaki muuttunu valakooseksi. Eriasia sitte, kuinka kaivan taas kestää.

   Poista
 9. Meilläkin jo piipottaa ja syyskrookuksissa jo muutama nuppu värriinsä näyttää. Jouluruusuille laitoin ennen jouluu lehtiä juurelle nuppujen suojaks. Oon niitä käyny aina kohentelemassa, jotta ei liikoo painas ja hapattas nuppuja. Vuuvet ei oo veljeksii, kuten kuvista näkkyy. Tää talavi on kyllä pohjanoteeraus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taira iha normaalia olla teilläkää. Mullon kans muutama havu useempien jouluruusujen päällä. Joskus oon lehtiä laittanu ja nuput onki sitte ollu märäntynehinä keväällä. Parempi järiestys olis kait; alle havuja ja päälle lehtiä. Lumitilantees on ollu aikamoone vaihteluväli.

   Poista
 10. En tiedä miten käy, mutta pidän peukkuja ettei tulisi kovia pakkasia ilman lunta. Panoraamakuvat on hienoja, hurja ero.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihä sitä koskaa tiärä. Ny tuloo lunta, mutta sulaako taas huamenna plussakelihin. Kyllä, iliman kuvia, ei muistaasisi.

   Poista
 11. Meille on luvattu pakkasta ja lunta. Vielä tässä ehtii kunnon talvi tulla, vaikka kevättä tekisi jo mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta meilläki ny tuloo, mutta asteeta o vaa -0.1 ja tuntuu lämpeevän koko aijan. Varmasti jonkullaane talavi viälä tuloo. Toivottavasti ei kovin kova, eikä pitkä.

   Poista
 12. Mua hirvittää kun kukkapenkeissä on jäätä mutta ei lunta. Tappotalvi -16 liiankin hyvin muistissa....
  Monenlaista talvea sitä on sunkin piha nähnyt. Näistä kuvista on hyvä itekin seurata ja muistella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo- en toisintua haluaasisi siitä talavesta. Yllättävän erilaasia o talavet ollu, eikä niitä nii hyvi muista iliman kuvia.

   Poista
 13. Kyllä munkin näköjään pitää mennä huomenna pihakierrokselle kattoon näkyykö piippoja!
  Syyskrookukset on kukkineet meillä joulukuusta lähtien:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskrookusten nimi pitääs vaihtaa talavikrookuksiksi :)

   Poista
 14. Veikkauksia talvesta? Hmmm... Maaliskuun lopulla metri lunta. Toivottavasti nyt ei kuitenkaan paukkupakkasia tuu tähän lumettomaan maahan. Mä kitkin voikukan alun kukkapenkistä tällä viikolla ja lamoherukan silmut pullisteli siinä vieressä. Piti oikeen vilikaasta ympärille, että kai mä nyt oon kotipihassa enkä Helsingissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuli sitä lunta. Vähintää jo kymmenen senttiä ja lisää o luvas. Toivottavasti ei tuu sitä metriä :) Nyon ollu luanto, enemmä tai vähemmä prillees.

   Poista
 15. Piippoja siellä piippoja ei täällä 😀 Itse en löytänyt mitään ihmeellistä mökillä käydessä kukkien puolesta. Sinulla on kiva tämä panoraama kuvat, kannattais ottaa itsekkin kun tuo muisti on niin lyhyt. Jännää että syyskrookukset on nyt tuloillaan. Meillä oli pieni valkeus tänä aamuna, nyt iltapäivästä jo ihan loskaa ja märkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paree taitaas ollakki, jos piippoja ei näkyysi. No, enää ei näy meilläkää. Muisti o lyhyt, ainaki mulla. Meille tuli täys talavi, ainaki lumenpualesta.

   Poista
 16. Onpas mukava tuo panorama monelta vuodelta :)

  VastaaPoista
 17. If you're trying hard to lose weight then you have to start using this brand new personalized keto diet.

  To design this keto diet service, licensed nutritionists, personal trainers, and professional chefs have united to produce keto meal plans that are productive, decent, price-efficient, and delicious.

  Since their grand opening in 2019, 1000's of individuals have already remodeled their figure and health with the benefits a smart keto diet can give.

  Speaking of benefits; clicking this link, you'll discover eight scientifically-tested ones offered by the keto diet.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...