lauantai 5. maaliskuuta 2016

Valokuvakirijan tekua

Yritän saara kasahan puutarhakuvakirijaa viimme vuaren kuvista. Joo, joo! Vuasi vuarelta kasaamine on vaikiempaa. Se kuuluusa valinnan vaikeus. Kirijat on kuitenki nii näppäriä. Kuvat pysyy hyvin talles ja menöö palio piänempähän tilaha, ku entisaijan valokuva-alapuumit. 

Oon käyttäny vaa yhyren firman ohojelmaa. (Ifolor) Mummiälestä son tarpeheksi monipualine ja helappo. Painojäläkiki on aiva kelevollista. Tilaan kirijat aina jostaki tarijouksesta (on useen) ja toimitukset tuloo nykyysin nua viikos.


Täs on yks vaihtoehto kansikuvaksi. Päätin jo aikaa sitte, että olis joku kärhökuva, mutta höh, ei niitä vaihtoehtoja nii montaa ollukkaa.

Kuvakirijaohojelma kannattaa larata omalle koneelle. Sitä voi teherä silloonku joutaa ja huvittaa. Ohojelma neuvoo hyvin, mitä pitää teherä. Ensi pitää valita kirijan muato.  Aluuksi tein vaa neliön mallisia 21x21 cm, muttaku kuvia piti saara enemmä mahtumahan, siirryyn A4 vaakahan.

Kansihin laitan aina kuvat, sivujen taustat on puutarhakirijoos valaakoosia ja kuvat on pääsääntöösesti iliman kehyksiä. Tekstiä voi laittaa sekä sivulle että kuvanpäälle. Tyhyjäs kirijas on eherotettuja kuvapaikkoja ja tekstipaikkoja. Helapompaa olis vaa vetää kuvat niihi iliman pitkiä selostuksia. Lisäksi  vasemmasta lairasta voi valita erilaasia sivupohojia, eri kuvamäärille. 
.

Käytän nykyysin omia sivupohojia, koska haluan maksimoora kuvien määrän. Kuvia voi sitte tarpehen mukahan poistaa, lisätä, piänentää, suurentaa, siirtää. Voi teherä melekee mitä keksii, käyttää erilaasia kehyksiä, vaikka joka kuvas.

Lataan halutut kuvat kuukausittain kansiohon, joka laratahan ohojelmahan. Siitä non helappo hakia hiirellä paikoollensa. Kuvat on suurinpiirtee aikajäriestykses ja useen laitan päivämmäärän näkyvihin, joko sivulle tai kuvahan. Useen kirijootan kasvin nimen. 

Kasvien lisäksi tallennan erilaasia projektia ja muita tekemisiä ja hankintoja. Vuasien myätä on kiva myähemmi kattella, mitä on milloonki teheny. Kirijahan ei varsinaasesti oo mikää taireteos, vaa päiväkirijanomaane rokumentti puutarhan kehityksestä ja siihe liittyvistä tapahtumista.

Syksyn lumimyräkkäki on taltiootuna. Kirijasta seleviää hyvin vuarenaikojen säätyypikki. Viälä on varmasti pualet kuvista laittamatta ja tekstitykset tekemättä.  Aikaa palaa, mutta on tämä nii miälenkiintoosta.


Kuinkas teirän puutarhakuvat? Onko ne kirijoona, kuvina alapuumis vai numeroona koneella?
Oottako teheny kuvakirijoja muista-aiheesta?
Mitä firmoja ootta käyttäny?Mukavaa maaliskuun jatkua!

47 kommenttia:

 1. Kerran on jonku firman ohjelman ladannut, mutta sitten iski paniikki ja jätin homman siihen. Harmi kun piha ei oo enää parhaimmassa tikissä. On jotenkin tuo valokuvaus vienyt puutarhanhoidolta ajan jo 4 vuoden ajan. Eihän sitä tiedä, vaikka talo tässä myytäisiin, olisihan se kiva olla jotain muistona kun piha nyt kuitenkin on pian 18 vuotta vanha. Jos ensi kesänä muistaisi ottaa projektiksi kuvata sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvakirija pihasta, oliski kiva muisto, jos joskus muuttaa siitä pois. Sähän voisit kerätä kuvaamas linnut kirijahan. Materiaalia ainaki olis.

   Poista
 2. En ole tehnyt kuvakirjoja, mutta tämän luettuani tekisi mieli kyllä tehdä. Kyllähän kuvat vain tietokoneella minulla ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sulla olis kans nii hianoja kuvia kirijahan ja muutosta löytyy, moneltaki pihalta :)

   Poista
 3. Kuvakirjoja oon Ifolorilla tehny, mutta vain lomamatkoista. Puutarha / vuosikirja olis varmaan aika viisas teko...kaikki tuhannet kuvat ovat vaan numeroita ulkosella kovalevyllä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha muuttuu nii nopiaa ja kuvista sen monesti vasta huamaaki.

   Poista
 4. Olen käyttänyt Ifoloria ja Eiriä. Eiri lopetti jokin aika sitten. Tarkoitus on ollut tehdä puutarhavuodesta kirja, mutta enpä ole siinä projektissa edistynyt. Kuten sanoit, hommaan saa uppoamaan aikaa. Kirja kannattaisi koota valmiiksi odottamaan, sillä Ifolorilla on usein aika hyviä tarjouksia, jolloin kirjan saa melkoisesti edullisemmin. Tekstittäminen voisi olla joustavampaa, mutta ilmeisesti sen ei ole tarkoituskaan olla kovin tärkeä elementti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pisin kirijan tekoaika on ollu melekee vuasi. Eihän sitä keriinny kesällä teherä. Oon tainnu tilata kaikki jostaki tarijouksesta. Niitä on nii usee ja sitte tuloo etuseteliäki. Aikaa kuluu aivan tuhottomasti. Pelekästänsä kuvien valinta viää aikaa ja jos haluaa jonkullaasta sommittelua harrastaa nii ainavaa enemmä. Aikaa voi "säästää" pitämällä automaattisen kuvankäsittelyn päällä. Ei itte tarttis käsitellä. Tekstitys on kyllä hirasta.

   Poista
 5. En ole tehnyt kuvakirjoja, mutta mieheni sen sijaan tekee kuvakirjan kulloisestakin ulkomaanmatkastamme ja käyttää myös pelkästään ja ainoastaan Ifoloria. Putarhakuvat ovat koneella ja osa paperikuvina albumissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirija per reissu, yksinkertaasta ja kätevää. Ei muutaku suunnittelemahan puutarhakirijaa.

   Poista
 6. Käytän pääasiassa Photoboxia, pari valokuva-albumia olen tehnyt Ifolorilla. Photoboxilla on aika usein -50% -70% alennuksia. Valokuva-albumin tekemiseen saa aikaa yleensä 1 - 3 kuukautta (muutaman euron lisämaksusta pidemmän ajan).
  Olen tehnyt yhden valokuva-albumin puutarhastani ensimmäisen 10 vuoden ajalta. Se oli tosi kiva projekti, koska en muistanut enää itsekään mitä kaikkea puutarhassamme on tapahtunut kymmenen vuoden aikana.
  Eniten teen valokuva-albumeja lomamatkoista ja nykyisin erityisesti puutarhamatkoista.
  Blogi on nykyisin tärkein omien puutarhakuvien säilytyspaikka, tosin sinne ei tule laitettua kuin murto-osa valokuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmääsenä tuli larattua Ifolor ja ku sen oppii, nii on nii vaikia muuttaa. Latasin jonku toisenki ohojelman, mutta en päässy alakua pitemmälle...Puutarhan ei eres huamaa nii kauhiasti muuttuvan, mutta kuvista sen huamaa. Kasvien kasvut ja paikan siirrokset... Sullahan on tua matkustelu nii intensiivistä, että vois iliman dokumentoontia mennä paikat pian sekaasin. On heleppua ottaa kirija hyllystä ja kerrata näkemäänsä.

   Poista
 7. En ole ikinä tehnyt kirjaa, mutta näyttää mielenkiintoiselta. Siitä on näppärä katella heti kunkin vuoden tapahtumat, uudistukset ym.
  Mulla on koneella ja ulkosoisella kovalevyllä kuvat, joitakin teetän välillä paperiversioina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirijat on torella käteviä. Mä oon luapunu kokonaan paperikuvista. Mullon monta laatikollista kuvia laittamatta mihinkää ja oonki päättäny etten yhtäkää paperikuvaa enää tilaa.

   Poista
 8. Monet vuodet olen suunnitellut tekeväni muutaman tuollaisen kirjan, lähinnä perhetapahtumista.. mutta en kyllä ole aikaiseksi saanut.. ehkäpä jonain päivänä.Helppoahan se sitten olisi kun edes aloittaisi ja hiljalleen kokoaisi kirjaa. Mukavia hetkiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmääset kirijat teinki rippijuhulista. Viimmeesen kirijan tein joululahajaksi ristiääsistä. Ku vaa pääsöö alakuhun, on siitä sitte kiva tilaasuuren tullen jatkaa. Kiitos!

   Poista
 9. Enpä ole saanut aikaiseksi. Koneella ovat kaikki kuvat.

  VastaaPoista
 10. Kirjaa en ole puutarhakuvista tehnyt, mutta yhden kalenterin tilasin aikoinaan. Senkin kasaamiseen meni niin tuhottomasti aikaa, mutta olihan siitä kyllä iloakin sitten koko vuodeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hermoja ja aikaa koostamine vaatii... tuhottomasti. Mutta sehän siinä onki hyvä, että sitä voi teherä ittelle sopivis pätkis.

   Poista
 11. Ifoloria olen käyttänyt, mutta toistaiseksi vain valokuvien tilaamiseen, tosin olen ladannut tuon kirjaohjelman tiettarille, mutta en ole saanut mitään aikaiseksi. Erinomainen idea tuo puutarhakirja! Meinasin tehdä kuvakirjan meidän koirapojista.

  Olen teetättänyt parhaista valokuvista paperiversioita, koska mitään muistoja ei jää jäljelle, jos digikuvat häviävät avaruuteen. Minulla on kuvat tietokoneella ja kahdella erillisellä ulkoisella kovalevyllä, mutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykku ei viälä puutarhakausi oo käynnistyny, olis aikaa aloottaa, vaikka koirapoijista. Mullaki on monta aihetta orottamas tekijää. Tuata maharollista kuvien häviämistä avaruutehen oon mäki peliänny ja osaksi siksi näitä teenki.

   Poista
 12. tuollainen kirja on tosi kiva. Monta kertaa olen miettinyt sellaisen tekoa, mutta aika ei ole riittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloottamine on montakertaa se suurin kynnys. Sitteku pääsöö alakuhun ja tajuaa homman jujun, sitä voi jatkaa ku on aikaa.

   Poista
 13. Hieno idea tuo kuvakirja. En ole koskaan tehnyt kuvakirjoja, mutta tyttäreni tekee niitä kaikista tärkeistä tapahtumista; ne on tosi kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullaki olis nuata matkakuvia, puutarhakuvien lisäksi. Sullahan olis tuki ja turvaki alootusvaihees puhelinsoiton pääs, jos tarvetta olis.

   Poista
 14. Minulla kanssa kuvat leijailee jossain epämääräisessä bittiavaruudessa, harkinnassa on ollut tehdä samanlainen kuvakansio. Ehkäpä tämän postauksen ansiosta rohkenen kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on kasvivalikoomaa, josta sais hianon kuvakirijan. Ny kerkiääs aloottaa ja jatkaa sitte vaikka sareppäivinä. Ja niihän se on, että tyä tekijäänsä neuvoo. Joka kirija on mullekki opettanu jonku uuren jutun.

   Poista
 15. Muutaman kuvakirjan olen tehnyt matkoista ja nyt tein Puutarhan vuosi -pokkarin. Ifoloria olen käyttänyt. Kuvien valitsemiseen vierähtää kyllä aikaa! Muutaman seinäkalenterin olen myös tehnyt. Hauskaa puuhaa, valmiita kirjoja on mukava selailla. Korttejakin vois tehdä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korttia mäki oon harkinnu. Joulu- tai onnittelukorttia vois jemmata....Monet kerrat oon tarkistanu kuvakirijoosta asioota plokijuttuaki teheres. Kirijat on mukavia muistoja ja moneksi jouluksi oon teheny lahajaksiki. Nopeimman kirijan oon teheny kahares tunnis, "Päivä Powerparkissa".

   Poista
 16. Kuvat pitäisi ensin järjestää... jospa siihen pääsisi! Tuossa yllä sitten onkin hyvä valmennus kirjan tekoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla meni kuukausi kuvien järiestelys. Kansioota oli nii palio, samoon sekunrakuvia ja samalla nypiin ei puutarhakuvat omihin kansioohinsa. Hilijaa hyvä tuloo, toivottavasti. Tiätysti vois teherä kaikki nua heti ku on larannu kuvat koneelle, muttaku......

   Poista
 17. Olin ladannut tuon Ifolorin koneelleni ja jotain jo aloittelin, mutta pahasti on vielä kesken.
  Puutarhan vuosi oli kirjani nimi, tosin ihan varmaa ei sekään vielä ole.
  Sinulla on tuo kirja teko jo täyttä rutiinia ja kun ohjelma on tullut täysin tutuksi niin se varmasti hyvin sujuu ja ei enää tarvitse pähkäillä miten kuvat sivuille asettelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa laittaa johonki näkyvihin vuasiluku, vaikka takakantehen. Ei sitä tiärä jos innostut tekemähän kirijan joka vuasi. Seuraava on palio helapompi teherä. Tiättyä rutiinia on, mutta kyllä kuvien valinta on aina yhtä vaikiaa, nii ja ku joka kirijasta yrittää teherä erellistä paremman, nii kyllä pähkäälemistä riittää.

   Poista
 18. Kiitos hyvistä neuvoista. Kyllä digikuvaus on laajentanut valokuvaharrastuksen mielettömiin mittasuhteisiin, mitähän mukavaa on vielä tulossa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valokuvausharrastus on oikee räjähtäny. Nykyysi ku on nii monellaasia härveliä millä voi kuvata, että jokaasella on joku kuvaamisehen soveltuva laite.

   Poista
 19. Hieno tuollainen kirja. Minulla ei varmaan kärsivällisyys riittäisi sen tekemiseen. Ensi kesänä sitten kuvailet kärhöjä ja teet vielä kärhökirjankin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa se pinna vähä venyys kirijaa teheres :) Itteasias oonki suunnitellu tekeväni kirijan eriksensä pelekistä sipulikasviista ja toisen kärhööstä. Tai en tiärä pitääskö kärhökiriaa viälä siirtää. Voishan teherä perennakirijanki ja ......onhan nuata aiheeta :)

   Poista
 20. Ifoloria minäkin varmasti käyttäisin. Tuo kuvakirja on hyvä keksintö! Ei vain tule itellä tehtyä. Koneella on kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ifolor mainostaa nii näkyvästi, että se tuloo varmasti ensimmääsenä kaikille miälehen. Tämä nykyaijan tekniikka on nii ihimeellistä. Vois ensin teherä kirijan jostaki suppiasta aiheesta, sais nopiaa valamihiksi.

   Poista
 21. Puutarhakuvat on monelta vuodelta Ifolorin kuvakirjoina, mutta paaaljon suurempi määrä niitä on tietysti tietokoneella omissa kansioissaan, kuukauden mukaan.
  Kirjoja olen tehnyt myös matkoista ja muista tärkeistä tapahtumista esim. rippijuhlista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot tehenykki muutaman vuaren kauemmi puutarhakirijoja ku mä. Oikee ottaa päähä, ku ei haluaasisi jättää mitää pois. Pakkohan se on. Matkat ja perhejuhulat onki varmasti ensimmääsiä kirijojen aiheeta.... Oon kuvannu isännän töitä jo muutamana vuatena, kyntämistä, kylyvämistä, puimista, liätteenajua unohtamatta :D Erilaasia koriaustöitä ja arjen askareeta, lypsämistä. Niistä on ainaki jokin seuraavista kirijoosta tehty.

   Poista
 22. Kyllä ne kuvat on muistitikuilla ja valokuvina. En ole raasinu vielä kirjoiksi teetätää. Tulee niin kovin paljon otettua noita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskin 2014 vuaren puutarhakirijasta kuvat. Sivuja 120, kuvia 598, tilaus -20% alennuksella, kuvan hinnaksi tuli 11 centtiä. Kuvia per/sivu 1-9kpl. Kuvahinta ei oo paha, mutta koko kirija maksaa kerralla tiätenki aika palio. Ei mullakaa oo hetikää kaikki kuvat kirijoona.....eikä tuukkaa.

   Poista
 23. Minulla on nyt teon alla kolmas ifolor-kirja, 108 sivua. Kukkakuvia enimmäkseen, mutta myös muista kodin tapahtumista. Kirjoitan tiedot kasveistani aina kuvan viereen. Laitan sinne pieniä tarinoita elämästäni, lähinnä muistoja. Kirjaa on kiva tehdä ja kiva katsella ja lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirijojen paris kuluu aika, sekä teheres, että valamihia plarates. Kukkien tiarot on hyvä olla ittelle muistutuksena, mutta muukki lukijat saa kuvista enemmä irti.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...