perjantai 18. maaliskuuta 2016

Ensimmääset pihapuuhat

Olipas viikolla ihania päiviä, nii kevääsiä jo muutama. Aaah! Se orotettu fööni lämmitti sekä ilimaa että puutarhurin miältä. Rupes veriki virtaamahan aivan toisella lailla. Pakkohan sitä oli eres jotaki puutarhapuuhiaki teherä, vaikka lunta viälä onki.Nämä runkotuijat päätin ottaa ensimmääsenä käsittelyhyn. Ne kasvattaavat latvusta nii maharottomasti, että niitä saa leikata joka vuasi. Tuijat ei leikkuuaijasta oo nii kauhian kranttuja. Oonki useen leikannu ne silloon ku oon ollu sillä tuulella. Monesti napsin pitempiä kasvuja pitkin kesää.Pensassaksilla näitä parturoon. Kai tähänki hommahan olis oikiat saksekki, mutta käy se näinki. Viäreene pilarikataja 'Norrback' on viälä talavipaketis. Kiärrin syksyllä sen ympäri narun, ettei oksat rupiaasi nii kauhiasti harottamahan lumen painosta.Pohojoospääryn runkotuija onki palio piänempi. Soli alakaapäältä palio harvempi ja toispualoosempi, mutta kyllä siitäki hyvä tuloo, ku vaa jaksaa orottaa ja leikata.  'Tiny Tim' -pallotuijaaki vähä lipsiin, ku lumet oli jo sulanu sen päältä. Muut pallotuijat on viälä pualittaasin lumen alla.

Puarin kulumalla olevan pajuangervopehkon leikkasin kans. Sen saa leikata ainaki joka toine vuasi. Se rupiaa muute retkottamahan nii rumasti. Pysyys varmasti paremmi pystys, jos kasvaas avomaalla.


Puarineres on keväämmällä muutaki puuhaa. Sain puutarhakaverilta töyhtöangervon siämentaimia ja ny ku muistin kuvatakki ne, nii näköö ja muistaa kaikkien kukinnot. Hmm. Yhyres ainuas oli tuallaane tuuhiampi kukinto. Onko se ny sitte naaras vai koiras? Oli ny kumpi tahansa, nii kaivan muut pois ja yritän jaata tuan tuuhiemman. Ku pääsin oikee vauhtihi, nii pätkääsin samantiän leimupenkin norianangervokki ja aronian. Ny leikkasin purppuraheisiangervonki 'Diabolo' (pikkupuu) oksat taas lyhemmiksi, ku tuli sen kukakki nähtyä. Se sopii tuahon kohtahan paremmi leikattuna. Lumipalloheiren klaniin jo syksyllä. Tuasta isoosta jasmikkehestaki vois ottaa viälä muutaman oksan......Kyllä tuli alastoman näkööstä. Auts! Mutta äkkiää ne taas kasvaa ja toivottavasti entistä ehommiksi. 


No, nii. Tuli jo jotaki alootettua. Oon usee viälä tähänaikaha aiva rauhalline, mutta ny rupes tuntumahan siltä, että ny on jo jotaki tehtävä. Nii monta rojektia on ens kesälle suunnitelmis.Tänää oliki sitte petolline päivä. Ikkunasta kattoen näytti nii hianolta että. Pihalle ku meni, nii tuuli suaraa pohojoosnavalta asti. Voi järkytys kuinka kylymä. Lunta ei yänaikana ollu satanu ku aivan ohkaasen kerroksen ja aamulla oliki aukialla piänimuatoone lumimyrsky, ku tuuli pöllyytti puuterilunta.Sulatti se fööni luntaki. Kinttupoloku näkyy jo melekee kokonansa. 

Ostin tetekki. Toivottavasti ne säilyys pääsiääsehen. Nykku ne pitää tuara yäksi sisälle pakkaasia pakohon. Nykki on -8.


Aurinkoosta viikonloppua!

28 kommenttia:

 1. Ihana tuo kinttupolku! Ootpa ollut jo reippaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reippaus loppuu siihe ku sain puskat poikki. Pitää raijata viälä oksat pois.

   Poista
 2. Kivasti raikastui tuijapallero, kun parturoit sitä. Kyllä nyt on kylmät viimat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muato tuloo kyllä jämäkämmin esihi, ku antaa niille saksia. Tänää on ollukki palio mukavempi päivä.

   Poista
 3. Kuvistasi hyvin huomaa, kuinka havujen leikkaus kannattaa. Minulla on sama homma vielä edessä. Pensaatkin ryhdistyvät ja kaunistuvat leikkauksilla ja uudistuvatkin siinä samalla.
  Täällä oli myös vastaava sää viime torstaina ja luntakin oli tullut hieman yön aikana.
  Nyt täällä meillä paistaa aurinko ja on täysin tuuletonta. Hienoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika herkästi saksin puskia. Jokku jää tiätenki välistä ja se kyllä näkyy. Aika tuuleton päivä oli meilläki.

   Poista
 4. Itsekin innostuin lämpimistä viime päivistä ja puutarhainnostuksessa leikkailinkin vähän hedelmäpuita ja aroniaakin kuritin saksilla. Muuta ei voinut vielä oikein tehdä, kun lumi peittää lähes joka paikan vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkooset ja lämpööset päivät saa ihimeetä aikahan. On meilläki viälä lunta mones kohoras.

   Poista
 5. Kylläpäs innostuit jo puuhailemaan pihalla. Itselläni nuo kaikki puuhat on vielä edessä Upean näköinen tuo polku.

  VastaaPoista
 6. Onneksi se kauhea tuuli on jo rauhoittunut, täällä ainakin. Leikkuita on tosiaan hyvä tehdä nyt, kun puutarha ei vielä paljon muuta vaadi. Paikat siistiytyy kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääläki oli tänää hiano päivä. Useen leikkaan vasta samalla, ku siistin penkit, eli aiva liia myähää. En oo kuitenkaa onnistunu leikkaamalla mitää tappaa. Ny ajattelin olla kerranki aijoos.

   Poista
 7. On se kaunis tuo sinun kinttupoloku! Ja risuaidan pätkä myös. Minäkin leikkelin eilen aroniaa ja raivasin tien varren oksia. Meillä kävi tässä alkuvuodesta niin ronski lumenauraaja, että se parturoi monta puuta tien varresta niin rumasti, että pitää tehdä oikein savottaa. Nykyisin traktorit on niin suuria, ettei ne meinaa sopia tielle? Ja öisin kun auraa, ei paljoa katota, mihin kauha osuu. Osasta puiden runkoakin vaurioitettiin metrin matkalta, joten onhan ne kaadettava. Olisin kuitenkin halunnut ite valita karsittavat...
  Tänään perkkailen saaressa oksapinoja, isommat hakettajan viereen odottamaan pilkkomista ja pienemmät roskat kompostiin. Hommaa tosiaan riittää, joten on kivaa kun nyt voi jo alottaa jostakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olipas auraajalla kiirus. Urakkatyä. Kyllä näillä nykyysilläki konehilla pitääs tiällä mahtua kulukemahan, jos siitä kerran autollaki pääsöö. Kevään ensimmääsiä puutarhahommia on mukava teherä. Saa jotaki jo pois alta.

   Poista
 8. Kuinka pitkään runkotuija on pihassasi asunut? Istutin viime kesänä kaksi kesän ruukuissa ollutta runkotuijaa puutarhaan. Ne ovat vielä aika pieniä, mutta kummasti niidenkin latvukset olivat alkaneet rehottaa.
  Hyvä, kun muistutit pajuangervosta. Nyt on tainnut jäädä pari vuotta väliin, etten ole leikannut. Se kyllä kestää hyvin leikkausta ja vain paranee vähän turparoimalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isoompi, kaaripenkin tuija on istutettu v.2010 ja pohojoospääryn tuija seuraavana vuanna. Tuija onki aika nopiakasvuune viihtyessänsä.

   Poista
 9. Hienoa kun olet aloittanut jo pihahommat! Ja paljon sait aikaiseksi heti. Oletko käyttänyt jotain muottia tuolle pallotuijalle, minä kun leikkelen omaani niin en oikein ole koskaan tyytyväinen leikkuujälkeen. Ehkä se on vaan taidoista kiinni. Tuo sinun näytti niin tasaiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo käyttäny muattia. Kyllä siinä meikäläänenki aika monta kertaa latvuksen kiärtää, ennenku rupiaa näyttämähän eres siärettävältä. Sakset jätän aina likelle ja myähemmi ohikulukies käyn napsaasemas lisää. Isäntä yleensä virnuulooki ja epäälöö, että jääkö mitää jälijelle.

   Poista
 10. sama juttu täällä, lämpimän jälkeen tuli taas pakkasta.

  VastaaPoista
 11. Näistä se alkaa, pian on niin paljon hommia ettei tiedä mihin hyppäisi! Minäkin leikkasin kuusiaidan, pitäisi huomenna heilua vähän lisää sekatöörien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muaki rupes aiva hirvittämähä. On taas nii monta uutta suunnitelmaa ja vanhojaki, keskenerääsiä retajamas. Sähän ahkera oot ollu. Kuusiairan leikkuun ku saa pois päiväjäriestyksestä, onki teheny jo isoon homman.

   Poista
 12. No on siellä sakset viuhunnu.
  Siistiä tulee. Nyt kannattaa tehdä ne hommat, jotka jo voi. Keväällä on niin paljon tekemistä taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huamenna viuhuu lisää, toivottavasti. Miäli pikkuusen rauhoottuu, ku on saanu jo alootettua.

   Poista
 13. Mukavan näköinen tuo kinttupolkusi! Harmillista, että sää muuttui taas talviseen suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi näi päivisin on lämpöösempää. Nykki ollahan just ja just plussan pualella.

   Poista
 14. Hyvin sait muotoiltua tuijat. Nyt alako teijän kulmilla oksat lennellä, kun pääsit alkuun ;) Tosi on, että välillä täytyy saksia ja sahata.
  Tosiaan nuo töyhtöangervot lisääntyy sakiaan, jos on kahtaa sorttia. Enpäs muista minäkään kumpi on kumpaa, komiampaa joka tapauksessa tuo tuuhiampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo,o. Jatkoon leikkaamisia tänää. Viäläki jäi keske. Tuijista pitää seuraavaksi kääriä jouluvalot pois, että pääsis parturoomaha vähä helemoja.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...