tiistai 29. maaliskuuta 2016

Lumi suli - kevät tuli

Nii siinä käytihin, että pääsiääne toi kevään. Tais talavella uusvuasi tuara talaven. Toiskohan vappu kesän?


Lumeton kinttupoloku 29.3.2016
Lumet lähti. Länsipualella ei oo lunta enää nimeksikää. Enite on viälä tiävviären ojas ja aurausten jäliiltä olevis lumikasoos. Pari päivää, nii saa ruveta siivoskelemahan kinttupoluun istutusalueeta. Mualla on viälä nii märkää, ettei oo mitää kiirusta. Oon siivonnu pois puskasavotan riskuja ja kiärtäny tuvan jo monta, monta kertaa, nenä maata viistäen :) 


Mutta.... voi järkytys mikä sotku! Olis pitäny vetää oikee kunno lakana jasmikkehesta villaheitehen asti. En tajunnu minkälaasia sottapyttyjä linnut o. Nyssitte orotan kauhulla kasvaako kinttupoluulla kesällä kaurapelto. Onneksi eres pahimman sotkun alla on kangas.


Kevätsäästä hualimatta, ei tämäkää näky miältä ylennä. Putkirikon jäläkien siivous alakaa heti ku paikat kuivaa. Voi olla, että jourun ettimähä kivelle uuren paikan. Isäntä vähä epääli kiven painua putkirikon syyksi.


Meirän piha, siis järkky. Niinku taustalla näkyy, sulamisveret virtaa pihan läpi. En tiärä kuinka sais isännän tilaamahan kaivinkonehen ja uusimahan pihan......puhetta on joka kevät, muttaku piha kuivaa......."tämähän on ihan hyvä".


Mä en ymmärrä. Henkari keskellä kolomiopenkkiä. Kaikkia sitä lumenalta löytyy. Henkarin alla  on muuten akankaalikasvustua. Aika huanon näkööstä, mutta luulen, että se siitä toipuu.....toivottavasti.Löytyy niitä mukaviaki löytöjä. Ruahosipulista saa kohta maistiaaset, vaikka pääasias son vaa koristehena.Ja ihanaaki ihanimmat krookukset, on jo pinnalla muutamas paikas.Pihalla ei viälä hetkehe mikää kuki, mutta onneksi sisällä kukkii valakoone amaryllis.Kasvatti muuten ennätyspitkän kukkaputken. Oonko ny kastellu sitä liikaa?.... Kerranki niimpäi.


Oikee mukavia ja kevääsiä päiviä jokahittelle!


Tervetulua lukijaksi Tiina!

30 kommenttia:

 1. Voi että toi kivipolku on koree. Yritän samanmoista, kylläkin piänemässä muadossa. Sulla on pihalla kaikenmoisia viherpiippoja. Kyllä niin sydämessä läikähtää ilo, kun ekat piipat näkee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuu sulta varmasti. On se kyllä nii hiano tunne, ku löytää jonku viheriän aluun.

   Poista
 2. Tuo kivipolku on todella kaunis, sanon sen varmaan toistamiseen. Tsemppiä pihapuuhiin, sillä siinä riittää vielä tekemistä. Upea amaryllis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta hommaa on orottamas kuivempia keliä. Monta keskeneräästä rojektia, sitte uusia rojektia ja näitä ylläri rojektia.

   Poista
 3. Minullakin on lintulaudan alla muovi. Linnut sotkevat, kuten totesitkin. Eikö ole kiva alkaa siivota pihaa talven jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onse! Ja mullaku on penkiis kaikki roippeet talaven, nii muutos on aina nii huamattava.

   Poista
 4. Voi ihanuus, kun teillä on jo kevät näin pitkällä. Meillä on vielä tosi paljon lunta. Onneksi aurinko paistaa ja päivällä on jo plusasteita, eli toiveita on lumen sulamisesta. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka teillä sulaa lumet myähemmi, nii kukat on sitte äkkiää pinnas ja kasvaavat oikee kohinalla.

   Poista
 5. Kevät tulee kohinalla. Puutarhan siivouksilla ne alkaa..ja sitä riittää vaikka kuinka syksyllä nätiksi mielestäni jätin.
  Linnut sotkevat paljon mutta kyllä ne siemenet taitaa olla kuule syötynä. Ylläreitä meilläkin lumen alta tulee..esim.valkoinen sukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o, kevät tuloo aina muutamas päiväs. Jos on enemmä lunta, menöö viikko. Teillä on nii palio puita, että myrskyt ja tuulet tiputtaa varmasti palio oksia ja muuta sälää....Toivottavasti oliski vaa pelekkiä kuaria.

   Poista
 6. Mukavaa, että teiltä on jo lumet pois. Kinttupolku ympäristöineen näyttää kivalta jo tässä kohden kevättä, vaude! Kyllä sieltä luultavasti muutama kaura nousee, aikamoisen sotkun ovat linnut todella tehneet. Henkari kukkapenkissä kuulostaa minulle täysin normaalilta kevätlöydöltä, lasten touhujen jäljiltä meiltä löytyy keväällä ympäri tonttia ties mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään, että lumet meni jo :) Kinttupoluun seinänviarusta vois olla hyvä paikka sipulikukille, mutten oo laittanu siihen ensimmäästäkää. Syksyllä pitää koriata tilanne.... Lapsiperhees erilaaset kevätlöyröt onki ihan normaalia, muttaku kaks aikuusta !?

   Poista
 7. Onpa teillä jo keväistä! Meillä on lunta varjon puolella vielä runsaasti, mutta onneksi paljaitakin paikkoja jo on. Tänään alkaa puiden kaato jokirannassa, auran runtelemat saa lähteä.
  Ensimmäiset piipot ovat niin odotettuja! Meillä ruokitaan lintuja yläkerran parvekkeelle ja alapuolella olevassa penkissä alkaa kasvaa joka kesä auringonkukkia! En halua niitä siihen, pitäisikin siirtää ne oikealle paikalle taimina. Ihanaa kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On meilläki etupihalla varios viälä lunta/jäätä, muttei onneksi paliua. Tästälähtien pitää käyrä jokapäivä kiarroksella, vaikkei mitää muuta pihalla tekisikkää :) Tairan ens vuanna kans siirtyä niihi auringonkukkien siämenihin, vaikka jyviä oliski omastatakaa. Kiitos samoon!

   Poista
 8. Onneksi tämä sotku kestää vain hetken, maa kuivuu ihmeen nopeasti. Tuo kinttupolku on kyllä hieno, olet tehnyt sen niin huolella, kuten kaikki muutkin rakennelmasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piha onki tänää jo palio kuivempi ku eilee. Ei se luvattu, heikko sarekkaa lisää kastellu. Poloku onnistuu ihimee hyvi. Ei oo ainakaa viälä, routa palioa nostellu.

   Poista
 9. keväiseltä näyttää!

  Kaura on lintujen kannalta vähäenergistä ruokaa, joten varsinkin nirsommat linnut helposti heittelevät sitä valikoiden alas laudalta.Ja esim. varpusilla on tapana ravistaa ruokaa alas myös maassa oleville kavereille. Kuoreton auringonkukka ja pähkinämurska on lintujen keskuudessa haluttua ruokaa, ja se aiheuttaa myös vähemmän roskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huamasin. Varsinki varpuusilla oliki lintularon luukulla siämenten ulosheittäjä :) Täytyy laittaa nua muut vaihtoeherot vakavasti harkintaha.

   Poista
 10. Ikävä putkirikko. Mutta onneksi siellä on jo paljon keväistä ilonaihetta näkyvillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka päivä löytyy jotaki uutta alakua, vaikka viälä onki tosi märkää ja routaa maas.

   Poista
 11. Kivasti on lumet sulanut sieltä pääsiäisen aikana, niin täältäkin. Ruohosipuli kasvaa siellä ja komeasti. Ikävä tuo putkirikko, mutta pääsetpähän suunnittelemaan ja tekemään siltä kohtaa alueen ihan uusiksi, jos tämä vähän helpottaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruahosipuli kasvaaki kivijalaan viäres, kinttupoluulla.... Kattoony, mitä siitä tuloo. Jotaki uutta siihe pitää kehitellä. Ei oo viälä ahaa-elämystä tullu. Tympääsöö sevverran palio.

   Poista
 12. Kinttupolku on ihan priimassa kunnossa!
  Tuo pihan vesien kuivaminen kestää varmaan joka pihassa muutaman päivän. Maa on sen verran ruodassa ettei se ehdi vetää sulavesiä sisäänsä - luulen minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on kinttupoloku säilyny. En tiärä voisko sitä viälä routa nostella. Perustus oli aika onneton, mutta maa oli vanahaa ja monehen kertahan tallaantunu....Rourashan jokapaikka viälä on ja ottaa oman aikansa, ennenku paikat kuivaa. Eihän tämä ressuaika kivaa oo, mutta onneksi ohimenevää :)

   Poista
 13. Edelliseen kommentoijaan yhtyen totean, että kinttupolkusi on selvinnyt talvesta enemmän kuin hyvin. Kuinkas muutenkaan, onhan se kunnolla perustettu.
  Ihana amaryllis. Valkoisessa kukassa vaan on jotain ihan erityisen kaunista.
  Meillä on pihan pohjamaana savi ja aina pihaa jostain syystä kaivettaessa on näky enemmän, kuin lohduton. Nytkin on suunnitelmissa yksi uusi salaojan kaivuu keskelle alapihaa, kun kaksi isoa ja juoppoa koivua kaadettiin ennen pääsiäistä. HUOH.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son kumma juttu, ku on saanu jonki kohoran järiestyksehe, nii hetkempäästä on taas kaikki alootettava aluusta. Kaharen suuren koivun kaatamine varmasti muuttaa kosteusolosuhteeta, on koivut nii janoosia. Vois seurata kesän tai pari, muuttuuko tanner liia kostiaksi.

   Poista
 14. Kinttupolkusi on upea! Minulla tulee mieleen leveästä kivipolustasi pikemminkin vanhat historialliset kivetyt tiet kuin kapea kinttupolku :) Kevään ensimmäiset kukat ovat ihania, meillä kukki tänään ensimmäinen krookus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kinttupoloku on terassipääs vähä leviämpi, mutta muutoon alle 80cm. Aika mahtava vertaus historiallisihi kiviteihi :) Oi! Kevään ensimmääne kukka on aina nii orotettu. Meillei oo viälä likelläkää kukkimista.

   Poista
 15. Onpa ihanan keväistä jo, lumet sulivat hurjan nopsaan teillä! Hieman kateellisena katson tuota kosteutta mikä teillä on kun täällä on niin kuivaa..Tuo henkari hieman nauratti :) Teillä jo varmaan viikonloppuna kukkii. Kivipolku on superihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sulaa lumet yleensä aika nopiaa, jos ei aiva maharottomasti oo. Täs on nii tuuline paikka, että tuuli viää aina osan lumesta. Tasan ei käy....En viäläkää tajua, kuinka henkari on penkihi päätyny.....Kukkimisehen on viälä pitkä aika. Jäliis ollahan etelän puutarhoosta, vähintää kaks viikkua. Ja kylymäki, yällä oli -4.2.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...