sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Kellarin asukit

Kävääsin tarkistamas kellarin asukkahien vointia. Ny ei ollu hiivatin hiiret ollu asialla :) Oon tainnu käyrä kolome kertaa talavenaikana kastelemas, tai voiko sitä ny oikee kasteluksi sanua..... nokahuttamas vettä. Hmm....Suurin osa näytti olevan hengis. Jokku oikeenki hyvi. Näytti tiatokenehen näytöltä kattottuna olevan oikeenki elämää täynnä.....nimittäin kirvoja. Jumankekka, oikee kunno körilähiä. Seuraavaksi meen purkin kans. Saavat sumutesta niskahan. On kaikista näppärin keino tällääselle laiskimukselle.


Kellarihan on pikkuusen liia lämmi. Kasvit rupiaa tyäntämähän valakoosta kasvua näi aikaasi keväällä. Niinku nämä sinisarijakki. Kummaski purkis on kaks juurakkua. Ajattelin vähä narrata niitä, että purkit tulis ennemmi täytöhö juuria ja kukkiisivat ennemmi. Ostin toisehe valakooset ja toisehe siniset juurakot. Sinine purkki kukkiiki heti samana kesänä (v.2014). Viimme kesänä kukkii sitte toine purkki. Ei valakoosena, vaa SINISENÄ. Tiätenki. Petkutusta!!!! Vaikka lykkääväkki tuallaasta alakua tairan antaa olla ne viälä hetki kellaris. Vai oottako ottanu ne jo valohon?Kaikis kärhööski näytti olevan elämää.... erittäin. Tämä oli taas kehittäny nupukki. Son kerrattukukkaane kärhö 'Josephina'. Virontuanti, jota en oo uskaltanu istuttaa. En tiärä pitääskö vaa kylymästi iskiä se maaha. No ny tairan säästää nuput. Nostan vaa muutaman viikon päästä ylähä, nii näköö kukakki. Viimme keväänä leikkasin kaikki pois, eikä se keriinny kukkiakkaa. No, kärsii varmasti kuivuuresta ja olihan se kesäki mitä oli.Tämon äitienpäivähortessa. Tämänki kans pitää olla hualellisempi. Tai en tiärä onkose toiveajattelua. Sain sen v.2012 ja oon saanu sen kukkimahan kakskertaa. Viimmekeväänä tössiin kukinnan. Mullon toinenki ja molemmis oli nuput jo näkyvis, ku hain ne ylähä..... ja kuivatin ne. Hyvä mä. Sitteku viimmee vein ne pihalle, ne kasvoovat hyvi ja muutama nuppuki tuli näkyvihi, mutta liia myähää.


Tämon enskertalaane, syyssyrikkä. Kasvaa kans tuallaasta maitoosta kasvua, oikee haippua. Pitääs siistiäkki se. Pitääskö leikata oikee kunnolla vai annanko olla nua uuret kasvut?Tämon japaninverivaahtera 'Skeeters Broom' tai oli. En nähäny mitää elämähän viittaavaa. Salama antaa vähä liian elinvoimaasen kuvan. Leheret on kaikki kuivanu, mutta en ny ruvennu katkomahan oksia nähäräkseni onko se hengis.Tämän luulin saaneheni jo syksyllä hengiltä. Viinirypäles 'Marechal Foch'n silimut oli ruvennu kuitenki turpuamaha. Yllätys. Siinähän oli piänenpiänet viinirypälehen aluukki jo hankinta vaihees, muttei ne kasvanu milliäkää.  Istutin köynnöksen isoohi purkkihi ja soli terassilla koko kesän, ku sitä kasvariakaa ei oo. No, eihän se siitä tykänny. Se sai kunnolla pakkaastaki ennenku raahasin sen kellarihi.Täs on toine henkihi herääjä. Tämon kolome vuatta kolomiopenkis ollu 'Twist-n-Shoud-hortessa. Ei kukkinu kertaakaa ja multa meni hermot senkans. Se alakaa aina viheriöömähä nii myähää, ettei se kerkiä kukkia, ainakaa mulla. Nostin sen marraskuulla purkkihi ja soli kans terassilla vaikka kuinka kauvan. Ny näin ensimmääset elommerkit. Ny olis sitte tämänki kans näytön paikka, saanko sen eres purkis kukkimaha.Oli nii färittömät kuvat, että ettiin eres yhyre färillise. Tuas vasemmas alakulumas on tämä purkis oleva hortessa. Mukavan rehevältähän se näytti, mutta ne kukat!?!


Täälä ei kevät etene millää hureella loikilla. Hitahasti, mutta varmasti.... Hyvä, että eres nii.
Mutta jos se fööni siältä tulis ja sais vähä vauhtia keväähi!Tervetulua "viralliseksi" lukijaksi 1003 Puutarhaa!

32 kommenttia:

 1. Onnekkaita puutarhaharrastajia ovat ne, jotka omistavat maakellarin kasvien talvettamista varten:)
  Kantapään kautta oppineena neuvon sinua tappamaan kirvat mahdollisimman nopeasti. Jos sitä ei tee, niin ensi kesän kärhöjen kukinta on vaarassa. Viime keväänä kirvat levisivät talvehtimassa olleista ruusuista Saksasta tilattuihin loistavanlaatuisiin kärhön taimiin ja voi sitä surun määrää, kun kärhön nuput ja osa kasvistakin kuihtui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antaa kellari maharollisuuren kokeella sellaasiaki, mikkä ei näillä korkeuksilla muute seleviääsi. Käyn jo ensimmääsen kerran antamas sitä sumua. Toivottavasti sun saksalaaset kärhöt kukkiisivat ny viimme kesänki erestä.

   Poista
 2. Maakellaria minäkin olen kaivannut useamman kerran. Mutta kun ei ole, niin ilman vaan on tultava. Yritä päästä kirvoista eroon, niin saat hienot kasvit puutarhaan. Mukavaa viikkoa sinulle Navettapiika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melekee joka vuasi on ollu kirvoja ja aina non hävinny muutaman sumutuksen jäläkihi. Mukavaa viikkua sullekki!

   Poista
 3. Toivon onnea Sinulle noiden talvehtijoiden kanssa!
  Meillä ei ole kellaria. Olen monta vuotta talvehdittanut kasveja viileässä porstuassa. Vuosi vuodelta ruukkuja on ollut siellä vähemmän ja otan riskejä enemmän jättämällä kasvit maahan talveksi. Yllättävän moni on selvinnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka talavi joku tippuu kyytistä. Istutan joitaki kärhöjä aina maahan, muttaku uusia tuloo aina tilalle. Mullaki on viimme vuatine äitienpäivähortessa istutettuna kokeeksi maahan. Toivottavasti seki seleviää. Viiliä porstuahan voi olla parempi, ku liia lämmi kellari.

   Poista
 4. Maakellarin omistajana aika vähän nykyään talveutan, koska tuppaa tulemaan näitä ongelmia. Nyt on muutama daalia ja kärhö odottamassa. Niissä ei ole vielä mitään eloa - onneksi, sillä kasvaria ei ole ja muuten tulee tuskaiset oltavat, kun pitäisi saada kasvit valoon. Hyvää lykkyä noille kellarisi aarteille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirvat on sitte viheliääsiä, muttei voittamattomia. Mä nostan purkit sitte yläkerran kamarihin. Pirän klasia auki, nii pysyy aika viiliänä. Ongelmat alakaa sitte, ku niitä raskahia purkkia pitää ruveta raijaamahan pihalle ja sisälle ja pihalle ja......Kiitos, kiitos. Toivottavasti tulis sopivan lämmi kevät.

   Poista
 5. Teille sinne Pohjanmaalle onkin fööni kai osumassa kaikkein parhaiten, ja toivotaan että pian osuukin! Aika kaljuja ja valjuja on nuo kellarissa kehittyvät versot, mutta äkkiähän ne vihertyy kun pääsevät valoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänää oliki jo kuutisen astetta plussaa. Lumi o läpimärkää....Paris päiväs versot vihertyy.

   Poista
 6. Tuollaisesta kellarista olen vuosia haaveillut, minulla kun ei ole mitään kunnollista talvehdittamispaikkaa kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son kyllä kätevä. Pitää vaa muistaa käyrä nokahuttamas vettä.

   Poista
 7. Eipä aikaakaan, kun kellarissa talven viettäneet kasvit näyttävät jo aivan toisilta. Minä joudun talvettamaan vähäiset talvetettavani noin 10 -asteisessa autotallissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa sun autotalli olla parempi ku mun kellari. Jos vaa tilaa riittää.

   Poista
 8. Eikö ookki ihana huomata että kasvit on hengissä talaven jäläkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se. Eihän sitä koskaa varmasti tiärä kuinka käy.

   Poista
 9. Erinomaisestihan sun kasvis ovat talvettuneet. Hieno homma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu että ny on jo voiton pualella. Ainaki osan vois jo vaikka nostaa ylähänki, mutta antaa ny viälä olla.

   Poista
 10. Ehkä noilla kasveillasi on hyvä olla vielä tuolla kellarin kätköissä. Aurinkoisesta säästä huolimatta on melko viileää, föhntuulista puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän pitää ne kellaris enskuun pualelle. Nythän tuloo viälä ainaki yks pakkaaskausiki, vaikka tänää oliki tosi hiano, kevääne päivä.

   Poista
 11. Onpas sinulla melkoinen purkkipuutarha talvehtimassa! Toivotaan parasta, että moni tosiaan selvisi. Jestas, että kirvojakin kasvatat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä kellarihinki kerääntyy, arkajalakoja.... Johan toki. Pitäähän sitä ny oma kirvakokoelmaki olla :D

   Poista
 12. Oletpa saanut todella hyvin talvetettua kaikki. Uskon, että tuo japsivaahterasikin vielä elpyy. Ihailen kyllä kun jaksat raahata kasvit varastoon talveksi, ei sekään helppo homma. Arvaan, että sinulla pian leikkurit viuhuu siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti elepyy. Onhan siinä oma homma, ku purkit on osalla aika suuria. Nii, eikä oo sitä sun kuistiakaa, johonka vois osan jättää. Sakset otan piakkoon käsiihi, joo.

   Poista
 13. Ihanaa tämä kevät ja uudet alut ja purkkien elo.

  VastaaPoista
 14. Hienosti näyttävät kasvisi talvehtineen. Itse talvettelen talvetettavat kasvini n. 6-asteisessa varastossani ja hyvin näyttävät tänä vuonna talvesta selvinneen. Oma japaninverivaahterani jo pukkaa silmuja, samoin viiniköynnöksessä ainakin yksi silmu on turvonnut kovasti. Toivottavasti lämmin sää palaisi pian loppuviikoksi luvatun viileän jakson jälkeen, niin pääsisi siirtämään kasvit varastosta lasiterassille kunnon valoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, lasitettu terassi onki hyvä välivarasto enne ulukoilimaa. Munki pitää käyrä tutkimas vaahtera tarkemmi. Toivottavasti tosiaan, lämpenis pian uurestansa.

   Poista
 15. Näyttäävät päriännehen hyvin talaven yli.

  VastaaPoista
 16. Tästä postauksesta tulikin mieleen mennä tänään kurkkaamaan omien puskien tilaa maakellariin. Isännän mukaan jotain keltaisia hujoppeja jo muutaman viikon noussut purkeista. Jokohan niitä uskaltaisi viedä kasvihuoneen suojaan saamaan valoa, vai paleltuvatko herkästi?
  Ihanaa kevättä sinulle Navettapiika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä viälä veisi kasvarihi, jos ei mitää lämmitintä oo. Luvas on viälä muutama pakkaasyä.(ainaki täälä) Viikonpäästä voi olla jo toine tilanne. Kiitos, samoon sulle Soikku!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...