lauantai 14. toukokuuta 2016

Söpö seleviytyjä

Tämä piänen piäni kellokukka selevis sitte tästäki, elämänsä toisesta  talavesta, päivastoo ku moni muu. Haravoon katteeksi syksyllä männynneulasia ja heitin havut molempien päälle. Paikkahan ku sopii tuuli ja luntakaa ei palio kuusen alle sara. Luulin ensi, ettei kukkisi ku yhyrellä kukalla, mutta muutaman päivän päästä niitä oliki jo monta.


Metsäalppikello (Soldanella montana) 'Spring Symphony'Tähän kuusiympyrän kohtahan ei aurinko paista, ku aamusta muutaman tunnin.

Takana nousoo kalliokialoja ja saniaasia, jokka oon miälestäni jo kertahalle hävittäny.Mettäalappikellolla on ihanat, piänet, ripsureunaaset, violetit kukat. Färihin aikoonani ihastuunki. Ja pitihän mun taas tänä aamuna käyrä rähämälläni sen eres. Eihän siitä muute mitää järkevää kuvaa saa. 

Kukkia o palio.
Kyllä nämä jo johonki asti näkyyki, vaikka kasvi ei suuren suuri ookkaa. Leheristö on härintuskin viissenttiä ja kukat nousoo himpuverran yli kymmenen sentin.

Non kasvanu jo kaksinkertaaseksi ja toivoosinki niiren peittävän tästä kohorasta koko reunan. Tämähän on läpivuaren viheriä, nii että seki hyvä asia viälä. Tämän päällä oli tuuhiampi havunoksa, ku tualla toisella........


.......joka kärsii heti vaurioota.
Syksyllä pitää olla hualellisempi.

Aika autiolta kuusiympyrä viälä näyttää. Etureunahan pitääs viälä nousta kuunlilijoja ja nuaren mettäalappikellojen vasemmalla pualella pitääs olla valakoosia variohiippoja. Mitää ei viälä näy.


Tarhakoiranhammas (Erytronium) 'White Beauty' lehtiä.
Sitte nämä yllätys veijarit.  Muutama syksyyne koiranhammaski nousi viimmee ja vihiroo. Olin jo toivoni menettäny. Kukkiahan ei ainakaa viälä näy, mutta jos joku toinen kerta. Ja piäniäki viälä. Pussis luki 20cm, mutta leheret ei oo ku viissenttisiä. Niitä vois luulla känääsiksi jäänehiksi tulppujen leheriksi. Kukkien pitääs olla valakoosia.


Kukinta on viälä aika vaisua. Ny keväällä hommatut kasvit oon saanu istutettua. Ja taas kerran päätin, etten uusia hetkehen osta. Mönöököhän kuinkamonta päivää :D Ny on satanu ja huamenna sataa lisää. Toivottavasti saret herättääs viälä eres joitaki kasvia. 


Rentouttavaa loppuiltaa!


Tervetulua lukijaksi Helinä!

41 kommenttia:

 1. Pieni ja sievä se on tuo alppikello.
  Sinä hävität kalliokieloja ja saniaisia. Minä taas lisään niitä. Vanhemmiten pidän aina vaan enemmän luonnonnäköisestä.
  Olisiko tuossa oikeanpuoleisessa koiranhampaassa nuppu näkyvissä tuossa keskellä - vähän näyttäisi siltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny kiriootin epäselevästi; hävityslistalla on vaa saniaaset. Eikä muutama viuhka mitää haittaa, muttaku ne meinas vallata pualipenkkiä. Täytyy myäntää että oon ittekki pikkuusen löysänny kriteereetä.... Oli pakko käyrä ny oikee kunnolla kattomas nuata koiranhampahia. Kyllä siinä kohtaa oli vaa rapalöntti :(

   Poista
 2. Kun jätät siemenkodat alppikelloon, niin sulla on pian emon ympärillä iso liuta kakaroita :D Se kylväytyy hyvin, mutta vaatimattoman kokonsa vuoksi ei päädy riesaksi. Minusta ne on keijukaisten rimpsureunaisia mekkoja. Helposti heittäytyy rähmälleen näiden edessä!

  Koiranhampaat kivistää - ne ei tahdo sitten millään mennä täällä. Lehtiä tuloo, mutta siinä se onkin. Tarttis siirtää kosteampaan paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alappikellot kukkiivat viimmeeksiki jo iha hyvi ja siämenkotiaki muarostuu. Yritin olla möyrimättä nuaren juurella ja oletanki, että osa pöyheyrestä oliski jo siämentaimia.
   Kuivas kolomiopenkis nua mullaki o. Sellaasta kostiaa paikkaa ku ei meinaa löytyä.

   Poista
 3. Ihana, minulle täysin uusi tuttavuus tuo alppikello. Itse en uskalla mennä lainkaan puutarhamyymälöihin, sillä tiedän että homma karkaa heti käsistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vaikiaa on puutarhamyymälästä tyhyjin käsin lähtiä :D

   Poista
 4. Metsäalppikello on uskomattoman suloinen! Pakko kai sellainen on sitten joskus jostain hankkia... juuri tänään löysin niin edullisia köynnöksiä, ettei niitä voinut olla ostamatta ;-)
  Tosi kiva kuulla, että kaikenlaista vielä nousee, hitaasti. Samaa minäkin toivon, että jotakin vielä ilmestyy maan pinnalle, vielä ei voi heittää toivoa.
  Itselläni ainakin kesti monta vuotta ennen kuin valkokukkaisen koiranhampaan lehdistö kehittyi isoksi, ja kukkimiseenkin on kulunut useampi vuosi. Keltainen 'Pagoda' oli nopeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, katos vaa! Että löytyy sellaane, mitä sulla ei oo :) Oon kyllä tyytyvääne että jotaki elonmerkkiä ilimestyy koiranhampahishi, mutta tiätysti kukkien tähäre ne istutin. Laitoon niitä keltaasiaki, mutta non viälä kuivemmas paikas. Syksyllä uutta yritystä kehihin.

   Poista
 5. Ihana pikkuinen kellohame..luonnollisen kaunis!!

  VastaaPoista
 6. Pieni on söpöyttä :) Mahdottoman nätit kukat tuolla alppikellolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En millää muulla kukalla oo nähäny tuallaasta rimsureunaa.

   Poista
 7. Nätti alppikello! Nyt on kamalan paljon tullut talvituhoja, se harmittaa, kun meneehän noihin kasveihin paljon aikaa ja rahaa. Itse en ole vielä ihan varma mökillä kaikista kasveista, mutta pelkään, että jotain on talvi vienyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvas on varmasti sellaaset pihat, mihinä ei tuhoja ny oo. Mulla on/oli aika monta riskikasvia, jokka onki orotetusti heittäny henkensä, mutta ny on ottanu jokku vanhat varmakki siipehensä. Toivottavasti joitaki viälä nousoo.

   Poista
 8. Ihana Metsäalppikello! Minulle aivan uusi tuttavuus ja laitanpa korvantaakse hankintalistalle! Ja kyllä jännittää talvituhot, monen monta uutta kasvia istutin viime kesänä ja aina vaan rinne on yhtä mutainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa on heränny huamattavasti muita keväitä myähemmi. Toivottavasti sunki rinne viälä vihertyy.

   Poista
 9. Onpa kiva kun teillä on satanut. Täällä päin kaikki on niin kuivaa, eikä sateesta valitettavasti ole tietoakaan. Upea tuo metsäalppikello. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää sais vettä tulla. Kummasti on ennustetut sateet kuivanu kokoho. Mukavaa sunnuntaita sinnekki!

   Poista
 10. No onpa kyllä nätti tuo Metsäalppikello. Mulla on taimistot kaikki niin kaukana, ettei oo tullu hankittua pitkään aikaan mitään uutta, erikoisempaa ainakaan. Netistä en vihti enää hirveesti tilata, ainakin nuo isoimmat taimistot jotka enemmän nettikauppaa harrastaa, on ollu kyllä semmosia pettymyksiä, etten niiden kuvastoihin enää sorru.
  Meillä satelee hiljoksiin koko ajan, oikein sopivasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo netistä tilannu ensimmäästäkää kasvia. Haluan itte nähärä kasvin ensi. Pysyy paremmi hanskas tua kasvien määräki. Iha viäres ei oo taimistoja, mutta Seinäjoella ja Piatarsaaren ympäristös on lähimmät monipualisemmat. Mettäalappikellon oon ostanu Taimimoisiolta kunkkarireissulla. Täälon satanu kans tänää vähä enemmän, muttei liikaa.

   Poista
 11. Mä luulen että useammassa puutarhassa nautitaan nyt täysillä selvinneistä kasveista. Jos vielä selvinnyt on vähänkään harvinaisempi tai arempi, niin sitä suuremalla syyllä.
  Hauska ripsireuna tuolla metsäalppikellolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä sitä hymy nousoo huulille jokaasesta löyröksestä :) Viäläki orotan joitaki elävien kirioohi.

   Poista
 12. Hauskan ripsureunainen tuo metsäalppikello tosiaan. Täälläkin on satanut oikein kunnolla ja pihalla en ole viitsinyt paljoa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälon ollu sellaasta sopivaa saretta. Pihallaki oon ollu, talavihaalarit päällä :D En varsinaasesti mitää puutarhatöitä teheny, kylläkää.

   Poista
 13. Alppikello on suloinen! Mulla se ei vissiin aio kukkia. Selvisi kyllä onneksi hyvin ekasta talvestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon nii erellä kaikki kasvit, että olis sen pitäny jo aloottaa kukkimine. Jos se juurtuu viälä, ens vuanna sitte.

   Poista
 14. Metsäalppikello on minulle uusi tuttavuus. Onpa sillä suloinen ripsureunainen kukka! Tämä pieni kaunotar on oman postauksensa ansainnut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vasta nii vähä kukkia kukas.

   Poista
  2. Nyt on minullakin metsäalppikello :) Löysin sen viikonloppuna Türin kukkamarkkinoilta ja ostin sinun upeiden valokuviesi innostamana.

   Poista
 15. Tosi kaunis tuo metsäalppikello, aivan uusi tutavuus:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä nii montaa vuatta oo myynnis ollukkaa, tai en ainakaa mä oo huamannu.

   Poista
 16. Viime vuonna meinasin tilata tuollaisen, nyt en ollenkaan ymmärrä miksen tilannutkaan... Ehkä ensi kerralla kun nään tuollaisen ihanuuden!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eherottomasti! Siinä ei huanoja pualia ookkaa.....muutaku piäni koko :)

   Poista
 17. On tosi suloinen kasvi, hyvä että menestyy! Ihana tuo päätös, ettet osta uutta :) Siis noin pariin viikkoon, sovitaanko niin hih. Niin minäkin aina päätän ja sitten repsahdan taas. Mukavia kevätpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ku näköö johonaki myytäviä kasvia, tuppaa kaikki ostamattomuuspäätökset haihtua savuna ilimaha. Kiitos samoon!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...