keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Yllätysten päivä

Tarttis saara lisää tuntia vuarokautehen. Ei 24h vuarokaures meinaa riittää. Nykku säät on suasinu, nii isäntä on tiätenki tryykänny peltotöihi ja meikälääse "piänille" harteelle jää enemmä navettatöitä. Plääh! Puutarhaski haluaas jotaki teherä, tiätenki. Kuvaamahanki pitääs keriitä. Plokijuttujakaa ei meinaa ny keriitä tekemähän. Muiren plokien lukemisekki pakkaa jäärä, kommentoonnista puhumattakaa. 


Villaheiden  (Viburnum lantana) kukannuppu.No kyllä täs ny jotaki kerkiää ja puutarhaski jotaki tapahtuu. Oon istutellu nuata tämänkevään hankintoja ja kaikki pitääski saara maaha enne viikonlopun sateeta. Samalla oon lannoottanu ja kaivellu voikukkia. Jos mikää muu ei kasva, nii voikukka on takuu varma.

Punaane tarhakylymänkukkaki aukaasi jo ensimmääset kukkansa äitienpäiväksi............samoon valakoone. Violetti ei viälä, se taas heräs viimmeesenä.

Ensimmääset narskut navetan nurkkapenkis on ruvennu kukkimahan. Ny ei voi verratakkaa sipulikukkien kukintaa viimme kevääsehen loistohon. Ny on varret palio lyhyempiä ja osa on just ja just näkyvis, eikä kukinnasta oo tiatuakaa.

Nämä mun keltaaset valakovuakokki on kukas. Siirrin sen ainokaasen valakoosen toisehen paikkahan, joka on varmasti liian pimiä.


Sitte nämä.....siinä mun uures kärhökehikos näkyy elämää. Jes!!! Erellisenä päivänä kiärrin, enkä nähäny yhyreskää mitää elonmerkkiä. Eilee meinasin perseelleni lentää ku huamasin nua aluut. Ei tua mikää jalokärhö oo, vaa valakoone kellokärhö, mutta kärhö ku kärhö. Kiärrin heti lopukki ja löyrin pari muutaki alakua. Hyvä, hyvä! Pelekäsin että talavi on viäny jokaikisen.


Peruukkipensas  (Cotinus cogg) 'Royal Purple'
Eikä siinä viälä kaikki. Oon kattellu peruukkipensasta, joka on ollu aiva kuallehen näkööne. Leikkasin siitä pari päivää sitte, yhyren pitkän raaskun pois ja kattoon että olisko tämä elos. Eilee sitte istutusten lomas kävin hettämäs ruarolle vettä. Ja eikä mitä, sehä oli täynnä punaasia silimuja. Ei voi olla totta! Olin satavarma, ettei mee talaven yli, mutta kiataasin sen syksyllä pakkaaspeittohon. Olisko siinä seleviytymisen syy.


Ja takana valakooset iränsinililijat on komeemmillansa, ku muut pikkuuset sipulikukat on jo parahimmat päivänsä nähäny.


Hyvää keskiviikkua!

32 kommenttia:

 1. Hieno tuo villaheiden kukkanuppu. Kuin taideteos konsanaan. Toivottavasti kaikki muutkin kärhösi ovat näiden selviytyneiden joukossa.
  Minulta on kuollut mitä ilmeisemmin kaikki vanhat Sommerwind maanpeiteruusut uusimmista ruusuista nyt puhumattakaan. Flammentanz köynnösruusu samoin näyttää tulleen tiensä päähän. En yleensä suojaa ruusuja mitenkään, vaan niiden tulee pärjätä ihan omillaan. No nyt sitten kävi näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletan, että valitettavasti kärhötappioota tuloo. Nii monta "varmaa" perennaaki on viälä hukas. En mäkää yleensä mitää suajaa ja ny sen kyllä huamaa. Harmi sun ruusut, mutta ny saa jotaki uusia lajikkeeta, nii moon tappiot ajatellu :)

   Poista
 2. Ihanaa, etttä kärhöt selvisivät. Niitä Sinulla on niin paljon ja ne kukkivat viime kesänä upeasti. Ja tuo peruukkipensas selvisi siellä Pohjanmaalla.
  Kyllä nuo voikukat kukkivat täälläkin niin iloisesti. Ne ovat sitten vahvoja kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi eres muutama on selevenny, ettei kaikkia tartte uusia. No, onhan niitä viälä monta, joita haluaasisin. Ei varmasti sama kukinta toistu. Peruukkipensahan seleviäminen oli kyllä ihime.

   Poista
 3. Jahas - pitääpä käydä toivorikkaana kattomassa peruukki 'Grace'. Sen niin toivois selviävän. 'Grace' on ollut paljon parempikasvuinen ja kestävämpi kuin 'Royal Purple', joka vain kituu vuodesta toiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti 'Grace' on hengis....Olisin tyytyvääne, jos tekis eres leheret, kasvusta puhumattakaa :)

   Poista
 4. Rikkaruohot ne ei kuole millään vaikka olis kuinka vaikea talvi hyvänsä! Kiva että kärhö ja peruukki selvisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinki voikukat voi hyvi. On kiva ku huamaa eres osan lempilapsiista selevinnehen.

   Poista
 5. Nuo kylmänkukat ovat kyllä niin suloisia!

  VastaaPoista
 6. Tuutu tunne just nyt, paras aika ja aikaa liian vähän. Onpas iloisia yllätyksiä hankalan talven jäljiltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukava välillä ilooset yllätykset, ku kokoaijan laskoo karoksis olevia.

   Poista
 7. Kiitos ihanasta postauksesta. Pääsin hetkeksi pakoon tätä meidän perheen jääkiekkohuumaa. Juuri tällaisina päivinä toivoisin, että vuorokausi olisi tunnin mittainen ja jääkiekko-ottelu kestäisi siitä minuutin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nykyysi seuraa oikee mitää urheelua. Enne seurasin kaikkia. Ketä kiinnostaa jääkiakko keskellä kevättä? Ei mua, vaikka poika sitä pelaaki.

   Poista
 8. En yhtään ihmettele kiireitäsi, kun minulla eläkeläisenä ei ole enää päivätyötä ja pitää niin hirmuusta kiirusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän sanotahan, että eläkelääsillä vasta kiirusta onki. Se pitää siis paikkansa :D

   Poista
 9. Ihania positiivisia yllätyksiä! Peruukkipensasta en oo uskaltanut hankkia, kun olen ollut varma, et ei kestä täällä (II). Ehkä menis sittenkin.

  VastaaPoista
 10. Jotenkin aika ei tunnu riittävän jokaiseen asiaan. Minä toivoisin yhtä vuorokautta lisää viikkoon, jonka pyhittäisin ainoastaan puutarhalle. Ihania kevään kukkia sinulla siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkia ei varmasti koskaa kerkiä teherä, vaikka aikaa olis kuinka palio. Onneksi jotaki eres kukkii :)

   Poista
 11. Luulenpa, että kaikilla on nyt sama kiire ihastelemaan omia kasveja, joten aikaa muiden blogien lukemiseen ja kommentoimiseen jää vähemmän. Tehdään sitä sitten taas talvipakkasilla.

  Olisiko poikkeuksellinen lämpöjakso saanut meidät kuvittelemaan, että on enemmän kesä, kuin onkaan. Ja sitä myöten myös kiirehtimään kaiken kasvamista. Ei ne kaikki olekaan kuolleita, vaan edistyminen paikoin aika hidasta. Löysin omasta Aljonuskastani vihdoin eloa, vaikka kuvittelin, että niin on mennyt sekin. Näköjään kanttaa tehdä ensin yksi kierros ja sen jälkeen vielä toinen ja kolmaskin. Siinä kierrosten välissä niitä silmuja ja versoja on yllättäen ilmaantunut.

  Meillä tulppaanit ovat vielä aika vähän avautuneet. Ja näyttäisi siltä, ettei kaikki edes ole nousseet tai kuten sanoit, ovat vähän lyhytkasvuisia. Ei taida tulla tosiaankaan samanlaista tulppaani-iloittelua, kuten viime keväänä. Mutta se olikin kyllä aivan huikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on ainaki meillä kaks viikkua myähäs. Viimme vuanna huamasin ensimmääset aluut kärhöös huhtikuun lopus. Terassipenkin jalokärhöt on ollu aina ensimmäästen joukos, muttei ny :( Nuaren vanhempien kärhöjen menettämine kyllä ottaas päähä. Syksyllä istutetut tulput on noussu aika hyvi, mutta vanhemmat on surkeeta jos niitä yleensä näkyykää.

   Poista
 12. Älä ainakaan kommentointeja sure. Omasta blogistani ainakin toivon stressivapaata vyöhykettä ettei kukaan tuntisi kommentointipakkoa. VOimia kovasti navettahommiin! Ihana kuulla, että kasvit selviytyivät! Ja upeat kärhösi eivät kyllä saa edes kehdata kupsahtaa, sinulla on niin hieno kärhökokoelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä paremmat ilimat, sitä nopiempaa kylyvöt on ohi. Onneksi joka päivä löytyy joitaki uusia alakuja.

   Poista
 13. Hyvällä mallilla on kasvu teillä! Nuo pulsatillat ovat kyllä aika söpöjä, mitenkähän niitä ei vielä mulla ole. Nyt täytyy varmasti katsella sillä silmällä taimistoilta, että ensi keväänä meilläkin tuommoinen ihanuus kukkisi. Minä lasken jo vuosia, että pääsisi eläkkeelle, ja olisi aikaa pihatöihin muulloinkin kuin viikonloppuina. Aika pitkästi vaan on vielä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin niitä jo lisääki. Keväällä kukkivia kasvia ei oo koskaa liikaa. Oon hokenu jo vuasia voivani jäärä vaikka heti eläkkehelle. Aika kuluus kyllä :D

   Poista
 14. Hienoa, että selvisivät talvesta!

  VastaaPoista
 15. Siellä sentäs kukkii jotain, meillä on käyny melkonen kato perennapuolella. Kerropas mitäs tykkää villaheidestä? Haiseeko se pahalle? Olis varmasti hyvä suojapensas, olen miettinyt sen laittamista. Onko kova ränsistyyn ja saako pidettyä leikkaamalla hyvässä kuosissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotaki joo. Multa on kans menny melekee kaikki extrat tai ovat pahasti myähäs. Leimupenkiskää ei oo palio elämää.
   Villaheisi on anopin peruja. On oikia harotes. Oksat lakuaa aika herkästi, nopian kasvun takia kait. En oikee tiärä kuinka se pitääs oikiasti leikata. Klipsin oksia pitkin kesääki, ku tuloo tuaho kinttupoluulle. On tosi sitkiä, en lannoota koskaa ja on tuulises ja kuivas paikas. Hyvä suajapensahana, jos on tilaa. Leheret pysyy tosi myähälle kiinni. Hajua en oo huamannu, mutta sehän ei takaa mitää. Meikälääse noukka on aika huano.

   Poista
 16. Vastaukset
  1. Nii on, tai meillä tuppaa olemahan kiirusta koko kesä.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...