torstai 26. toukokuuta 2016

Puutarhahulinaa

Lauantaina kävin Puutarhurien keväthulinoos ja taimenvaihtopäivillä Lapualla, Jokilaakson matkaalupuutarhas. Hoksasin tapahtuman Sarin puutarhat -plokin tapahtumakalenterista. Ja pakkohan sinne oli puutarhakaverin kans mennä, ku oli nii likellä. Elämäni ensimmääne taimienvaihtotapahtuma, mutta tuskin viimmeene.Ilimaki suasii, oli pilivipoutaane ja lämmin päivä.Tapahtuma oli tarkootettu koko perheelle. Lapsille oli kasvomaalausta, keppihevoosia ...... ........ja kaikellaasta temppurataa.Oi, tämän pallon olisin halunnu, mutta oli nii sualaane hinta, ettei tarvinnu eres harkita (70e).

Istutuksia ei tällä kertaa erityysemmin kiärrelty, mutta tuluppaanit kukkiivat hianosti tapahtumatorin viäres.Söpöjä kukkakoria.Ja sitte itte asiahan. Niihi kasviihi. Taimimyyjiä oli ihan kivasti, ei tungoksehen asti, mutta tarpeheksi. Nii että euroosta pääsin kyllä erohon. TAAS! Nii haihtuu ku tuhka tuulehen, mun tuumingit olla ostamatta hetkehe uusia kasvia. Taimibongariilta löytyy uus tuttavuus, alppivulfenia ja kolomas yritys kermesmariasta.Toiselta pöyrältä ostin rotkolemmikin 'Silver Wings'. Kaikki rotkolemmikit kualeentuu. Sitte pääsi onnen kiliahrus, sinine rönsyleimu. Mulla on jo pinkki ja valakoone. Joukosta puttuu sinine, muttei enää.


Helsingin messuulta olisin halunnu ostaa vuakkoja ja esikoota, (heikosti oli tariontaa), mutta ei olisi tarvinnu lähtiä Lapuaa eremmäs kalaha. Oikian puutarhaharrastajan myyntipöyrältä löytyy hämyvuakko ja kerrattu valakovuakko......

......ja liuta esikoota. Tuallaane keltakukkaane, pihaesikkua muistuttava esikko, jolla oli jännät jauhomaasen näkööset leheret. Tarkempaa nimiä ei ollu. Just oon nähäny vastaavan jonku plokis, mutta muistaakseni sillekkää ei ollu nimiä. Sopii hyvi violetin pihaesikon viärehe. Sitte viälä valakoone japaninesikko, purppura esikko ja valakoone esikko  'Late Snow'.


Sinine kiurunkannus 'Craigton Blue' oli täyrelline heräteostos, mutta niitähän EI voi välttää. Kurienpolovet on selevinny hyvin vähillä vaurioolla, niimpä käytihin viälä Hantulas, josta löyrin verikurienpolovi 'Elke'n.

Parkkipaikalla kukki puu, olisko tua rusotuami, ihanin vaalianpunaasin kukin.


Jotenki on ollu puutarhainnostus karoksis. Väkisinki suroo menetettyjä kasvia, ja näköö pihas vaa ne mustat aukot. Osa kasviista on pualiksi karonnu tai herää tosi hitahasti. Eikä kevätkukintakaa oo millää kasvillä nii huikia, mitä soli viimme keväänä, tuluppaaniloistosta puhumattakaa. 

Puutarhahulinoosta sai uutta virtaa ja muutenki oon heränny henkihi puutarhan vihertymisen myätä.  Oon häsänny siälä ja täälä, yrittäny saara jonkullaasta tolokkua retuperällä olevihi paikkoohi. Oon kantannu "reilulla" kärellä penkkiä ja järiestelly joitaki taas uutehe järiestyksehe. Pualehen yähä pitää kukkua pihalla, ennenku malttaa tulla sisälle........mutta nyhän on KESÄ!

Meinasin viättää oikee netti-iltaa, ku on aika kylymä keli ja vettäki yrittää jokavälis räpöttää......mutta , kaks hiahua päätti poikia samana iltana, nii se siitä sitte.


Touhukasta loppuviikkua!

37 kommenttia:

 1. Varmasti mukava puutarhatapahtuma. Hyviä ostoksia olet tehnyt. Minun rönsyleimuni kuolivat viime talvena (monen muun kasvin ohella). Olen tänään menossa taimiostoksille. - Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääläpäi ei oo mistää ennemmi pistäny silimähän tuallaane tapahtuma. Oli varsin antoosa reissu. Mulla rönsyleimut säilyy hyvi ja pinkki rupiaa pia kukkimaha. Toivottavasti löyrit uusia kasvia puutarhahan.

   Poista
 2. Oletpa tehnyt hyviä löytöjä taimitorilla! Minä ostin kans uuden rotkolemmikin, kun talvi vei entisen. Kermesmarja meni jo pari talvea sitten, mutta onneksi jäi siemeniä maahan, ja niistä nousee nyt uusia alkuja. Kermesmarja on kyllä niin komea kasvi! Taitaa olla purppuratuomi tuo vaaleanpunainen ihanuus. Mulla on pieni alku pihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa meni kolome erilaasta, nii että paikkaamista o viälä. Ny istutin kermesmarian kaaripenkkihi, pohojoospääty ja mäntykuluma o jo kokeeltu. Toivottavasti kolomas kerta toren sanoo ;)

   Poista
 3. Oi että mikä saalis, harvoilta messuilta noin paljon hyviä löytöjä edes tulee tehneeksi. Lapua on hyvä kalastuspaikka näemmä ;-)
  Mulla on just tuo sama rotkolemmikki, se on todella upea, hillitty tuo valkokirjavuus. Olen tykännyt kovasti.
  Ei ny taimivaihdossa voi olla ostamati taimia, se on selvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kyllä iloosesti yllättyny, että oli muutaki ku pelekkää peruskalaa ;D Kiriavalehtiset rotkolemmikit on miälestäni hianoompia perennoja. Just passelin kokoosia leherekki. Siälä taas taimihimo iski.

   Poista
 4. Hyviä löytöjä. Kermesmarjaa en ole kokeillut koskaan enkä esikoitakaan noin paljon, ei aina luota että saisi pidettyä hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kermesmarias on nii komian näkööne kukinto.... ja ne mariat....aah! No eihän kaikille kasviille voi tariota oikiaa kasvupaikkaakaa, mutta kokeelen silti. Pitäähän sitä jotaki jännitystäki olla, nyhän siton piisannukki.

   Poista
 5. Katotalvi on takana. Ei yhtäkään tulppaania näkynyt kukassa. Pitänee laittaa syksyllä täysin uudet. Joo, tuollaiset tapahtumat ovat vaarallisia rahapussille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kukkiivat vaa uuret tulput kunnolla, vanahat on talavi viäny.

   Poista
 6. Olipas todella hyvä valikoima hieman erikoisempia perennoja. Ja löysit jotain uusia kasveja tyhjiin paikkoihin. Mukavaa, että sait uudelleen puutarhakipinän syttymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaasia harvinaasempia kyttäsin erikoosesti, mitä taimistoolla ei tääläpäi taharo olla. Mulla jäi yks harmittavasti ostamata, nuakkuluppio. Olin näkevinäni sen, mutta häiräännyyn ja unohrin. Kummasti tua tapahtuma virkisti.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Sais ne pysymähän viälä hengiski. Alappivulfenian jo nirhasin melekee hengiltä, ku ahaneuksissani jaoon sen. Toine jakopala näyttää ny jo aika reippahalta, mutta toises ei oo ku yks lehti pystys.

   Poista
 8. Siellä Etelä-Pohjanmaalla taitaa olla harvinaisen hyvät taimimarkkinat. Helsingin messuille ei kait kannata enää lähteäkään. Ihan tuossa Hantulan kohdassa oikein kouraisi sydänalaa, kun olen niillä kulmilla viettänyt lapsuuteni kesät. Osoitekin on saanut nimensä isoisän isän talon mukaan.
  Kyllä olisit katunut jälkikäteen jos olisit pysytellyt aiemmissa päätöksissä. Niin hienoja löytöjä teit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä yllätys mullekki. En tiärä onko tua tapahtuma jokavuatine, jos on, nii pitää yrittää mennä toistekki.... Vai oli sulle nuanki tuttuja paikkoja.....Kuka ny tuallaasia päättömiä päätöksia muistaa tuallaases paikas ;D

   Poista
 9. Kivoja hankintoja. Minäkin menen viikonloppuna taimitorille, jos sieltä löytyis jotain kivaa edullisesti. Onpa kallis ruostepallo, vaikka muotia onkin, kuka noin paljon maksaa, ehkä puolet vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teet hyviä löytöjä. Ruastepallo oli namu, mutta nii kallis....ja viälä rikkiki ;D Pualta vähemmällä, olis lähteny heti föliyhy.

   Poista
 10. Hyvä, että laitoit kuvia. Mulla on tota rönsyleimua, enkä oo tiennyt sen nimä. Kiitos vaan siitä ;)

  VastaaPoista
 11. Hyvät ostokset olet tehnyt ja tuollaisen sinisen rönsyleimun minäkin ostaisin. Ihme kyllä minulla säilyi rotkolemmikki ja olen siitä tosi iloinen.
  Kyllä joskus tekee ihan oikeesti hyvää tuollainen onnistunut taimien hankinta.
  Mites hiehot voivat ja pikkuvasikat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon himoonnu sinistä siitä asti, ku näin sitä Puutarhan Lumo -plokis. Sitä enne, en tiänny sinistä olevankaa. Kummasti plokit nostattaa kasvihimoa :)
   Hiahot voi hyvi ja vasikakki, ny ku toisenki kiäli rupes mahtumaha suuhu.

   Poista
 12. Mukavia kasvia löysit. Tuata sinistä rönsyleimua mäkin ostan heti jos tuloo vastahan. Ja kiurunkannuksen.

  Kyllä on ollut täs itte kullakin motivaatio katees talavituhojen takia. Ei oo oikeen ollu innostusta ostaa palio mitään. Pioonia ostin kun ne oli selevinny niin hyvin talvesta, samoon heisiangervot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinistä rönsyleimua en oo tääläpäi nähäny mihinää. Kiurunkannusta en oo ettinykkää. Pakkohan soli ostaa, ku senki kohoralla oon tuumannu, jos tuloo vastahan nii......Oon aika rauhas yrittäny orotella herääleviä, mutta mustia hetkiä on ollu turhan palio. Itteasias verin hengettömän 'Little Devilin' pois ja laitoon kermesmarian tilalle.

   Poista
 13. Muuten mullakin meni kaikki rotkolemmikit ja just kun ne alkoi olla isoja 😢

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli tua ny ostamani, piänin kolomesta. Ja ne ovat aika kallihia taimiaki.

   Poista
 14. Ohhoh, onpas teillä ollut upea taimivaihtotapahtuma. Ja hienoa, että lastenkin viihtyvyys on huomioitu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soli koko perheen tapahtuma. Miähiäki näkyy, ihime.

   Poista
 15. Erinomaisia löytöjä! Kunpa tuollaisia taimienvaihtotoreja järjestettäisiin enemmänkin. Ei niissä välttämättä tarvita koko perheen härpäkkeitä houkuttimina. Loppukesästä varmasti joka puutarhasta löytyisi vaihdettavaa isompaankin tapahtumaan.

  Hienosti ruostunut rautapallo, mutta aikamoinen hinta. Olisi jäänyt minultakin ostamatta.

  Hiehot tuumasivat, että nyt on emännällä aikaa valvoa heidän touhujaan. Toivottavasti menee hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mulle riittääs valla mainiosti pelekät taimet ja pullakaffit :)
   Soli ihime hiahosatsi. Erelliset kaks poikii muutama päivä sitte, pualen tunnin sisälle, ny meni vähä kauemmi. Hyvi meni.

   Poista
 16. Hyviä taimilöytöjä! Kerrottu valkovuokko erityisesti kiinnitti huomiotani.
  Kermesmarjaa olen minkäkin kokeillut, mutta jouduin siirtämään sen viime syksynä toiseen paikkaan ja se kuoli talven aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoon tuun nii tyytyvääsenä saalihin kans kotia ku ny tulin. Oli oikee hykerryttävä olo. Kerrottu valakovuakko on tosi symppis. Harmi kermesmariaa.... Meikälääne laittaa ny varpahakki pystyhy kermesmarian pualesta. Oon päättäny, että nii kauan yritän että onnistun.

   Poista
 17. Oliskos tuo esikko Primula auricula eli kultaesikko? Onnea uusista löydöistä - ajatteles että nyt on helppo löytää uusille kasveille paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se. Luin uurestansa purkinkylies olevan nimen, luki kultaesikko. Joo nii onki, mutta ny on samas hyvä teherä muutoksia, ja se mutkistaa hommia.

   Poista
 18. Kylöä ne aukkopaikat harmittaa, onneksi ei edes muista kaikkea mitä on kadonnut:(
  Eilen kyllä melkein kiljahtelin ilosta kun oikein tarkalla puutarhakierroksella köysin viidestä pionista punaista alkua, vieläkin niitä puuttuu mutta odotetaan...
  Tuollaiset taimitorit kuulostavat aika ihsnille paikoille;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Ei sitä tiärä, vaikka lopukki pioonit viälä nousis. Mullaki on osa keijunkukista palautunu, mutta palio viälä puuttuu. Orottavalla kannalla mäki, josko viälä jotaki nousis.
   En olisi ikinä uskonu, että olis nua monipualista tariontaa.

   Poista
 19. Taimikaupoilla tahtoo unohtua pyhät lupaukset, ettei enää osta enempää! Monia uusia kasveja saitkin, kaunis tuo rönsyleimukin.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...