tiistai 2. toukokuuta 2017

Kevääset kelit

Kelit o muuttunu het kerrasta. Toine hiano päivä tälle kuulle. Näistä päivistä pitää nauttia, ku ensviikolla otetahan taas takapakkia. Viikonlopun lumisateet käytin tehokkahasti hyäryksi. Käskin (kutsuun) viarahia vapuksi ja sehän tiätää meillä aikamoosta härdelliä. Pakastin tyhyjänä tarijottavista, eikä normi siivoskaa oo kehumista. Lumipäivät leivoon ja siivosin. Vappupäivänä seurustelin viarajien kans orottaen lumien sulamista. Ny voiki sitte keskittyä puutarhatöihi.


Sinivuokkojen -Hepatica nobilis, ensimmääset kukat 2.5.2017.
Tänää rupes ensimmääset sinivuakot kukkimaha. Nämon tilikkutäkis, aika aurinkooses paikas hanhikkipuskan juurella. Mutta kas kummaa, pohojoospenkis oli kans auennu piänten siämentaimien kukat. Ihime, ku siihe ei aurinko paista ku  illalla myähään.


Lumikello -Galanthus woronowii

Tätähän on pakko kuvata. Nii hartahasti lumikelloja orotin.


Lintujen maistamat skillat.
Oon ollu nii rentua, ettei meillä oo piäniä eikä suuria tuholaasia puutarhas, ei kotiloota eikä peuroja........mutta.......lintuja o.  Non noppinu poskehensa lumella näläkähänsä mun iränsinililijoja. Onneksi tuhoalue ei oo kovi kattava, kymmenkunta nuppua ja skillojahan riittää.Päivä oli aurinkoone, mutta tuuline. Illalla oli pilivistä, mutta vähä enne ku tulin sisälle, aurinko paistoo isoohi koivuhu, väriäten sen punertavaksi.


Kinttupoloku putsattuna 2.5.2017

Kinttupoluulle ei ilta-aurinko enää paistanu, mutta tyytyvääsenä kattelin aluetta. Sain sen tänää putsattua. Vähä viälä miätiin, ku ens viikolle on taas luvas yäpakkaasiaki, että annanko viälä olla. Päätin kuitenki aloottaa kuivimmasta päästä. Eiköhän kasvit kestä muutaman asteen pakkaaset ja onhan se pääknupillekki mukavaa, että saa puutarhatyät jonkullaaselle aluulle. Ja mikä mukavinta, kasvit tuntuu selevinnehen talavesta ja alootteloovat uutta kasvukautta. 


Aurinkoosta  toukokuun ensimmäästä viikkua!

28 kommenttia:

 1. Lumiset päivät mekin vietettiin sosiaalisesti. Välttyi katselemasta ulos.
  Nyt on ollut niin ihanaa olla ulkona. Voi, kunpa ei tulisi enää sitä viileää jaksoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkuuski säät eres tällääsenä. Kummasti kasvit kuitenki kasvaa, mutta yäpakkaasia ei tosiaankaa enää tarvittaasi.

   Poista
 2. Ihanaa kun viimein alkaa tuntua keväältä! Meillä ei vielä kuki mitään, mutta penkinputsaukset on sentään saanut aloitettua. Ihanaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaanki. Pia teilläki kukkii. Kevät etenöö kuitenki vääjäämättä, joskin tuskastuttavan hitahasti. Kiitos!

   Poista
 3. Ihanat sinivuokot, ihanat lumikellot. Pitkän odotuksen jälkeen saimme kevään! Aurinkoista viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 4. Karmeitten lumikelien jälkeen on ollut tosi ihana nauttia auringosta ja lämpöisemmästä, joskin melko tuulisesta säästä.
  Kevättyöt ovat jo aika kivalla mallilla ja tänään ajattelin kurkistaa mitä komposteille kuuluu ja joko sieltä saisi jotakin kukkapenkkeihin kärrättävää.
  Mukavaa ja aurinkoista viikon jatkoa myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla onki puutarhan kevättyät jo hyvällä mallilla. Täälon nua lumimyräkät toiminu tehokkahina hirasteena.

   Poista
 5. Kun sulta kerta puuttuu lehtokotilot, niin mielelläni auta sua täs asiassa ja laitan postipojan mukana tulee. Anna vaan osoite :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Amalia, mutta kiältäyryn kuitenki kunniasta :)
   Kyllä ne kotilot tänne osaa varmasti iha itte. Toivottavasti siihe menis viälä tosi, tosi kauvan.

   Poista
 6. Ihanaa, että viimein lumikellotkin kukkivat - on kyllä harvinaisen myöhäinen kukinta aika, toukokuu! Mutta parempi myöhään...
  Elän siinä toivossa, ettei viikon lopun kylmä rintama sitten olekaan enää niin kylmä tai että tuulen suunnat ehtivät muuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä saiki orottaa. Luulin, ettei taaskaa onnistanu niiren kans. Mutta onneksi niitä nousi kaharesta paikasta ja viälä osa kukkiiki :)
   Voi ku joku toteuttaas sun toiveen.

   Poista
 7. On tuo luonto jännä kun parissa päivässä on lumet sulaneet aika vauhtia vaikka ensin ei tapahdu moneen viikkoon mitään. Meillä ei vielä kuki mikään, mutta sinivuokot ja esikot olis etulinjassa. Penkkejä en uskaltanut vielä puhdistella kun sitä kylmää vielä luvattiin. Kasvatuslaatikoista kuitenkin käänsin jo mullan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihimeen äkkiää lumet tosiaan suli. Maan pinta kerkes ennemmi vähä jo sulaa ja lämmetä. Nämä lämpööset päivät voi saara sinivuakot jo kukkahan teilläki. En mäkää taira viälä kaikkia siivota ja niistä mikkä siivuan, jätän aika palio muhua maaha. Osa on viälä nii märkiä, ettei kannata koskia.

   Poista
 8. Lumikellot, niiden avulla sitä jaksaa sietää talven. Pakkasyöt voivat olla petollisia, on ihan hyvä malttaa suojien poistamisien kanssa. Ja mitkä sinivuokot! Minulla kai kärsivät kylmästä ja kukkivat todella heikosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta :) Pakkaasia on luvattu ens viikolle, melekee joka yälle. Yäk!
   Ny sinivuakot onki ihimeen pirteetä. Toista oli viimme vuanna.

   Poista
 9. Tulin juuri sisälle pihalta, keväästä nauttimasta. Vaikka ennätin vaivaiset puoli tuntia ulkona kupeksia, tuli ihanan keväinen fiilis. Ehkä tämä tästä kesäksi lämpiää. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä aurinkoosia ja lämpöösiä päiviä on nii kauvan orotettu. Pitää ottaa ilo irti joka hetkestä. Kyllä se tästä, pikkuhilijaa.

   Poista
 10. Vai kelpaavat sinililjat linnuille. Minä luulin niitä myrkyllisiksi, kun kaurisperhe, joka majailee meidän nurkissa, jättää ne rauhaan. Sinivuokot ne ovat kynineet melko tarkkaan ja krookuksetkin kelpaavat! Lumikellot ja kevätkirjotähdet myös saavat kukkia. Ovat ne kauriitkin, pahukset, hurjan kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetkiaikaa piti kattua, että mitäs tämä onkaa. En muuta seliitystä kyllä keksiny. On nua kaurihit surkeeta, vaikka hianon näköösiä ovakki.

   Poista
 11. Kasvitkin ovat kyllästyneet talveen ihan ilmi selvästi. Jospa se seuraavan kylmän jälkiin lämpiäisi lopullisesti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti.....tai sitte ei. Muistan muutama vuasi sitte juhannuksen, ku tein puutarhatöitä toppahaalariis.

   Poista
 12. Pääasia, että sentään kukkivat. Onneksi vihdoin alkaa tuntuakin keväältä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ku puutarhas o jo eres pikkuuse viheriää ja ensimmääset kukat.

   Poista
 13. Jotakin jo kukkii, se on mukavaa! Minäkin otin suojaukset kasvien päältä pois ja nyt pelkään joka ilta, että mitä tuhoja se pakkanen tekeekään - vielä on selvitty! Täälläkin vähän kutsumattomia ruokailijoita, mutta tänä keväänä jänikset ovat päässeet sipulikukkien makuun -harmittaa vietävästi! Toivotaan lisää aurinkoisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kevätkasvit on aika sissiä, ne kestää yllättävän palio. Tiätty jokku arkajalaat o rantumpia. Harmi sipulikukkatuhoja. Sipulikukkia ku orottaa nii hartahasti koko talaven.

   Poista
 14. Voi että noita elukoita - ihan sama mikä elukka hyvänsä, mutta harmittaa jos kasvit tulevat syödyksi... Ihanat kevätkuvat!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...