perjantai 22. joulukuuta 2017

VOI EI!

Heti ku lyhin päivä ohitettihi, alakoo komia auringonpaiste. Ihaalin keittiön klasista auringon valos kylypeviä puita. Lähärin sitte kauppahan käymähän.....


Ja ajattelin kerranki pysähtyä sillalle ja ottaa muutaman kuvan. Usvaki nousi hianosti, pakkaasen kiristyes.


Joki on viälä tältä pualelta, keskeltä sula. Kuvates, huamasin sillan alta ajelehtivan jonku möykyn.APUA! KESKENKASVUUNE JOUTSEN!


Ihan ypö yksin. En oo hetkehen kuullu joutsenten töräytyksiä, eikä muita lajitoveria näkyny koko aukialla. Siinä se lipuu hilijakseen, käännellen päätänsä kattelen, josko jo häivyyn.


Kaupasta tulles pysähryyn sillalle ja siitä se taas lähti. Näkyy majaalevan sillan kupehes. Jää on kohta saartanu sen majapaikan. Ny alakava kylymä jakso, voi hyvinki jäätää koko joen. Ei hyvältä näytä. Mutta mitä asialle vois teherä, vai voiko mitää? Jos on lentokyvytön, luanto ottaa omansa :(Vaikka aurinko hianosti kultaski puutarhan heinät ja yällisen lumisatehen komistamat havut, huali joutsenesta jäi kalavamahan miältä.


Lisätty 26.12. Isäntä kävi heittämäs sillalta aatonaattona heinäkasan, joka säikährytti joutsenen nii, että se yritti lentohon. Soli siipirikko. Toine siipi oli roikkunu suarana.  Oli varmasti lentäny lankoohi. Isäntä jätti paikalle kaurojaki. Joutsenen oli huamannu jokku muukki kylälääset, nykku sen otti puheeksi....... Kävin tänää kattomas. Joutsenta ei ainakaa sillan tyänä näkyny. Siinä oli viälä sulaa, mutta joki oli muuten ummes. Kosken kohoras en käyny. Kiitos neuvoosta, mutta tämän kohoralla, voi olla liian myähäästä.

Kaikesta hualimata, mukavaa joulun orotusta!

31 kommenttia:

 1. Oli kyllä oikein kultainen aurinkopäivä, meilläkin. Voi voi joutsen rukkaa, mutta ei asialle mitään voi, vaikka pahalta tuntuukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänää onki iha erilaane päivä. Päivä ei taira valijeta ollenkaa ja lunta tuloo tuulen kans.
   Isäntä kävi kans kattomas joutsenta. Siinä soli jäällä käppäälly. Yks isännän kaveri oli löytäny, torennäköösesti sähkölankoohi lentänehen siipirikon ja oli ilimoottanu siitä poliisille. Poliisi oli käskeny soittaa ELY-keskuksehen (Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus). Kaveri soitti sinne ja siältä käskettihi soittaa poliisille. Kummakkaa ei ottanu hommaa hoirettavaksi, mutta lopetuslupaakaa ei annettu, joten joutsen kituu loppuhun asti.

   Poista
 2. Voi reppanaa, ellei pääse mihinkään eläinsuojaan ja ottavatko edes, niin ei kovin hyvälle vaikuta!
  Usvakuvat on hienoja ja maisemat.
  Hyvää joulua sinullekin Navettapiika :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näytä hyvälle, ei. Kovalla tyällä vois saara kiinni, mutta jos pyrähtää lentohon, tuskin kiinni saakaa. Saako joutsenta eres kiinni ottaakkaa tavalline tallaaja?
   Kiitos! Hyvää joulua!

   Poista
 3. Täällä pääkaupunkiseudulla sairaita joutsenia on pelastettu, vaan en tiedä minne. Muut ovat menehtyneet ja syyksi epäillään lyijymyrkytystä. Tänään otettiin suojaan ja seurantaan uusi joutsen. Toivottavasti se selviytyy. Ehkä paikallisilla eläinlääkäreillä olisi tieto, mihin ottaa yhteyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälei torennäköösesti lyijymyrkytystä mikää saa. Pitää seurata tilannetta. Pyhien jäläkihi vois kokeella soittaa lekurille. Ny o varmasti jotai opiskelijoota päivystämäs.

   Poista
 4. Toivotan sinulle myös oikein hyvää joulua!

  VastaaPoista
 5. Voisiko paikalliselle eläinsuojeluyhdistykselle soittaa tai laittaa viestiä? Pohjois-pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys? Pystytkö ruokkimaan paikan päälle? Kaikesta huolimatta ihanaa joulua sinulle ja perheellesi ja lämpimiä ajatuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kattua. Tua Pply ei kata tätä aluetta, mutta tääläki o omansa ku googletin. Pystyn.
   Kiitos! Samoon sulle!

   Poista
 6. Onpa kauniit kuvat. Meillä ei ole nähty aurinkoa pitkään, pitkään aikaan. Toivottavasti saat tiedon sairaasta joutsenesta johonkin sellaiseen paikkaan jossa tiedetään mitä pitää tehdä. Rauhallista joulun aikaa sinulle ja terveiset miehellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hianon aurinkoone päiväsyrän. Toivottavasti.
   Kiitos! Samoon teille!

   Poista
 7. Ihanat aurinkokuvat.
  Varmaan esim. kuntanne eläinlääkäri osaa kertoa mitä joutsenparan hyväksi voisi tehdä.
  Ihanaa joulunaikaa Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lekurille voiski pyhien jäläkihi soittaa.
   Kiitos, samoon!

   Poista
 8. Kauroja minä olen ruukannut viedä evääksi joutsenille keväisin ja syksyisin, jos jäiden aikaan ovat liikenteessä. Tuo on pahasti keskenkasvuinen vielä, vaikka täydet siipisulat sillä jo onkin. Lentää se pystyy, jos vain älyää mihin lähteä. Ei ole vanhempia neuvomassa, joten nuori lintu taitaa olla vähän neuvoton. Pirahuta kunnan eläinlääkärille huolesi.

  Ja kyllä, aurinko paistoi täälläkin upeasti. Hyvän kesän enteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikkei isäntä joutsenista nii kauhiasti piittaakkaa, ku kesällä ovat sorsien ruakintapaikoolla ensimmääsinä, nii ny tuumas, että sille vois käyrä heittämäs heinäkasan ja kauroja.
   Tänää onki sitte erilaaset enteet.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. No voi, toivottavasti joutsenelle löytyy apua.
  Mukavaa joulunaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti. Ei se varmastikkaa koko talavia hengis auttamatta seleviä.
   Kiitos, samoon!

   Poista
 11. Luulisi apua löytyvän paikallisen eläinlääkärin kautta. Yleensä on joku paikallinen lintumies, joka pelastaa lintuja ja toimittaa niitä suojataloon tms. Kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin tai pelastuslaitokseen. Varmasti löytyy auttava taho. Eihän toista voi jättää paleltumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tiätysti joku lintutyyppi ollakki, kuhan vaa tiätääs kuka. Palokuntahan käy pelastamas milloo mitäki hm....

   Poista
 12. Asutko Pohjanmaalla? Tässä linkki: http://www.pply.fi/suojelu-ja-tutkimus/loukkaantuneet-linnut/

  VastaaPoista
 13. Toivottavasti yksinäiselle joutsenlapselle löytyy apua! Upeasti aurinko kultasi maiseman, hienot kuvat!

  Ihanaa joulunaikaa sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny on taas keli plussalla, että helapottaa oloa. Aurinko on ollu nykyysi harvinaasta herkkua.
   Kiitos, samoon!

   Poista
 14. Voi, se on se sadun ruma ankanpoikanen! Pelastettava se on, että se voi keväällä huomata olevansa kaunis joutsen. :)

  VastaaPoista
 15. Kauniita kuvia ja surullinen juttu. Toivottavasti jotenkin selviäisi. Hyvää joulua kuitenkin!

  VastaaPoista
 16. Hei, linkin https://www.birdlife.fi/jarjesto/jasenyhdistykset/ kartasta löydät oikean yhdistyksen, johon sinun kannattaa ottaa yhteyttä. Minäkin sain avun viime kesäkuussa,kun osallistuin taajama-alueelle eksyneiden merihanhenpoikasten pelastusoperaatioon.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...