keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Pelargoonit sisälle

Päätin pitää pelargoonit pihalla nii kauvan ku maharollista. Non kukkinu koko kesän terassilla, katon alla. Ja kukkinu paremmin ku koskaa, koska kastelin ja lannootin niitä enemmä. Siksi onki typerää kuvata ne syksyllä sisälle tulles, ku parahin terä o jo menny. No, voi sitte keväällä laskia helaposti tappiot. 

Viikonloppuna sitte kiikutin osan vinttihin ja osa jäi, ainaki hetkeksi, keittiön klasille. Kummasti näihinki   oon hurahtanu, ja ku oon ettiny tuntemattomille nimiä, nii kuinka palio erilaasia näitäki olis......palio.

Takana 'Mårbacka', 'Marie' , 'Mars' ,eres Ruusunnuppu ja 'Kr. Mary'
Täs on mun vanhimmat pelargoonit. Messuulta ostettuja. Taitaavat olla kolomevuatiahia. Niillon suurimmat pötit ja kasvaavat pelargoonimullas. Vaikka mullon kastelun muistamisen kans ongelmia, tykkään, että pelargoonit kasvaavat saviruukuus. Jotenki son vaan nii perinteene yhyristelmä. Laitoon näille oikee kunnon nimilaput, ettei tartte sitte keväällä arpoa, mikon mikin. 

'Sofia', 'Antic Violet', 'Emma från Bengtbo' ja 'Toscana Summer Twist Rose' ....mikä nimihirviö.
Nämon toista kesää ja kasvaavat sammalmullas. Halusin kokeella sitäki kasvualustaa, ku tuli  säkki sopivasti vastahan. Mikään ei ainakaa kuallu, mutta muutaman tuuli paiskas maahan, ku oli nii kevyt ruukku. Pitiki muistaa kastella, jos tuuli sopii hyvin terassille. Ei nämä ny mitää päätä huimaa, niinku joirenki omat.

'Lotusland', 'Bernd' ja 'Dronning Ingrid'
Talavella tuumasin ettiä messuulta kirijavalehtisiä, mutta messut peruuntuuvat sattunehesta syystä. Joten kävääsin Plantsus, hakemas pistokkahia. Sais eres joitaki uusia hoirettavia. Kirijavalehtisiä ny ei tiätenkää tungoksehen asti ollu. 'Lotusland'n ostin toista kertaa. Ny on ainaki hengis ja kukkiiki muutamalla kukalla.

'Appleblossom', '????' ja 'Lasse'
Kuuresta pistokkahasta viis oli sitä mitä lappo lupas, mutta tua keskimmääne o kaikkia muuta ku vaalianpunaane 'Gesa'. Mikä liä? 

'Strawberry Ice' ja ??????
Nämä ostin kesän aikana eri kukkamyynniistä. Olivat toistensa vastakohtia. Vasemman pualoone oli tuuhia ja kukkii tosi niukasti, oikianpualoone oli harvempi, mutta kukkii koko kesän iha maharottomasti.

Omat kasvatit;  'Inspire Pink', 'Lustre Deep Pink' ja 'Inspire White'
Ku ei tiänny, löytyykö uusia pelargoonia, nii kasvatin niitä varooksi siämenestä. Pelargoonit o helappoja kasvattaa aluusta asti, joten, suasittelen kokeelemahan. Nua valakooset jäi keväällä pikkuriikkisihin ruukkuuhin ja ovat siitä hualimata kukkinehet koko viiren sentin kokoosella varrellansa. Laitoon ennen kuvaamista kolome samahan purkkihin.

Keväällä otin ainaki tsilijoona pistokasta. Melekee kaikki latvat oli ihan "pakko" juurruttaa. Osan  juurrutin vesiklasis ja osan laitoon ensimmäästä kertaa koskaan, suaraa taimimultahan. Molemmat tyylit onnistuuvat hyvi. Oonki sitte jakanu niitä sinne ja tänne pitkin kesää. Joistaki on ittellä viälä montaki purkkia, mikkä meinaan viärä navettakeittiöhön talaveksi. Siinä piilee piäni vaara. Ne voi paleltua tai hävitä siimahäntien suihin. Toivottavasti ei tapahru kumpaakaa.

Taitaa tulla pakkaaspoika käymähän. Asteeta enää 0.6.
Aurinkoosta viikon jatkua!

16 kommenttia:

 1. Pelaguukuume on selvästi iskenyt sinuunkin. Kattava kokoelma kaunottaria. Ihan fiksu idea kuvata kaikki tässä vaiheessa ja laittaa nimilaput. Ei sitten keväällä tarvitse arpoa, kuka kukin on. Toivotaan heille leppoisaa talvea.
  Meillä on juuri nyt +2 astetta. Koleaa on. Aurinkoista päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, valitettavasti. On nii monta kuumetta yhtä aikaa päällä, ettei tiärä mitä hoitaas :D Oon sekoottanu pelargoonit jo monta kertaa, ku kaikis ei oo ollu tuallaasta ikinimilappua eres ostettaes. Eihän se ny tiätenkää maata kaara, mutta kuitenki. Aina tahtoo joku jää talaven aikana matkalle.
   Meilloli ensimmäästä kertaa asteet pakkaasen pualella ja pihalloli aika raikasta. Kiitos samoon :)

   Poista
 2. Jestas mikä kokoelma. Minä leikkasin reilusti myös lasiterassilla olevat pelargoniat ja Maryn otin sisälle mökkiin "vanharouva"ja Emma kiikutettiin kellariin. Yhtään pistokkaita en ottanut. Kaksi vielä jäi terassille kukkimaan. Minulla on ne altakasteluruukuissa koska niihin mahtuu vettä yli viikoksi jos olemme poissa. Mutta oikeassa olet ne sopii paremmin saviruukkuihin ulkonäöllisesti. Yksi uusi siemenestä kasvatettu onkin sellaisessa. Toivottavasti onnistut talvetuksessa niin upeita ne ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ny mikää hirviä, mutta on niitä kokoontunu. No, sullonki niitä jättijätti pelargoonia. Mökkipelargoonit pärijääväkki paremmi altakastelurukuus. Toivottavasti talavetus onnistuu molemmilla.

   Poista
 3. Onhan hieno kokoelma. Kyllä nuo kannattaa kuvata, toivottavasti säilyvät ens kesään hyvin. Voisin hurahtaa minäkin, jos vaan olis missä kasvattaa ja säilyttää niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivottavasti. Voithan kokeella eres yhyrellä, jos seleviääs klasilla talaven, ihan tavallisena viherkasvina.

   Poista
 4. On sinulla monta erilaista pelakuuta! Minäkin eilen illalla kiikutin pelakuut ja melkein kaikki muutkin kasvit sisälle. Yöllä oli käynyt alimmillaan -2,5 asteessa, joten olihan tuo jo aikakin ottaa ne turvaan. Ei paista aurinko täällä. Ennemminkin näyttää siltä, että kohta sataa taas vettä ja samanlaista säätä on luvattu viikoksi eteenpäin. Toivottavasti edes siellä nautitaan auringosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli kans pakkaasta, mutta mullon terassilla viälä aika monta pöttiä. Daaliat oli mustunu, niinku oletinki, mutta muis ei ollu mainittavia vaurioota. Tyhyjään terassia taas tänään, mutta verililijapuut saavat olla viälä terassilla jonku aikaa. Sori, täälä paistaa komiasti AURINKO! Tairan kaivella tänään tulppuja maahan.

   Poista
 5. Nättejä nuo kirjavalehtiset pelakuut,täällä ei saa kun tavallisia pelakuita puutarhamyymälöistä. Minäkin siirsin eilen pelakuut sisälle ja verenpisarat kellariin odottamaan kevättä. Yöllä oli hiukan pakkasta ja tänään nakkelee hieman räntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirijavalehtisiä haluaasisin muutaman lisää. Eiköhän niitä jostaki tuu vastahan. Verenpisarojen kans enoo pärijänny. Eivät taira olla mun kukkia, vaikka hianoja ovakki. Vai räntää. Täälä paistoo koriasti aurinko koko päivän.

   Poista
 6. Hieno kokoelma pelakuita, minulla on tämä alue kokonaan syventymättä, vaikka pidän pelargonioista. Ehkä joskus alan minäkin keräillä :).
  Viime yönä oli kunnon pakkanen täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerkiät viälä :D Kauvan mullaki meni, ennenku lämpesin niille. Onneksi ny taitaa pysyä plussalla.

   Poista
 7. Sinuahan voi jo tituleerata oikeaksi pelargonia harrastajaksi, niin paljon sinulla on jo erilaisia ja kauniita pelapuita. Toivottavasti kaikki talvehtivat hyvin, sillä tuosta joukosta ei varmasti haluaisi yhdenkään menehtyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ny sentäs, vaikka niitonki kerääntyny. Enoo sen kummemmi perehtyny niiren sialunelämähän. Oon vaan tyytyvääne jos pysyyvät hengis. Toivottavasti talavehtiivat. Sitä tiärä kuinka ens kevään messujen käy, nii ei saa täytettä.

   Poista
 8. Upeat pelakuut! Jos minulla olisi talvetuspaikka, hurahtaisin niihin varmasti myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näihin on kyllä vaarallista hurahtaa. Muutamaa yksilöä vois kokeella talavettaa klasilla, mutta muutoon olis hyvä olla "ylimääräästä" vilipoosta tilaa.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...