sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Tilinpäätös 2016

Tita, Unelmia ruusuista -plokista heitti mulle tilinpäätös haasteen. Kiitos! ...vai reheväsanaane 💗

Erellinen kesä, (aivan tajuton kukkakesä 2015), oli viälä alakuvuaresta hyvi muistis. Olin nii onnelline ja täpinöös tulevasta kesästä, etten meinannu housuussani pysyä. Piäni epäälyksen poikane tulevan kesän onnistumisesta, oli kuitenki hiipiny ajatuksiihi. Pakkaaspoika kuritti lumetonta maata nii kovin kovakouraasesti, tunnetuun seurauksin.

Tulput onnistuuvat hyvi. Puutarhan uutuusfäri. 30.5.2016, kaaripenkki.

Mitä unelmia toteutit 2016?

Mulla oli monellaasia unelmia toteutettavaksi tulevan kesän varalle, mutta niihän siinä käytihi, että suurin osa siirtyy hamahan tulevaasuutehe.

Messuulla kuvattu viherseinä 9.4.2016
Yks toteutunu unelma, oli kevääsillä Helsingin puutarhamessuulla käynti. Sysäyksen matkan toteutukselle antoo, ku voitin messulipun Betweenin järiestämäs arvonnas. Junalla toteutettu päivän reissu oli tosi helappo. Messuulta lähti mukahan tiätysti uusia taimia puutarhahan. Olin väsyny, mutta onnelline.

Pursuaa jokku muukki ku salaatit :) 2.9.2016
En  oo mikää hyätyvilijelijä, vaikka joskus oonki unelmoonu omavaraasuuresta. Sain ny
 kuitenki kyhättyä pari lavakaulusta, joihin kylyvin porkkanoota, salaattia ja hernehiä. Hyvin kerkes  vaikka myähä kylyvinki ja hyviä oli. Tosin huamasin että salaatit pitää olla terassilla. Viiren metrin matka o mulle liian pitkä. Salaattiloora ryäppyski loppukesästä yli, niinku saippuavaahto.

Hajuhernehekki kerkes, 2.9.2016
Meilläpäi on muutamia hyviä, monipualisia taimitarhoja, mutta kyllä sitä välillä haluaas käyrä johonaki muallaki. Oon tavannu kunkkarireissujen yhteyres käyrä taimitarhalla, jos suinki maharollista. Ny pääsin käymähä Turuus Viherlassilalla ja Kauppilas. Ja taas kasvit lisääntyy.


Mitä opit?

Että vuaret, ei torellakaa oo veljeksiä keskenää! Jos erelliskesä helli kukkarunsaurella, nii ny oli aika harvas onnistumiset.

Pisarakärhö 'Betty Corning' tuluppaanitiän rautaportis. 8.9.2016

Että maltti o valttia. Vaikka keväällä oli mustia aukkoja penkiis onnettoman palio, nii osa kuitenki pinnisti ittensä maanpinnalle, ku jaksoo orottaa vähä pitempähä. Kärhöjäki putkahteli näkyvihi pitkin kesää. Jalostetummat versiot tais hävitä kyllä tykkönää. 

Että kannattaa sittekki panostaa pikkuusen enemmä kasvien talavisuajauksiihi. Oon aina ollu sitä miältä, että jos joku ei seleviä ittekseen, nii uutta putkehe vaa. No, ny oli nii kallis kesä, etten toista halua.


Mitä murehdit?

Niitä menetettyjä kasvia tiätenki. Ja kaikkista kovimmin kirpaasi nii monen kärhön menetys. (yli 20kpl) Toivottavasti eres osa kokis ihime virkuamisen.

Polovikipu vaivas. Ei pystyny, eikä huvittanu touhata nii palio ku olis halunnu. Onneksi son ny takanapäi. Tuli kyllä miälehe, että mitä jos rempat vaa pahenoo. Kuinkas puutarhan käys. Valitettavasti sekää ei auta, vaikka täytän aina vaa kakskymmentä. No, son sitte sen aijan mures.  

Että kotilot ja ne sellaaset suuret limanulijaskaetanat valtaas mun pihan. IIIK! Plokiis näin nii palio kotilokuvia, että yritin tarkistaa kaikki uuret taimet tosi tarkasti. Että se ramaattine hetki olis viälä tosi, tosi kaukana erespäi. Ne kuitenki leviää vääjäämättä. Yäk!Mistä nautit?

Voi sitä lintujen konserttia, ku hipsii aamulla navettahan. Mialuummin sitä olis tiätysti jääny kuuntelemaha pihalle, vaikka koko aamuksi.

Ku voi olla pihalla ja teherä puutarhahommia melekee joka päivä. Jos ei muuta, nii nypätä eres jonku rikkiksen tai käyrä kuvaamas joku ihku kukka.

Mäntykuluman kukintaa 15.6.2016
Niitä ihkuja kukkiaki ny onneksi oli ja nautiinki niistä täysin siamauksin.

Suviruusu 23.6.2016
Kesä oli aika runsassateene. Ei ny mitää kauhian maharotonta ja isännän peltohommia ne enemmä haittas ku mun puutarhatöitä. Välis oli onneksi aurinkoosempiaki jaksoja. Eikä tarvinnu liiemmin  kastella uusia kasvia. Sainki penkit taas jollakilailla täytetyyksi


Mitä haaveita mielessäsi vuodelle 2017?

Että kasvit talavehtiis hyvi. Kukinta olis, jos ei ny yltäkylläästä, nii ainaki runsahanpualoosta.

Katajakuluman tuntematon jaloangervo 6.8.2016
Vois teherä eres muutamia puutarhahan liittyviä reissuja. Joku aika sitte tuli kansalaasopiston kalenteri, johon oli merkitty kevään kurssit ja muut tapahtumat. Vilikaasin sitä ylimalakaasesti, ku en  voi nuaren navettatöiren takia kurssitarijontaa täyresti hyätykäyttää. Silimät pongas siältä kuitenki het pari sykähryttävää merkintää. Kansalaasopisto järiestää linia-auto kyytin Tampereen Supermessuulle, mihinä on puutarhaosastoki (lau.22.4.2017) ja Kristiinankaupunkihi, Avoimet portit -tapahtumahan (lau.17.6.2017). Toivottavasti tulis tarpeheksi ilimoottautunehia, että matkasta tuloo tosi. Nii ja pitää laittaa lomittaja-anomus menemähän.

Juntu on märiällä aiva velliä. 15.7.2016 Sais navettajunnun päällystettyä ja jos ny viimmee ja vihiroon sais eres alootettua sen kasvihuanehen pohojan, jos ei ny muuta.....ainahan voi haaveella!

Kolomiopenkki, hanhikkipenkki ja kuusikolomio 15.7.2016
Kaikkinensa, vuasi 2016 jää miälehen taimituhoosta. Porinki jonkullaasta puutarhamasennusta koko kesän. Onneksi ny alakaa uus puutarhavuasi, orotukset on taas kovat ja sitä orottaa nii innolla aikaa, jolloon saa ruveta ettimähän kevään ensimmääsiä piippoja.

Virvalilja, ainuat uuret, onnistunehet pikkusipulit. 23.4.2016

Sitä aikaa orotelles, piretähän lippu korkialla!


En kohorista ny tilinpäätöshaastetta erityysesti kellekkää. Ota omakses kumminki!

40 kommenttia:

 1. Aivan mainio tilinpäätös erinomaisen reheväsanaasesti ja kuvat oli niiiin kesääsiä! On sulla upea puutarha ja kuvaat sitä onnistuneesti.

  Sitä puutarhamasennusta minäkin podin, kun kukkamaat pysy mustina. Entiseen rehevyyteen paluu kestää parikolme kasvukautta. Niitä kärhöjä minäkin surin, mutta ensi kesän suunnitelmissa on laittaa nekin uusiksi. Onneksi niitä ei ollut kuin reilut toistakymmentä.

  Halvempaa ja mukavampaa olis, kun ostetut taimet kasvaisi luotettavasti lihoen vuodesta toiseen. Tämä on yllätysten laji, onneksi toisinaan myös positiivisten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoonki kaikki kesäkuvia tähän haasteesehen. Ei tainnu olla yhtäkää saretkuvaakaa ;) Joo, sellaane tekemisen riamu oli vähä katees. Silimät rupes kyllä taimitarhalla kiiltämähän, mutta eihä ne piänet aluut tosiaankaa penkis miltää näyttäny.
   Kärhöjä laitan ens kesänä kans uusiksi. Ny en hommannu ku nelijä uutta, uusiihi paikkoohi. Saa nähärä kuinka talavehtii. Ykskää ei ollu kylläkää jalokärhö.
   Kymmene vuatta nii meniki. Ainahan sitä jotaki menöö, muttei näi massiivisesti.

   Poista
 2. Puutarhasi on kyllä todella upea. Lajikirjo on runsas ja kaikki kukkapenkit ja istutukset niin hyvällä maulla ja ajatuksella toteutettuja.
  Todella runsaasti ja kauniisti kukkiva suviruusu kuvassa. Rungollinen pallotuija ja pinkit jaloangervot on pettämätön yhdistelmä.
  Todella nautinnollinen tilinpäätös näin lukijan kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lajikirijo on pikkuuse paisunu. Ei tuhansia, mutta satoja. Sekahan on livahtanu turhan palio arkajalakoja. Tämä talavi näyttää, että pitääkö pikkuuse järkeestää valikoomaa.
   Jaloangervoohi ei aurinko paista ku iha pikkuriikkisen ja illalla vähä enemmä. Yllättävän hyvin tuas kukkii ja pitkähän.
   Kiitos! Mukava että tykkäsit :)

   Poista
 3. Upea puutarha ja hieno tilitys =) Nautin niin näistä laajemmista kuvakulmista, joista ihan inspiroituu. Toivotaan että uusi puutarhavuosi korvaa edellisen menetykset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki tykkään kattella laajempia kuvakulumia. Vaikka yksittääset kukkakuvat on hianoja, nii enite saa kuvasta irti, jos näkyy jotaki muutaki.
   Toivotaan.....

   Poista
 4. Voi kurjuus miten monta kärhöä menetitkään! Tosi ihanalta näyttää puutarhasi näissäkin kuvissa <3 Hyvää alkavaa puutarhakautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiäsin, että kärhöös on riskinsä, mutten uskonu kuitenkaa näin käyvän. Joka vuasi joku tippuu kyytistä, mutta että näi moni yhyrellä kertaa :( Oli siinä niäleskelemistä. Onneksi on seas nuata "varmoja", ettei kaikki kasvit hävinny. Kiitos samoon!

   Poista
 5. Mukava lukea tilinpäätöstäsi, vaikka kaikki asiat ei siellä olletkaan positiivisia. Kuvista päätellen pihallasi oli kuitenkin vehmaan näköistä, eli ei hätää sen puoleen.
  Paljon sulla tosiaan kuoli kärhöjä, voi surkeus sentään! Ite olin niin nuukalla päällä, etten hirveesti ostanut uusia kasveja, muutamia toki.
  Toivon sulle ja meille kaikille hyvää ja runsasta kukkakesää 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penkiis oli muutamas kohtaa parimetrin matka, josta kuali melekee kaikki. Osa säilyy vahingoottumattomina, onneksi. Mä ostin sitte sunki erestä. Ens vuanna panostan kärhööhi. Kattothan kesällä onko muuta.
   Kiitos samoon!

   Poista
 6. Talvituhot taisivat olla se mistä viime kesänä puhuttiin ja tullaan puhumaan tänäkin kesänä kun verrataan vuosia toisiinsa. Toivottavasti haaveet toteutuu ja saat kasvihuoneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti puhutahan, ei se nii äkkiää unohru.
   Sitä mäki toivon :)

   Poista
 7. Menetit hurjan määrän kärhöjäsi :(
  Toivottavasti niistä edes osa tosiaan elpyy, niinhän ne voivat tehdä vaikka luulisi pelin menetetyn. Ihana tuo pisarakärhö, aivan uusi minulle. Ja suviruusu kyllä laittoi parastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä meni tosi monta ja loput nuuruu. 'Aljonushka' oli ainut, joka oli entisensä ja 'Julia Correvon' senku tuuhettuu.
   Ostin tuan pisarakärhön Taimimoisiolta. En oo tääläpäi nähäny. Suviruusu on varma kukkija :)

   Poista
 8. No olihan sun pihallasi viime kesänäkin kukkia kadosta huolimatta! Varmaan tuo viime talvi ja kesä on monen huulilla se tuhon vuosi, mutta onneksi tosiaan jotkut kasvit sieltä pinnisti uudelleen. Ja toivotaan, että alkaisivat kukkiakin tulevana kesänä. Minä loin lunta kukkapenkeille ja pensaille eilen lumitöiden ohessa, jospa auttaisivat. Kun ei näistä säistä tiedä, välillä sataa vettä ja lumet katoaa, välillä sataa runsaasti lunta ja pakkanen laskee hurjasti. Toivotaan runsaskukkaista kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nykkää säät tunnu puutarhureeta suasivan. Lumihan on parasta suajaa ku sitä olis. Mäki kannoon syksyllä kaikki terijoensalavojen leheret penkkiihi ja tein osalle hiakkamultakekoja. Muutamilla on pakkaashuapaa, joillaki on sammalta, joillaki on olokia ja havujaki oon johonki heitelly. On kumma jos ei yhtää auta.

   Poista
 9. Joo, 2016 vuosi ei ollut mikään puutarhurin unelma, voi kärhöparkojasikin :( Ihailin niin kovin kuvia upeasta puutarhastasi!

  VastaaPoista
 10. Oikein mukava tilinpäätös kuitenkin, menetyksistä huolimatta.
  Sinulla on niin kaunis ja hyvinhoidettu pihapiiri. Ei noissa kuvissa edes huomaa mitään jälkiä talvituhoista!
  Nyt vaan toivotaan, että ensi kevät olisi kaikinpuolin riemukkaampi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ku sopivasti rajaa, nii surkiat kohorat ei näy ;)
   Oli tämä syksy ehkä vähä kuivempi ja lämpötila tippuu rauhallisemmi. Ja olihan luntaki ny eres nimeksi, ku kovemmat pakkaaset iski. Ehkä....toivottavasti!

   Poista
 11. Toivottavasti tämä pakkaspoika ei tänä talvena tee pahojaan! Kiva pieni silta sinulla. Minäkin haluaisin vaan ei ole esim. puroa, jonka yli sen tekisin. Jonnekin sellaisen haluan. Päätin sen juuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällääset muutaman päivän pakkaaset ei saa toivottavasti pahaa jäläkiä aikahan. Hyvä päätös! Eihän mullakaa mitää varsinaasta puroa oo. Siihe on tehty piäni painanne rännivesiä varte. Eiköhän jommaltakummalta pihalta paikka "sillalle" löyry :)

   Poista
 12. Kyllä voi olla suviruusu kaunis. Eletään toivossa, että ensi vuosi menee kukkimisten suhteen paremmin. Tosin minulle kävisi sinun pihasi koska vain, viimekesäiselläkin kukinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavis ruusu, mutta komia :) No, olihan pihas ny niitä kukkapilikkujaki :)

   Poista
 13. Uh, reheväsanainen on hyvä kuvaus kerronnallesi. Niin olet! Ja hyvä sellainen! Piha on kaunis ja ei uskoisi, että siellä on aukkopaikkoja. Vuosi vuodelta piha täydellistyy, kai sitä samaa tahtia, kun me emännät raihnaistutaan polvinemme.

  Hyvää tätä vuotta!
  Sini K. /kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä.....aukkopaikkoja, tai siis oli keväällä. Täyrentyy, vaikka ny ottiki pikkuusen takapakkia. Osa onneksi jatkaa kasvua olosuhtehista piittaamatta. Elämä on....poloville(kin) kuluttavaa :)

   Poista
 14. Runsassateinen ja vähäkukkainen oli meidänkin puutarhakesä. Ihanan rehevältä teillä kyllä näyttää viime kesänäkin olleen.

  VastaaPoista
 15. Ei ole vuodet veljeksiä, mutta sateista huolimatta pihasi on niin upea! Menetyksiä tulikin sinulle paljon, kärhöjen menetys harmittaa ihan varmasti! Toivotaan nyt armollisempaa talvea. Noita kotiloita pelkään minäkin - taidamme molemmat asua niin maalla että kotiloiden taaperrus pihaamme kestää, toinen mitä olen alkanut pelkäämään on citykanit, luottopuutarhuri kertoi että niitä on jo tulossa Hämeenlinnan korkeudella, siis 100 km päässä...

  Kuvasi ovat niin kauniita!

  Kaikkea hyvää uuteen kasvukauteen! Toivottavasti polvi ei kiukuttelisi paljoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ny seleviääs eres kaikki jälielle jäänehet. Citikanit on onneksi nii kaukana, ettei ne meikälääsen elinaikana tänneasti löyrä. Ja kylä on täynnä mettämiähiä, ei kanit kauvaa täälä juhulisi.
   Polovi on palio paree ku enne. Ei pakota, ei jomota, eikä pistä.
   Ny onki kiva orottaa kevättä. Kiitos, kuin myös!

   Poista
 16. Ei pettänyt tämäkään postaus: hymy tuli huulille monta kertaa :) Kiitos päivän piristyksestä! P.S. Rungollinen pallonmuotoinen puu on aivan huippuihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) Mäkin tykkään rungollisista tuijista, siksi niitonki kerääntyny kolome.

   Poista
 17. Ihana tilinpäätös kasvimenetyksistä huolimatta! Todella kauniita kuvia! Kivanvärinen tuo virvalilja, se onkin minulle uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mullaki oli ensimmäästä kertaa ja kestävä tuntuu olevan. Ei kuitenkaa joka kaupasta löyry.

   Poista
 18. Nyt mä taisinkin löytää sen pallotuijan kuvan tuosta haaveet-kohdasta. Mitä lajiketta se ei-rungollinen on ja minkä ikäinen? Se on upea ja tuo rungollinen on suorastaan käsittämättömän hieno!

  VastaaPoista
 19. 'Danicaa'. Non istutettu v.2007, eli ens kesänä 10vee. Istutin aluuksi kolome, mutta yks kärsii heti ensimmääsenä talavena nii rankasti, että verin pois. Ja nuata on sitte saksittu, melekee joka kesä. Runkotuijaahan on pakko saksia, muuten se lähtöö kasvamahan ylähäppäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi! Nyt tiedän, että pallotuijan ei siis tarvitse olla suurta lajiketta erottuakseen nätisti perennojen massasta kun nyt ei ihan jättiperennoilla sitä ympäröi :) Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...