maanantai 14. kesäkuuta 2021

Alakukesästä kukkivat kärhöt

Ny on alappikärhöjen ja niiren sukulaasten kukinta-aika. Alappikärhöthän on niitä "helappoja" kärhöjä, kestävyytensä takia. Niiski on niitä nirsompia, mutta pääsääntöösesti talavehtiivat hyvi.

Kruunukärhö -Clematis macropetala  'Octopus'

Tämä ihana kuusikolomion viininpunaane hesukärhö kukkii tänä keväänä ihanan yltäkyllääsesti, vaikka........

.......son ihan törkiän kuivas paikas kuusen juurella. Son kaiken kukkuraksi istutettu pohojattomahan peltisaavihin. Pari kertaa oon tänä kesänä heittäny sangoollisen vettä.

Tarha-alppikärhö -Clematis alpina  'Alpina Plena' 
Valakoone hesuki kukkii, muttei se verä hetikää vertoja tualle erelliselle viininpunaaselle. 

Tämähän on istutettu kuusiympyrän kuusen alle suaraa maahan. 

Kruunukärhö -Clematis macropetala  'Georg'
Sitte tämä kestokukkija navetan nurkkapenkis. Son vasta kukintansa alakupualella, sillä se kukkii......

......koko kesän.

Tarha-alppikärhö -Clematis alpina  'Pink Flamengo'
Tämän kesän ihanin yllätys on tämä tuluppaanitiän vaalianpunaane. Se kukkii paremmin ku koskaa. 
Ja tiätenki ny, ku olin päättäny uusia tuan venalikon portin. Porttia pitää suurentaakki, ku on käyny nii ahtahaksi. Se vaan vaatii kärhön katkaasua. Ai, ai, kipiää ottaa pelekkä ajatuski.

Kruunukärhö -Clematis macropetala  'Rosy O'Grady'
Tällä kärhöllä ei oo ollu onni myätä koko sen olemasolon aikana. Toiveena oli sen kukkivan koko kesän niinku tua sinine kruunukärhö. Ei kuki. Tiärä, onko eres oikiaa plaatuakaa. Son kyllä pohojoospualella, aika varijooses kohoras. Tuuli on kaatanu sen tuen ainaki kahtena kesänä. Nykkää taira olla ehejänä ku yks verso. Surkia raasku. Ja kukka muistuttaa turhan palio tuata erellistä. Hm.....

Alppikärhö -Clematis alpina
Ohan mulla tämä sinine perus alappikärhöki, mutta siiton tullu nii suuri ja risuune rotjake......

.....sillä se huiteloo sempras, nelijäs, viires metris. Kukkii pääasias siälä korkeuksis. Pitääs se kans katkaasta, mutta mänty on nii toispualoone, etten taira sitä saattaa kattella iliman köynnöstä.

Meinasin laittaa näiren siämentaimista kuvia samahan postauksehen, mutta laitampa vasta seuraavahan. Olis tullu nii piiiitkä postaus. Joten ny tuli esiteltyä ensi siämentaimien esi-isät.

Tänään raivasin ja siivosin parkkipaikan rehularon etehen. Onneksi sitä on siivottu jo koko kevät. Siihen oli taas ihan kiitettävästi kerääntyny kaikellaasta romua. Mun vaan piti olla kärppänä ja keriitä pelastamahan "aarteet" ennen ku isäntä vei ne romunkeräyspaikalle, kiärrätystä varte. Kyllä tämä tästä :) Taitaa taas sarerintama rantautua. Toivottavasti ei kauhiasti riahu. 

Hyvää viikkua!

22 kommenttia:

 1. Oi että, tuo Octopus on niin ihana! Vielä en ole sitä hankkinut, vaikka mieli on tehnyt. Jonakin vuonna varmasti!
  Ai hirmputti, onkohan kruunukärhöni hengissä. Se kasvaa hyvin kuivassa, koivikon reunalla, olen toivonut siitä viherrystä riista-aitaan, mutta se on kasvanut huonosti enkä nyt muista sitä tänä vuonna edes nähneeni. Se oli kaunis sinikukkainen. Täytynee kokeilla joitain kuivuudenkestävämpiä lajeja sinne.
  Odottelen mielenkiinnolla siementaimijuttuasi. Toivottavasti teillä ei myrsky kamalasti riehu, sinne päin taitaa osua pahimmat tuulet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa hankkia, on nii hyvä kukkija. Nuata kruunukärhöjäki tuntuu olevan tosi montaa sorttia. Toivottavasti omas herää viälä. Tairan kyllä ittekki ettiä viälä jonku.
   Täälä tuuli jo eileen ja ny viälä rajummin. Sähkökki meni poikki muutamaksi minuutiksi. Jo illalla alakoo satamahan, muttei vettä kertyny onneksi 12mm enempää. Vois jo tyyntyä, sare jo loppuuki tai teki ainaki välipään.

   Poista
 2. Ihania! Minäkin istutin tänä keväänä kruunukärhön, mutta en löydä mihin laitoin lapun talteen, toivottavasti se tulee vastaan.
  Hienoa, että sinulla on näitä varhaisiakin kärhöjä noin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukavaa, että alakukesästäki voi ihastella kärhöjen kukintaa.

   Poista
 3. Yhdyn tuohon Sailan kommenttiin tuosta 'Octopus' kärhöstä. Tuota valakosta 'Albina Plena' kärhöö miekin oon meinannu tuonne mehtäalalle, jospa sais vielä tällekesälle hankittuu. Toivottavasti ei tuhoja tie myräkkä, meillä tuul puisteloo paraikoo kovasti ja laituri sijottiin kiinni, jotta ei tarvita ehtii sitä. Miten ootta saitta suanu, meillä vähänlaiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son hiano, muttei kuulu ihan joka taimiston valikoomahan, mutta kannattaa ettiä.
   Täälä tuuloo ihan törkiästi. Vettä on tullu riittävästi. Ny vois taas olla ainaki viikon satamata, muttei taira toiveet toteutua.

   Poista
 4. Siellä sinullakin kärhöt kurkottavat jo korkeuksiin. ’Octopus näyttää tosi kauniilta ja värikin on hieno. Minulla ’Albina Plena’ ei kuki vielä. Odottaa siirtoa valoisampaan kasvupaikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, nämä kevääset. Olis vaan hyväs kasvus muukki. Mun 'Albina Plena' on kuusen pohojoospualella, joten sekää ihanne oloos oo. Siksi kukkii suht maltillisesti.

   Poista
 5. Kauniit alppi- ja kruunukärhöt! Sinisellä alppikärhöllä on kyllä valtava kasvuvoima kun pääsee kunnolla vauhtiin. Sinulla on sille onneksi tarpeeksi korkea tuki tuossa sembrassa.
  Meillä on tuullut aika navakasti ja välillä sadellutkin tänään, mutta ei mitenkään poikkeuksellisen rajua myrskyä ole ollut. Usein myräkät ovat ehtineet suurimman puhtinsa puhkua jo mantereen yli tullessaan ja viimeiset väsähtäneet henkäykset tulevat sitten tänne. Toivottavasti sää suosisi sunnuntaina eikä sitä ennenkään hirmuisesti sataisi ja tuulisi, jotta puutarhasi olisi parhaassa loistossaan silloin.
  Jään mielenkiinnolla odottamaan siementaimien kuvia. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuli laitettua pikkuusen sivummalle. Eioo enää niin hemaaseva näky. Tiätenki paremmalla paikalla kukkiiski paremmi ja olis tullu sitä uuristettua. Täälon taas tuullu monta päivää ihan kunnolla. Sääennuste näytti kauvan pyhälle sarekuuroja ja salamoota, mutta onneksi salamat o ny jääny pois, toistaaseksi. Kiitos, samoon!

   Poista
 6. Kärhöt ovat ihania ja sinulla on niille kunnon kiipeilypaikat. Toivon maltillisia sateita ja tuulia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rupiaavat sopivat kohorat olemahan jo täynnä. Kiitos, nii mäki.

   Poista
 7. Octobus on kerrassaan hieno. Heti alkoi päässä surraamaan, mihin sellaisen saisi laitettua. Tällä menolla pihassa on metsän lailla kärhötukia - jos siis jokaisen "tuo-kärhö-pitää-saada" -innostuksen toteutan.
  Hyvä, ettei myrsky ole tehnyt teillä tuhojaan. Autoradion uutisista kuulin, miten puita on kaatunut ja teitä on sen vuoksi ollut poikki.
  Postauksesi ei ollut yhtään liian pitkä, mutta suosiolla jään odottamaan siementaimijuttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii siinä pakkaa käyrä ittellekki. Myrsky kaatoo yhyrestä terijoensalavasta isoon oksan. Ei suurta lovia teheny, mutta roippeet pitää viälä siivota, kuten kaikki muuki sälä mitä niistä lentää. On viälä yks muu rojekti keske.

   Poista
 8. Sullahan on tosi monenlaisia kärhöjä jo alkukesälle. Mitäs eroo oikiastaan on alppikärhössä ja kruunukärhössä? Hyvin samalle näyttävät ja ovatkin kai sukua toisilleen, kuten kerroit.
  Me pätkästiin terassin päädyssä ollut lilahtava alppikärhö juuresta poikki. Oikeastaan kahdestä syystä; se alko olla jo risunen ja harva alhaalta. Toisekseen sen kannatinrimat alkoi hajota, oli jotain valmista halppisrimotusta.
  Ehti jo puskea niin julumetusta uutta alkua yhtenä syherönä, ennen kuin isäntä ehti laittaa uudet rimat. Eihän sitä enää saanu mitenkään siihen tarttumaan kunnolla. Joudun varmaan harventaa osittain, kun juurella kasvaa ihania akileijoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkasti en tiärä, mutta kyllä niis jotaki yhteistä on. Nuasta tuloo aikaamyären aikamoosia risukasoja varsinki alaosista. Eikä tukia kyllä torellakaa saa vaihretuksi iliman alasleikkuuta. Muiren kärhöjen kans ei tuu samaa ongelmaa, ku aloottaavat kasvunsa aluusta joka vuasi. Eli, jos katkaasen joskus portin uuristuksen takia tuan 'Pink Flamengon' nii voi kasvaa uurestansa hyvinki nopiaa, ku o nykki jo isoo.

   Poista
 9. Ihania kärhöjä! Itsekin hommasin uuden alun uuteen kukkapenkkiin vaahteran alle. Tarkoitus laittaa kärhö kasvamaan puuta vasten. Hetki kuitenkin vielä menee, kun kukkapenkistä ei ole vasta kuin suunnitelma päässä :)
  P.S vinkkasin uusimmassa postauksessani tulevasta Avoimet Puutarhat-tapahtumasta ja sinun blogistasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin nua kärhöt tuntuuvat puiren alla viihtyvän ja tuet ainaki pysyyvät pystys. Eiköhän se suunnitelma siitä toteurukki.
   Kiitos, vinkkauksesta. Sitä taas kerkiä palio plokiis kiärrellä.

   Poista
 10. Nyt alkoi tehdä mieli lisää kärhöjä. Oikeastaan yhdelle olisi tarve ja sen pitäisi olla alppikärhö. Tästä sai hyvää ideaa hankintaan.

  VastaaPoista
 11. Minä ihastuin tuohon Octobus kärhöön on vaan todella upean värinen. Minulla ei kärhöjä ole mutta jossain vaiheessa kyllä ja tämä voisi olla yksi niistä.

  VastaaPoista
 12. Kärhöjä, kärhöjä - sinulla on niin paljon ihania kärhöjä. Kauniin värisiä <3 Meillä ei ole pihassa kärhöjä, kun pitäisi olla järkevä paikka niille. Pitäisi olla jotain jota pitkin ne kiipeäisivät. Tulevia kesiä ajatellen kysäisen, että voisiko se olla esim. jokin puukepukoista tai metalliverkosta tehty tukirakennelma?

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...