sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Viimmeene mohikaani

Koskaan en oo ollu mitenkää erikoosesti ihastunu pelargoonioohi. Niitähän on aina ollu, punaasia, valakoosia tai vaalianpunaasia. Oohan mä ny tiänny, etton niitä muitaki ja joskus on ollu riippapelargooniakausiki......Kunnes täälä plokimaailmas, huamasin niirenki olevan keräälyn kohoret ja että niitähän on erilaasia, aiva hurijat määrät.
Tarttuuhan se pelargooniakuumes muhunki, iha vaa vähä. Tamperehen messuulta ostin sitte elämäni ensimmääset nimelliset pelargoonit. 'Appleblossom', 'Kronprinsess Mary', 'Prinsesse Linea', 'Melosilver' ja 'First Yellow' muuttivat meille. Jotenki pelargooniat ja saviruukut kuluuvat yhtehe ja siksi vaihroonki pistokkahille piänet saviruukut. Piänet, koska luin niiren kukkivan paremmi piänes ku suures ruukus.


'First Yellow'  22.7.2017En ollu koskaa nähäny keltakukkaasta, mutta sehän osoottautuu sitkiäksi kukkijaksi. Kukkia oli keväästä syksyhyn, ei mitää suuria pallukoota, mutta kuitenki. 


'Kruununprinsessa Mary'Tällä oli ihanan täytelääne kukinta.


'Melosilver'Pinkki 'Melosilver'ki kukkii ahkerasti.


Kukkakouru 22.7.2017 ja ihana rypsipelto.Vaikka niitä ahkerasti nypiinki, ei kukinta nii ylenpalttista ja yltäkylläästä ollu, mutta pysyyväppä hengis. Ei kuitenkaa riittäny, että vettä saivat, olis pitäny lannoottaakki paremmi. Valakokukkaane 'Prinsesse Linea'ki kyllä kukkii, mutten löytäny siitä kuvan kuvaa.


Ruusunnuppupelargoni 'Appleblossom'  3.8.2017.

Tämä pinkki kaunotar, jonka kukintaa orotin enite, kukkii tiätysti viimmeesenä, kuinkas muute. Syksyllä kylymän jakson alakaes, pelastin ne vinttihi ja vaihroon osalle suuremmat savipurkit........muttei se auttanu. Tiätenki unohrin ne liian pitkäksi aikaa kastelematta, vaikkei siälä lämmitys ollukkaa päällä, pötit kuivi. 


'Appleblossom'n pistokas.

Täs on kaikki, mitä mullon niistä jälijellä, piäni, ruusunnuppupelargooni 'Appleblossom'n pistokas, viimmeene mohikaani. En tiärä, juurtuuko vai ei, mutta jos reissu Kevätmessuulle toteutuu, kai mä muutaman pelargooninki siältä kotia kannan. Istutan ne muavipurkkiihi ja yritän keskittyä niihi pikkuusen paremmi, ku ei nekää iha vasemmalla kärellä hoiru. Onkos sun pelargooniakuumes jo noussu?


Mukavaa pyhän jatkua!

36 kommenttia:

 1. Pelakuut ovat aika ihania ja niihin olen yrittänyt maltilla ihastua. Joskus hurahtaa ihan vallan, mutta talvettaminen meidän huushollissa on aina arvoituksellinen. Toistakymmentä on hengissä, osa vanhoja. On varmaakin varmempaa, että uusia taimia ostan, haaveilen perinnepelakuista, Mårbackoista tykkään yli kaiken. Onneksi jos taimet kuolla kupsahtavat, uusia saa useimmiten tilalle :D.

  Mukavaa pyhää sinullekin ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla onki hyvä alaku tälle kaurelle, ku nua monta o hengis. Onneksi tosiaanki, uusia on runsain mitoon tarijolla. Mutta ny mun täytyy ruveta tutkimahan perinnepelargooniaki :) Kiitos, samoon!

   Poista
 2. Ei ole noussut eikä nouse, niin karvas pettymys oli taas kaikkien menettäminen talven myötä. Kun ei osaa säilyttää pelakuta hengissä niin ei osaa. Tosin nyt aloin miettiä josko ostaisikin messuilta ihan tarkoituksella yhden kesän huviksi. Niin teen jo kesäkukkaistutusten pelakuitten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että mullakaa iha huippuhunsa nousoo. Vaatiis ensi ainaki muutaman seleviämistä talaven yli. Tualla stratekialla vois jopa selevitä talaven ylitte :)

   Poista
 3. Minäkään en joskus tykännyt yhtään pelakuista, ne eivät edes suostuneet kasvamaan meillä! Muutama vuosi sitten mykistyin Tukholman puutarhamessuilla pelakuupistokkaiden määrästä, niitä oli siellä rullakkokaupalla monellä eri osastolla. Sieltä ostin ensimmäiset pikkuiset pistokkaat, aika monta itseasiassa heti kättelyssä. Nehän kasvoivat ihan hyvin, minä tietysti innostuin kun sain ne viihtymään. Edelleen minulla on muutama näistä ihan ensimmäisistäkin. Risuverstaalla talvehtivat ja pääsevät kesäksi kasvihuoneeseen. Ihan olen hurahtanut pelakuihin!
  Minusta tuo sinun Appleblossomisi näyttää enemmän tulppaanipelakuulta, appleblossomissa on yleensä kerratut kukat. Mutta kaunis on tuokin silti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaasen runsauren äärellä helaposti innostuu iha huamaamatta :) Vaikia tosin uskua, ettet saisi jotaki kasvamahan. Sulla rehottaa kaikki nii mälyttömästi. Sullonki tariota niille hyvät oltavat, nii kesällä ku talavellaki. Ahaa, mutta ei haittaa, tykkään silti :)

   Poista
 4. Jep, sairastuin siihen pari vuotta sitten. Nyt taidan vaan tartuttaa :D

  VastaaPoista
 5. Kumma kyllä, että viime vuonna hieman kuume puraisi, mutta kuume on nyt pysynyt ihan aisoissa. Sain pidettyä kaikki viime vuotiset hengissä ja nyt yritän ottaa niistä pistokkaita. Siinä riittää minulle hommaa. Huomasin nimittäin, että minulla ei ole enää tilaa useammille pelakuille. Jos tilaa olisi enemmän, varmaan kuumekin voisi röyhähtää. Keväämmällä tietysti tilanne voi olla taas vaarallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin oot talavetukses onnistunu, ku kaikki o hengis. Varuullansa saat olla, koska houkutuksia on nii mones paikas.

   Poista
 6. No jopas sattui, just tänään selailin kuvia erilaisista pelakuista. Olin ensin ajatellut, etten pelakuita parvekkeelle ottaisi, mutta tänään aloin kaivata niitä kumminkin. Ite oon niistä aina tykänny, joten lisätään listaan ensi kesälle... :) Talvetuspaikkaa mulla ei niille oo, mutta ilahduttavathan ne kesän ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muutaku pelargooniakauppahan. Kesäkukkana mäki oon niitä enne pitäny. Ei oo tullu miälehenkää eres yrittää talavetusta.

   Poista
 7. Mä olen pitänyt pelakkaintoa mummojen hommina :) Ja juu - muutaman vuotta niitä on tänne hiljalleen kertynyt. Talvehtivat ihan hyvin kellarissa tai valoisassa melko kylmässä ulkorakennuksessa. Ei se pakkasella kuitenkaan ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiältämättä, sama miälleyhtymä. Mummalla oli kilijuvan punaasia. Nii ne aijat muuttuu.....Tarkemmin ajateltuna, mähän oonki jo mumma :D
   Kylän toisespääs on pelargooniat kukkinu komiasti koko talaven, yhyren lopettanehen navetan kariakeittiön klasilla. Niitoon siinä ihaallu ohi kulukiesnani.

   Poista
 8. Toivottavast viimeinen mohikaani voittaa taistelun ja lähtee kasvuun :) Mulla on yksi enkelipelakuu ja se jopa selvisi talven yli. Kyllä sille vois toisen hommata kaveriksi... :)

  VastaaPoista
 9. En nyt voi sanoa olevani mikään intohimoinen pelargonioiden ystävä, mutta silti niitä on nytkin muutamia autotallissa talvehtimassa. Innostuin myös kasvattamaan pelakuita siemenistä hyvien kasvatuskokemuksien innoittamana. Parina menneenä keväänä kylvöt onnistuivat näet yli odotusten. Tosin kukinta on ajoittunut sitten vasta loppukesälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itte siämenistä kasvatetut voi olla sitkiempiä talavehtimahanki. Myähääne kukinta on piäni miinus. Ny on kyllä ollu nii pitkiä syksyjä, että kerkiäävät kuitenki kukkia kunnolla.

   Poista
 10. Vanhanajan pelkuita on toistakymmentä. Tavispelakuut vei halla terassilta, kun käsi oli kipeä, enkä pystynyt niitä raijaamaan kellariin talveksi. Alotetaan puhtaalta pöydältä, kumpanenkin. Kyllä pelakuu on vähään tyytyväinen ja koree kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki hyvä alakuvarasto. Auts, harmi! Uusia on ostettava, ei muu auta :)

   Poista
 11. Pelakuiden maailma on minullekin auennut pikkuhiljaa viime vuosina. Olen myös ostanut keväällä pistokkaita ja ihmetellyt sitten kesällä, millaisia kukkia niistä tulee :) Harmillisesti talvetus ei onnistu meillä, joten pistokkaiden kasvatus on toistettava joka kevät. Kauniita kukkia ovat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikäläänenki taitaa olla täs kohoras aika hitahasti lämpiävää sorttia. Pistokkahien kans taitaa olla pikkuusen arpapeliä. Eihän sitä koskaa varmasti tiärä mitä saa, jos ei kasvi oo kukas ostohetkellä.

   Poista
 12. Ukkokullan rintamamiestalon veranta on juuri sellainen perinteinen pelakuiden paikka, ja kun sinne pääsin huseeraamaan, alkoi pelakuiden hankinta ja säilytteleminen. Välillä ehtivät syksyllä paleltua, mutta nyt näyttää talvetus onnistuneen aika hyvin. Tuommoisen ruusunnuppupelargonian aion tänä vuonna hankkia! Onneksi pelargoniat eivät ole niin kovin kallita, vaikka kestäisivätkin vain yhden kesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki unelma paikka, aah veranta :) Ei ihime, että oot saanu vakavan tartunnan :) Ja viälä talavetuski onnistunu, siiton hyvä jatkaa.

   Poista
 13. Kauniita ovat minusta pelargoniat, vaan minulla on niihin sellainen värivamma...pitää olla niinkö enempi pinkkiä eri sävyissä!

  VastaaPoista
 14. Ei ole pelargoniakuumetta, kuunliljakuumetta vain! En ole koskaan ollut oikein pelargoniaihminen. Parina kesänä niitä ollut mökin terassilla kesän, mutta siinäpä se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se kaikkihin tartu. Tua kuunlilijakuumes mullaki o.

   Poista
 15. Mie kyllä tykkeen pelakuista! Ja kaikki näyttäs olevan hengissä, kalapiita uutta kasvuu alottelloot tiällä olevat. Osan vein isän verstaaseen, kun tul tuo meijän talavettamispaikka nyt täyteen. Siellä ovat lämpimämmässä ja kastelen niitä ussiimin. Hyvin kirjava on miunkin valikoima väreiltään! Ajattelin jonkun uuven hankkii nyt kevväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nii, sullonki sitte pelargoonia-asiat kunnos. No, mahtuuhan aina muutama uus joukkoho :)

   Poista
 16. Pelakuukuume on ihan hirveä, kaikkea pitäisi saada mutta .. Olenkin joskus ajatellut että en laittaisikaan mitään kesäkukkia kasvamaan jos pärjäisi pelkillä pelakuilla, miltäs kuulostaa. Ehkä sellaisen ajankohta tulee sitten joskus tulevaisuudessa. Viime syksynä heitin pois ainakin parikymmentä pelakuuta kun oli samoja lajeja niin paljon. Nyt tuli sitten tilaa uusille :)) Appleblossom on aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika maharottomalta kuulostaa :D Ettet yhtää siämentä kylyvääsisi, en usko! Ny sitte ettimähän uusia.

   Poista
 17. Minusta ihan tuntuu että yritit hoitaa ihan liikaa, ainakin jos vertaa minun hoitamiseeni. Mulla on ollut varmaan 10 vuotta samat "pelakuut". Ne talvehtii valoisassa kesäasunnossa jossa on lämpöä pikkuisen nollan yläpuolla. Tähän aikaan sitten lisäilen ruukkuihin multaa ja taas kesällä kukkivat. On mulla toki pari semmoista yksilöä, jotka mieluimmin kasvavat kesän vartta ja kukkivat vasta syyskuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että liikaa, en usko. Olivat nii mälyttömän piänis purkiis. Vau! Soot onnistunu hankkimahan sitte ittelles oikee kestopelargoonioota. Mistä niitä saa???
   Hm...mäki tänää tuumasin, että jos tuala navettakeittiön klasilla kans kokeelis ens talavena....Jokku tuntuuvat kulukevan omia polokuja :)

   Poista
  2. Niitä saa ihan tästä yhteisen asuinkaupunginosamme puutarhalta.

   Poista
  3. No, siälähän niiton pilivin pimeen :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...