lauantai 29. syyskuuta 2018

Son loppu ny......

.......kesä meinaan ja kohta on lusittu syyskuuki. Ny on ollu kahtena yänä peräkanaa pakkaasta ja se näkyy.Perijantaita vasten yänä oli peräti -3 astetta. 


28.9.2018.

Aamulla maa oli ihan kuuras.Pihilajis on jo ruskafäriä, jota viälä aamuaurinko korosti.Villiviiniki kerkes punastua. Kesäkukat on entisiä. Niinku tämä hilekuarrutuksen saanu kääpiösamettikukkaki.Kruunuvuakko kumarti pakkaaselle, mutta viälä suaristi selekänsä päivän aikana.


29.9.2018.

Toisella kiarroksella olevas tarhakeltakärhö 'Kugotia' s on nuppuja viälä  vaikka kuinka palio. Vasta muutama kukka on auennu. Orotin nii kauhiasti joriinien ja kärhön yhteiskukintaa, muttei se keriinny toteutua. Saa nähärä jaksaako kärhö aukaasta lisää kukkia. 


26.9.2018
Tilanne näytti viälä keskiviikkona näi lupaavalta.Onneksi leikkasin kukkia jo alakuviikosta malijakkoho.Joriinia, daalioota, jättiverbeenaa ja kiinanasteria...............ja kruunukärhö 'Georg'.


Pakkaasyät tuli harvinaasen aikaasin, yleensä vasta reilusti lokakuun pualella. Toivottavasti kuitenki ensilumi viälä antaa orotuttaa. Osa sipuliista o viälä kaivamata maaha ja monta muutaki hommaa olis viälä tekemätä. Onkos sun  syystyät jo mihinä mallis?


Mukavaa syyskuun loppua!

35 kommenttia:

 1. Pakkasyö oli meilläkin toissayönä. Maa oli niin kaunis, kun kuura peitti sen.Unohdin hortensian kuistilla ja se oli mennyttä. Sipuleita en ole vuosiin enää istuttanut. Hyvää sunnuntaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullaki terassin suajihin nostetut hortessat kärsi. Kiikutin ne kellarihin, josta ne toivottavast taas keväällä herää henkihin. Ei ne ainakaa oo ennen piänestä pakkaasesta suuttunu. Kiitos, samoon!

   Poista
 2. Ihan on syyspuuhat vielä vaiheessa. Tekemistä riittää. Täällä oli yksi pakkasyö myös.

  VastaaPoista
 3. Oi, miten kaunis tuo ensimmäinen kuva <3 Normaalisti meilläkin ensimmäiset pakkasyöt tulevat lokakuun puolella, mutta ei sekään poikkeuksellista ole, että jo syyskuussa on yöpakkasta. Osa kukkasipuleista on vielä istuttamatta, mutta valkosipulit sain maahan ja loput porkkanat sekä punajuuret nostettua. Kitkemistä olisi paljon ja loput luumupuut pitäisi verkottaa pitkäkorvien varalta. Ehkä suojaan pari pensastakin varuilta, jos verkkoa riittää. Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Viälä pitääski mennä kaikki penkit siivoten ja kantaten. Onneksi mun ei tartte verkkojen kans välämätä. No, nii, tiätysti ens talavena kaikki puskat on syäty. Kiitos, samoon!

   Poista
 4. Täällä meilläkin pakkanen vieraili ensi kerran toissa yönä (- 4 astetta) ja onneksi tiesin säätietojen perusteella varautua viemään loput pakkasta kestämättömät kasvit suojaan autotalliin. Kaikki vartensa palelluttaneet daaliat nostin myös eilen ylös penkeistä, joten onpa sekin työ nyt tehtynä.
  Kauniita kuvia ja tuo eka kuvasi on upea.
  Mukavaa ja kuulakasta sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tainnu pakkaane olla lähes koko maas. Joriiniista pitääs viälä tänää leikata eres mustunehet varret. Juurakkojen noston teen joku toinen päivä. Tänää on ollukki hiano päivä. Sopiva sää sipulien kaivuulle. Mukavaa pyhäpäivän jatkua!

   Poista
 5. Yksi pakkasyö oli täälläkin perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kolme astetta. Sipulit on vielä istuttamatta. Ruukut on kannettu jo kellariin. Minustakin nyt pakkanen tuli aikaisemmin kuin muistelen. Kukkapenkkejä siivoilin ja leikkelin varsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolome astetta saa jo ränsääntymistä aikaaseksi. Sipulien kans ei oo viälä kiirusta. Tosin, mulla ei oo enää montaa pussia istuttamata. Voiton pualella siinä hommas. Kukkapenkkiä pitää kans viälä siivota, mutta varret katkon pääasias vasta keväällä.

   Poista
 6. Kauniita kuurakuvia, vaikka pakkasyö olikin pienimuotoinen järkytys. Hurjan paljon nuppuja kärhössä!
  Syyshommia piisaa vielä, kohta pitäisikin lähteä pihalle ja pistää hihat heilumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei olisi tarvinnu viälä pakastaa. Olisin tosiaanki halunnu nähärä tuan kärhön nuppujen aukenevan, ny son epävarmaa, vaikka lämpöösiä päiviä oliski. Tänää oliki hiano puutarhapäivä.

   Poista
 7. Niin se taitaa olla, että kesä on ohitse. Kauniita kuurakuvia olet saanut. Nyt pitäisi nostaa daaliat ylös ja laittaa vielä lisää kukkasipuleita. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se, valitettavasti. Daaliooren nosto ja sipulien laitto onki mones puutarhas ajankohtaanen tyä. Mukavaa päivän jatkua!

   Poista
 8. -4 C pakkasta meillä oli toissayönä kun kävin mittaria katsomassa. Herätys oli klo 3, joten oli asian omin silmin toteamassa. Ei hirveästi huvittanut lähteä autolla ajamaan kesärenkailla. Tiellä pomppi 4 rusakkoa vielä! Kaikki selvitiin hengissä ja vammoitta. Meillä on pihassa niin paljon myyriä, että taidan jättää sipulit istuttamatta. Harmittaa kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outs! Taitaa kaikilla olla viälä kesäpyärät alla. Meillei ainakaa oo viälä eres ajateltu vaihtaa talavirenkahia. Tiällähän oli suarastansa ruuhkaa :) Verkkokorihin vois istuttaa eres yhyren satsin, olis jotaki mitä orottaa koko pitkä talavi.

   Poista
 9. Kauniita ovat ensimmäiset kuuraiset aamut, vaikka kesästä on samalla luovuttavakin. :) Mie alottelin syyspuuhia eilen, ensin äiteen pihalla siivousta ja sipulikukkien istuttelua, ja sitten omalla parvekkeella, syysistutus ruukkuun ja tulppaanit multiin odottamaan kevättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne, vaikkei niitä innolla orotakkaa. Sullahan o syystyät hyväs mallis :)

   Poista
 10. Valkosipulit on vielä laittamatta maahan ja muutama verkko paikoilleen, muuten on kaikki syksyn pakolliset hommat tehty. Pakkasyöt kyllä yllätti, ei ihan näin aikaisin tule täälläkään. Näin tuon tarhakeltakärhön alessa perjantaina ja nyt kyllä harmittaa etten ostanut. Taidan käydä huomenna katsomassa onko niitä vielä jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki verkottamisen kans kuhia tyä. Onneksi tais nämä kylymät olla tällä kertaa täs. Saa rauhas teherä loppuja töitä siärettäväs sääs. Tua kärhö on kyllä ollu positiivine yllätys, ainaki toistaaseksi. Joten kannatan uusintakäyntiä taimistolle.

   Poista
 11. Täälläkin on syystyöt ihan vaiheessa vielä. Daaliat sain tänään vietyä varastoon pelargonioiden ja verenpisaroiden seuraksi.
  Loput kukkasipulit pitäisi istuttaa ensi viikolla ja siivota kasvari ja kasvilava ja ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumman palio on syksyysinki tekemistä. Sullon tyät kuitenki jo hyvällä aluulla.

   Poista
 12. Ensimmäinen pakkasaamu on kyllä kaunis, vaikka en niin syksystä kovasti tykkääkkään. Komeasti kyllä kuvissa kukat vielä kukkivat. Daaliat mulla on jo tuolla kuivahtamassa, että saan ne talvisäilöön vietyä. Syyssipulien istutus on sitten se seuraava homma. Näyttäisi olevan siihen sopivat säätkin alkavalla viikolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkohan son ensimmääset kuurankukat ikuustaa, vaikka se tiätääki monen kasvin rähäjääntymistä. Yksittääsiä kukkia on viälä siälä täälä. Mäki tairan nostaa joriinit tänää. Ny onki tälle viikolle luvattu ihan kivoja päiviä.

   Poista
 13. Kauniit kuurakuvat oot ottanu. Kovasti on jiäny kärhöön nuppuja. Meilläkin käy pakkanen -5 ol kylymimmillään, ja yllätti kun ei uskottu tähän järvenrantaan ensimmäisenä tulevan. Daaliat kylymi, muut ol korjattu suojaan ja harson alle. Viimeviikolla laitoin laput noihin daalioihin, jotta muistan kevväällä mitä mikäkin on. Tälläviikolla nostan kuivumaan. Aikasessa ol halla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti nuput aukees, ainaki on luvattu lämpöösiä päiviä, eikä kovia yäpakkaasiakaa pitääsi olla. Olipa teillä het kylymää. Useen on nii, että tuloo harmittavasti yks tai kaks kylymää yätä ja sitte lämpööset ilimat jatkuu. Mullon valamihit laput, mutta mihinähän non?!?

   Poista
 14. Upeita kuvia! Kaunis tuo kuurainen peltomaisema. Meilläkin oli viikonloppuna ensimmäiset pakkasyöt. Minulla viime viikolla olivat syystyöt vielä ihan vaiheessa, mutta nyt parin päivän aikana olen saanut niitä hyvin eteenpäin. Tänään istutin viimeiset kukkasipulit, ellen myöhemmin alesta vielä jotain hanki. Kuulaita syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaasta tais olla koko maas. Voi, mullon viälä muutama pussilline istuttamatta ja ny ku viikonlopulla lähären liikenteesehen, pelekään pahoo, jotta lisää vaan kertyy istutettavaa. Kiitos, samoo!

   Poista
 15. Syystöistä tuli juuri kirjoitettua uusi postaus, kyllä ne on jo aloitettu. Hyvä että kerkesit keräämään kukkia maljakkoon, kauniita ovat. Pakkasenarat menivät täälläkin viikonlopun yhtenä pakkasyönä. Toivotaan että sää rupeaa kylmenemään enemmissä määrin vasta useamman viikon päästä. Mukavia syyspuuhia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullonki ollu taas aikapula, mutta kiärrän lukemas ku kerkiän. Puutarhas o viälä yllättävän ryhyrikäs yleesilime, vaikka jokku onki jo iha litkuusella kasalla. Kylymiä syyssäitä ei viälä kaivata, ei torellakaa. Kiitos, samoon!

   Poista
 16. Ihana kukkakimppu maljakossa!

  Tulikos muuten käsväsky perille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuli, tuli :) Postauksen tekemine vaa vähä kesti.

   Poista
  2. Hyvä! Ei muuten mitään, mutta ajattelin vain, ettei ole jäänyt matkalle.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...