maanantai 13. elokuuta 2018

Tilikkutäkin tuunausta

Tänää oli taas paalauspäivä, vaikka aamupäivä oliki aika tuhuruune. Pikkuuse sataa tihuutti ja välillä räpötti vähä enemmänki, muttei se tahtia haitannu. Eilee sitävastoon oli mukava pilivipoutaane päivä. Tuliki taas touhattua puutarhas,  ny tilikkutäkin kimpus. Siirrot, istutukset ja jakamiset on saanu  taas uutta vauhtia ku ilimat jähtyy. Jaksaa taas touhata täysillä, eikä kasvikkaa het nuupahra.


'Moerheim Beauty'






Koko aijan siton tullu jotaki touhattua puutarhaski. Kyllä, illat o menny pääasias kasteluhommis. Vettä on saanu kärhöt, joriinit, pötit, loorat ja hilijan istutetut. Muut on saanu pärijätä omillansa. Mustat viinimarijat on noukittu ja mustikakki, sekä mettästä että puutarhasta.  Oon nauttinu pihaelämästä ihan täysillä, (vaikka se hetkittäin on ollukki aika tuskallista) enkä oo koneella käyny ku pääasias säätiatoja kattomas ja vilikaasemas ilttiksen sivuja. Sisällä ku on ollu useen viälä kuumempi ku pihalla, johona kuitenki jonkullaane tuulenhenki käy.









Täson eileen otettu kuva tilikkutäkistä, penkistä, johonka oon istuttanu kasvit kolomion muatohon, niinku tilikkutäkis. Siinon yhyres kolomios ollu maksaruahua, jokei oo näyttäny miltää. Kukkien färi on tooosi hailu, jos ny on kukkinu mitenkää. Tänä vuanna kohta on ollu entistäki surkiempi, ku jaloangervokki on kärvistelly kuivuuren kouris. Nuput kuivi suaraa ruskiaksi ja melekee koko kasvustoki on yhtä ruskiaa koppuraa.






Takana oleva hanhikkiaitaki oli siistimätä. Kuivia oksia ja nokkoosia aita täynnä. Hyh!



Siinä hanhikkia rajaojasta peraates, hoksasin, että naapurihin näyttää näkymät aika kivoolta, paikkapaikoon kivemmiltä ku omalle pualelle. Hanhikikki kukkiivat paremmi naapurihinpäi......









......ja ukonhatut on kaartunu kivasti riukuaitaa vaste ja kukkiivat iha sinisenä.



Punaasen viinimarijapuskan oon kyniny aika vähiin, mustialanhortessapuskan tiältä. Marijat onki räkätit pistelly tehokkahasti nokkahansa, mutta airan väärälle pualelle, on näköjää jääny punaaset ripukat tallelle.


Syyshohdekukka -Helenium 'Moerheim Beauty'

Ja mitä laitoon maksaruahojen tilalle......oranssia hohorekukkaa.









Ostin nämä varsinaasesti leimupenkkiä varte, muttei leheret oikee passannu siihe. Kivipuron reunalle....


Tarhalaukkaneilikka -Armeria mar. 'Rubrifolia'







.......laitoon tilapääsistutuksehen kolome punalehtistä tarhalaukkaneilikkaa. Non menos terassipenkkihi, sen tuunaamisen jäläkihi.



Hohorekukkien taa jäi reilusti tilaa, mutta sinne taitaa ny ensi päätyä muutama kukkasipuli ja ens kesänä sitte näköö, laitanko lisää hohorekukkia vai jotaki muuta, vaikka siämenpussista kesäkukkia. 


Tilikkutäkki kuvattuna mäntykulumahanpäi.

Hohorekukat taitaa olla huanoja talavehtijoota ja paikkaki voi olla liia varijoosa. Aika näyttää......Onko hohorekukista kokemuksia?


Ny kipaasen viälä pihalle. Illat pimenöö jo nii varahi. Yhyreltätoista ei enää näe teherä pihalla yhtää mitää.


Mukavaa viikkua!

33 kommenttia:

 1. Kaunis riukuaita ja toimii hyvin kasvitukena :) Nyt on ollut mukavaa tehdä puutarhatöitä viileimpinä päivinä.
  Syyshohdekukat ovat meillä kestäneet ainakin 3-4 talvea. Kasvupaikka on puolivarjo. Tosin jaoin ne pari vuotta sitten ja sen jälkeen eivät ole enää yltäneet alkuperäiseen kasvukorkeuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin toimiiki.
   No hyvä, etton toivua nähärä hohorekukat viälä ens vuannaki. Pualivarijoosa paikka tuaki, eikä pitääsisi olla liika märkäkää.

   Poista
 2. Hohdekukat on ihania! Mulla vaan ei ole talvehtinut, tai jos on, niin ne ovat nääntyneet kesän kuivuuteen, täällä kuivuus on normi kesäisin. Mutta täytyy niitä silti joskus kokeilla uudestaan.
  Ihana tuo riukuaitasi ja kivat kasviyhdistelmät. Punalehtinen laukkaneilikka on oikea herkku, tuollainen täytyy saada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny me muukki ollahan saatu pikkuusen esimakua kuivasta kesästä. Muutama vuasi sitte, en olisi kattonu eres hohorekukkien päällekkää, mutta ny tämä oranssi kausi on teheny tehtävänsä.
   Tykkään airasta itte kans viäläki ja ihimeen hyvin son pysyny kuasis. Punalehtine oli ainut kasvi mikä tualla taimitarhalla sävähytti. Oli ihan ekstempporee ostos :)

   Poista
 3. Ihana kivipolku ja reunus tilkkutäkkipenkin ympärillä! Riukuaitakin on hienon näköinen ja rajaa kivasti aluetta. Mukavaa viikkoa ja hyviä puutarhailusäitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikkei riukuaita oo paliua pualta metriä korkiempi, son yllättävän tehokas rajaaja. Kiitos, ny onki ollu sopivat lämpötilat pihahommihi.

   Poista
 4. Hohdekukka on kaunis, toivottavasti talavehtii. Tuota laukkaneilikkoo oon miekin meinannu tuohon hiekkarinteeseen. Joensuussa kun kävin taimia en suanu, pittää varmaan tilata joltain taimistolta. Mehtäpalo varotushan tuntuu olevan siellä pohjanmualla, ja satteita että varmaan enemmälti oo suanu. Meillä toinen rehusato ol jotakuinkin normaali ja Ville yrittää kolomatta tehä vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tua oranssi färi o mulla ny pop.En olisi varmastikkaa laukkaneilikkaa eres huamannu, muttaku mulla on viheriälehtisenä valako- ja pinkkikukkaasta nii iski silimähän. Täälon ollukki turvepaloja. Muutamia kunnon vesisateeta on tullu, mutta non ollu aika paikallisia. Mitää kunnon maakuntasaretta ei oo ollu. Nii meilläki. Mei yleensä tee kolomatta kertaa ja siksi teherähänki vähä myähemmi ku muut.

   Poista
 5. Kuules, iltavirkku, sun täytyy vissiin hankkia ottalamppu, että erotat rikkikset kukista noin iltamyähään. :)
  Nättiä tulee, olen oikein ihastunut tuohon risuaitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnustaurun iltavirkuksi, mutten hetikää nii innokas nyppijä oo, että ottalamppua sitävarte hommaasisin. Jotaki muuta duunia varte kyllä :)

   Poista
 6. Kauniita nuo hohdekukat! :) Iha miun värisiä. Toivottavasti saat niistä iloa myös ens vuonna!

  VastaaPoista
 7. Kiva kuulla pitkästä aikaa sinustakin! Tilkkutäkki on kiva. Tykkään!

  VastaaPoista
 8. Meillä hohdekukat selvisivät pari talvea, kauhutalvi vei sitten niistä voiton:(
  Mutta niitä pitäs kyllä laittaa uudelleen, ovat niin ihana piristysruiske näihin aikoihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli toivua on. SE talavi oliki monen kasvin surma :(
   Mulla o jo miätittynä seuraava paikka, jos tuas ei onnistu. Kerrasta ei voi luavuttaa, joten, hommaa vaa uurestansa. Färiä ei tähän aikahan oo koskaa liikaa.

   Poista
 9. Hengis olet vielä! Kävit mielessä, kun Kauhavan ja Ylistaroon suunnalla pari päivää kierrettiin. Kiitos sinun yhden blogikirjoituksen, etsimättä silmille pomppasi 'White Swan' vuokko Blomqvistin taimiston alesta. Ostin mukaani, ja kattotaan viihtyykö se meidän puutarhas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä :) Voi että ku olisin lukenu postaukses ennemmi. Olisitta voinu ajaa meirän kautta. Joku toinen kerta sitte :)
   Toivottavasti saat vuakosta pitkäikääsen asukin. Mullon ollu talavehtimisen kans ongelmia, vai onko ollu liian aurinkooses paikas, kaaripenkis, vallihauran reunalla. Keväällä ostin kolomannen yrityksen, tooosi isoon yksilön ja istutin sen mariakuusipenkkihin mariakuusen juurelle. Siihe paistaa aurinko vaa aamusta ja son kukkinu komiasti koko kesän. Viäläki o nuppuja.

   Poista
  2. Kiitos - arvokasta tietoa siitä mihin omani tyrkkään. Vaihtoehtoja on runsaasti.

   Poista
  3. Ole hyvä :) Toivottavasti osuu het oikia paikka.

   Poista
 10. Kaunis tilkkutäkki! Toivottavasti hohdekukat talvehtivat hyvin ja ilahduttavat ensi kesänäkin. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti :) Täytyy kokeella toista paikkaa, jos näiren kans käy huanosti. Kiitos, samoon!

   Poista
 11. Riukuaita ja ukonhatut näyttävät mielettömän hyvälle!
  Hyvää uudistus myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonki aika kivan näkööne :)
   Oranssi färi sopii hyvi kaikkien muiren tuas olevien färien kans ja kukan muatoki on erilaane.

   Poista
 12. Viime viikko seikkailtiin Pohjanmaan poikki, siellä tosiaan puitiin ja paalattiin täydellä teholla ja kotimatkan aikana huomattiin että täällä meilläkin sama peli - kuivaa on ainakin ollut. Lapissa satoi oikein kunnolla, meillä ei. Konetauko oli minullakin, jotenkin vain aikaa ei ollut ja voimatkin menivät kun palasin töihin pätkäksi ennen kesälomaa saikun jälkeen. Syksyllä ehtii taas koneella olemaan.

  Upea tilkkutäkki sinulla! Kastelukannun kanssa saisi touhuta vaikka kuinka, mutta tuntuu ettei mikään riitä. Taivaallinen vesi jotenkin kastelee tehokkaammin! Riukuaita on tosi kaunis ja hohdekukat sitä vasten herkät! Onko räkätit muuttaneet sinne teille? Ollaankin ihmetelyt että minne ne ovat kadonneet, meillä ei ole ollut ainuttakaan - tosin niitä emme ole ikävöineet sen enempää.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälon monellaasta touhua samahan aikahan. Näi sulanmaan aikana tuntuu pihalla aika kuluvan ihan siivillä. Vaikkei nii palio saisi tehtyäkää, nii siälon vaa kiva vaikka vaa haahuulla vaa :) Kaikki elämän muutokset vaatii kummasti enerkiaa.
   Kastella sais, vaikka koko aijan, mutta moon ainaki pitäytyny iha minimis ja vettä on saanu vaa harvat ja valitut. Ja ny tuntuu nuata sateeta tulevan vähän väliä, nii että kastelun saa unohtaa lähes tykkönää. Tänä vuanna on räkättiä ollu, toisin ku vuasi sitte. Neki näköjään vaeltaa :)

   Poista
 13. Hienoja hohdekukkia, toivottavasti talvehtivat. Minä en uskalla edes ajatella täällä Pohjois-Savossa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs nuan sano. Ajatella aina voi ja siälä voi hyvinki talavehtia paremmi ku täälä, ku siälon yleensä enemmä lunta.

   Poista
  2. Joo-o lunta täällä yleensä talvella riittää. Pitänee miettiä.

   Poista
 14. Kauniilta näyttää, komeat hohdekukat ja kelpo riukuaita. Meilläkin oli aikamoiset kasteluhommat, kun kastelu oli rikki. Korjaajaa piti vartoa pari viikkoa. Siinä ajassa kuolla kupsahti mun leikkopuutarha, kun en vain jaksanut kastella tarpeeksi. Meidän kesät on aika karuja kasveille. Parempaa lykkyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varmasti kaikki kasteluhommihin liittyvät korijaajat on ollu tänä kesänä täystyällistettyjä. Harmi sun leikkopuutarhaa. Mullei suarakylyvöt onnistunu ollenkaa, just kuivuuresta johtuen tai ainaki ny voi laittaa epäonnistumisen sen syyksi. Täälon vaihtelevat kesät, joskus sataa liikaa, joskus liia vähä, joskus jopa sopivasti :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...