sunnuntai 15. elokuuta 2021

Jo kuun pualiväli

Aika menöö ihan hiivatinmoosta vauhtia. Ny o jo elokuun pualiväli. Marijat rupiaa jo onneksi olemahan suurimmaksi osaksi pakastimes. Pualukoota pitää viälä eres vähä kerätä, mutta niiren aika ei oo viälä. Oon tuntenu keräysinnoossani, itteni ihan Muumimammaksi. 

Puutarhaki o kypsyny liki täytehen rehevyytehensä. Kuivuus näkyy siälä täälä, mutta yleesilime on säilyny viheriänä ja ohan vettäki ny jonku verran tullu. 

Viinikärhöt 'Prinssi Charles' ja 'Madame Julia Correvon' 
Vuaren päästä on avoomet jo takanapäi ja täytyy sanua, että ny tänä vuanna nolis pitäny olla näi elokuus. Ny olis meilläki kukkinu kärhöt täyren pään. Se vaatii näköjään runsaslumisen, suajaavan  talaven ja kuuman kesän. Jää nähtäväksi, kuinka ens kesänä käy. 
Viinikärhöt o kaikki kukkinehet hyvi. Muutama jalokärhö on loistanu poissaolollaan. Tiärä sitte, onko väliaikaasta vaa.

Viinikärhö 'Solina'
Enoo muutamahan viikkohon teheny puutarhas muutaku leikannu nurmikon. Ei oo huvittanu, eikä muka keriinnykkää. Kantata pitääs kovaa kyyttiä. Istutusalueeren reunat o hävinny jo aikaa sitte.

Kaunopunahattu 'Starlight', taustalla virginiantädyke 'Pink Glow' ja tiukukärhö 'Aljonushka'
Muutamat kasvit on orottanu istutusta jo kuukaurenpäivät ja siirtorumpaki pitääs taas käynnistää. Ainaki kaaripenkin punahatut muuttaavat penkin toisehen päähän, sittekku saan aikaaseksi tarttua lapiohon.

Oon pitäny ihan totaalisen somelomanki. Enoo eres yhtää kurkkinu miten muiren touhut sujuu, mutta eiköhän tämä tästä taas käynnisty. Nonii, viälä on iltaa jälijellä, eikä sara, joten pensasmustikoota noukkimahan mars mars. 

Mukavaa viikkua!

20 kommenttia:

 1. Voi, tiedän hyvin tuon Muumimamma -tunteen. Se iskee heti, jos marjoja löytyy hyvin. Tämän vuoden osalta en päässyt vauhtiin, koska kerättävää ei metsistä oikein löytynyt - no, nyt on kanttarelleja. Mustikoita olisi määrällisesti ollut luvassa paljon, mutta ne kuivuivat ja jäivät pieniksi.
  Marja-aikaan on keskityttävä siihen hommaan, silloin ei voi ajatella puutarhatöitä isommin. Tulee aika siihenkin. Kuvistasi päätellen, siellä on tilanne ihan hyvä ja kauniilta näyttää.
  Olisipa hauska löytää ’Solina’, se näyttää niin kauniilta. Nauti nyt täysillä keräämisestä ja säilömisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu siltä, että tua keräälyviätti voimistuu vuasi vuarelta. Mustikoota löytyy täältä yllättävän hyvin, ihan vakipaikoosta. Vettä tuli alakukesästä riittävästi, eikä täälä oo ollu nii kuumaakaa ku eteläs. Siänistä en valitettavasti tiärä yhtikäs mitää. Pitääs saara opastusta kärestä pitäen.
   Puutarha näyttää äkkipäältä kattoen ihan hyvältä, mutta lähempi tarkastelu kertoo toista kiältä. 'Solina' oli aikoonansa nappiostos, vaikka oli mulle ihan tuntematon.

   Poista
 2. Prinssi Charles on selvästi hurmannut Julian tai toisinpäin. Upea pariskunta.
  Sittenpä meitä Muumimammoja on vähän joka huushollissa. Pakastimet ovat jo täynnä ja mietin, miten kaksi ihmistä saa kaiken taas talven aikana kulutettua.
  Aikasi on varmasti mennyt muumimammailussa, mutta kieltämättä täälläkin jonkinlaista saamattomuutta on ilmassa. Ehkä pitkät helteet totuttivat puutarhahörhönkin nauttimaan loikoilusta ja nyt täytyy taas kouluttaa itsensä toisenlaiseen tahtiin. Kyllä se tästä, eikö vaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä näyttää, vaikka Juliaa saiki orottaa hyvän tovin. Luulin sen jo karonnehen.
   Sanos muuta ja meillä pakastimen tyhyjäys on enimmäkseen mun harteella. Osa menöö kylläkin jakohon.
   Kyllä puutarhatyät taas hetkenpäästä kiinnostaa. Melekee joka kesä ne johonaki vaihees maistuu puulta. En meinaa mitää isoja hommia teherä, lähinnä siivoustöitä....kait.

   Poista
 3. Lohduttavaa, että muillakin some on jäänyt vähälle, samoin puutarhapuuhat. Elämään on mahduttava muutakin, mutta toivotaan, että taas tämä puutarhainnostus ja blogimaailma vetävät uudestaan mukaansa. Ihana Solina, nimensä veroinen tuossa kauniissa tuessaan! Kärhöt ovat viihtyneet tänä kesänä hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tahti muuttuu syksyn eretes. Päivät viilenöö, on märkää ja illat pimenöö. Tämä vuasi on ollu torella suasiolline kärhöölle.

   Poista
 4. Pensasmustikoissa on ollut hyvä sato. Viileä ja sateinen elokuu on vienyt voimat ja arki joka alkoi heti täysillä. Onneksi kun on oma puutarha niin voi tehdä sen mukaan mitä jaksaa tai viitsii. Ihanat nuo toisiaan halailevat kärhöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollu joo. Kastella niiton kyllä pitäny, että marijat jaksaavat kasvaa. Tääläki on ny sataa lorottanu harvase päivä, useen montaki kertaa päiväs ja on pitäny harkita mitä poutajaksoolla teköö. Nua tiänviäres olevat kärhöt o tällä hetkellä näyttävimmät.

   Poista
 5. Ihan mielettömät kärhöt! Huh huh. Eipä ole ihme ettet jaksa mitään ylimäärästä. Pihan ku nostaminen Avoimia varten oli oma urakkansa, nyt varmaan tuntuukin ettei jaksa, vaikka pihasi näyttää todella hyvältä ilman sen kummempia kunnostuksia. Omaan silmäänhän se ottaa ensimmäisenä kaikki "puutteet" ei niitä muut huomaa.
  Tosi ahkerana oot muumimammaillut 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään ittekki :) Onhan avoomis oma urakkansa ja itte ittellensä niitä paineeta kasaa. Päällisin pualin näyttää viäläki hyvältä, mutta kyllä oma silimä tekemistä löytää. Onneksi muumimammaalut o jo paremmalla pualella.

   Poista
 6. Kunhan ilmat huononee, tulee taas käytyä blogistaniassa paljon enemmän, nyt on vähän muita kiireitä;)
  Ihana kärhöpariskunta teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilimoolla on selevä vaikutus koneella istumisehen. Niinku nykki, sataa ja moon täs.
   Samaa miältä :)

   Poista
 7. Kovin on kukkaisaa teillä siellä. Kärhöt suorastaan pursuavat kukkia ja nuppuja.
  Puutarhahommien kanssa vähän sama juttu. Töiden alettua vain viikonloppuisin on aikaa, ja silloin on satanut. Istutettavat odottavat ruukuissaan. Marjoja olen myös kerännyt ihan muumina joka sateen välissä, mutta vielä niitä on puskissa, omenat vasta alkavat kypsyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama kärhö o jo lopettelemas, mutta muut kukkiivat viälä koriasti. Moon saanu ny muutaman taimen maahan, mutta kovin hitahasti etenöö. Muumiilu jatkuu tääläki viälä. Tänään keräsin litran vattuja ja pari litraa punaasia, mikkä sekootin pensasmustikooren sekahan antamahan kirpeyttä. Omenia maistoon viikonlopulla ja yäk, kuinka vätkiä olivat viälä.

   Poista
 8. Myö haettiin taas tapamme mukaan lähes kaikki marjat torilta. Kerran käytiin vadelmia poimimassa. Nyt tulee omenaa niin pirusti, etten tiedä mihin sitä tunkisin. Sosetta on jo kaapit täynnä eikä kuivuriakaan meillä ole. Taas on puun aluset täynnä pudokkaita kun tuulee, lähes myrskyää parhaillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soliski vaivatonta ja heleppua, mutta mullahan on aikaa ja torit on kaukana. Meillä on onneksi vaan yks omenapuu ja siihenki tuloo palio vähemmän omenoota ku viimme vuanna. Non viälä raakoja vaikka puronnehiaki jo on. Täälon ollu kans tänään aikamoone raju.

   Poista
 9. Ihanat kärhöt! Kyllä kannatti lähteä kurkkimaan, mitä blogeissa onkaan tapahtunut. Aika on ollut hyvin vähissä tälle lystille ja pitkän kesäloman jälkeen on ollut vähän vaikeaa löytää uutta arkirytmiä. Jospa se tästä pian asettuisi ja blogimaailmallekin löytyy taas oma aikansa.
  Vähäiset marjat on kerätty, tosin pensasmustikoista ja kuukausimansikoista saa noukkia vielä pitkään välipalamarjoja. Kukkapenkeissä sen sijaan olisi töitä ja paljon! Rikkaruohot villiintyivät sateiden takia ja nurmikko hiipii kovaa kyytiä kanttausurien läpi. Jospa viikonloppuna olisi edes hetki poutaista...
  Mukavaa pian alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua ovakki tällä hetkellä näyttävimmän näköösiä. Kyllä tämä plokimailma rupiaa vetämähän pikku hilijaa enemmä pualehensa ku illat pimenöö. Aika märkää ja kylymääki jo pihalla.
   Pensasmustikoos mullaki viälä noukkimista. Kaaripenkki o mulla jo hyväs hapes. Muille enoo viälä mitää teheny. Toivottavasti sateet pitäävät taukua ja pääset pihahommihin.

   Poista
 10. Itsellä iskenyt tympääntyminen säähän. Koko ajan sataa vettä niin nurmikkoa ei ole päässyt hetkeen leikkaamaan. Kohta sen saa kaataa traktorin ja silppurin avulla :).
  Tässä juuri kysyin isännältä, joko käydään keräämässä pihakalusteet pois? Hän oli vielä toiveikas aurinkoisille säille, joten jään siis odottamaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä surkia elokuu säiren pualesta. Onneksi nämä loppupäivät näyttäävät olevan parempia.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...