maanantai 22. elokuuta 2016

Juthbackanmarkkinat

Kävin lauvantaina elämäni ensimmääsen kerran Juthbackan Kartanon camping alueella järiestettävillä markkinoolla, Uureskaarlepyys. Ei ollu mikkää ihan tavalliset markkinat! Niitä mainostetahanki Suamen suurimmaksi rompetoriksi. Kirpputoriksi, josta löytyy melekee mitä vaa, maa ja taivahan väliltä.

Komia keltaane päärakennus.

Tämä markkinaperinne on alootettu 1975, Pietarsaarenseurun veteraaniautokerholaasten toimesta. Aluuksi soli autojen varaosien vaihtotilaasuus, josta son paisunu yli 700 myyntipaikkaa käsittäväksi, kakspäivääseksi markkinatapahtumaksi. Porukkaa käy tänä aikana yli 30 000. Sanoosinko, aika suuret sempalot.


Tästäki olisin voinu ottaa vaikka kaikki.

Tuallaane AIV- pullon rautaane kehikkoki.
Markkinat kestää virallisesti vuarokauren, alakaen perijantaina klo 16.00, loppuen lauvantaina klo 16.00. Periaattees myyrä ja ostaa voi koko yän, mutta  yämyynti on kuulemma aika vähäästä. Käytännös myynti alakaa jo periantaina aamupäivällä ja parhaat valikoomat on tiätysti silloon. Erullisimmat hinnat on lauvantaina iltapäivällä, vähä enne loppua. Niinku aina.


Lasitavaraa pöyrät notkuen.Oon kuullu näistä markkinoosta vuasien varrella palioki, mutta non aina menny multa jotenki ohi. On niinku olevinansa vääräs suunnas, rannikolla, ruattinkiälisellä  alueella. Ruattiahan siälä suurimmaksi osaksi kuuliki, mutta kummasti hinnat osattihi suameksi, jos niitä ei valamihiksi ollu. Tinkiäki voi ja pitää, useen hyvin tuloksin. Ja massi pitää olla täynnä oikiaa rahaa. Ei kortiilla siälä mitää tee.


Sekalaasta miähistä tavaraa.Ei voinu ku ihimetellä, tällääne enskertalaane. Kaikki lähialueen heinäpellot oli nauhootettu parkkipaikooksi, oli liikenteen ohojaus ja parkkimaksu 5€. Alueen viäres oli oma parkki asuntoautoolle ja vaunuulle.


Vanahoja huanekkaluja.
Ihimisiä oli ku meren mutaa. Johonaki oli oikee ruuhkaa. Tavaraa oli jos minkä moosta. Pääosin vanahaa ja pikkuusen uurempaa käytettyä. Uuttaki oli seas. Osa myyjistä oli ammattilaasia, osa oli putsannu omat nurkkansa ja osa myi omien kättensä töitä.


Markkinat oli pursunnu jo pyärätiällekki.Pyäriin alueella yli kolome tuntia. Oli nii miälenkiintoosta ja palio vaharattavaa, etten meinannu muistaa kuvata ollenkaa. Pikkuune pää meni aiva pyärryksihi. Olis ollu palio kotia viämistä, mutta onneksi rahat loppuu, eikä kaikkia olisi jaksanu autolle kantaakkaa. Jos ettii jotaki suurempaa, pitääs olla jonkullaaset rattahat, nokka- tai maitokärryt tai joukko avuliasta kantoapua joukos.


Tiän toisella pualella vanhoolle autoolle tarkootettu veteraaniparkki.
Ny tuli kalenterihi uus, pakko päästä - tapahtuma. Nykku non kerran nähäny ja tiätää mitä siältä vois löytyä, voi teherä jonkullaasen etukäteessuunnitelman, mitä haluaas löytää ja ruveta laittamaha sukanvartehe ;)Miälettömät markkinat! Suasittelen! Kannattaa tulla kauempaaki!


Sitte mun löyröt!
Oon vuasikausia himiööny tuallaasta piänempää "sopivankokoosta" puusaavia, jonka malttaas laittaa johonki pihalle. Ny löytyy. Meinaan heittää vesilintua kaikilla muavisilla aluslautasilla, jokka o terassilla purkkien alla, siksi pesukoolia. Sopivasti erilaane, ruastunu maitotonkka ja sitte puinen pullokehikko. En tarkasti tiärä mitä teen sillä. Eiköhän se paikkansa jostaki löyrä. Aika vanaha puusaavi.Puuttuuhan markkinoolta jotaki, KASVIT !...... EI KASVIA !
Siksi ajelinki lakuja mutustellen Piatarsaarehe, Sundin Puutarhalle ja ............


Mukavaa viikkua!

41 kommenttia:

 1. Olenkin kuullut noista "rompetori" markkinoista veljeni vaimolta. Nyt harmittaa, kun ei loman aikana tullut siellä käytyä vaikka sinne kovasti houkuteltiin.
  Kiva nähdä mitä keksit laittaa löytöihisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ens vuanna sitte. Tuala kannattaa käyrä ihan muutenki vaa, totiamas markkinameininki, vaikkei siältä mitää ostaasikkaa. Aika kuluu sukkelasti ihimetelles....ei oo valiennu viälä ittellekkää.

   Poista
 2. Onpas hienot markkinat. Kuulin tästä tapahtumasta radiosta. Hienoja ostoksia olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nii suuri ja perinteekäs tapahtuma, että sinne tullahan kauempaaki. Monet yäpyy paikanpäällä. Tuas viäres olevan joen toisella pualella on keskusta, johona on illalla kova meno päällä.

   Poista
 3. Mainostampa Wanhan Woiman markkinoita Oulaisissa aina heinäkuun alussa. Siellä on sama meininki, mutta miesväelle on tarjolla vanhoja tratoreita, seppien työnäytöksiä ja kaikkea vanhaan maatalouteen liityviä juttuja. Vois upota teidänkin isännyyteen. Ohessa on vastaavanlainen markkinatori vanhaa tavaraa ja heti paljon! Kaikkea löytyy, ostamatta ei vain pääse ohi - kun on vanhan tavaran arvostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä onki markkinooren kulta-aikaa. Isäntää ei hevillä saa tuallaasihi väenpaliouksihi hinattua. Harvoon sitä markkinoolta ihan tyhyjin käsin kotia, vaikka olis minkälaaset markkinat. Jos ei muuta, nii metrilakua on pakko saara.

   Poista
 4. Kasvit! Siinä on valtavan iso puute. Meilläkin täällä päin on aika kivankokoiset markkinat, mutta taimimyyjän olen nähnyt vain kerran, ja arvata saattaa että menin putsaamaan sitä peräkoslaa sinä päivänä aika ahkeraan kanukkapuskat kainalossa. ;)
  Voi tuossa kolmannessa kuvassa olevia sinkkisaaveja! Juuri sellaista isompaa olen jo pitkään etsinyt. Hienoja löytöjä teit, hurmaava tuo ruostunut maitotonkka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kumma, ku kukaa ei ollu kasvia hoksannu ruveta myymähä.Kaikkia muuta löytyy.
   Melekee jäi tonkka saamatta. Näin sen alakuvaihees, mutten sitä heti ottanu. Sitte en meinannu enää sitä löytääkkää.

   Poista
 5. Voi mitkä markkinat! Minua ei saa päästää sinne taikka raahaan sieltä peräkärryllisen verran aarteita kotiin. Olitkin tehnyt ihanat löydöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ens kerralla oon varustautunu kans paremmi, joka laihi ;)

   Poista
 6. Vau mitkä markkinat! Pitääpä yrittää ensi kesänä ajoittaa sukulaisvierailut markkinoiden aikaan, jotta pääsisi samalla käymään mielenkiintoisilla markkinoilla. Hienoja löytöjä olet tehnyt, puusaavi on erityisen komea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ottaa eres kerran, kesäloman yhyreksi ohojelmanumeroksi, jos maharollista. On se nii sykähryttävä tapahtuma, ainaki enskertalaaselle.
   Maalia ei olisi tarvinnu olla pinnas, mutta muuten on just sellaane, mitoon ettiny :)

   Poista
 7. Onpa isot markkinat! Hienot löydöt! Muistan nuo pesuvadit lapsuudesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häkellyttävän suuret! Alue vaa jatkuu ja jatkuu....pakko oli jotaki syärä välis että jaksoo.
   Nii mäki :)

   Poista
 8. kyllä tuolla varmaan menisi ihan sekasin niin pää kuin ilmansuunnatkin. Tällaiset tapahtumat ovat kivoja kesällä. Hienoja löytöjä olet tehnyt.

  VastaaPoista
 9. Ihanat rompemarkkinat, tuollaiselle torilleko pääsis, niin olishan se onni ja autuus! Kaikkia sellaista, jonka perään hinkuan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siältä luulis löytyvän jokaaselle jotaki. Kaikkia kivaa!

   Poista
 10. Aikamoinen paikka! Tuonnehan pitää ihan erityinen reissu järjestää. Mikä on muuten hintataso noin yleensä? Teit hienoja löytöjä, mutta koitko ne myös taloudellisesti edullisiksi? Välillä tuntuu, että sanaa "vanha" käytetään jo antiikin korvikkeena ja se näkyy myös hinnoittelussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hintataso on tiätenki noussu alakuajoosta. Muutamalla eurolla ei palio mitää enää saa. Saavien hintoja kattelin 60-100€. Mun omasta pyyrettihi 60€ maksoon 40€. Tua tonkka tai hinkki maksoo 10€. Enkä eres hoksannu tinkiä, ku olin nii tyytyvääne ku löyrin sen. Enkä pitäny sitä kallihina. Pesuvatien pyynnit oli 2-12€. Ostin monesta paikasta, hinnat 2-7€. Hinnat vaihteli pöyrittäin ja tinkiä aina kannattaa. Monta tavaraa jäi ostamatta, koska miälestäni maksoovat liikaa, nii tai rahaa olis pitäny varata palio, palio enemmä ;)

   Poista
 11. No nytkö ne jo oli?? Taas meni sivu suun. Jospa sitä sitten ens kerralla yrittäis uudelleen. Hienoja löytöjä kyllä teit! Muistinpa näitä kuvia kattellessa, että mullahan olis tuollainen juurisaavi(sillä nimellä täällä puhutellaan) tuolla varaston hyllyllä. Pitäisikin ottaa se alas.
  Eräs miehenpuoli kerran sano, ettei aio enää ikinä lähteä noille markkinoille kun jokanen kuppi ja kippo pitää kääntää! Siinähän se homman juju just piileekin. Saattaisi muuten mennä huippulöydöt ihan ohi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohi nolis menny multaki, jos ei olisi avoomien puutarhakiarroksella tullu puheeksi.
   Käyttöhön vaa sellaane aarre tai ainaki näköösälle.
   Meillä isäntää ei varmasti saisi sinne suurin surminkaa. Luulen mä.

   Poista
 12. Voe hittolainen mitä löytöjä ja mitkä markkinat.. Monta komeaa kapistusta löysin kuvistasi.. Huh.. Ihan kuola valuu suupielistä..

  VastaaPoista
 13. Sielläpä minäkin perjantai-iltana pyöriskelin... Useana vuonna olen käynyt ja aina sieltä jotakin "roinaa" mukaan lähtee. Tällä kertaa yksi kasviaiheinen opetustaulu ja puuttuva koukku naulakkoon. Ihmeen vähällä selvisin, olishan siellä ollut todella paljon kiinnostavaa tavaraa. Onneksi sitä on kertynyt vuosien aikana työpaikallekin, joten sieltä saan lainattua itelle jotakin, jos haluan. Hinnat oli joissakin pöydissä todella korkeita, mutta kun kierteli aikansa, saman tavaran löysi pilkkahintaan toiselta pöydältä. Tuonnehan pitäisi varata koko päivä aikaa, mutta onneksi ehdin edes pikavisiitille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, perjantaina oli jopa niitä perennoja myynnissä, ei paljoa mutta jotakin. Olen joskus aiemmin ostanut sieltä pisamakelloa.

   Poista
  2. No aika vähällä selevisit. Sulla onki hyvä juttu ku tuallaane vaihtotalous pyärii :)
   Hintahaitari oli kyllä melekoone, mutten ny kaikentyyppisiä tavaroota tutkiskellukkaa. Aiva kepeesti sais kulumahan koko päivän, jos olis ettinnäs monentyylistä tavaraa.
   Vai oli perijantaina perennoja. Noli lauvantaina jo loppunu tai en sitte huamannu, jos ei ollu enää montaa tai jokukohta jäi kiärtämätä. Mihinä kohtaa noli?

   Poista
  3. Perennat taisi olla myynnissä aika lähellä niitä paria kaksikerroksista kerrostaloa? vai mitä ne olikaan.

   Poista
 14. Onpas hienot markkinat ollut teillä. Ei näkynyt kaikenmaailman käristeruuan paistajia ja aina samoja, ikuisia koriste-esineiden ja lakunauhojen myyjiä mitä täällä toisella puolella maata pyörii markkinoilla, vailla vaihtelua. Tai sitten et vaan kuvannut niitä! En enää viitsi niissä käydäkään kun ei käristetty pyttipannu ja silakat niin älyttömästi kiinnosta. Mutta tuonne teidän markkinoille lähtisin mieluusti - on vaan aika kaukana!

  Hienon saavin löysit, voi että! Ja kaikenlaista vasua ja ropposta siellä oli vaikka kuinka varmaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli siälä niitäki, käristeetä ja iliman lakujahan ei voi olla. Mutta siälä oli nii valtavan palio muuta, että ne katos sinne muun tavaran sekaha.
   Meillon omat markkinat lauvantaina ja non justihi sellaaset normimarkkinat. Pullaa, pullaa, pullaa, leluja, lättyjä, laukkuja, lakuja ja
   .....ja Blomqvistin taimiauto.

   Poista
 15. Onpas hienot markkinat ollut teillä. Ei näkynyt kaikenmaailman käristeruuan paistajia ja aina samoja, ikuisia koriste-esineiden ja lakunauhojen myyjiä mitä täällä toisella puolella maata pyörii markkinoilla, vailla vaihtelua. Tai sitten et vaan kuvannut niitä! En enää viitsi niissä käydäkään kun ei käristetty pyttipannu ja silakat niin älyttömästi kiinnosta. Mutta tuonne teidän markkinoille lähtisin mieluusti - on vaan aika kaukana!

  Hienon saavin löysit, voi että! Ja kaikenlaista vasua ja ropposta siellä oli vaikka kuinka varmaan!

  VastaaPoista
 16. Onneksi jotain löysit, ettei tullut turhaa reissua! Tuollaiset tapahtumathan voivat olla oikea aarreaitta, kunhan jaksaa kiertää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, olis se ollu uskomatonta, jossen mitää olisi löytäny sellaasesta tavaramäärästä.

   Poista
 17. Oho, siellähän on vaikka mitä.
  Kivat löydöt teit!

  VastaaPoista
 18. Kerran olen käynyt ja se jäi kyllä mieleen. Jos tuolta ei löydä etsimäänsä, niin ei sitten mistään. Teit kyllä ihan mahottoman hyviä ostoksia! Odotellaan mitä käyttöä niille kaikille keksit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmääne kerta onki aina kaikkista vaikuttavin. Muut kerrat menööki sitte jo rutiinilla :) En oo ainakaa viälä yhtää katunu ostojani.

   Poista
 19. Mahtavat markkinat ja tosi upea puusaavi, täällä puolella ruutua alkoi kuola valua ja kateusmomentti kasvaa. Molempien vuoksi - markkinoiden ja saavin.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläny! Ja moon kualannu sun saavia ja ihimetelly, että mistä kaikki muut löytää nii palio sellaasia tavaroota mitä mäki haluaasisin.

   Poista
 20. Noille markkinoille minäkin olen ollut menossa jo monta vuotta, mutta meinaamiseksi on jäänyt. Sun kuvien perusteella saatan ens vuoden markkinoille osallistua.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...