torstai 16. kesäkuuta 2016

Haksahrus

Paalaukset on saatu hyvääsesti alakuhu. Ny tuloo sitte pakolline huiloo, ku loppuviikko on luvattu sateeta.... Yks päivä isäntä lähti kaatamahan ja mä maitokauppahan. Mutta, ku tulin maitokaupan kohoralle, jalaka vaa painoo kaasua. Kumma juttu. Taimikaupoolle oli kiirus. Oli nii kummalline olo, ku ei ollu yhtäkää pöttiä orottamas istutusta. Ja tänä vuanna on saanukki istuttaa, jakaa ja siirtää, mutta mihinkä non kaikki karonnu. Mustia aukkoja on viäläki.Käännährin kahares paikas, mutta ei ollu hetikää kaikkia, mitolosin halunnu. Löyrin kuitenki lisää 'Blue Mouse Ears' -kuunlilijaa alappiruusupenkkihi ja valakoosta tuaksumataraa kuallehien tilalle. Istutin ne ny sopivemmalle paikalle, katajakulumahan.

Ja sitte törmäsin tähän. Olin jo vakaasti päättäny, etten haksahra multasormen tämän vuatisehe uutuutehe, mutta kuinkas  taas käytihi. Pahaksi onneksi eksyyn kauppaha just ku tua kukkii. Ja soli sitte menua...... taas. En olisi siihe varmasti kukkimattomana kiinnittäny mitää huamiota, varsinkaa tällä kertaa, ku oli tiätyt kasvit ettinnäs.


Nupukki sillä o nii namit.

Ja kukkia o palio.


Nietospensas  (Deutzia NCDX2) 'Yuki Cherry Blossom'

Söpö piäni, pualimetrinen, pikkupensas. Arka ku mikä, mutta kokeelen silti. Mullon suunnitteella, tuaho terassin etehe ns. riskipenkki. Toivottavasti saan sen tehtyä, sillä tämä olis sen itteoikeutettu asukas.

Tämä ny pitääs saara jollaki konstilla säilyttämähän kaikki versot läpi talaven, jos meinaas kukinnasta nauttia. Ei oo yhtä sitkiä sissi kuitenkaa..........
........ku nämä anopin aikaaset unikot. Meinasin aikoonani slaakin saara, ku näin nämä ensimmäästä kertaa kukas. Eihä oranssi kuulunu ollenkaa meikälääsen puutarhahan. Nehän pääsi kukkahanki aiva varkahi, ku kasvoovat isoon aroniapuskan juurella.Oon joka vuasi repiny kaikki lehtiruusukkehet pois, mikkoon nähäny. Ja nykku leikkasin aronian tapille, nii nämähän oikee riahaantuuvat, ku saivat kunnolla aurinkua.Niis oli jo suuret nuput, ku hoksasin ne. Jätin repimiset ny välihi, mutten anna näiren siämentää, vaikka nii komeelta ny näyttääväkki. Nykku mun färipaletti on pikkuusen laajentunu. Ja ny tuntuu siltä, että pitää olla kiitolline kaikista kukista, ku nii moni on jo jättäny kukkimisen välihi.


Unikot näyttäävät hianoolta ilta-auringon kultaamina.


Orottelen ny saretta alakavaksi. Taitaa tulla siivouspäivä, vaihteeksi, onneksi.

Mukavaa sisäpäivää!

46 kommenttia:

 1. Ei yhtään huono jos noin kauniiseen haksahtaa!:)
  Iloa siivouspäivään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei munkaa miälestä :) Kiitos, ei se mitää herkkua oo.

   Poista
 2. Upeet unikot! Väri on tosin ehkä vähän vaikea yhdistää, etenkin jos tykkää pastellisävyistä.
  Minäkin haksahdin, tosin ihan tahallaan, menin juuri sitä ja yhtä kärhöä Hankkijalta hakemaan muutama viikko sitten. Viime viikolla olisin ostanut toisen samanlaisen nietospuskan tuliaisiksi ystäville, vaan kaikki muutkin olivat haksahtaneet siihen sitten, kun se ryhtyi kukkimaan. Eikä ihme. On se ihana, ja kukkii näköjään oikein pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikot on sattumalta tuvan takana, kinttupoluulla, johonka meinaan istuttaa muutenki jotaki oranssia, mutten nua räikiää.
   Soliski ollu hiano tuliaane.....Täälä nelosella uutuuret ei liikahra nii vauhrikkahasti. Ihimiset haluaa useemmiten tuttua ja turvallista ja kestävää.

   Poista
 3. Onnea uudesta puskasta, on kyllä sievä kukka ja niin upeat unikot! Vettä täälläkin, mutta ihan hyvästä, kunhan ei jatku päivätolkulla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vettä on tullu jo yli kymmene milliä. Kerkiää tulla viälä toine mokoma. Toivua sopii, ettei jäisi sareputki päälle.

   Poista
 4. Voi himpula, ihan samaa Nietospensasta mäkin silmittelin, mut kauppaan jäi, ku oli vähäsen haristuneen näkönen. Sun pensaas on friskin näkönen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin valita kaikkista tuuhiamman. Kaikki ne oli kyllä hyväs hapes.

   Poista
 5. Tuo nietospensas on todella kaunis, todella kokeilemisen arvoinen. Toivottavasti onnistut. Odotettu sade alkoi meilläkin, siivouspäivä tiedossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säilyy mulla hengis se peruukkipensaski ja valkokletraki tyäntää lehtiä. Tämon vaa viälä vaikiampi, ku pitääs säilyä koko puska talaven yli, että näkis kukkiaki.

   Poista
 6. Vaikeahan tuollaista ihanuutta olisi ollut ohittaa. Toivotaan, että jaksaa elää ja kasvaa riskipenkissäsi monen monta vuotta.
  Unikon voisi lukea puutarhan hippeihin. Se kasvaa, missä lystää ja tulee ihan varkain. Alkuun siitä ei oikein tykkää, mutta vähitellen tuntuu, ettei ilman voisi elää. Samaan tapaan, kuin sormustinkukat ja akileijat. Siis minun mielestäni.
  Meillä alkoi sade aamulla ja nyt sitä onkin riittänyt. Kerrankin voi olla hyvällä omallatunnolla sisähommissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä toivon mäki :) Nämä on onneksi pysyny samas paikas, ku en oo antanu niiren teherä siämentä. Aluus, keltaaset, yksinkertaaset unikot putkahteli kukkahan ihan ympäri pihaa. Oon niitä nyppiny jo toistakymmentä vuatta ja aina vaa niitä nousoo jonku puskan juurelta. Ei enää onneksi nii palio ku enne.
   Ei tuanne sateesehe viitti mennä. Ohan siälä tullu taas pyärittyä.

   Poista
 7. On se ihana! Minäkin haksahdin muutama vuosi sitten samanlaiseen. Se kukki niin runsaasti ja upeasti viime kesänä. Mutta viime talvi tappio sen. Istutin sen aika saviseen paikkaan. Ehkä kannattaa turpeella ja hiekalla keventää jos teillä on savimaa.
  Iloiset oranssit unikot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattoonki kuvahakua ja siälä oli kuvia Vironperän niatospensahasta. Vai ei selevinny siäläkää, harmi. Mulla onki tapana laittaa istututsalustahan melekee aina hiakkaaki.

   Poista
 8. Kaunis haksahrus! Ja komeita ovat unikot, niin muhkeita, ei tarvita suurennuslasia! :)

  VastaaPoista
 9. Nietospensas on kaunis. En tiedä tekeekö minun samanlainen unikko itävää siementä, olen kokeillut muutaman kerran levitellä siemeniä mutta ei niistä ole mitään noussut. Unikko meillä kyllä kasvaa siellä sun täällä mutta minä tykkään se voimakkaan oranssista väristä kun se kukkii aika lailla siihen aikaan kun puutarhassa ei muuta kuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulis että tekis siämentä. On jotaki vanahaa kantaa, oletan. Siämeniä on maaperäs palio ku nousoo joka vuasi uurestansa, vaikka revinki ne pois tai ovat muute vaa nii sitkeetä.

   Poista
 10. Ihana pensas! Kauniit unikotkin kukassa! Mulla oli eilen oikea istutussavotta ja tänään homma jatkuu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki siirtelin ja jaoon eilee. Tänää en viitti tuanne sateesehe mennä.

   Poista
 11. Ihana tuo Nietospensas! Aina ihastus saa toimimaan spontaanisti ja ostamaan uusia tuttavuuksia! Tänä vuonna minäkin istutin Unikon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aina ku näköö jonku ihkun, nii sitä tuumaa, että jos ny tämän kerran viälä kokeelis ;) Sullonki sitte unikoota tästä etehempäi, takuuvarmasti :)

   Poista
 12. Oli taas mukava lukia sun postausta, tykkään sun tyylistä. Ihana nietospensas, toivotaan hälle pitkää ikää ja runsasta kukintaa. Riskipenkki! Siinäpä sopiva nimi kaikenmaailman kokeiluille ja niitähän riittää, meillä jokaisella.

  Värimaailma muuttuu ajan myötä. Se on jännä miten tuo oranssi tai keltainen on monelle kuin punainen vaate kukkamaailmassa? Nehän on molemmat niin loistavia värejä. Ei minullakaan ole paljoa oranssia ja senkin yhdistän tarkasti keltaisen ja punaisen kanssa. Vaaleanpunainen ja oranssi riitelee minun silmissä valtavasti, ei löydy meiltä sitä yhdistelmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ku tykkäät! Riskipenkis arkajalakoja vois hyysätä yhyres paikas.
   Mulle peruspunaane on "pahin" färi, mutta heti ku son taitettu jollaki muulla, nii johan kelepaa. Mä oon ny ihastunu oranssin ja pinkin yhyristelmähän, samas kukas.

   Poista
 13. Oikein hyvä haksahdus! Niin nätti pensas. Ja voin iloksesi kertoa, että vaikka minun nietospensaani jäädytti suurimman osan niin juuresta versoo ja kukkanuputkin on, joten ei ilmeisesti haittaa kukintaa vaikka paleluttaa itseään. Kiva tuo riskipenkki, hauska idea. Odotan jo lisää siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän oli loistava ja huajentava tiato, jos teköö kukkia uusihinki versoohi. Se antaa lisää toivua kukinnan näkemisestä muulloonki. Voi olla että riskipenkki toteutuu vasta myähemmi, vaikka oonki suunnitellu sitä jo monta vuatta.

   Poista
 14. Vyöhykkeen venytystä sielläkin! Joskus se onnistuu, toisinaan tulee parin hyvänkin vuoden jälkeen tappioita. Se on lajin luonne ja ehkä suolakin. Kokeilematta kun ei tiedä.

  Sataa täälläkin, vaan en kyllä saanut siivottua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän sitä ny jotaki jännitystä olla ;) Koko päivän on satanu ja ny on kerääntyny 22mm. Mulla meni osa päivästä navetas, nii ettei munkaa siivot nii suuria ollu, mitä aamulla suunnittelin.

   Poista
 15. Ihanat kuvat. Ja ihana haksahdus, varsinkin tuo nietospensas. Unikot ovat aina ihania. Mukavaa viikonlopun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kaikista tykkää. Täälä putkahteli jokapaikasta keltaasia unikoota. Ja viäläki, vaikka oon nyppiny niitä yli kymmene vuatta, löyrin yhyren katajakulumasta. Niillä on ehtymätön siämenvarasto. Kiitos samoon!

   Poista
 16. Eihän tuollaista kaunotarta hevillä ohiteta. Toivottavasti menestyy "riskipenkissäsi". Olen sitä mieltä, että kasvuvyöhykesuosituksia voi välillä hieman uhmata kasvien suhteen, kunhan on valmistautunut mahdollisiin menetyksiin ja arkoja kasveja ei ole enemmistönä puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se nii ihana, että olisin varmasti hakenu sen myähemmi. Riskikasvia en osta ku yhyren, mutta muita useen usiemman kerralla, varsinki perennoota.

   Poista
 17. Kauniit kuvat!
  Unikot on upean väriset!

  VastaaPoista
 18. Eihän tuollaiseen kaunottareen voi olla haksahtamatta. Toivottavasti se menestyy puutarhassasi. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon aivan täysin samaa miältä. Nii mäkin toivon. Kiitos samoon!

   Poista
 19. Taimimyymälät ovat äärimmäisen vaarallisia paikkoja! Nietospensas on kyllä kaunis, vaikkakin harmillisen arka. Minä olen repinyt oranssia idänunikkoa pois, mutta se kyllä aina nousee. Toiset ne vaan ovat sitkeämpää tekoa kuin toiset.

  VastaaPoista
 20. Eihä taimimyymälööhi saisi mennä ollenkaa. Siälä unohtuu het kaikki hyvät päätökset. Oranssilla unikolla on ainaki yhyreksä henkiä.

  VastaaPoista
 21. Olipa sievä haksahdus! Itselleni jäi myös yksi "uutuusherkku", tammihortensia, näppeihin erään puutarhamyymälän tarjonnasta. Se sentään "joutuu" vaan kakkosvyöhykkeelle, mutta siltikin talvehtiminen jännittää. Ehtiipä ainakin tänä vuonna kukkia, kun oli pienet nupun alut jo ostettaessa. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokku vaa on nii vastustamattomia :) Kakkosvyähykkehellähän on jo aiva toisellaaset seleviytymismaharollisuuret ku täälä. Ny sun pitää sitte nauttia kukistaki, jos sille sattuus käymähän kalapaten. Toivottavasti onnistut!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...