tiistai 19. maaliskuuta 2019

Arvontavoitto ja muuta piristystä

Kaupoos on ollu jo jonki aikaa myynnis kukkivia sipulikukkia. 
En oo niihi langennu, ku laitoon purkkiihi muutamia syksyn sipulia.


Istutus 20.1.2019.

Oli tarkootus laittaa sipulit multihin jo vuaren vaihtees, mutta niihän se aika taas mennä huristi ja muistin ne vasta tammikuun pualenvälin jäläkehen. Melekee kaikis sipuliis oli jo jonkullaasta kasvua, mutta laitoon ne kuitenki multihin ja meinasin viärä ne kellarihin.


16.2.2019.

Meinaamiseksihan seki jäi, ku nakkasin ne pikimmiten kellarin välitasantehelle........ja siihehän ne sitte unohtuuvakki.

Tulppaani 'Finola'

Olishan kukintaa voinu lykätä myähääsemmälle, jos olisin viäny ne  viiliempähän kellarihin asti. Itte hyärettyjen sipulien kukinta-aika o, ainaki mulle aina piäni arvootus, mutta onko se ny nii nuukaakaa. Pääasia,  että kukkiivat. Piäntä ja vähä suurempaaki piristystä sitä kuitenki tarttoo pitkin kevättä, varsinki ku uus lumi taas peitti aamulla maan.


Hyasintti 'Carnegie'

Toises kukkivas purkis o pari valakoosta hyasinttia. Kolomas sipuli oli jo alakanu homehtua enne istutusta. Narsissiille ei kuulu ihan yhtä hyvää. Vein ne jo jokin aika sitte vinttihin ja pääsivät  tiätysti kuivamahan liika. Krookuksiakaa ei taira montaa nousta.


2 x amaryllis 'Apple Blossom'.

Muttei kukinta tähän viälä lopu.  'Apple Blossom'-amarylliksen toine kukkavana kukkii ny, yhyres isoon purkin  yhyren amarylliksen kans, mikä näyttää olevan samaa lajiketta.


********


Joskus onni suasii 😊Nimittäin, sain arvontavoiton Päivänpesän elämää -plokin Katjan järiestämästä siämenarvonnasta. Hajuhernehiä ei oo koskaa liikaa. Ny tairan taas esikasvattaa ne, ku viimme kesänä meni suarakylyvöt alle arvostelun (yks 10cm tirri). Akilleijoja ei ookkaa ku perussinistä. Valakooset yritän kasvattaa pohojoospenkkihin. Poonuksena sain Katjan oman valakoosen ruusunätkelmän siämeniä, hianon tärykekortin kera. Nätkelmää oon suunnitellu hankkivaniki, mutta aina son jääny, eikä sitä jokapaikas oo myynniskää.  Valakoone nätkelmä sopii hianosti vaikka navetan punatiilistä seinää vaste. Ny sitte muutama kysymys. Laitanko het esikasvatuksehen? Tarttooko kylymäkäsittelyn? Kuuklettamalla pääsin siihe käsityksehen, että tarttis. Kokemuksia?


                                            Viälä kiitos Katjalle ihanasta arvontavoitosta!

38 kommenttia:

 1. Kylvin ruusunätkelmää pari vuotta sitten, eikä sitä muistaakseni tarvinnut kylmäkäsitellä. Taisin kylvää vain alkukesällä purkkeihin ulos ja istutin sitten maahan syksymmällä. Vielä viime kesänä ne olivat niin pieniä, etteivät ennättäneet kukkia, mutta toivottavasti tänä vuonna jo. Ehkä näin aiemmin kylvämällä voisi saada jo saman vuoden kukkia, ja hyvällä mullalla & lannoituksella, mitä minä en tietenkään tullut niille tarjonneeksi :-D
  Ihanat nuo siemenet, todella kauniit! Akileijoista sanotaan joskus, että ne saattavat tarvita kylmäkäsittelyä. Tuo Green Apples on todella kaunis.
  Mahtavan hyvin olet onnistunut hyötämään nuo sipulit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sillä erua, onko siämenet ostettu kaupasta(olisko kylm käsittely jo tehty/omista kasviista (ei kylm käs). Talavehtiivat sulla kuitenki. Toivottavasti ne kukkiis ny tänä kesänä. Hianot on siämenet ja nua hernehien tummat sävyt puhutteloo erityysesti. Oon pikkuuse viarastanu akilleijoja, niiren siämentämisen takia, mutta tämä näyttää nii hianolta, ettei leviämine haittaasisi pätkääkää. Sais ny kuitenki ensi itämähän. Sipulit kukkiivat yllättävän hyvi :)

   Poista
 2. Ihanat kukkijat sinulla siellä, vaikka ei istutus ihan mennytkään niinkuin oli alunperin tarkoitus. Nyt onkin hyvä hetki niiden kukkia, kun ei ole kukkapenkissä kilpailijoita. Minulla on ensimmäiset tasetit nupulla, mutta vähän epäilyttää, tuleeko niistä mitään. Kovin on ohkaiset nuput... Saas nähdä. 'Green Apples' on todella kaunis akikeija. Vähän harmittaa, että meni voitto sivu suun. Mutta ihan pikkuisen vain, sillä voin ihastella sen kuvia sitten blogistasi kun kasvavat kukintakokoisiksi ;) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täs kohtaa kevättä, ku maa o viälä valakoone, on just sopiva kukkimisaika. Pian (toivottavasti) kiärretähän takapuali pystys pihalla ja ettitähän maasta eres jotaki elonmerkkiä. Eiköhän tasettien nuput viälä pullistu ja kuki sitte kunnolla. Toivottavasti saan akilleijat joskus kukkiviksi. Kiitos, samoon :)

   Poista
 3. Ihania kevättalven piristäjiä siellä. :) Miulla on tulppaanin piipot parvekkeella. Jännityksellä niitä seurailen, vielä ovat sanomalehtien alla, mutta ensi kuussa saavat jo pärjäillä ilman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan o jännät paikat :) On hiano seurata tulppujen kehitystä.

   Poista
 4. Kauniita kukkijoita. Ei kai se niin nokonuukaa ole, milloin kukkivat. Kunhan kukkivat.
  Onnea hienoista siemenistä. Herkkuja kaikki. Kasvatin viime vuonna punaista ruusunätkelmää. Kylmäkäsittelin siemenet jääkaapissa ja kukkivat vielä kesän aikana. Nyt jännään, ovatko hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasia on eherottomasti, että kukkiivat. Ei taira kylymäkäsittelystä ainakaa haittaa olla, hm.... Jahas ja sulla kukkiiki jo. Toivottavasti ovat hengis. Ny on ollu ainaki kunnon lumisuaja. Kiitos onnitteluusta :)

   Poista
 5. Kauniita sipuli-istutuksia ja nythän on ihan hyvä aika ihailla niiden kukintaa. Niin kauniita nuo ’Apple Blossom’ amaryllikset ja hyvin näyttäviä, kun niitä on kaksittain.
  Onnittelut voitosta.
  Mukavaa viikon jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan erinomaane aika. Hiano sattuma, tua kukinnan samanaikaasuus.
   Kiitos! Kiitos, samoon!

   Poista
 6. On ne ihania, ihan hyvin sopii nyt kukkia, eikä myöhemmin.

  VastaaPoista
 7. Mulla jäi sipulit ruukuttamatta, mutta varmaan jollain kauppareissulla tarruu vielä joku helmililjaruukku mukaan :) Ihana palkinto! Ootko koeillu hankikylvöä? Säästää siällä tilaa, kun kylvökset peittelee ruukkuineen hankeen. Saavat samalla kylmäkäsittelyn ja alkavat itää sitten kun sää on suotuisa. Itse en oo kokeillu, mutta niin paljon oon kuullu siitä positiivista, että täytyy kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki oon tavannu ostaa sipulikukkia kaupasta, ainaki pääsiääsen aikoohi. Ny ku pääsiäänen o nii likellä vappua, voi olla, että orotan suaraa orvokkikautta. Hankikylyvööstä ei oo mullakaa kokemusta. En oo muutenkaa nii montaa vuatta teheny näin suuria kylyvöjä mitä nykyysi. Ehkä kans joskus kokeelen.

   Poista
 8. Ihana sipulikukinta sinulla siellä. Minulla on kellarissa muutamia ruukkuja jossa on jotain sipuleita narsisseja ainakin �� .Onnea voitosta ,hienot kukat voitit. Minulla oli akileijojen siemenet viime vuonna jääkaapissa kylmäkäsittelyn ajan. Hyvin itivät, laitoin niitä sitten taimena isoon ruukkuun kasvamaan kun en vielä tiennyt mihin istuttaa. Vein ne syksyllä kellariin nyt näyttää olevan kasvustoa. Paikka on helpompi löytää tänä vuonna. Toivottavasti saat kaikki hyvin itämään senverran kauniin värisiä ovat .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon viälä sipulikukkien kukinta erespäi. Yritin toooosi huanolla saksankiälen tairolla kääntää, eikä miälestäni tartte kylymäkäsittelyä, mutta jos eivät irä, heitän jääkaappihi.

   Poista
 9. Hienoa että Posti toi voiton perille. Alkuperäisen nätkelmän siemenet on kaupasta, niitä en kylmäkäsitellyt, tuskin siitä haittaakaan on vaikka laittaisi kylmäkäsittelyyn. Minulle jäi muutama siemen, taidankin laittaa kokeiluun miten kasvavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perille tuli :) Nätkelmän siämenet o ny lios. Tairan kokeella ensi iliman kylymäkäsittelyä. Kattothan kuinka käy, toivottavasti hyvi :)

   Poista
 10. Onnea arvontavoiton johdosta, onpa ihania lajikkeita! Sipulikukkasi näyttävät tosi freesiltä, on ollut tosi hyvä idea laittaa omia sipuleita ruukkuihin, jotta ei tarvitse hakea niitä keväällä kaupasta. Ja saa seurata niiden kasvua, sehän on myös hauskaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nii on. Muutamana vuanna oon kasvattanu kevääsin omat sipulikukat ja niiton kiva seurata. On eres jotaki viheriää näkyvis :)

   Poista
 11. Tosi kaunista kukintaa! Minä laitoin vuosi sitten loppuvuodesta ruukkuun kevääksi aikomani sipulit, mutta kun meillä ei ole kunnon talvetustilaa, ne lähtivät kasvuun liian varhain. Nyt tänä vuonna aioin laittaa vähän myöhemmin, mutta se venähtikin viime viikolle. Sipulit olivat säilyneet lämpimässä autotallissa melko tiiviisti suljetussa paperipussissa ihan hyvinä. Ruukut ovat minulla huoneenlämmössä ja kivasti näyttää nyt piippoja alkavan pilkistää. Yritän jatkossakin venyttää istutusta näihin aikoihin, kun näyttää toimivan meidän talvetusolosuhteet huomioiden paremmin tällä tavalla. Onnea ihanasta arvontavoitosta ja aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ai, sulla lykkääntyy istutusaika sitte ihan kunnolla :) Joka vuasi, mäki oon siirtäny sipulien purkki-istutusta myähääsemmäksi. Krookukset näyttääs ottavan nokkihinsa myähääsestä istutuksesta, muut ei ollu moksiskaa. Ei sipulien kans näköjää tartte pahemmi hötkyyllä. Toivottavasti sunki myähääne istutus onnistuu ja saarahan nauttia komiasta kukinnasta. Kiitos, samoon!

   Poista
 12. Kaunista kukintoo on luvassa. Mie oon kellarista kaks isompoo ruukkuu tuonu jo valloon, rupesivat siellä jo piipat kurkistelemaan! Ovat nyt valosessa ja viileessä.Istutin tammikuulla. Amaryllikset on kauniit mihin aikaan hyvväänsä kukkiit. Ruusunätkelmee oon joskus kasvattanu enkä muista kylymäkäsittellyy tehneeni.
  Onnii arvontavoitosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti sipulit tiätää koska kevät koittaa. Nii mäki tykkään. Mun nätkelmät o ny pesuhuanehen laattialla. Kattoo ny, itääväkkö. Kiitos :)

   Poista
 13. Minä ostan sipulikukat tähän aikaan kaupasta, ei oo kellaria eikä semmosta muutakaan paikkaa missä vois ite niitä kokeilla. Ihania on nuo sun kukkaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupasta ostamalla, voi olla varma kukinnasta. Kiitos :)

   Poista
 14. Itse hyödetyt sipulikukat ovat kevättalvella piristäviä. Itse unohdin hommata syksyllä ruukkusipuleita. Enpä ole ajatellut, että niitä voisi laittaa vielä vuodenvaihteen jälkeenkin, olen laittanut sipulit ruukkuihin jo syksyllä ja talvettanut viileässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niino. Niihän ne tavatahan tavallisesti laittaakki. Meillon nii lämmin kellari, ettei sipulit kauvaa mullan alla pysy siäläkää. Siksi oon ruvennu laittamahan sipulit myähemmi, muttei ollu tarkootus iha näi myähä.

   Poista
 15. Voi onnea voitosta, nyt meni oikeaan osoitteeseen voitto! Voih tuo amaryllis on sitten ihana! Ihana kukkiva kevät tulossa sinulle sipuliruukkujen myötä. Olen kylvänyt monesti ruusunätkelmää samalla tapaa kuin tuoksuhernettä (liotus-astiakylvö keväällä). En ole kylmäkäsitellyt, ihan kaupasta ostetut siemenet. Yhden erän laitoin kesällä suoraan maahan ja iti siitäkin, eli on helppo! Vaikka olet varmaan jo saanut taimia siellä ruudun toisella puolen :) Kevätiloja Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ihana o ja viäläki kukkii hianosti. Ei oo viälä itäny. Liotin ja vein pesuhuanehen laattialle. Arvelin että tykkääs lämpöösestä niinku hernehet yleensä. Kiitos, iloosta kevättä sullekki!

   Poista
 16. Hyvinhän nuo sipulit ehti nytkin! Onpa upean värinen tuo amaryllis <3

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...