maanantai 31. heinäkuuta 2017

Kaaripenkin karkki

Kaaripenkis on ollu keskellä kesää, kukkimaton jakso tai ohan siinä ny jotaki kukas, muttei mitää sävähryttävää. Viimme kesänä soli entistäki surkiampi, katotalaven jäliiltä, mutta ny siinon färiä.


Kiinanpioni -Paeonia lactiflora 'Dr. Aleksander Fleming'

Siinä kukkii tällääne ihana karkki, 1003 puutarhaa -plokin Sirpalta, tuliaasena saatu piooninalaku.  Sanoo valinnehensa maharollisimman pinkin pioonin. Nappivalinta! Soli mun elämäni ensimmääne piooni ja pelekäsinki, että osaanko istuttaa sen oikiahan syvyytehen. Keväällä suureksi helapotukseksi, maasta rupes nousemahan punaasta ja viälä monen verson voimi.


En olisi uskonu, että teen joskus jotaki tälläästä. Tulin yks ilta pualiltaöin sisälle ja istahrin tapani mukahan koneelle. Klikkasin säätiarootusta ja voi jumankekka! Se lupas yäksi saretta........ja mun piooni on kukas. Mulle tuli kiirus. Piuhnaasin yäpaita päällä pihalle ja tekaasin sille saretakin.Harson alle laitoon palan petooniverkkua kenollensa kärhökehikon kylykehe. Hyvin toimii ja pioonin kukat säästyy. No, ei se sarekkaa sitte kummone ollu. Tästä syystä mulla ei oo pioonia ollukkaa. On aina tuntunu, että piooninkukinta on varma saremagneetti. Mutta en yhtää ihimettele, että yks sun toine, on pahasti pihkas piooniihi. 


Siperiankurjenmiekka -Iris sibirica 'Snow Queen'
Piooni sai arvoostansa seuraa, ku siperiankurijenmiakka 'Snow Queen' rupes kukkimaha.


Pikkutöyhtöangervo -Aruncus  aethusifolius

Toisena kaverina on pikkutöyhtöangervo, joka on tuaho kohtaha turhan matalaa. Se sais peittää penkin keskustan tulppujen varret. Taistelinki itteni kans, että vaihranko ne johonki ihanaha vaaliansinisehe kissan/mirrinminttupuskaha, (olis kyllä nii namu färipari)............


Hopeamaruna -Artemisia ludoviciana

........mutta pääryyn sitte hopiamarunahan. Siitä pitääs tulla korkiampi. En oo istuttanu niitä viälä, mutta meinaan laittaa taimien ympärille jonku estehen leviämisen takia. Vai tarttooko? Onko se nii kova leviämähän?


Tälläästä maisemaa kattelen navetasta.

Taas on yks kuukausi lusittu. Vauhrilla meni tämäki kuu, siitä hualimatta, että oon ollu pikkuuse lompsees, oli vähä tiukka kesäkuu. En oo teheny pihalla palio muuta ku pakolliset kuviot. Ny, ku on ollu hianoja ilimoja, nii puutarhatyäkki on taas ruvennu maistumaha entisehe mallihi. Lämpyä on ollu sopivasti, parinkymmene huitees...... ja siirtojuaksutus on taas käynnis 😀


Kukkivaa elokuuta kaikille!

14 kommenttia:

 1. Kaunista näkymee kahtelet navetasta, on vuan nuo sähkötolopat aika sakkiissa. Kauniisti kukkii siun nuor pioni ja hyvin oot kekkassu suojoomisen. Miullakin pikkutöyhtoangervo on ihan viärässä paikassa, pitäs siirtojuoksuttoo miunkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähkölinija teköö tuaskohtaa mutkan, siinä näkyy kaharen linijan tolopat ja ku tsuumi viälä tivistää maisemaa, nii syntyy aikamoone tolopparykelmä. Yllättävän monta kukkaa tuli pionihin. On hentoosen oloone, mutta eiköhän se siitä vahavistu. Pikkutöyhröt oijo juassu toisehe paikkaha.

   Poista
 2. On sulla komia maisema kattella navetanklasista! Sade tosiaan nutistaa pionin kukat, mutta sait säästymään kukinnot rivakan toimintas ansiosta, yöpaita päällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä silimä lepää. Tuli hätä ainokaasen pualesta :)

   Poista
 3. Se on niin totta, kun pionit on parhaassa kukassa, iskee sade ja kaikki makaa pitkin pituuttaan. Eikä edes tuet auta, kun isot kukat keräävät itseensä niin paljon vettä! Ihana on pionisi, hyvän suojan sille keksitkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelekäsinki varsien katkeemista, siksi verin harson päälle. Oli nii sopivasti köynnöskehikko viäres ja vaa yks piooni suajattavana. Tuskin tulis tehtyä monelle.

   Poista
 4. Tuo maruna on peto leviämään, joten rajaa huolella. Ja respektiä tuosta pionin sadetakista - en ole itse väkästellyt koskaan suojia niille.

  Lakeuden maisemat on avarat ja kesäisen kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löyrin jokaaselle oman pohojattoman sangoon. Toivottavasti pysyys niis. Yhyren kans jaksaa leikkiä :)
   Näkyy nii montaa färiä, ettoli suarastansa pakko kuvata. Äkkiää tua rypsipelto kuitenki haalenoo.

   Poista
 5. Komeat maisemat. Marunaa tuli tänä vuonna laitettua, voi olla että vielä siirrän jos liikaa leviää. Mutta kivan väristä perennojen lomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös :) Mä istutin ne sankoohi. Ajattelinki marunooren antava vähä säpinää penkkihi.

   Poista
 6. Ei huonot maisemat navetasta! Olen jostain blogista nähnyt, että pioneille laitettu sateenvarjot!

  VastaaPoista
 7. Ihanan värinen on pionisi! Minäkin suojasin jo taivasalla olevia kesäkukkiani jatkuvilta sateilta. Osan päälle virittelin muovia, ja osan amppeleista kannoin katetulle etukuistille. Upeat maisemat "työmaallasi". Mukavaa elokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kymppi :) Täälon torennäköösesti satanu vähemmä. Useen ollahan oltu sarerintaman reunalla ja saatu saretta sopivasti.....paitsi ny...navetanaikana satoo 37mm ja salamoo ja ryskyy, iha kunnon ukkoone. Ihime, ettei sähköt katkennu ku kerran. Kiitos, samoon!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...