sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Sysimustaa

Siperiankurijenmiakkojenki kukinnasta o saanu tänä kesänä nauttia tavallista pitempähä. On näistä viileestä ilimoosta jotaki hyätyäki. Runsahan viikon niiren kukinta normaalisti kestää, mutta varsinki vanha, melekee valakoone o kukkinu jo kolome viikkua.Navetan sivupenkinki kurienmiakat o jo tuuhettunu aika hyvi. Eroottaa eri färikki jo kunnolla. Varsinki perussinine näytti kukkivan tavallista voimallisemmi.Niimpä tiätysti, son saanu apuja. Salamatkustaja akilleijahan se siinä kukkii samahan aikahan.

Oon yrittäny sitä hävittää, syynä leviämine, mutta............ny son sellaases paikas että saa olla rauhas. Ja jotenki se näyttää erilaaseslta ku enne. Färiki o iha napakymppi........eihä vaa mulla rupia nousemahan akilleijakuumeski..........ei kai!!!!........oli nii tai näi, hyvältä näyttää.Violetti 'Sparkling Rose'ki  kukkii, kirijavalehtise posliinirikon kukkien seas.


Siperiankurjenmiekka -Iris sibirica 'Sparkling Rose' ja posliinirikko -Saxifraga urbium 'Variegata'


Solis hiano, mutta ku tuet jäi laittamata, se leviää ilotulitusrakettien lailla, sateella joka suuntaha. Tämä jalostetumpi versio pitää ny kukinnan jäläkihi jakaa, keskusta o iha tyhyjä. Saanki viätyä muutaman jakopalan lisää navetan sivupenkkihi. .........Oon muute sanonu virheellisesti monelle, tuan rikon olevan varijorikon kirijava muato. Oikia nimi taitaa sittenki olla posliinirikko, niinku moni arvuutteli.Ja yllätys, yllätys. Tänä keväänä ostettu sysikurijenmiakkaki päätti kukkia, jeee! Son mustaaki mustempi, varsinki nua alimmaaset teräleheret näyttäävät oikee samettisen mustilta.....sysimustilta. Kiva ku kukkii, vaikka vaa yhyrellä kukalla, näki ainaki, ettoli oikiaa laatua.


Sysikurjenmiekka -Iris chrysographes 'Black form'

Taitaa olla mustin kukka, mitoon ikinä nähäny........ja mustaa taivasta.......ja rypsipeltua.........ja sateenkaari.

Parin kilometrin pääs oli tullu rakeeta, vaakasuarahan ja meillä vaa pikkuuse kesäästä saretta auringonpaistehes...... Ny on luvas HELLETTÄ! Ei kai se meille yllä, mutta hyväku lämpötila nousis nii, että tarkenis ilima talavipomppaa.


Aurinkoosia päiviä 😊

54 kommenttia:

 1. Toivottavasti siellä tarkenee ilman talvipomppaa :-D
  Oi kun onkin upea sysikurjenmiekka! Omani ei vielä kuki, vaikka on istutettu jo pari vuotta sitten. Jonakin vuonna sitten. Vaalea siperialainen on todella kaunis, ihanan pitkä kukinta-aika!
  Akileijakuume on selvästi jo itämisvaiheessa ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänää ei viälä tariennu, mutta muutaman päivän päästä taitaa jo onnistua :) Vaikka asteeta oliki 19, nii tuuli oli aika vilapoosta. Oho, vai ei oo kukkinu. Oliskohan siälä liian kuivaa, tääläku on satanu.
   Vaalia on korkein, mutta aloottaa kukinnan ensimmääsenä ja kukkii kauvite......siis tosi hyvä :)
   Toivottavasti olis piiiitkä itämisaika :D

   Poista
 2. Onpa hieno tuo sysikurjenmiekka. En ole ennen tuollaista nähnytkään. Toivottavasti se helleaalto joskus tulisi, nyt on meillä lähes rankka- sade. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkää, muutaku kuvis. Eiköhän se ny tuu. Täälä alakas vasta ny satamaha. Päivä oli poutaane, vaikka sarekuuroja ennustettihinki.

   Poista
 3. Kyllä on hienot perennapenkit. Ja kaunis tuo sysikurjenmiekka. Minäkin toivon jonkinlaista kesäistä lämpöä. Kyllä talvitakkia saa ihan tarpeeksi monta kuukautta pitää päällä muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainaki luvas on ny lämmintä. Ei tarttisi kuitenkaa mitää ennätyslämpöjä tulla. Sitä kohtuutta toivoos.

   Poista
 4. Hieno musta iiris ja maisemakuvassahan on tämän kesät säät yhessä läjässsä :)

  VastaaPoista
 5. Nuo siniset sopivat niin hienosti yhteen - kurjenmiekka ja akileija.
  Sysikurjenmiekka - onpas upea. En ole minäkään tuota tummempaa löytänyt. Mistä noita saa?
  Rypsipelto ja sateenkaari -kuva on vaikuttava. Nuo heinäseipäät on sitten hyvä keksintö laittaa tuohon. Minäkin toivon nyt erityisesti Etelä-Pohjanmaalle helteisiä päiviä. Huomenna starttaan sinne mökille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blomqvistilla kävin keväällä ja siälähän nuata, eli Piatarsaaren ja Kokkolan välis, Lepplaxis.
   Kyllä ens viikolla pitääs tarieta. 25 astetta on luvattu monelle päivälle. Mukavaa mökkilomaa :)

   Poista
 6. Vau, miten upea sysikurjenmiekka! Siinä on jotain mystistä kiehtovuutta, tuossa mustassa kukan värissä.
  Hienot kukkapenkit :)

  VastaaPoista
 7. Ompa tosissaan musta tuo sysikurjenmiekka. Mie kun luulin jotta ihan mustoo ei kukissa oo, vaan luulo ei oo tiion viärti! Toivottavasti ei hyvin kuumoo tule, se ol navetassa kauhia assii kun tuntu jotta lehmät ihan polttaa kun laitumelta otettiin sissään ja tulivat vielä lähemmäks minnuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johonaki luki että olis tumman violetti. Nua alimmaaset teräleheret näyttää täysin mustilta, mutta ylimmis on violetti vivahre.
   Elukoolle helle onki myrkkyä ja ittelläki rupiaa hiki virtaamaha pelekästä askareetten ajattelusta. Son helteen toine puali.

   Poista
 8. Viimeinen kuva on upea! Siellä se aarre jossain on, sateenkaaren päässä.
  Hienosti tuo navetan vieruspenkki on runsastunut. Eihän siitä niin pitkää aikaa ole, kun sitä kunnostit. Sininen akileija sopii erinomaisesti iristen joukkoon.
  Ja on muuten tosi tumma sysikurjenmiekka. Sellaisen voisi laittaa hankintalistalle oitis. Useampana kappaleena jopa.
  Lämpöä on luvassa ja esimakua siitä jo tänään saatukin. En pane lainkaan pahakseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eikä olisi ollu eres pitkä matka :)
   Ei pekin reiraamisesta oo ku vajaat kaks vuatta. Yllättävän nopiaa on tuuhettunu ja viälä pohojaasen pualella.
   Soliski hianua oikee suurena länttinä. Meillä ei ollu viälä oikee lämmintä ja tuuli aika lujaa. Kohtuus olis lämmöski parasta:)

   Poista
 9. Tuo musta vois sopia upeasti jotain valkoista kukkaa vasten, vaikka ritarinkannusta. On tämä ollut ihme kesä säiden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotaki vaalia vaste, se eroottuuski parahite.
   Aika vilipoone kesä on ollu tähän asti.

   Poista
 10. Tuo musta vois sopia upeasti jotain valkoista kukkaa vasten, vaikka ritarinkannusta. On tämä ollut ihme kesä säiden suhteen.

  VastaaPoista
 11. Oho, miten musta kukka! Melkoinen erikoisuus tuo sysikurjenmiekka ja aivan osuva nimi myös. Kauniita ovat myös muut kurjenmiekat.

  VastaaPoista
 12. No nyt voi todella sanoa, että sysikurjenmiekka, sillä niin mustalta tuo upeus näyttää. Olen aina pitänyt todella paljon kurjenmiekoista. Minulla ne vain eivät jostain syystä suostu kukkimaan kunnolla.
  Meillä täällä Uudellamaalla on tänään ollut todella kuuma ja tuuleton päivä. Ei valittamista.
  Niin.... onpa upea tuo alin kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ettei kuki kunnolla, mikäs siinä ny vois olla. No, eihän mullakaa kaikki kuki :)
   Tuuli on ollu täälä.

   Poista
 13. Onpa tosi musta kukka! Minullekin taitaa tulla tuo kurjenmiekkainnostus, sinulla niitä oli monessa kohdassa. Tosi upea tuo viimeinen kuva! Kyllä sitä läämpöä jo kaivattais, ettei mene kesä ihan kokonaan ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurijenmiakoolla on nii erilaaset leheret ja kukat ku muilla. Ainut miinus, että tuppaavat kaatua kukittuaan. Sitaasen joskus jonku narun ympärille. Kaikki ei tosin aina kaaru. Kyllä jonkullaane lämmin jakso sais tulla. Viileyttä ja saretta on jo ollu iha tarpeheksi.

   Poista
 14. Komia viimeinen maisemakuva! Onneksi säästyitte rakeilta. Sysikurjenmiekka olikin mulle uusi tuttavuus - vaikuttavan värinen kukka!

  Mukavaa alkavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvasta tuli yllättävän ramaattine :) Olin iha hölömistyny rakeesta, ku meillä ei meinannukkaa. Tuntuu, että nykyysi kaikki sääilimiöt on tosi paikallisia..... Sullekki viälä joku outo :)
   Kiitos samoon!

   Poista
 15. Akileijakuume on paha, eikä siihen ole kuin yksi lääke, lisää akileijoja. Tänä vuonna yritän ehtiä leikata kukinnot pois ennen siementämistä, muutoin meillä hukutaan akileijoihin. Muutama tietty puska saa siementää mutta ei kaikki. Sysikurjenmiekka on todella musta, hieno kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maas o varmasti jo ennestänsä olemas siämenvarasto. Siältä putkahteloo uusia taimia, tarhurin iloksi :) vaikka ny leikkaasikki kukinnot pois. En mäkää hoksannu monehe vuatehe akilleijaa. Siämen oli joko maas tai saarus kurijenmiakkamättähäs.

   Poista
 16. Mun viime vuonna ostamani sysikurjenmiekka ei vielä kukkinut. Edellinen sillä nimellä ostettu oli jotain ihan muuta. Josko jo ensi kesänä sais nähdä tuon mustan ihmeen omassakin puutarhassa!
  Akilleijakuume tarttuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toivottavasti kukkiis ens vuanna, jos ei tänä vuanna viälä. Voisko kukinta olla vaa myähäs. Ihimettelen aina vaa, kuinka mulla kukkii heti. Juurakko oli kyllä tuuhia ja hyvän kokoone jo ostettaes.
   Yritän vastustaa viälä :)

   Poista
 17. Onpa dramaattisen värinen syyskurjenmiekka! Tuotahan on pakko saada omaankin pihaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muutaku Lepplaxihi :) siälä sitä oli ainaki keväällä.

   Poista
 18. Musta kukka on jotenkin kiehtova. Enpä ole moista nähnyt. Ehkä saat sen talvitakin jättää naulakkoon loppuviikosta. Ehkä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaa kukkaa ei taira luannosta löytyä ja eikö sitoo monet yrittäny vaihtelevalla menestyksellä kehitellä. Ehkä, ehkä en :)

   Poista
 19. Kauniit siperiankurjenmiekat sinulla ja upea sysikurjenmiekka! Saa nähdä, kuinka korkeita lämpötiloja tänne Etelä-Pohjanmaalle saadaan. Näyttäisi ennustusten mukaan kovimmat helteet kiertävän tämän alueen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo turhan usee lämmmöt tänne osunu. Vois eres muutama päivä olla pikkuuse lämpöösempi. Onko liikaa pyyretty :)

   Poista
 20. Tuo viimeinen kuva on ihan napakymppi, upea maisema ja värit!

  Hienoa iiriskukintaa siellä pihallasi. Mulla tuo 'Sparkling rose' on vasta vauva ja toivon sille vahvaa kasvua ja kukintaa. Tuo tumma sysikurjenmiekka on vaikuttava, mukavaa että se ilahdutti kukinnallaan. Mahtava iirispenkki sinulla!

  Toivottavasti sää alkaisi lämpiämään, meillä ei vielä - ennustajat taitavat puhua vain lämpimikseen, taivaallinen hana on auki koko ajan ja ilma aika raikas...aurkinkoa odotellaan täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli kiirus hakia kamera, ku hoksasin sateenkaaren. Ei niitä usee näy.
   Iiris kasvaa kyllä ja toivottavasti kukkiiki kunnolla. Iiriksiä o mulla melekee joka penkis.
   Joskus tuntuu, että ennustajat sanoo, mitä ihimiset haluaa kuulla.

   Poista
 21. Upea mosta kurjenmiekka, jotenkin pelottava, mutta kuitenkin mahtavan kaunis! Ja mahtavan kaunis on viimeinen kuvasikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoone on ainaki, kommentiista päätellen. En oo sitä kyllä ittekkää mihinää nähäny, ennenku ny :)
   Rypsipellon keltaane, o hyvä vastafäri tummille piliville.

   Poista
 22. Upeita kuvia ja niin kauniita kukkia♥ Tuo viimoinen kuva jossa oli sateenkaari on kyllä kuin jostain postikortista..Hieno!:) Mukavaa kesänjatkoa!

  VastaaPoista
 23. Olipas maharottoman mukava lukia puutarhajuttuja tutulla murtehella. Ja voi jukelin tähäre ku sullonki komiat kukkapenkit! Tua navetanviaruspenkki varsinki. Moon jotenki aina tykänny tiilistä tehryystä seinistä. Ja ku son viälä yhristetty kukkihin nii ei voi kovin vikahan mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, vai täältäpäi :) No sehän on kiva että tykkäät :) Muaki tiiliseinääset rakennukset sykähryttää, varsinki vanahat.

   Poista
  2. Siältäpäi kotoosi, joo. Mutta moon muuttanu tänne Tamperehelle pari vuotta takaperi. Sentähäre onki nii mukava lukia juttujas, tuloo nii kotoone olo :)

   Poista
  3. Mukavaa, että voin liävittää, kotoikävää :)

   Poista
 24. Upeat kurjenmiekat ja todella hienon- ja erikoisenvärinen tuo sysikurjenmiekka. Minulla ei kurjenmiekkoja vielä juuri ole, sopivaa kohtaa ei vielä oikein ole ollut. Kesäistä loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän niillekki viälä paikka löyry. Kiitos samoon!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...