torstai 12. lokakuuta 2017

Tadaa!!!

Onnistuun! Eli sain pirettyä pari keväällä ostettua maitokauppaesikkua hengis.  Mähän annoon niille lumikylypyjä ja heti ku ilimat lämpes, vein ne pihalle. Istutin ne lopulta tiänviäripenkkihi eli mäntykuluman tiänpualeesehen reunahan.  Siinä non ollu, lähes hoirotta. Kastelukki o hoitunu iha ittestänsä.


Ja ny ne molemmat kukkii. Tämä oranssi tais aloottaa jo elokuun alakupualella ja kukkia tuloo aina vaa lisää.


Tämä violettisävyynenki innostuu.


Mutta pitääkö olla hualissaan, ku kukkiivat talavia vaste? Eivät tajua, etton talavi tulos. No, keväällä yritän taas, uusien esikooren kans. Keväällä sainki monia hyviä seleviytymiseherotuksia.


Kääpiöjaloangervo -Astilbe chinensis 'Pumila'.
Yäpakkaasia ei oo viälä ollu. Ihime. Yleensä on tähän mennes ollu eres yks merkkinsä jättäny kylymä yä. Viimmeene angervoki kukkii, kääpiöjaloangervo. Sonki ainut angervo mikä leviää  ja valtaa ittellensä lisää tilaa. Ei ny mitenkää holtittomasti, mutta kuitenki.


Syyskimikki -Cimicifuga simplex ramosa 'Brunette'.

Kimikkiki kerkes, tai yks nelijästä, muut on viälä nuppuasteella. Tua yks onki viättäny suurimman aijan kesästä melekee täyres auringos, kaaripenkis. Siirrin sen alakusyksystä samahan kasahan muiren kans. Eli, jos kimikit ei meinaa keriitä kukkimahan, ne pitääs siirtää aurinkoosempahan paikkahan, vaikkonki varioosemman paikan kasvi. Mulla nua muut kerkiää yleensä kukkia viikon, ennen ensimmäästä pakkaasyätä. Ny taitaa jäärä haaveeksi.


Lilja -Lilium 'Antonia'

Nämei taira keriitä. Viimmeeset lilijat o vasta nupulla. Voi ku lämpösummaa olis viälä riittävästi jälijellä. Haluaasisin nii nähärä näiren färin.


Tarhalaukkaneilikka -Armeria maritima-r. 'Armada Rose'.

Tämon keriinny sitävastoon jo toiselle kiarrokselle. Sekä valakoone että pinkki laukkaneilikka on innostunu kukkimahan uurestansa. 


Tähtiputki -Astrantia major 'Roma'

Samoon tähtiputki. Tämon ollu pianoone pettymys färinsä pualesta, aika hailuune. Voi tiätysti olla paremman näkööne aurinkoosempana kesänä. Toivottavasti.


Liuskavaleangervo -Rodgersia podophylla

Onneksi ei niitä pakkaasöitä oo viälä ollu, että saa ihaalla perennojenki ruskaa. Tämän liuskavaleangervon leheret on erityyysen komiat. 


Mukavaa loppuviikkua!

41 kommenttia:

 1. Mitä tuossa kääpiöjaloangervon edessä kasvaa, matala kasvi? Näyttää kivalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son valakoosta patjarikkoa, joka on levinny turhan vauhrikkahasti. Varmastikki liian hyväs maas, vaikka oonki hiakalla laimentanu.

   Poista
  2. Ok, en tunnistanut vaikka minullakin ollut sitä toista kesää.

   Poista
 2. Hienosti vielä kukkii! Mulla on huonoo tuuria esikoitten ja laukkaneilikan kanssa, molemmat on hävinneet. Ostin syksyn alesta muunmuassa kimikkiä, jaloangervoja ja liuskavaleangervoja työpaikalleni. En ehtinyt saada penkkejä valmiiksi, mutta istutin ne väliaikaispenkkiin. Hommia siis riittää vielä lumen tuloon saakka! Meillä näyttäs tulevan poutapäivä, jippii, pääsee pihalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kovettu talavi vei multaki monet esikot. Syksyllä ku piisaa virtaa, ei tuu hiki lapioores :) Tääläki oli aika kiva päivä, mutten keriinny pihalla teherä yhtää mitää.

   Poista
 3. Vau, kiva kun sait esikot pysymään hengissä! Minä saan ne aina tapettua :D
  Komea ruska tuossa valeangervossa todellakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii mäki, useemmiten. Liuskavaleangervos on hiano ruska, mutta aina sitei pääse ihaalemahan. Son nii herkkä, että ruskettuu yleensä ensimmääsenä kylymänä yänä.

   Poista
 4. Onpa ihana tuo jaloanvergo tuollaisena luonnollisena raitana noustessaan maanpeittokasvin seasta, ja saniaistakin siellä vieressä. Ooo! Tosi nätti yhdistelmä.
  Mullakin esikot, nuo jalostetut, on usein kukkineet syksyllä, ei niillä tunnu mitään ongelmia olevan. Päinvastoin: uusia nuppuja on tullut taas keväällä pian sen jälkeen kun on lumi sulanut päältä pois. Mutta sitten joskus taas niitä kupsahtelee, vaikea sanoa miksi. No lumeton talvi ainakin niitä vie.
  Upeat nuo jaloangervon lehdet, muutenkin komeat ja sitten vielä tuo väri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti nua esikot seleviääs. Ovat kivan färisiä. Pitää laittaa havuja päälle. Lunta ne saa vauhrilla niskahansa, jos sitä ny tuloo. Aurauslumet lentää just siihe.

   Poista
 5. Esikot osaavat olla välillä kinkkisiä tyyppejä sisällä ollessaan. Vaikka kuinka upeana ne ostaisi, saattaa olla, että viikon päästä kukinta loppuu ja kasvi alkaa kuolemaan. Osa taas kukoistaa. Ja samalla hoidolla. Oma kokemukseni on siis tuollainen. Mutta juuri tuo, että saa vietyä ne ulos ja pysyyvät hengissä, on mahtavaa! Yllättävän hyvin tuntuuvat myös talvehtivan :)
  Ihania kuvia. Tuo kimikki on todella upea! Mukavaa loppuviikkoa Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon käyny samoo lukemattomat kerrat. Esikot pitääs ostaa nii myähä ku maharollista, ettei niitä tarttisi kauvan pitää sisällä. Nykki oli kevät nii surkian kylymä, mutta ihimeesti ne vaa kesti koleuren. Kimikki on tosi hiano iliman kukkiaki, tummien lehtien ansiosta.

   Poista
 6. Tiedän miten vaikeaa on saada esikot säilymään hengissä, joten isot onnittelut sinulle. Itse en onnistuja ja olenkin jo luovuttanut.
  Niin kaunis syysvärissään oleva liuskavaleangervo. Minulta se lähestulkoon kuoli. Vain yksi verso on enää jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeelen taas keväällä pitää ne hengis, jos näen jonku kivan färisen esikon.
   Mä taas erehryyn ostamahan kolome tainta. Ne kasvoo nii suuriksi, että oonki kaks kaivanu ja jakanu pois. Tua ykski piääs piänentää, ku meinaa vallata koko penkin......tai ainaki pualet :) Toivottavasti sunki oma siitä viälä tokenoo.

   Poista
 7. Meilläkin on vielä ollut plussaa, toki eilen kävin poimimassa viimeisiä kukkia kimppuun, kun mittari näytti niin pieniä lukuja, mutta plussalla pysyi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillon keikkunu lämptilat öisin 4-7 astees. Ny näytti ennustus ens viikolle yhtä pakkaasyätä. Yllättävän myähää tänä syksynä.

   Poista
 8. Onpa positiivisia esikkoja, kun kukkivat noin runsaasti ja kauniisti lokakuussa. Kovin montaa esikkoja en ole hengissä maahan saakka saanut ja vielä harvempi on jäänyt useaksi vuodeksi asumaan, joten hatunnoston paikka onnistumisesta kuuluu sinulle. Toivotaan niiden päälle lunta ja selviytymistä talvesta.
  Tänään oli aamulla +1 aste, mutta sen alemmaksi ei ole mennyt. Huurteiset aamut lähestyvät, mutta mukavampi niitä on odotella kaunista kukintaa ja ruskaisia värejä katsellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhyren esikon oon saanu ennemmi maahan asti ja se seleviski yhyrestä talavesta, mutta sitte tuli se kuuluusa tappotalavi.
   Kummallista, ku eteläs on tuntunu olevan palio kylymempiä öitä ku täälä.

   Poista
 9. Upeat, upeat esikot. Täältä peukkuja niille että selviävät talven yli. Minullakin kukkii tähtiputket uudestaan, hassun näköistä ruskettuvassa ympäristössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki peukutan esikoolle :)
   Joka vuasi, jokku kukat innostuuvat kukkimahan viälä syksylläki. Onhan ne piristäviä färiläiskiä, mutta talavehtiisivakko paremmi, iliman viimmetipan ponnisteluja.

   Poista
 10. Vaikeinta onkin saada esikot pysymään hengissä kevääseen asti, siis talvella. Täällä etelämpänä ne joskus säilyvät ulkona montakin vuotta ja leviävät. Oikein ankara talvi ne tappaa, vaikka olisivat peitettyjäkin.
  Viime yönä meillä oli ensi kerran lämpö nollassa. Joriini kärähti hiukan. Sateet ovat ne ja muut kukat jo kovin ränsistäneet ja nytkin sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän kerätä montaa sorttia tuaho kohtahan. Saa nähärä onnistuuko, vai pitääkö jakaa nuata varmempia varsinaasia puutarhaesikoota siihe. Kiva ku menis eres yhyren talaven yli.
   Meillon joriinien leheret viälä hyväs kuasis. Kukinta on vaa tosi surkiaa ja färit aneemisia.

   Poista
 11. Upea onnistuminen esikoiden kanssa ja kaunista kukintaa vieläkin! Minä luovutin viimeisten puuliljojen kanssa, kun nuput olivat jämähtäneet samaan pisteeseen jo pariksi viikoksi, ja leikkasin ne sisälle maljakkoon. Nyt kukkivat keittiön pöydällä ja koko huone tuoksuu ihanasti liljoille. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä tiätysti! Voiski leikata ne sisälle, mutta mä en välttämättä kestääsi niiren hajua. Pihalla sei haittaa.

   Poista
 12. Kauniisti kukkivat esikot. Pittääpä kevväällä kokkkeilla miunkin suaha ne jatkamaan elämeensä kukkapenkissä. Meilläkään ei vielä oo pakkasöitä ollu, ensyks lupas mahollisuutta! Pittää raivailla pois pelakuut ja orgideat mitkä vielä on pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti kukkiivat. Niitä pitää vaa eriksensä käyrä kattomas, ku ovat nii sivus kulukureitiiltä. Ens viikolla voi tääläki olla pakkaasyä. Moon ottanu pelargooniat sisälle jo aijat sitte ja ny ne varmasti kuivettuuvat talaven aikana, pelekään mä.

   Poista
 13. Syyskimikki on komian näkönen. Esikothan on nyt ihan villiintyneet kukkimaan :)

  VastaaPoista
 14. Vautsi. Minulta on monen esikon kevätelvytys epäonnistunut. Hienosti tehty!

  VastaaPoista
 15. Hieno tuo violetin sävyynen esikko. Meillä oli ekat yöpakkaset jo syyskuus, mutta nyt ei oo näkyny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, son pikkuuse erikoone, valakoosine reunoinee. Meillä oli kait silloon kans pohojanoteeraus +2.9 muistaakseni. Johonaki kohtaa kävi varmasti pakkaasellaki, muttei jättäny mitää merkkiä.

   Poista
 16. Kiva kuulla, että onnistuit noin hyvin esikkojen kanssa! Onpa sulla vielä monia syyskukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää, että voi onnistuakki jos on hyvä tuuri. Onneksi on viälä kukkijoota, syksy ei tunnu aiva nii kurijalta.

   Poista
 17. Mitäpä sillä väliä, koska ne esikot kukkii, kunhan kukkivat, vai olisvatko nyt jo noin etuajassa:) kauniita joka tapauksessa molemmat. Mitä, jos peittelet talveksi... Minulla kimikki on vasta tänä kesänä istutettu, mutta nyt lukiessani sinun kimikistäsi, olen varma, että paikka on aivan liian varjoinen kukkimisen suhteen. Hyvä,kun vinkkasit, siirrän keväällä toiseen paikkaan. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kai, mutta luulis kuitenki keväällä tai kesällä kukkivien esikooren olevan paremmi valamistautunehia talaven tuloho. Nualla tuntuu olevan viälä täys tohina päällä. Meinaan ne kyllä jotenki suajata. Älä kuitenkaa täytehen aurinkohon laita, jos ei oo kosteutta tarpeheksi, leheret kärventyy.

   Poista
 18. Eikös liljat avaudu myös sisällä maljakossa? :) Rentoa sunnuntaita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin Tiiu jo vinkkaski. Non jo raollansa, joten eristystä on havaattavis. Jos viikolla tuloo pakkaasyä, pitää ne pelastaa maliakkoho tai peitellä.

   Poista
 19. Kauniita ja tyylikkäitä kukkapenkkejä on ihana katsella, sellaisia kuin sinulla on aina! Kaupan esikot kukkivat aina uudestaan syksyllä, niistä on siis paljon iloa. Kerrassaan herkullisia ruskavärejä teillä vaikka kukinnan puolesta tuntuu kuin teillä olisi uusi kesä :). Ihanaa, että Kimikki ehti kukkimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti ne kukinnasta hualimatta talavehtiivakki. Ny on muiski kukkavarsis muutama valakoone pilikahrus.

   Poista
 20. Voi ihanaa!! Mahtavaa että onnistuit♥ Nuo kokemukset on niin kivoja ja palkitsevia! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...