lauantai 26. elokuuta 2017

Jaloangervojen juhulaa

Ny on puutarhas taas färiä, ku jaloangervot kukkii. Oon ylistäny niitä  ennenki, mutta non nii hianoja, keväästä myähälle syksyhyn ja viälä talavellaki, ryhyrikkähinä talaventörröttäjinä. Kaiken kukkuraksi, non viälä talavenkestäviäki. Ei tappotalavikaa (talavi 2015-2016) jättäny niihi minkäänlaasta merkkiä. 


Jaloangervo -Astilbe 'Peach Blossom' aitaukses 17.8.2017.

Jaloangervojen kukinnan alootti lohenpunaane 'Peach Blossom'. Ihan kivan kokoone  puska, ottaen huamiohon, että ostin sen viimme syksynä Sundin löytöpöyrästä, tosi surkian näköösenä. Son mun yleisvärityksehen aika laimia, mutta ajattelinki panna sen tuvan taa aitauksehe ja siihen se sopiiki hyvi, riukuairan etehe.


Kiinanjaloangervo -Astilbe chinensis 'Vision' katajakulumas  11.8.2017.

Tämän kesän uusi, on kunkkarireissulta, Muhevaasilta ostettu kiinanjaloangervo 'Vision'. Soli alakaapäältä  nii isoo puska, että jaoon sen het kolomehen osahan.


Jaloangervo -Astilbe 'Fanal' kaaripenkis 20.8.2017.

Vanhin jaloangervo on tummanpunaane 'Fanal'. Son enne aloottanu jaloangervokauren, mutta ny tua lohenpunaane alootti ensimmääsenä. Tämä kesä on ollu nii kolia, että ny kukkii melekee kaikki yhtäaikaa, pitkittynehestä kukinnasta johtuen.


Tämä tuntematon valakoone tapaa lopetella kukintaansa, ku tua tuntematon vaalianpunaane aloottaa. Non ollu nualla paikoolla toistakymmentä vuatta iliman jakamisia ja hyvin näyttäävät voivan.Erellisten välihin jää tumma pinkki 'Spinell'. Son keväällä tosi hiras, eikä näköjään tuuhetukkaa kovi vauhrilla.Lähikuvaa taustan vaalianpunaasesta.
Sama vaalianpunaane on varijoosemmas paikas katajakulumas, vasta nupulla. Istuttamalla jaloangervoja erilaasihin valo-olosuhteesihin, saa kukintaa kivasti pitkitettyä.


Jaloangervo -Astilbe 'Bonn' tai 'Mongomery' ???????

Tästä räväkän färisestä tykkään kans. Siton katajakulumas postipoluulla............ ja länsireunalla, tilikkutäkis.


Kiinanjaloangervo -Astilbe chinensis 'Maggie Daley' tilikkutäkis.
Toine viimme kesääne hankinta on kans tilikkutäkis oleva kiinanjaloangervo 'Maggie Daley'. Istutin sekahan typerät tähkävuakot, mutta ne saa ny lähäröt tuastaki. Non nuata kaatuulevia mitättömyyksiä.


Japaninaloangervo -Astilbe 'Rheinland' kaaripenkis, vallihauran viäres.

Toine kukintaansa alootteleva on myähääne 'Rheinland' kaaripenkis, vallihauran reunas. Täysin vasta  nuppuastehella on 'Color flash' ja kääpiöjaloangervo 'Pumila'. Toivottavasti tulis viälä lämpöösiä päiviä, että neki kerkiääs kukkia. 

Tänää kävin  pikapikaa, talavitakki päällä, paikallisilla syysmarkkinoolla. Tuuli ja sataatihuutti, joten herkuttelin lätyyllä ja ostin muutaman pussin tulppujen sipulia ja sitte äkkiäää kotia. Nii, että ny on sitte sipulikukkaostoksekki alootettu. Oon päättäny pysytellä tänä syksynä kohtuures.......mitäsenysitteonkaa.


Färikästä elokuun loppua!

40 kommenttia:

 1. Kohtuus... muistan kuulleeni tuon sanan joskus. En muista mitä se olis suomeksi.

  Jaloangervot oli hemmetin pitkään mulla tylsien kasvien listoilla. Reilu vuosi sitten korjasin kurssia, kun paikoin pitkän perennapenkin massiivisia talvituhoja. Jalikset olivat pärjänneet tosi hyvin kinkkisissä olosuhteissa. Ostin niitä rutkasti lisää. Ei ne olekaan hullumpia. Tännään ostin vielä kolme tummalehtistä 'Chocolate Soldier' lajiketta. Aukkoja löytyy vieläkin parsintaistutuksista huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtuu -sanasta on kai yhtä monta tulukintaa ku on tulukittijoota :)
   Mulle on jaloangervoja kertyny, koska aluuksi helappohoitoosuus ja kestävyys oli valttia. Niistäki määreestä oon tainnu lipsua. Jaahas, tummalehtistä ei mulla ookkaa. 'Color flash'n pitääs olla tummanpunaasenkirijava leheristöltä, muttei mulla oo. On kait liian aurinkooses paikas. Mulla rupiaa olemahan taas aika täyret penkit.

   Poista
 2. Tuollainen jaloangervo olisi kiva omallakin mökkipihalla. Toivottavasti sää vähän lämpenisi, on kyllä tosi kylmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ja vaihtoehtoja riittää. Eiköhän viälä tuu lämpöösiäki päiviä.

   Poista
 3. Kohtuuden ystävä kannattaa yrittää olla, mutta joskus se ei oikein onnistu. Meilläpäin kukkasipulivalikoma on aika kapea, tein sitten nettimatkan Hollantiin ja jopas alkoi herkkuja löytymään :D 'kohtuudella'.

  Jaloangervot ovat tosiaan hyvin kestäviä, kauniita ja pitkään kukkivia - upeita talventörröttäjiäkin kaiken lisäksi. Suositeltavia! Hieno valikoima niitä onkin pihallasi :D

  Kelit ovat olleet niin vilpoisia, toppatakkikausi taitanee olla edessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo viäläkää tohtinu netistä tilata. Kohtuus unohtuus pia saman tiä :D
   Jaloangervoja on kertyny iha kivasti. Loistoperenna kertakaikkiaan!
   Aamuusin on ollu jo aika koliat kelit, hyi!

   Poista
 4. Kauniisti siellä kukkii jaloangervot, meilläkin kukkivat.Sie oot kauniisti laittanu niihen kanssa sopiviin muitten perennojen sekkaan. Miuekin oon istuttanu useita, van nyt miusta tuntuu jotta muuttuuko kaikki vaaleenpunaset samanvärisiks pinkkilöiks iheksiään, oiskohan maholista?
  Kukkasipulia oon vasta esitteistä sellaillu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny on tuntunu kaikki färit olevan aika voimakkahia. Johtuu kait sateista ja pilivisistä päivistä. Ei aurinko oo nualemas färiä kukista.
   Meirän markkinoolla on aina Blomqvistin taimiauto ja tavaksi on tullu ostaa siältä sipulikukkia.

   Poista
 5. Olet niin hienosti osannut sommitella angervoja muihin perennoihin ja kasveihin. Mullekin angervon kauneus on alkanut avautua vasta viimeaikoina. Olen pitänyt sitä jotenkin jäykkänä ja räikeänä kasvina, mutta niitähän on vaikka mitä sävyjäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaloangervovalikoomaa riittää monehen makuhun. Niiton aika hörhöösiäki mallia, joista jäykkyys on kaukana. Empä mäkää kaikista kasviista tykkää.

   Poista
 6. Jaloangervot ovat kaiken muun plussan lisäksi vielä kestäviä leikkokukkia. Kesäisin laitan niitä työpaikalla kahvilan pöydille. Paitsi tänä kesänä ne eivät ehtineet kukkaan, kun jo suljimme ovet tältä kesältä!
  Meillä on enimmäkseen tuollaista vaaleanpunaista kotona, pari tummemman punaista ja valkoisia työpaikalla. En jaksa laittaa niiden nimiä ylös...
  Eilen kävin Blomgvistilla ostoilla ja auton perä oli kasvia täynnä. Yhtään jalokärhöä ei kylläkään tullut mukaan, mutta kaikkea muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattelin eilee viimmevuatisia kuvia ja totesin kans, että kukinnat on joillaki melekee kuukauren myähäs.
   Blomqvistilla taitaa ollakki syysale ja valikoomaa riittää, etten yhtää ihimettele, jos auton perä täyttyy. En oo mäkää montaa jalokärhyä tappotalaven jäläkihi ostanu.

   Poista
 7. Upeita ovat jaloangervosi, ja näyttäviä tuollaisina suurina ryppäinä! Minäkin pidän jaloangervoista niiden helppouden ja tukevan ulkomuotonsa vuoksi. Jakaminenkin on helppoa, kunhan vain vähän miettii tulevaa kasvupaikkaa, saa kivasti täytettä aukkopaikkoihin. Nuo sinun angervosi näyttävät viihtyvän pihapiirissäsi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin torstai illalla puutarhas, johona oli jaloangervoja käytetty tosi suurina alueena. Niitä oli monia färiä viärekkäin. Näyttivät toooosi komeelta. Sori, sain kuvata vaa omaksi iloksi. Mun istutukset rupes tuntumahan aika känääsiltä, vaikka ne viihtyyväkki meillä aika hyvi.

   Poista
 8. Sinulla on niin upeita jaloangervoita. Kiva kun olet laittanut niitä isoiksi ryppäiksi, ovat niin näyttävän näköisiä. Juuri mietin että pitäisi aloittaa sipulikukkaostokset. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaloangervon kukkaterttu on nii täytelääne, että piänempiki ryhymä näyttää hyvältä. Monihin myymälööhi on tainnu jo sipulit tulla, että ostoksille vaa :) Mukavaa sunnuntai-illan jatkua!

   Poista
 9. Sipuliostoksiin sitä alkaa jo polte menemään. Liekö kylmän elokuun, että nyt jo tekee mieli suunnitella ensi kevättä. Hollannin antia tutkin eilisillan netin kautta. Tänään sitten teen tilauksen.
  Jaloangervot ovat syyspuutarhan pelastus. Sinulla on paljon havuja, joten jaloangervot tuovat nyt syksyllä siihen kaunista väriä. Lisäksi niiden lehdistö on aina hyvän näköinen eikä niitä tarvitse tukea. Ihan unelmakasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny on ollu aika vilapooset kelit, syksyystä. Nyyh! Oi, oi! Hollannin sipulitarijonta onki varmasti aiva toista luakkaa ku paikallisten kauppiairen.
   Jaloangervojen kukinnan siivittämänä, puutarha puhkeski syysloistohon. En keksi jaloangervoosta yhtäkää negatiivista sanaa. Son nii täyrelline :)

   Poista
 10. Mitähän se kohtuus sipulikukkatarjonnan edessä sitten mahtaakaan olla :-D
  Tuo 'Peach Blossom' onkin todella kaunis! Jostain syystä mulla on henkinen allergia jaloangervoja kohtaan, mutta se on kaunis. Ja onhan ne todella näppäriä kasveja, kun tekevät tiivistä mattoa ja kukkivat pitkään. Ehkä allergiani on peräisin lapsuudenkodista, missä kasvoi vuohenputkea myös jaloangervojen seassa ja sieltä kitkeminen oli todellista tuskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaankaa oo varma. Sen näköö sitte parin kuukauren päästä :)
   Oon luullu, että sullei oo ainuttakaa inhokkikasvia, nii palio sulta löytyy valikoomaa. Jospa nuaruuren vähemmän miällyttävät kokemukset unohtuus pikkuhilijaa :) Ilimankos 'Peach Blossom' on suasikki, sähän et tykkää pistävästä pinkistä :)

   Poista
 11. Mulla jaloangervot kuolivat mökillä ja en uskaltanu laittaa niitä uudestaan kunnes sain juuri ilmaisen puskan. Nyt viikonloppuna sitten istuttelin sen mökille. Toivottavasti se menestyy. Tykkään erityisesti noista tummemman punaisista angervoista mitä sinulla on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi! Toivottavasti uus puska menestyy. Mulla on siilopenkis kronunu muutama alaku, torennäköösesti kuivuuren takia. Muuten ei oo ollu mitää ongelmia. Sitä parempi, mitä enemmä färiä :)

   Poista
 12. Oi miten upeita angervoja ja niin monissa väreissä♥ Minusta tuo Spinell on ihana..tykkään niin kovin pinkistä kaikissa sävyissä:) Kyllä se vaan syksyä pukkaa kun välillä aamuisin on jo niin vilakat kelit...Mukavaa elokuun jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Spinell' on ollu kaikkista hitahin tuuhettumahan. On kait sille ominaasta, oli nimittäin kallihimpi laatu ku muut taimet.
   Kyllä ny täytyy toreta syysilimojen saapunehen. Hyite! En tykkääsi iha viälä. Kiitos, samoon!

   Poista
 13. Upeat angervot. Niissä on väreissä varaa, ja lajikkeissa. Ostin eilen ekat angervot (rusomesiangervo), onko hyviä vinkkejä niiden kasvatukseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusomesiangervo onki vähä erilaane ku jaloangervot. Mulla on ittellä preeriamesiangervua. Se kukkii parina ensimmääsenä vuatena hianosti aurinkoosella paikalla. Ny ei ollenkaa. Tarttis varmasti lannootusta, mutta on jääny multa aiva unholahan, ku on istutettuna rajaojan partahalle.

   Poista
 14. Sinulla on komea kokoelma jaloangervoja ja yhtä sorttia aina runsaasti. Olen aina pitänyt niitä helppoina, mutta jostain syystä kovin paljon en ole jaloangervoja hankkinut. Etupihalla on valkoisia ollut kohta 20 vuotta ja myöhemmin olen hankkinut muutamia muita värejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaloangervua on nii helappo jakaa...... Ö-höm, tänäänki rikoon kaikkia istutussääntöjä ja jaoon tilikkutäkin, kukintaansa aloottavan 'Maggie Daley't. Siirrin ne tähkävuakkoturhakkehet pois ja tein jaloangervojen jaon saman tiä. Kukinta voi vähä kärsiä, mutta ovappahan jo valamihina ens kesää varte.
   Jospa jaloangervot on sulle liian helappoja ja tykkäät haastavammista kasviista.

   Poista
 15. Todella upeaa ja kaunista jaloangervojen kukintaa. Olen aina ylistänyt niitä blogissani ja montaa hoidollisesti niitä parempaa perennaa saa hakea. On terve, sateista ja tuulesta piittaamaton, talvenkestävä ja lisäksi hyvin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eherottomasti täyrellisyyttä hipova kasvi. Tiätysti jos kukkiis koko kesän, olis viäläki parempi, mutta ihan kaikkiahan ei voi saara :)

   Poista
 16. Kauniisti kukkivat jaloangervot. Mulla ei ollut aikaisemmin muuta, kuin tuota valkoista, mutta viime kesänä ostin pari sorttia lisää. Kaikki eivät vaan ole ihan ideaalipaikoilla, täytyy siirtää enemmän aurinkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne menestyy aika varioosillaki paikoolla. Kukkiivat vaa myähemmi.

   Poista
 17. Totta turiset! Nämä on ihania, kestäviä ja mikä parasta, se ryhti! Värejäki on jokaseen makuun varmasti. Itsekin ostin Montgomerya tänä vuonna. Komeita on sun puskas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvinaasen palio kertyny hyviä ominaasuuksia tähän kasvihi.

   Poista
 18. Hienot angervot. Minullakin on niitä paljon isoissa ryhmissä. Lisään niitä vielä isoon keskuspenkkiin. Minullakaan ei ole kato käynyt niissä minään talvena. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitonki helappo jakaa, eivät oo siitä moksiskaa. Kiitos samoon!

   Poista
 19. Upeat jaloangervot! Minullakin ne ovat olleet kestäviä ja olen niitä hankkinutkin useampaan penkkiin. Minäkin aloitin kukkasipuliostokset ja ajatus oli täälläkin pitäytyä tällä kertaa kohtuudessa. Saa nähdä, miten käy.:D Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi jaloangervojen kestävyyren on moni huamannu. Miälenkiintoosta nähärä syksyllä kunkin kohtuus :)

   Poista
 20. Upeita. Sinulla on ihanan monta erilaista!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...