sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Viis parasta puutarhamuistua kesältä 2018


Olis viälä pari haastetta vastaamatta. Tämän haastehen sain Olipa kerran puutarha -plokin SariHannelta. Kiitos! Haaste on lähteny Maatiaiskanasen Elämää -plokista, jo joskus syksyllä. Ja sitte niihi muistoohi.


1. Helsingin puutarhamessut huhtikuus


Puutarhamessut polokaasoo puutarhakauren oikee kunnolla käyntihi. Tiätysti siton jo touhannu erilaasten esikasvatusjuttujen kans, mutta jos pääsöö messuulla käymähän, son eherottomasti huippu juttu. Son kuitenki harvinaasta herkkua, että pääsöö käymähän johonaki kauvempana. Messuulta tuloo ostettua kauren ensimmääset taimet ja siitähän se rumpa sitte alakaaki. Samalla näköö muitaki puutarhahörhöjä.


2. Kuuma ja kuiva kesä


Otin kuriispäältä kuvan, ku tiatokonehen näytölle ilimestyy tällääne ennustus. En uskonu sen toteutuvan. Aika vilipoosta oli ollu siihe asti. Mutta, kaikki tiätää kuinka tuasta säät jatkuu. Tuloksena pitkä, kuuma kesä.
Koska toukokuun aluun muutaman millin sateeren jäläkihi, satoo seuraavaksi kesäkuun aluus ja vasta juhannusviikolla tuli vettä kunnolla, yli 50mm, pihas oli vesiletku käytös koko kesän. Ei varsinaasesti kukkia varte, vaan lintujen takia. Oli kerranki pihan kuapista jotaki hyätyä. Kävi siinä kylän kissakki januansa sammuttamas vai oliko kentiäs mehukkahat paistit miäles. Seuraava sareryäppy saatihin elokuun aluus. Salamoo ihan kunnolla ja vettä tuli ku saavista. Kuinka ollakkaa, koska mun ittekasvatetut pensastomaatit meinas kuivaa purkiis pystyhy, olin nostanu ne räystähän alla verenkeruuastiana toimivahan maitotankkihi. Sateen jäläkihi näytti tältä. Sanoosinko, hyvin kasteltu 😄


3. Hyätytarhan hyäty

Kylloli hianua hakia puutarhasta mariat aamupuuron päälle. NAM!

Ensimmääsiä porkkanoota sai maistella jo kesäkuun lopulla. Yleensä jos oon jotaki kylyväny, nii reilusti kesäkuun pualella, joskus vasta juhannusviikolla. Ny alootin kylyvöt huhtikuun viimmeesenä päivänä. Loora ku oli jo valamihina kylyvöjä varte, nii päätin kerranki olla aijoos asialla ja kyllä kannatti. Looratarhasta on tarkootus teherä oma juttu.


4. Hyvä kärhökesä

Viinikärhöt 'Prinssi Charles' ja pun. 'Julia Correivon'

Ny kukkiivat komiasti kaikki normaalistikki hyvin kukkivat kärhöt.........


Jalokärhöt 'Multi Blue' ja 'Uno Kivistik'

.......ja sellaasekki, mikkei oo parina kylymempänä kesänä keriinny kukkia ollenkaa.


Jalokärhö 'Apollonia'

Ja monta torellista ylläriäki tuli. Monta vuaren tai kaks uinuvaa kärhyä tarkeni nostaa nenänsä maanpinnalle. Suurin ylläri oli tämä valakoone 'Apollonia' josta ei istutuskesän (2014) jäläkihi näkyny vilahrostakaa. Sotti ja nousi ja yllätyksekseni viälä kukkiiki. Olihan niitä nukkujiaki, mutta pääsääntöösesti kukinta oli pitkästä aikaa hianua.


5. Heinäseiväsprojektit


Joka kesä oon teheny jotaki uusia juttuja puutarhahan ja 2018 kesän juttu oli looratarhan lisäksi heinäseiväsprojektit. Seinäkkehet länsireunahan, ensin leimupenkkihi ja............myähemmi,  looratarhan viärehe.


Monta muutaki juttua olis voinu mainita, mutta ehkä nämä muistaa viälä vuasienki päästä. Tämä haastevastaus on nii kamalan palio myähäs, etten haasta ketää. Nappaa joukkohonsa ken tahtoo.Haasteen säännöt :

-Tee postaus siitä, mitkä viisi puutarhamuistoa olivat parhaat tältä kaudelta (siitä lähtien, kun esikasvatus-kausi alkoi päättyen tähän hetkeen)

- kerro postauksessasi, että haaste sai alkunsa Maatiaiskanasen Elämää-blogista.

- kerro, keneltä itse sait haasteen ja lisäksi haasta vähintään kolme blogiystävääsi mukaan

-käy kirjoittamassa postauksesi www-osoite Maatiaiskanasen Elämää-blogin 5 parasta puutarhamuistoa menneeltä kaudelta-haaste postauksen kommenttikenttään, niin se lisätään haasteeseen osallistuneiden listaan. Mukavaa alakavaa viikkua!

34 kommenttia:

 1. Voi mitkä upeat viinikärhöt. Ja tuo Apollonia, mikä voima on riittävällä lämmöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua kaks viinikärhyä on tuuhettunu vuasi vuarelta, säistä riippumatta. Olin nii hyvilläni, ku pitkästä aikaa kärhöt tykkäs kukkia.

   Poista
 2. Voi noita sinun kärhöjäsi! Ihania! Ja heinäseiväsaidat on myös kivoja, vähän eri mallisia kuin yleensä niitä vinoja. Minunkin pitäisi värkätä jotain heinäseipäistä. Oikein ihanaa tammikuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seipähistä o moneksi :) Keksit varmasti kans jotaki kivaa.
   Kiitos, samoon!

   Poista
 3. Herkullinen kesä! Varpuset olivat söpösiä, hyvä kun tarjosit linnuille juotavaa, minä tein samoin. No joo, tomaatit ovat kyllä vesijuoppoja, joten nyt varmastikin saivat vettä riittämiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin, mutta mullon monet herkkupuskat vasta piäniä. Osan kesää oli kaikki ojakki ihan kuivia. Pakko oli pitää pihas lätäkköä ja siinähän oli kiva kattella lintujen touhuja. Tomaatit olivat kyllä virkeetä tämän tehokastelun jäläkihi :D

   Poista
 4. Viime kesä olikin epätavallisen lämmin, suorastaan kuuma välillä. Enpä muistakaan sinulta tuota heinäseiväsprojektia. Virkistävän erilaisesti laitettu kuin yleensä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä erityysen lämmin ja pitkä kesä. Multaki menöö joskus montaki postausta välillä ohitte. Nii oli pyrkimyski :)

   Poista
 5. Olipa ihanat kesämuistot! Hieno tuo heinäseiväsjuttu!

  VastaaPoista
 6. Mukavia ovat muistot. Voi nuo sinun kärhöt, niin ihania, niin haluaisin minäkin...
  Kuumana ja kuivana kesänä sen huomaa kuinka tärkeä vesi on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa kokeelisit ens kesänä jotaki. Jos ei pihalla talavehri, nii onko sopivaa talavisäilytyspaikkaa? Niimpä, iliman vettä ei mistää tuu mitää.

   Poista
 7. Paljon hyvää ja kaunista tapahtui viime kesänä👍

  VastaaPoista
 8. Kuuma kesä jäi kyllä varmasti kaikille päällimmäiseksi mieleen, ei tarvinnu etelän lämpöön hakeuta auringon nähdäkseen :)

  VastaaPoista
 9. Mukavat muistot! Vähän erilaiset vesikasvit sinulla :D Kärhöjä en kyllä lakkaa ihastelemasta, sinullakin ne kukkivat niin upeasti viime kesänä <3 'Apollonia' on hieno. Toivottavasti se viime kesänä keräsi niin paljon voimaa, että jaksaa jatkossa nousta ja kukkia joka vuosi. Pitkän aikaa kyllä oli nukuksissa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oonki erilaane muari :D Toivon kans, että kärhö nousis tulevinaki vuasina.
   Kiitos, samoon!

   Poista
 10. Kyllä jäi kesältä kuumuus mieleen. Ompas mukavan näköset tomatit saavissa. Kauniisti kärhöt kukkivat. Tuoreet marjat puuronpiällä, herkkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, varsinki parin kylymän ja sateesen kesän jäläkihi, tämä tuntuu aiva uskomattomalta. Tomaatit harijoottivat syväsukellusta :D Kärhöt kans tykkäs. Puuron päälle sai marijoja pitkin kesää, laarut vaa vaihtuu.

   Poista
 11. En muista yhtään rankkasadetta koko kesässä, muuten kyllä kuulosti hyvin tutulta. Paitsi että vesiletkua tarvitsi ensisijaisesti kasvit, mitkä meinasivat kuolla kuivuuteen. Ihan noin hyvin kasteltua tomaattia en olekaan ennen nähnyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua pari rankkasaretta pelasti, nii isännän vilijat ku meikälääsen puutarhakasvit. Harrastin tarkkaa täsmäkastelua, joten suurin osa kasviista sai tulla toimehen omillansa. Olin varma, että tomaatit o hukkunu, mutta tykkäsivät vaa. Saivat kerranki vettä tarpeheksi :D

   Poista
 12. Tulee aivan kesää ikävä, kun noita kuvia katselee.

  VastaaPoista
 13. Upeasti ja näyttävästi kukkivat kärhöt. ❤️ Taas kerran tuli todistetuksi, että jalokärhöt saattavat epäsuotuisan talven jälkeen jurottaa maan alla monta kesää perättäin ilmaantuakseen sitten jälleen esille ja kasvavan ja kukkivan lähes normaalisti. Kuinkahan moni onkaan suotta kaivanut kaunottarensa penkistä luullessaan niiden heittäneen henkensä? (Tässä yksi ilmoittautuja.)
  Nuo heinäseivässeinämät ovat todellisia katseenvangitsijoita ja nättävät tosi kivoilta.
  Mukavaa viikon jatkoa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useimpien kukinta oli iloone yllätys. Useen tuloo turhaa hätäältyä, mutta maltti o valttia, varsinki kärhöjen kans. Moon jättäny kaikki hävinnehet kärhöt maaha. Osa on ilimestyny vuasienki päästä, osa ei.
   Niistä tuli yllättävän kivan näkööset. Kiitos, samoon!

   Poista
 14. Mukavaa katseltavaa. Minullakin hävisi kärhö ( valkoinen ja ainoa) heti melkein istutusvuoden jälkeen ,mutta ei kuuman kesänkään aikana noussut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) Ei mullakaa kaikki oo noussu, mikkon hävinny ja muutama nousi pintahan, mutta jurotti ihan kunnolla tai nousi ihan liia myähää keriitäksensä kukkia.

   Poista
 15. Mahtavat kärhöt, viime kesä oli niille tosiaan suotuisa. Tomaatilla on ollut tehokas kylpy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soli oikee kärhökesä, pitkästä aikaa. Joo, tooosi tehokas :D

   Poista
 16. Jotta haasteet eivät heti loppuisi, heitin sinulle uuden pohdittavaksi :)

  VastaaPoista
 17. Sinulla oli tosi ihania kuvia ja muistoja kerta kaikkiaan! Nuo pikkuiset linnut lätäkössä ja tomaatti uimassa! Ihan ääneen nauratti 😄. Messut ovat aina kivoja ja piristäviä, sieltä löytää paljon sellaista, mitä ei tiennyt edes haluavansa 😉. Sinun kärhöt kukkivat uskomattoman kauniisti - hieno yhdistelmä tuo Multiblue ja Uno Kivistik. Ihania olivat myös nuo heinäseivässeinät! Viime kesänä satoa saatiin kyllä kun lämmintä riitti!

  VastaaPoista
 18. Kesästä on oikee lämpöösiä muistoja :)

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...