torstai 31. tammikuuta 2019

Tammikuu takana ja ensimmääset taimivauvat

Torella talavine tammikuu o muutamaa minuuttia vaille valamis. Sitte saaki ruveta hehkuttamahan helemikuuta. Silloonhan  kylyvöt käynnistyyvät toren teolla ja toivottavasti lumen pinta rupiaa näyttämähän sulamisen merkkiä. Ny kyllä tuntuu, että lumipeitto o viälä kasvamahanpäi.'Nuttura' -köynnöstelinekki on saanu osansa lumesta.Juntu koiratarhalle. Eilee paistoo aurinko. Tänää oliki sitte pikkuusen pimiempää.


Kylyvö 20.1.2019

Suunnittelin aloottavani kylyvöt kelloköynnöksillä ja jättiverbeenoolla, mutta toisin kävi. Mullon verbeenoja  kellaris talavetukses ja miälestäni non hengis, joten, otan riskin ja jätän niiren kylyvön välihi tältä keväältä. Kelloköynnökset o vuaros seuraavas kylyvösatsis, ku päätin sittekki aloottaa pelargoonioolla. Ihan ensimmäästä kertaa kokeelen. Laitoon molemmista färiistä 7 siämentä multihin ja ihan pikkuriikkisen multaa päälle. Rasiat tuikkasin avonaasehen pakastepussihin, pesuhuaneheshen laattialämmityksen päälle.


29.1.2019.
Ensimmääne valakoone iti nelijäs päiväs ja siitä sitte pikkuhilijaa pinnalle ponnisti kummastaki färistä viis tainta. Valakoosten rasia koki pikkuusen kovia. Isäntä otti ajokoiran kovimmilla pakkaasilla sisälle. Se murtautuu pesuhuaneesehen ja tiätysti oli pitäny käyrä tutkimas pussin sisältö. Valakoosten rasia oli nurinniskoon ja tiätysti suurin alaku jäi pussinpohojalle, ku käännin rasian oikeeppäi. Siinä pääsi pikkuusen painokelevotonta tekstiä. Laitoon irun takaasi multahan, eikä tua näytä onneksi kovin palio siitä kärsinehen. Siirrin  rasiat vilipoosehen vinttihin..... .......kasvilampun alle. Oon ostanu markkinoolta pari vanahaa pöytävalaasinta, joihin oon laittanu kasvilamput. 

31.1.2019

Tällääsiltä näyttivät tänää. Viheriä färi o ainaki pikkuusen voimistunu. Takimmaases rasias näyttääs vähä siltä, että loput kaks vaalianpunaasta siämentä itääs kans. Siämenet oli nii pinnas, että sumukastelu paliasti siämenet melekee täysin. Mulla teki auringonkukansiämenet välipään ja hain tilalle kauroja. Samalla vaihtuu syäjät, keltasirkut valtas ruakintapaikan ja tintit lähti paremmille sapuskoolle. Yllättävä havaanto.


 No, ny sitte laitan latohon aurigonkukansiämeniä ja heittelen maahan kauroja. Jokaaselle jotaki.


Hauskaa helemikuuta!

34 kommenttia:

 1. Minäkään en ole koskaan koettanut pelargonioita siemenestä kasvattaa. Hyvin sinulla on ne itänyt ja kasvilamppu auttaa varmasti. Täällä ei olla vielä edes harkittu kylvöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmääseksi kokeeluksi, yllättävän hyvin itivät. Tuntuu, että lampun alla vankistuuvat ihan silimis. Eihän kylyvöjen kans oo mitää kiirusta, tai riippuu tiätysti, mitä meinaa kasvattaa.

   Poista
 2. En oo miekään siemenestä kasvattanu milloinkaan pelakuuta. Toivon onnii siun kylyvöksille. En vielä oo mittään kylyväny esikasvatukseen. Keijunmekolla alotan. Kipushan tuo lämpömittar viimeyönä -22 ja kylymee päivee luppailoo. Mie lämmitän leivinuunii ja piiroita = karjalanpiirakoita paistan. Viijään viemiseks eteläsuomeen. Mukavoo helemikuun alakuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ens viikolla tairan jatkaa, ku pesuhuanehen laattia o taas tyhyjä. Keijunmekkua meinaan mäki kokeella. Oi, oi ku o kylymä! Hyvät o viämiset :) Kiitos, samoon!

   Poista
 3. Sulla on niin ihania telineitä sun muita härpäkkeitä pihassasi. Ihana on lintuparvesi. Meillä noita ei ole näkynyt ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä kerääntyny :) Meillä keltasirkut parveeloovat varsinaasesti takatarhalla.

   Poista
 4. Voi, että olisi niin kiva kasvattaa jotain itte siemenestä. No, ei voi kun on ne ihanat kisut! Ei niiltä säästy mikään! Yhtenä vuonna laitoin töihin ja taisi ne ahkeratliisat jopa menestyä! Ainoa haitta oli mahoton määrä pikkuisia kärpäsiä! Joita sai syleksiä suupielestä niin itte kun asiakkaat! Linnut ovat erikoistuneet sapuskoihin! Tosiaan kaikille jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla pitääs olla joku muavinen kupu, minkä laittaasisit päälle tai ovi visusti kiinni. Pikkukärpääset ei oo kivoja, jos viälä suuhunki tukkiivat. Nii näkyy erikoostuvan.

   Poista
 5. Lattialämmityksen päällä minäkin usein siemenet idätän, pitää vain muistaa suojata jotenkin uteliailta kissoilta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon tainnu kaikki irätykset mennä laattialämmityksen kautta. Kissat haluaaki tarkistaa joka paikan.

   Poista
 6. Oletpa siellä jo ahkerinut! Taitaa tosiaan talvi vielä jatkua, meillä sataa edelleen lunta. Paukkupakkasia ei tarvis enää tulla, mutta onpa kasveilla suojaa. Oikein ihanaa ja aurinkoista helmikuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, piäntä aloottelua :) Talavi jatkuu. Nykki on ihan hyytävä tuuli ja ku on toistakymmentä astetta pakkaasta, nii kalsalta tuntuu. Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Siellä niin suloiset pikkuiset jo kurkistelevat :) Tuossa vaaleanpunaisessa on niin suloinen kukka <3 Komea parvi keltasirkkuja. Taitavat olla suunnilleen ainoita talvilinnuista, joille maistuu kaura paremmin kuin auringonkukansiemenet. Hyvää helmikuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinkki o tiätysti mun suasikki :) Niin tuntuu olevan. Varpuusiaki siinä parveeloo ja niille tuntuu maistuvan kaikki. Kiitos, samoon!

   Poista
 8. Pelargoniat on heleppoja kasvattaa ja hyvin näkyvät itävän. Kyllä meinas käydä köpelösti sun kylvöksille, onneks ei mitään pahempaa kuitenkaan tapahtunu. Olin muuten varma, että noita verpeenoita olit kylväny;) Voi mun pelargooniat ovat vasta tulossa tilauksesta, siemenet siis. Ehtiiköhän ne ollenkaan.
  Mahoton kuhina käy ruokapaikalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii meinas käyrä. Olinki jo ihan varma, että kaikki o poikki, mutta vähääsillä vaurioolla selevittihin. Oli tarkootus, mutta o nii palio muitaki, että päätin toisin. Voi, johan toki kerkiäävät, josei ny aiva maharottomasti myähästy.

   Poista
 9. Oi siellä on jo kylvöt alkaneet:) voihan koirva vieköön minkä tempun teki.. Ompas paljon keltasirkkuja tullut ruokailemaan. Mukavaa helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ihan pakko oli jo aloottaa :D Onneksi kovimmat pakkaaset o jo historiaa, nii saa koira olla tarhas. Kiitos, samoon!

   Poista
 10. Ensimmäiset piipot siis havaittu. Sisällä. Tuota Inspire Pinkiä olen itsekin onnistuneesti kasvattanut. Pikkuisen Len nyt kateellinen, sillä kelloköynnpkseni eivät ole vielä itäneet. Pitänee tsekata, miten pitkään viime vuonna meni. Ja ehkä laittaa uudet siemenet varalta multaan.
  Noita keltasirkkuja on tänä talvena ollut paljon. Taisi olla pihabongauksessakin listalla korkealla.
  Mukavaa helmikuuta sinullekin. Kohta jo ensimmäinen päivä ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua 'Inspiret' taitaavakki olla niitä yleesempiä ja helapoompia. Kelloköynnökseshän on piiitkä itämisaika. Ei viälä oo mitää hätää. Mullaki o kelloköynnökset vasta seuraavas kylyvöeräs. Keltasirkkuja o ollu monen lintupostaukses.......ja kohta toine :)

   Poista
 11. Meillä ei kaurat oikein tee kauppaansa mutta nyt se selkis, on väärät linnut :D
  Voi mitkä hentoiset pelakuitten alut, nepäs näkyy olevan hyvin itäviä, olen pitänyt jotenkin hankalana lajina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muutaku, linnut vaihtohon :D Joo, vaikia uskua, että nua joskus kukkiiski. Näis ei tuntunu olevan mitää ongelmaa, tai sitte oli aloottelijan tuuria.

   Poista
 12. Sinulla on siemenkylvökset jo kivasti kasvussa. Minulla kelloköynnökset vasta odottavat kylvämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En enää malttanu aloottaa ja ku o nuata lamppujaki, nii ny niitäki saa testata, onko niistä mitää hyätyä. Kelloköynnökset menöö mulla multihin ens viikolla.

   Poista
 13. Onpa kiva katsella kuvia ensimmäisistä kylvöistä :) Täytyisi itsekin pian aloittaa kylvöpuuhat. Ja voi ei mitä pikkutaimille on käynyt! Toivottavasti selviävät tästä myllerryksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä, että joka vuasi, kylyvöt varenoo. Tuntuu nua selevinnehen, ainaki tästä myllerryksestä.

   Poista
 14. Aika paljon on teilläkin lunta. Ihana lintuparvi ruokailemassa. Mukavaa alkanutta helmikuuta sinulle!

  VastaaPoista
 15. Sitolis just ny sopivasti, mutta lisää pukkaa kaiken aikaa. Kiitos, samoon!

  VastaaPoista
 16. Onnea pelakuille! Kiinnostavaa hommaa👍

  VastaaPoista
 17. Ohhoh, kun on kuhinaa ruokintapaikalla :) kaurat kelepaa meilläkin vain keltasirkuille. Onnea pelakuiden kasvatukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus joku varpuune eksyy samahan joukkohon, mutta keltasirkuja non enimmäkseen. Kiitos :)

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta, mutta oon keriinny tähän haasteesehen jo vastaamahan.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...