sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Puutarhavuosi 2018 -haaste

Minna, Hiidenkiven puutarhassa -plokista nakkas mulle aloottamansa haastehen. Kiitos! Täs on tarkootus käyrä vuasi 2018 läpitte vastaamalla seuraavihin kysymyksihin. 

Lämpööne kesä 2018 huipentui  syksyllä kärhöloistohon. Viinikärhö 'Jubileinoi 70' kolomiopenkis.1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta
---Tai oikiastansa perennoja, punahatut ja laventelit on monista yrityksistä hualimatta kualeentunu aina talaven aikana. Tuumasin, että jos kasvattaas siämenestä asti itte, nii olisivat kestävämpiä. Keväällä tuan sitte näköö.
Toukokuun lopus, laventelit olivat viälä näin onnettoman kokoosia.---Kesällä harvoon malttaa olla vaa, mutta ny oli nii kuumia päiviä, ettei yksinkertaasesti jaksanu teherä yhtää mitää tai piti teherä pätkis. Terassilla tuli istuttua melekee joka päivä, montaki kertaa, siihenku sopii useemmiten eres piäni tuulenhenkiki.


2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...
---En ny kauhiasti rönsyyllykkää, mutten saanu kaikkia teheryksi mitä olin suunnitellu. Aina sitä keväällä kuvitteloo tekevänsä ummet ja lammet.


3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...
Kuvakollaasi joistaki hankinnoosta.


---Kyllä niitä kerääntyy yllättävän palio. Vaikken mikää keräälijä ookkaa, nii kummasti kattelen tarkasti taimistot, josko löytyys jotaki uutta.


4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani. Mikään ei pääse niitä tuhoamaan.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Olisit kysynyt, mikä meillä menestyy! Ei ole sellaista kasvia, jota en onnistuisi tappamaan, vaikka miten yritän huolella hoivailla.
---Joka talavi jotaki kualoo, jos ei kokonansa nii sitte osittain, nii, että pitää hommata paikkataimia tai jakaa jälijellejäävä paloohi. Talavituhot on paliolta talavesta kiinni. Ny oon aharistunu suajaamahanki joitaki kasvia, varsinki areempia. Kesälläki, varsinki joku uusi, voi jäärä liian vähääselle kastelulle ja heittää henkensä. 


5. Monessako puutarhakohteessa vierailit? (taimimyymälöitä ei lasketa!)
a. En yhdessäkään
b. No jos tuttavien puutarhat lasketaan, niin tulihan sitä muutamassa käytyä
c. Monta paikkaa kiersin, monta jäi vielä näkemättä
d. En enää muista, joka viikko vähintään yhdessä, sekä Suomessa että ulkomailla. Messut, puistot, puutarhat... kaikki mahdolliset kiersin.
---Kiärrin Avoomis puutarhoos ja niiren lisäksi muutamien ystävien puutarhoos. Yleensä ottaen, en malta kesällä kotua palio mualle liikkua, vaikka sitä saa tosi palio uusia ireoota muiren puutarhoosta.


6. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?
 ---KASVIHUANEHEN!!!!!!


7. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2018?
a. Lämpö ja aurinko
b. Kuivuus
c. Kukkaloisto
d. Joku muu. Mikä?
---Kesä oli suarastansa kuuma. Se korostuu viälä muutaman kylymän kesän jäläkihin. Kuivakin oli, mutta meillä satoo kesän aikana juhannuksena ja elokuun alakupualella oikeen reilusti ja ne sateet piti puutarhan elos. Muutamia, muutaman millin sateetaki  oli johonaki välis.


8. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?
---Looratarhan uurelleen järiestely, ehkä.......tai sitte heinäseivässeinäkkehet.


9. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?
---Vaikia sanua, mutta koristepualella ehkä köynnösruusu......

20.8.2018

....... 'William Baffin' joka lähti suht hyvähän kasvuhun.......


......ja hyätypualella  marjasinikuusamat. Myähemmin kolomanneksi hankin viälä 'Indigo Gem'-nimisen.

10. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei
b. Yksi
c. Älä edes kysy, montako!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!
---Aijan kans huamaa, tuliko niitä. Mutta voi olla, että tuli hommattua kaksinkertaane virhehankinta, tooosi leviävä kurijenpolovi. Ostin sitä ensin itte ja lisäksi tuatin sitä yhyrellä ystävällä lisää, ku ei ensimmääset näyttäny lähtevän kunnolla matkahan. Jäläkehenpäi törmäsin ulukomaisella sivustolla leviämisvarootuksihin. Syksyä kohti, taimet rupes rehottamahan ja täyttivät paikkansa. Saa nähärä valtaavakko koko  kolomiopenkin.

23.9.2018

Pyreneidenkurjenpolvi 'Bill Wallis' leviää köynnösruusu 'William Baffin' juurella.


11. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?
---Kärhöt ja monen vuaren orottelun jäläkihin keväällä kukkii valakooset tarhakoiranhampahat.

Tarhakoiranhammas -Erytronium 'White Beauty' kolomiopenkis 16.5.2018
12. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?
---Pilarikataja 'Norrback'. Sen pitääs olla kestävä, mutta niin vaa ruskettuu kesän aikana pualehenvälihin asti. Jaahas....vetääskö poikki, kaivaasko ylähä vai jaksaasko kattua tuata viälä ens kesänki.

Kataja tuntuu pilaavan koko kaaripenkin 10.8.2018
13. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasvimaalle
b. Kukkiin
c. Kiviin / Kiveyksiin
e. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
f. Puutarhamatkailuun
---Epäälemättä.


14. Mistä ihan todella innostuit?
a. Uudesta kasvituttavuudesta
b. Jostain puutarhafilosofiasta tai puutarhan tyylisuuntauksesta
c. Väreistä
d. Ihan joka asiasta!
---Tuntuu, että koko kesä menöö täpistes, milloo mistäki asiasta.


15. Mitä toivoisit tehneesi enemmän?
a. Kastellut
b. Lannoittanut
c. Hoivannut kasveja
d. Kitkenyt
---En harrasta yleeskastelua. Osaa kasvia olis kuitenki pitäny kastella, ainaki jaloangervot kärsiivät kuivuuresta ja moni muuki jäi normaalia matalemmaksi. 


16. Mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
a. Kastellut
b. Lannoittanut
c. Hoivannut kasveja
d. Kitkenyt
---Vaikka harrastan  vaan täsmäkastelua, mutta olis sitäki voinu olla vähemmän. Rikkaruahojen kans pääsi aika vähällä, samoon nurmikonleikkuun.


17. Odotatko tulevaa/alkavaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?
----Aina


Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta vähintään yksi blogiystäväsi mukaan.Haastan mukaan Nilan, Lappalainen etelässä -plokista.Mukavaa tammikuun loppua! Jaksaa, jaksaa!


32 kommenttia:

 1. Vastaukset oli hyvinkin puutarhaihmisen ajatusmaailmaan sopivat :)
  Voi kyllä nuo ruskettuvat havut tympii, mullakin on heti tulopihalla nuo marjakuuset ja väliin ovat osittain ruskeina. Niitä ei haluais millään kuviin ja saa miettiä miten ne sais rajattua ulos :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mariakuuset mullaki pakkaa ruskettua ja siksi suajaanki ne joka kevät. Ei suajauskaa aina auta, varsinkaa eteläpualella olevahan. Hyvin se kuitenki vihertyy kesän aikana. Oon ennemmi jo heivannu ruskettunehen rohtokatajan ja kotikatajanki laitoon palooksi. Joo, ei huvittaasi ottaa eres omihi arkistoohi kuvia, mihinä tua kataja näkyy.

   Poista
 2. Kyl näil kesäkuvilla ja vastauksilla taas jaksaakin, ainaskin helmikuun yli.

  VastaaPoista
 3. Kiva lukea näitä vastauksia ja kuvia katsellessa intopinkeys ja sormien syyhyäminen senkun kasvaa.

  VastaaPoista
 4. Mukavaa, että otit haasteen vastaan :) Hyvät olivat vastauksesi. Havuilla on kummallinen taipumus ruskettua milloin mistäkin syystä ja sitten ovatkin todella rumia. Se on suurin syy siihen, miksi en ole istuttanut juurikaan havuja puutarhaani. Tosin meillä on kyllä noita isoja kuusia vähän joka puolella, ettei talvivihreyttäkään kaipaa sen enempää. Upean näköinen kärhö aloituskuvassa ja eikös tuo kaaripenkin vaaleanpunainen kukkapilvikin ole kärhö? Valkoinen koiranhammas pitää kyllä laittaa hankintalistalle. Iloista sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sullonki palio havuja ja isoja. Ohan mullaki muutama suuri, mutta kivojahan nua piänemmäkki olis. Tuijat tuntuuvat kestävän iha hyvi. Kärhöhän siinä, tiukukärhö'Aljonushka'. Pelekkiä lehtiä on aikaasemmi koiranhampahista näkyny. Onneksi ny kukkiivakki. Laitoon syksyllä maahan muutaman keltaasen. Kiitos, samoon!

   Poista
 5. Onpa mukava lukea vastauksiasi tähän haasteeseen.. Mikä kurjenpolvi on tuo josta varoitellaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son tua piäni violettikukkaane, köynnösruusun alla. 'Bill Wallis', kolomanneksi viimmeeses kuvas. Näin taimistolla aivan ihanan violetin kukkapiliven, jonka pikkutaimet muarostivat. Tuumasin että siinähän on tämän kesän kurjenpolovihankinta. Taitaa vaan olla kova siämentämähän. Toivottavasti ei näin kylymäs maas, ihan maanvaivaksi rupiaasisi.

   Poista
 6. Lämmin ja kuiva kesä oli tosiaan. Kastelu tuotti tuskia täälläkin, en myöskään haluaisi yleiskastella.
  Mutta nyt mennään kevättä kohti ja pian on uusi kasvukausi tuloillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos lämpööset kesät jatkuu, on pakko siirtää muutama kasvi varijoosempahan paikkahan. Yleensä ottaen kasvit seleves yllättävän hyvin iliman kastelua.
   Jos ny näillä pakkaasilla talaven selekä taittuu, kevät voi olla täälä ennemmi ku osatahan orottaakkaa.

   Poista
 7. Kesästä taisi suurimmalle osalle puutarhaihmisiä jäädä mieleen lämpö. 'Jubileinoi 70' kärhösi kukkii tosi kauniisti ja runsaasti.
  Harmin paikka tuo katajan ruskettuminen. En sinuna kuitenkaan lähtisi sitä poistamaan, sillä kestävät katajat vehreytyvät yleensä uudelleen ajan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhilijaa kärhö toipuu SIITÄ talavesta, soli ennen palio komiempi. Nykki kyllä oli jo aika hiano. Voi olla, että annan katajan olla ens kesän. Muistaakseni suajasinkin sen, mutta kait liia myähään. Siinä oli ennemmi muutamia kirkkahia, aurinkoosia päiviä.

   Poista
 8. Hyvä kasvivuosi ollut sinulla! Yritin kovasti tiirailla tuosta ostoskuvasta mitä olet hankkinut puutarhaasi :) Minullakin on sama ongelma kyseisen katajan kanssa!! Ihan huijausta. Innostuminen on minusta todella tärkeä ominaisuus ihmisessä ja kunnioitan sitä valtavasti. Kysymys kuuluukin, että koska saat sen kasvihuoneesi!!! Miksei sitä ole toimitettu puutarhaasi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kataja on yllättävän herkkis, vaikka sen pitääs kestää nelosellaki. Silloonku oikee innostuu jostaki, saa jotaki aikahanki.
   Siksi, ku rakentaasisin sen itte, jonku pianoosella avustuksella, tai joku rakentaas sen mun tarkan haukankatseen alla (voi raukkaa):D Ei vaan oo tullu sopivaa rakua sen toteuttamiseksi. Ny rupiaa malliki selekeytymähän kunnolla ja toivonki, että eres perustukset sais ens kesänä. Vanahoja klasia o kaharesta tuvasta. Eri aikakaurelta tosin, mutta jos niistä ny yhyren kasvarin sais kokohon.

   Poista
 9. Oi jännä nähdä, kuinka laventelintaimet selviävät talvesta, hienosti näemmä lähtivät kasvuun! Kuiva kesä oli kauhistus, vähän jos saisi enemmän kosteutta tulevana. Mulla kävi ihan just samoin jo komeaksi kasvaneen pilarikatajan kanssa, kuoli pystyyn. Enää en kovin helposti aio sortua niitä istuttamaan. Voi, ihana valkoinen koiranhammas, kasvi joka edelleen puuttuu puutarhastani, vaikka siitä olen haaveillut jo vuosia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mäki jännitän, hajasijootin ne kolomehen paikkahan. Olis kiva, että eres johonaki kohtaa säilyys hengis. Tairan mäkin pysyä nuas jokapaikan tuijis. Luulin jo, ettei koiranhampahat koskaa kukkisi. Yllätys oli, ku rupes nuppuja näkymähän. Ny sitte ens syksynä istutat ensimmääseksi koiranhampaita.

   Poista
 10. Laventelia tekisi mieli kokeilla, muutamaan vuoteen en ole sitä tehnyt mutta nyt puutarhassa voisi ola parikin hyvää paikkaa. Koiranhampaiden kanssa en ole vielä onnistunut. Harmillista tuo katajan ruskettuminen, oli vielä ihan hyvän kokoinen ja tasaisen muotoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan on monet istutusalueet laajentunu ja uusiaki o syntyny, joten eiköhän laventeliillekki löytyysisi hyviä paikkoja. Mullaki tuli parina vuatena vaa lehtiä, mutta oli kiva ku näki niiren kukkivanki. Oon kans tykänny katajan kasvutyylistä, mutta ny taisi mennä pilalle.

   Poista
 11. Näitä haasteita on kiva lukea näin talven paukkupakkasilla. Laventelin ostin viime vuonna kaupasta ja nätisti kukki koko kesän. Joskus olen yrittänyt kasvattaa, mutta ei oikein onnistunut. Tiä pitäisikö ottaa uusi yritys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon ollu monena kesänä ostettu laventeli, milloon maas, milloon purkis ja oon yrittäny talavettaaki maas tai kellaris, huanosti on aina käyny. Sain taimet maahan asti, kevät näyttää kuinka ny onnistuu. Yritä säki vaa uurestansa. Mäki yritän, vaikkeivät ny onnistuusikkaa menemähän talaven yli.

   Poista
 12. Mukava lukkii vastauksia. Miulla tää on vielä työalla! Harmi tuo katajan ruskettuminen, toissatalavi ol ankara havuille. Toivottavasti ei samanmoinen kevät oo esissä. Hieno kärhö ja mielenkiinnolla vuotan omia koiranhmpaita, jokohan kukkis! Onko tuo pyreneidenkurjenpolovi ollu siulla miten kauan ja onko kova levviimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaste on aika pitkä, joten aikaa siihe menöö, jos ei tyyry vaan ruksaamahan sopivinta vaihtoehtua. Katajalle olis pitäny laittaa ennemmi peitto päälle. Tita sen ruskettumisherkkyyrestä varoottiki, mutta vahinko oli jo kait päässy tapahtumahan. Ohan se nii vanhaki, että pitääs jo pärijätä ihan itte. Toivottavasti koiranhampaat kukkiivat. Kesällä vasta taimet istutin. Ku pääsivät kunnolla alakuhun, näytti piäniä siämentaimia nousevan emokasvien viärestä. Tarkootus oliki,että täyttääs köynnösruusun alustan, muttei sen tarttisi koko penkkiä vallata. Ens kesä sen tavat sitte näyttää. On siinä kuitenki niin ihanan färiset kukat, joskin aika piänet.

   Poista
 13. Kiitos sinulle haasteesta otan sen mielelläni vastaan. Siihen voi mennä pari viikkoa kun seuraava postaus on jo kohta tulossa esikoista. Ja kiperät on kysymykset pitää oikein miettiä. Ihana tuo sinun valkoinen tarhakoiranhampaasi. Piti myös kysyä mikä on se leviävä kurjenpolvi, mutta annoitkin jo siihen vastauksen. Kasvihuoneen kanssa olen samaa mieltä kanssasi, se on vielä saamatta.

  VastaaPoista
 14. Kiva :) Ei haittaa, aikaa mullaki meni. Kasvihuanes/kesähuanehen rakentamine on venyny, ku suunnitelma ei oo ollu viälä iha valamis. Ny rupiaa kaikki loksahtamahan kohorillensa.

  VastaaPoista
 15. Jotenkin tutunoloisia ajatuksia, tuollaistahan se on pihan hoito.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurinpiirteen, jokaasella on viälä omat painotuksensa.

   Poista
 16. Kuulostaa kovin tutulta! Tätä oli hauska lukea. Mukavaa tammikuun loppua!

  VastaaPoista
 17. Tuli jälkikäteen mieleen, että haasteeseen osallistuneet voisi kerätä listaksi haasteen aloituspostaukseen. Sieltä olisi helpompi käydä tarkistamassa, keillä haaste on jo kiertänyt. Sopiiko, että linkitän sinunkin postauksesi sinne?

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...