perjantai 18. tammikuuta 2019

Järiestys se olla pitää.....

......ainaki joskus.......jollaki.......johonaki. Nii, että äläkää ny luulkokkaa, että joku siivous -ja järiestysintoolija olisin, pois se musta.


Pirtiän keltaanen esikko, jota yritän taas pitää keväähi asti hengis.

Silloon tällöön innostun panemahan jotaki järiestyksehe ja ny oli vuaros, niinki tärkiä asia, ku kasvilistojen päivitykset, ennenku uus kasvukausi ja kasvihamstraus taas alakaa. Ai, hamstraus......ehä mä enää mitää tartte!

No, kuitenki. Tykkään tiätää minkä nimisiä kasvia puutarhas kasvaa ja siksi yritänki muistaa kuvata kaikki uuret tulokkahat, nimilappuunensa jos maharollista, kaikisku ei sellaasta oo. Koska tua muistikulta teköö joskus oharit, kirijootan ne viälä ylähäkki. Ny päivitin  nua plokin sivupalakis olevat kasvilistat lisäämällä uuret hankinnat. Voihan siitä olla jollekki muullekki jotaki hyätyä.Lopuksi tulostin listat ja laitoon ne muavitaskuuhi. Kasviluettelo on kirijaamellisesti kären ulottuvilla,  tuas viäreeses hyllys. Lopuksi laskin vuaren 2018 hankinnat. Jestas, nua viiskymmentä eri kasvia. Pitää vaa ihimetellä, mihinkä ne kaikki laitoon. Osan olin jo autuahasti unohtanukki. Kaikki uuret nimet ei oo uusia hankintoja, koska varsinki kärhööstä, nousi monta jo kualleheksi luulemaani. Hyätykasvikki pitääs joskus listata, samoon sipulikasvit. Tuluppaania ny on turha nimetä, mutta monet muut nousoovat vuaresta toisehe.


Ihana kärhöaukiama.

Ostotaimista yritän laittaa nimilaput taltehe, mutta tuppaahan ne karota, jos ne jää ajelehtaamahan vaa johonki hyllyhy tai kippoho. Ny laitoon neki kansioho. Tähän sain innootuksen, jo aikoja sitte,  Päivänpesän elämää -plokin KatjaltaNy on kasviluettelot ja nimilaput järiestykses ja kaikellaaset liput ja laput pois hyllyyltä. Kirijaakko kasvien nimet johonki ylähä, vai muistakko kaikki ulukua? Vai onko aivan sama, mikä kasvin nimi o, kuhan kukkii ja voi hyvi?
Toivottavasti tämäki voi hyvi tai ainaki pysyy hengis kevääsehen asti. Päivittääne lumikastelu viilentää sopivasti ja auttaa asiaa. Pari vuatta sitte, sain istutettua oranssin ja violetin "maitokauppaesikon" maaha. Talavehtiivat ja kukkiivat viimme kesänä hianosti. Toivottavasti tämä toistaas saman tempun.


Hyvää viikonloppua!

44 kommenttia:

 1. Voin vain ihailla sun tarmokkuuttas.

  VastaaPoista
 2. No, huh. Oletpa reipas. Itse en jaksa pitää minkäänlaista listaa, vaikka ihanahan tuollainen olisi.

  VastaaPoista
 3. Minäkin teen karttaa mökkipihan kasveista. Sinä olet jalostanut tuon ihan taiteeksi! Onhan sinulla toki enemmän luetteloitavaakin kuin minulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein kans aluuksi karttaa, mutta mun kasvit o nii liikkuvaa sorttia, etten pysyny peräs. Ny o jo nii moni kasvi vakiinnuttanu paikkansa, että vois joskus kokeella taas kartan tekemistä. Nykyysi yritän kuvaamalla korvata kartat.

   Poista
 4. Hyvä systeemi! Ihanalta näyttää tuo kärhöaukeamasi. Kasvien nimilaput häviävät kyllä alta aikayksikön, jos jäävät hyllyyn tai laatikon pohjalle lojumaan. Kun kasveja kertyy paljon, ei nimiä enää muista, jos ei ole merkinnyt niitä mihinkään ylös. Minä ainakin haluan pysyä perillä puutarhani kasveista, ettei tule ostettua vahingossa taimistolta samanlaista, mitä minulla on jo ennestään. Sehän olisi vähien roposien tuhlaamista! :D Minun pitäisi vielä järjestää lappukansioni loppuosa. Pihakartta ja blogin kasviluettelo sentään ovat ajan tasalla. Mutta ihan ensin lähden tutkimaan tarkemmin kunnioitettavan pitkää kasvilistaasi :) Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moon tykänny tästä tyylistä. Jokku kasvit ei pirä meteliä ittestänsä ja ne tuppaavakki unohtua ja sitte o sellaasia, ihan tavallisiaki, joiren nimi o joka kerta hukas, ku sitä tarttis. Toivottavasti sait uusia ireoota :) Mukavaa pyhää!

   Poista
 5. Sulla on hienosti ylhäällä kasvit, toivottasti minäkin saisin joskus jotain aikaan sen suhteen. Mulla on kartta, mutta siinä on lähinnä istutusalueet ja "toiminnot" ja puut ja pensaat. Viime kesänä ja syksynä keräsin nimilaput ja laitoin kansioon. Blogissa on jonkinlainen luettelo kasveista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartakki o hyviä olemas, jos niitä jaksaa pitää aijantasalla. Mulla ei oo hetikää kaikkien nimilappuja, varsinki alakuvuasien laput on useen teillä tiätymättömillä, eikä kaikis eres oo.

   Poista
 6. No voi helkkari sentään. Kumpa minustakin olisi tähän, mutta kun ei ja vielä kerran ei . Ihailen suuresti mitä olet tehnyt . Vai viisikymmentä uutta kasvia. Huh ja hei. Hyvää loppuviikkoa sinulle 😀.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tua luetteloonti mullaki pitkis kantuumis ja jaoon sen monehen osahan. Tein palan kerralla. Yllättävän monta kasvia tuli hankituksi, ei tuntunu siltä. Muttaku aloottaa huhtikuus messuhankinnoolla ja lopettaa syksyn viimmeesihin alehankintoohi, kertyyhän niitä. Hyvää pyhän jatkua!

   Poista
 7. Mahtava idea! Hienosti on kyllä ylhäällä kasvit. Pitäisi kyllä itsekkin petrata tässä asiassa ja reilusti. Minäkin ostin kaksi esikkoa kaupasta. Kotia toin ja seuraavana päivänä toinen oli ihan täysin nuupahtanut. En voi ymmärtää mikä sille yhtäkkiä tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torennäköösesti oli kuiva ja sittekku tuli lämpöösehen tilahan. Nuupahtanu esikkoki voi viälä viroota, jos laitat sen viiliähän paikkahan tai haet pihalta lunta päälle. Aika harvoon, esikkojen kans pitemmänpäälle onnistuu.

   Poista
 8. Järjestelmällistä ja ihailtavaa. Itse tulee hieman vaihtelevasti pidettyä kirjaa kasveista, mutta taimilaput pyrin säilyttämään taskullisessa kansiossa. Puutarhavihkojakin on kyllä vino pino, mutta niiden päivitys on vähän niin ja näin. Blogi toimii tässä asiassa kohdallani paremmin ja aika kivasti löydän tätä kautta tietoja istutetuista ja hankituista kasveista.
  Olen useamman kuin kerran yrittänyt saada esikon pysymään hengissä kevääseen saakka.....ei onnistu minulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki oon aloottanu monena vuatena puutarhavihkojen täytön, enkä oo päässy alakua pitemmälle. No, ehkä toukokuun alakuhun ja siihe se sitte tyssää ku alakaa varsinaaset puutarhatyät pihalla. Ploki o mullekki osootautunu suht toimivaksi ja eherottomasti pitkäaikaasemmaksi.
   Nii mäki :) Erelliset onnistumiset hankiin nii myähää ku maharollista. Onnistumisen erellytykset kasvaa, mitä pikemmi esikot voi viärä pihalle, vaikka vaan päivän aijaksi. Ei ne muutamasta pakkaasastehesta mitää piittaa.

   Poista
 9. Nyt löytyy kirjoista ja kansista kaikki kasvit, hyvä sinä!
  Itsellä on kans koneella kaikki kasvit aakkosjärjestyksessä ylhäällä sekä suomenkielisin, että latinankielisin nimin. Minä ainakin haluan tietää mitä minulla on tai on siis joskus ehkä ollut.. köhörm...ne hävinneetkin on.

  Tulostetut listat on käden ulottuvilla ja koneella on vielä kaikki kasvit kuvattuina moneen monituiseen kertaan ja kansioittain lajiteltuina. Meneeköhän jo överiksi.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii löytyy :)
   Ei ollenkaa :D Tua loppu o multa viälä tekemätä. Jotenki meinaan saara nuahi listoohi kuvakki.

   Poista
 10. Silloin kun pihan perustin, niin minullakin oli tuollainen kirja. Siellä on jopa hinnat, ostopaikkakin tiedossa. No, sitten tuli huonoja vuosia ja kasvia kuoli. Usein yritin paikata tappiot uusilla samoilla kasveilla. Sitten halusin välillä jo jotain uutta. Nyt on jäänyt kirjaaminen vähiin...No, niin kasvien ostokin! Ehkä sitten eläkkeellä jaksaa taas innostua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähän olit perusteelline :)
   Sähän oot nii innostunu kuvaamisesta, ettei sitä kaikkia kerkiä, eikä huvita teherä.

   Poista
 11. Oi, arvostan! Tuohon en pysty, vaikka olisi oikein tarpeellinen ja mukavakin muistaa, mitä on joskus tullut istuteltua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jonkullaane lista auttaa tuan pätkivän muistin kans. Monelle o kuitenki itte kasvi tärkiempi ku niiren nimet.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Otan päiväs pihalta kourallisen lunta kerran tai kaks ja räpötän sen esikon juurelle/päälle. Samalla hoituu kastelu ja viilennys, mistä esikko tykkää. Mullaku ei oo oikee mitää vilipoosta paikkaa ja jääkaapista se lentääs huitsin Nevadahan alta aika yksikön. Esikko ku tykkää viiliemmästä ku asuunhuanehet.

   Poista
  2. Kiitos! Tuotahan voisi kokeilla jouluruusullekin.

   Poista
 13. Oma kansio on vielä päivittämättä viime kesästä, nythän tuo pitäisi tehdä ennen kevätkiireitä. Monta kertaa on kansio ollut tarpeen kun olen jonkin kasvin nimeä hakenut.
  Ihanan keltainen esikko, kevääseen sopii keltaiset kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki tuumasin, että ny on sille hommalle sopiva aika. Ulukomaankiäliset nimet ainaki jourun tarkistamahan.
   Jos sais esikon pihalle asti, tällääne keltaane siältä puuttuu.

   Poista
 14. No nyt on kaikki kirjois ja kansis. :) Vaikuttaa hyvältä!

  VastaaPoista
 15. Erittäin fiksun näköinen systeemi. Omat arkistot on vähän sinne päin. Joskus löytyy sieltä tieto kun hakee, yleensä löytää jonkun ajat sitten kuolleen kasvin lapun ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla pysyy nimet paremmi pääs ku mulla :) Useenhan löytää kaikkia muuta ku ettimäänsä.

   Poista
 16. Arvostan kovasti hyvää kirjanpitoa, minusta se on vaan ihanaa :D Hyvä idea lisätä listalle myös kasvin hankintavuosi. Minun listani ovat penkkikohtaisia. Pitäisikin tarkistaa, ovatko ne ajan tasalla ja kesän viimeisimmät hankinnat kirjattuna ylös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankintavuaresta näköö hyvi, kuinka kestävä kasvi o. Penkkikohtaasenki listan vois teherä.

   Poista
 17. Hieno homma👏👏👏
  Mulla on kasvit listattuina penkeittäin. Ruusuja ei muuten, ainakaan minä, tunnista parin vuoden kuluttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos :)
   No joo. Ruusuus ei välttämättä nii suuria eroja oo, että onki parempi laittaa jollaki tyylillä muistihin istutuspaikkaki.

   Poista
 18. Excelissä on kasvilistat perennoista ja puuvartisista erikseen. Tykkään tietää myös istutusvuodet ja sen mistä olen ostanut/saanut. No lista on tietenkin päivittämättä viime vuodelta, joten samaan urakkaan pitäisi täälläkin alkaa. Talvi on siihen otollista aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon tallella viälä paperiset raakilehet, joihin oon merkinny vuasittaasin, ostopaikat ja niiren alla, mitoon ostanu mistäki.
   Viälon muutama kuukausi aikaa.

   Poista
 19. Vau, hieno ja hyödyllinen työ tehtynä.
  Listaihmisenä minulla on vuosittaiset istutuslistat nimineen, hankinta- ja istutuspaikkoineen. Pyrin laittamaan myös ostohinnan, mutta toisinaan se jää. Olen tehnyt myös listan aakkostettuna latinankielisen nimen mukaan sisältäen istutuspaikat. Blogin kasviluettelo on päivittämättä ja muutenkin kaipaa kehittämistä. Pääasia, että itsellä on tiedot tallessa.
  Kannattaisikohan tehdä postaus omista listoistaan. Jospa joku saisi niistä vinkkiä itselleen - tai sitten ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon kyllä perusteelliset tiarot kaikista. Niiton joskus kiva syventyä tutkimahan. Ittelle omista kasvilistoosta onki enite hyätyä. Oli ne julukisia tai ei.
   Tee vaa. Aina joku voi saara listan tekotyylistä tai kasvivalikoomista ahaa-elämyksen.

   Poista
 20. Ompa siulla hyvät rekisterit! Miullakin on kirjoissa ja kansissa runsaasti, paljon seilovaa lippuja ja lappuja! Nythän ois aikoo korjata assii, kun vuan tulis tehtyy. Kässäpiirissä jo tilikkutyö tekniikalla kansion piällystin. Se ois oiva paikka kerätä yksiin kansiin kaikki!
  Miulla ei tuota kasvilistoo vielä blogissa ookkaan, pitäs sekin tehä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyon puutarhurin rauhallisin aika vuaresta ja jos sulla o jo kansioki tuunattuna oikee sitä varte, nii tuumasta toimehen vaa. Ja samalla rytinällä teet listat plokihinki. Tsemppiä :)

   Poista
 21. Mullakin on jonkun sortin kasvilistat. Niis ei oo kuvia. Kaikki kasviis ollehet laput on kyllä tallella laatikos. Ja sipulikasvien lapoosta oon ottanu kuvia. Narsissiista on vähä tarkempaa kasvilistaa. Se on kyllä nykyään aika lyhyt kun 2014 paleltuu niin palio ja sitten pari syksyä jäi välihin, etten istuttanut. Viime syksynä taas jotakin laitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin piti viälä sanua, että kyllähän mulla kuvattuna on kaikki koneella, mutta se on vähä eri asia.

   Poista
 22. Soot ollu het viisas, ku oot ottanu kaikki lapot taltehe. Mä en olettanu, että tämä harrastus rönsyylis näiki palio, enkä aluuksi piitannu lapoosta. Tua surkia vuasi teki munki narsissiihi aikamoosen loven, eikä oo eres kaikkia huvittanu paikatakkaa. Mullaki taitaa olla eres jonkullaaset kuvat kaikista, mutta olishan se kiva, jos listan kasvien nimet ja kuvat kohtaasisivat toisensa.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...