tiistai 26. helmikuuta 2019

Ötökkäasiaa

Otan kans  osaa, tähän plokiis palio puhuttanesehen ötökkäkeskusteluhun. Tein nimittäin  yks päivä  yllättävän havaannon.Huamasin klasista, että näsiän raasku oli tullu näkyvihin. Rupesin sitä sihtaamahan kameralla, ku näytti, että vois olla vaikka hengiski viälä. Suurennin kuvaa ja oho..........
........ötökkähotellis näyttääs olevan asukkahia, nii mä ainaki luulen. Alakerran koiranputkenpätkät o kaikki tukos. Enoo  muina vuasina eres hoksannu kattuakkaa, mutta oon ajatellukki, ettei siihe mikkää ötökät eksy, seku o vastoon kaikkia suasituksia, pystytetty iha liian alahakki. Ja täälä maaseurulla o monta muutaki talavehtimiapaikkaa, esimerkiksi vanahoja ulukorakennuksia, mikkä o reikiä ja rakoja täynnä.

Sittekku siirrytähän ruakapualelle, nii on täälä maalla kuitenki viälä jälijellä joutomaita ja ojien piantarehia, mihinä kasvaa ja rehottaa erilaasia kasvia. Ei se (teho)maatalous joka kolokkahan ylety. Toista son kaupunkien kivierämaat, siälä korostuu puistojen, taloyhtiöören ja yksityysten pihojen ja puutarhojen merkitys.

Jokaane puutarhuri voi ainaki omalta osaltansa auttaa asiaa valittemalla kasvia nii, että kukintaa riittää varhaasesta keväästä lumen tulohon asti. Nii ja pitääskö ruveta kattomahan rajaojan nokkoosia pikkuusen suapiammalla silimällä.


Muutamia esimerkkiä hyvistä ötökkäkasviista.


Krookukset
Kuolanpioni ja tiätenki muukki sortit.Suviruususta kuuluu aina kauhia surina.

Punalatva
Virginiantädykkeet

Syysasterit
 Jättiverbeena, (kesäkukka)Punatähkä
PiikkiputketSyysleimut
Nauhukset

(Korean)törmäkukat

...........ja monia monia muita. Mikon sun suasikki?


Aurinkoosta viikkua!

28 kommenttia:

 1. On se hyvä, että meissä bloggaajissa on näitä hyönteistensuojelijoita! Minullakin ötökkähotellissa on ollut asukkaita. Tosin ei niin paljon kuin odotin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sunki ötökkähotelli o saanu asukkahia. Emmäkää yhtää tiärä, onko nua muut kerrokset, käpy ja mustikan varvut, saanu asukkahia. Hyvä, että eres näi.

   Poista
 2. Ihanan kesäiset kukka- ja perhoskuvat!

  VastaaPoista
 3. Pitää katsoa omaakin hotellia lähempää. Totta, maalla on sentään pusikkoa ja puskaa, hoitamattomia paikkoja, joissa kaikki eläimet viihtyvät. Ja kasvivalinnoilla voi edesauttaa pikkuväkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmäkää nähäny mitää klasista. Jos en olisi kuvannu, olis asukkkien huamaamine voinu mennä ohitte. Maalla on palio hyviä rytöpaikkoja kaikille eläämille.

   Poista
 4. En olisi uskonut, että niin paljon vaikutti kesantopeltojen viljelyyn ottaminen alueen perhosten määrään kun sitten teki. Mun perhosbaari kärsi asiakaspulasta. Kokeilen vielä tulevana kesänä. Me asutaan metsän reunalla, mutta ei mitään ötökkäinvaasiota löydy kyllä sieltäkään. Etsitty on. Kun keväällä leikkaan ed kesän kuolleet lehdet, varret uuden kasvuston tieltä, niin sieltä kyllä kaikenlaista vipeltäjää löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmasti vaikutti. Luulis, että mettäs olis ötököötä vaikka muille jakaa. Mullaki muhii kaikki roippeet penkiis ja kyllä keväällä siivouksen yhteyres tosiaan näköö kailellaasta mönkijää.

   Poista
 5. Jep, kaikkia noita kasveja löytyy ja ötökät tykkäävät. Eipä ole koskaan tullut katsottua ötökkähotelliamme sillä silmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä :) Ei muutaku tarkistus kiarrokselle Mortin kans :)

   Poista
 6. Olipas kaunis kattaus kukkia, perhosia ja kimalaisia! Krookus, punalatva ja punahattu ovat noista suosikkejani, toivottavasti omani kukkisivat tänä vuonna hyvin ja olisi niitä perhosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahattuja mullei ookkaa. Oon kokeellu niitä kylläki monena kesänä, mutta aina non hävinny talaven aikana. Ny mullon ensimmäästä kertaa omat taimet talavehtimas. Saa nähärä kuinka niiren käy. Toivottavasti kaikkien kukkien kukinta olis tänä kesänä runsasta.

   Poista
 7. Eivät otökät taida niin välittää vaikkei ohjeita ole noudatettukaan. Tuollainen pitäisikin tehdä meilllekin. Tuttuja kasveja, nauhukset ja tietysti pionit on miun suosikkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torennäköösesti ei :) Nauhusten ja pioonien kukinnat osuuvakki sopivasti eri aikoohi.

   Poista
 8. Todistettavasti monet perhoset ja kimalaiset ovat olleet siellä runsain joukoin nauttimassa puutarhan antimista. Suomalaisella maaseudulla on hyönteisten hyvä elää.

  VastaaPoista
 9. Paljon hyviä perhosten, mehiläisten ja muiden hyödyllisten ötököiden suosimia kasveja löytyy sinunkin puutarhastasi.
  Omassa hyönteishotellissamme en ole vielä nähnyt havaittavaa elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki pirin koko kesän ja syksyn ötökkähotellia silimällä, enkä nähäny koskaa minkäälaasta liikettä. Yllätys oliki ny suuri, ku näin sinetööryt putket. Niisoli sala-asukkahia :)

   Poista
 10. Hieno, ötökkähotellissa on asukkaita. Hyvä kannustus oman hommaamiseen, kun olen miettinyt asuisiko siellä kuitenkaan ketään juuri sen takia että luonnollisia paikkoja on täällä maalla niin paljon.
  Perhoskasveista ehkä omat suosikit on leimut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää ainaki joillekki kelepaavan modernimpiki asunto :) Leimut o hyviä kasvia ja niitä mäki meinaan lisätä.

   Poista
 11. Purppurapunalatva on mahoton perhosmagneetti. Maksaruohot, ruusut, nauhukset ja monet muut. Olen viime vuosina oikein ajatuksella laittanut perhosten ym. mielikukkia. Ötökkähotelli puuttuu, mutta tuossa on mehtän laita viereesä, siellä viihtyvät varmaan. Ja kaikenmaailman risukkoa löytyy läheltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purppurapunalatva on hyvä ja tosi näyttävä perhoskasvi viihtyessään. Mutta kylymempinä kesinä, mulla o jääny kukinta jotenki pualitiähän. Mettäshän on ötököölle vaikka kuinka palio suajapaikkoja.

   Poista
 12. Ötökkähotelli on hankinta listalla ,mukavaa jos sinulla on siellä jo asukkaita. Perennoista oli suosikkia paha valita sinulla oli monta sellaista mitä minullakin jo on .Ukonhatuista syksyllä ne myöskin tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillonki remontin takia jo valamihiksi tarvikkehia. Nii muuten tykkääväkki.

   Poista
 13. Meiltä ei hotellia löydy ja viime kesä oli ihmeen hiljainen perhosten osalta. Mutta magneetteja kyllä löytyy, nauhukset ja punahatut sekä isomaksaruohot ovat olleet suosikkeja. Ja ruusujen tuoksua eivät ötökätkään voi vastustaa. Hieno hotelli, ei ihme, että on tungosta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti teiränki puutarhoosta löytyy muita sopivia talavehtimispaikkoja. Magneettia ainaki löytyy :)

   Poista
 14. Paljon on ollu pörriäisiä ja perhosia kukissa. Mukava kun hotelli on suanu asukkaita. Samoja kasveja meiltäkin löytyy. Miun pit peittee meijän hotellii, vanhalla lakanalla, kun tintit rupes nokkimaan putkien piässä olevia tuluppia, ja vetelemään järviruoko putkia pois. Järjestystä kävivät muuttamaan, vaikka tihhii verkko on eissä. Oon sotajalalla noihen tinttien kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, teilläki o sisustusta muuttavia tinttiä. Mullaki, nimittäin aluus, ku en laittanu verkkua (oli muka ruman näkööne)tintti heitteli kaikki putket pois. Laitoon siihe sitte verkon ja ny o saanu putket olla rauhas.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...