perjantai 8. helmikuuta 2019

Jättiverbeenaa monella tyylillä

Tarinaa viimme keväänä kasvattamistani jättiverbeenoosta. Nyhän niiren kylyvämisen aika o, jos niitä meinaa tänä kesänä puutarhas ihaalla. Ostaakki tiätysti voi, mutta pitkän esikasvatuksen takia, ovat aika tyyrihiä, eikä niitä joka paikasta saakkaa.


Jättiverbena -Verbena bonariensis ja herukkaperhonen
Jättiverbeena on näyttävä, runsahan metrin korkuune, vaalian violetinpunertavalla kukalla kukkiva jämäkkävartinen kesäkukka. Kasvi muarostaa ilimavan, läpinäkyvän kasvuston, joka heiluu ja huajuu tuules, muttei lankia.


6.2.2018 viälä hyväs voinnis.
Kylyvin jättiverbeenat 30.1, viinirypälerasiahan kylyvömultahan, pintakylyvönä. Rasian laitoon pesuhuanehen lämpööselle laattialle. Kylyvös iti yllätyksekseni nelijäs päiväs. Ei tarvittu kylymäkäsittelyä.  Mutta, olin typeryyressäni laittanu samahan rasiahan kelloköynnöksen siämeniä, jokka ovat oikeeta jättilääsiä verbeenohi verrattuna. Verbeenat  kualivat joko kylymähän, kuivuutehen tai sitte ne vei se kuuluusa taimipoltes, ku jouruun kelloköynnösten taimien takia pitämähän rasian kantta auki.  Kylyvin lopuusta siämenistä uuren satsin (18.2) ja laitoon ensimmääsen kylyvöksen jääkaappihi, viikoksi kylymäkäsittelyhy,  toivoen, että eres joku siämen olis jääny viälä itämätä. Molemmista kylyvöksistä iti nelijä, jokka jäi jopa elohonki.


Erellis syksyyne juurakko viherti 2viikkua kellarista noston jäläkihin 4.3Olin ottanu syksyllä jättiverbeenooren juurakot maasta kellarihi, irtona paffilaatikkoho. Istutin osan multahan tammikuun lopus, ku pelekäsin niiren kuivettuvan.  Nostin ensimmääsen ylähä vintille 18.2 ja viheriää rupes näkymähän 4.3.

Juurakoorenki kans tein typeryyksiä. Istutin osan suaraa isoohi puisehen saavihin ja heitin muavipussin löysästi päälle. Toivoon tiätysti, että vihertääsisivät nopiempaa, mutta kuinkas kävikää.......homehes kaikki tyynni. Lopulta vaa kaks talavetettua juurakkua selevis pihalle asti.


Latvottu, talavetettu jättiverbeena 9.4.2018.

Hyvä että eres nii, koska sain otettua niistä latvapistokkahia.


Istutetut latvapistokkahat  22.4.2018.Laitoon kokeeksi vesiklasihi nelijä latvapistokasta, joihin tuli juuret.


Istutusta orottavat jättiverbeenan taimet 14.6.2018.

Verbeenoja tuli loppujen lopuksi nii monta, että annoon osan flikalle. 


Just istutetut taimet.

Suurimman osan taimista istutin maaha. Pirin n. viikon  harsua päällä, etteivät kuivaasisi.


Kivasti kukkiivat  22.7.2018
Kaks talavehtinutta juurakkua ja kaks uutta siämenistä kasvatettua tainta laitoon puusaavihin. Hianosti siinä kukkiivat, eikä ilimava puska pimittäny terassilla maisemia. Vettä ja lannootesta olis  voinu antaa enemmä, mutta hyvin lääpällänsä olevat leheret nousivat aina kastelun jäläkihin pystyhyn. 


3.10.2018
Syksyn tullen vähennin kastelua, katkoon varret ja vein koko hökötyksen kellarihin. Saa nähärä ovakko kuivanehet vai virkuaavakko kasvuhun kevään myätä.

Jättiverbeenat, kaaripenkis, vallihauran viäres, vakipaikalla 12.8.2018.

Penkis olevia verbeenojaki olis pitäny kastella. Mutta kastelu jäi vaa muutamahan kertahan ja se näkyy. Kasvu oli matalempaa ja kukintaki vähääsempää ku erellisenä vuatena.


23.9.2018Tiätty, ku syksyä kohti ilimat viileni, kukintaki tokeni. Nostin juurakot sisälle 23.10.  Yritin ottaa ny nii suuren paakun ku pystyy, etteivät kuivaasisi nii herkästi ja laitoon osan het suaraa purkkihi ja vein kellarihin. Oon kerran lurahuttanu vähä vettä ja meinaanki ny ottaa riskin ja olla kylyvämätä jättiverbeenaa. Jos saisin ens kesän verbeenat talavetetuusta juurakoosta ja tarvittaes niistä otetuusta latvapistokkahista. Mitä menetelmää sä käytät? Vai onko koko jättiverbeena tuntematon kasvi?


Nyt tarkenoo, ku mittari näyttää plussaa,  +1. 
Mukavaa viikonloppua!

34 kommenttia:

 1. Komeita taimia ja kauniisti kasvoivat kesän mittaan. Olisipa hienoa, jos talvehtiminen on onnistunut vähintäänkin siten, että saat uusia pistokkaita. En ole kertaakaan jättiverbenaa kasvattanut ja taitaa jäädä tältäkin vuodelta. Noita kömmähdyksiä tapahtuu varmasti jokaiselle, mutta niistä saatu kokemus opettaa tehokkaasti. Tuskin sinäkään enää toiste laitat kelloköynnöksen ja jättiverbenan siemeniä samaan astiaan.
  Plussalla mennään vesisateessa. Sen verran jokapäiväiset lumityöt ovat verottaneet aikaa muilta hommilta, joten tänään on pureuduttava kotihommiin. Toiveissa tosin aurinkoa ja vähemmän lumisadetta.
  Oikein hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mäki toivon, että talavehtiis eres yks, nii sais pistokkahia. Joo, en koskaa enää kylyvä kahta erilaasta samahan astiahan.....en koskaa :) Teillon ollukki kovia lumisateeta, vaikka on sitä tännekki asti riittäny. Aurinko vois jo näyttäytyä, ei oo liiemmi näkyny. Kiitos, samoon!

   Poista
 2. Olen joskus kokeillut kylvämistä vaihtelevalla menestyksellä. Mutta koskaan en ole hätäisenä ja kärsimättömänä edes kokeillut jättiverbenan kylvöä. Olen ostanut muutaman taimen valmiina. Ovathan ne aika hintavia, mutta kestän sen kun saan hyvät taimet.
  Nyt mulla menee kohta hermo tuon lumen kanssa. Joka päivä saa kolata ja nytkin taas sataa TAIVAHAN TÄYDELTÄ!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki oon yllättäny itteni. Oon luullu olevani hyvinki kärsimätön tyyppi. Ostaes voiki valita parahimmat taimet ja ne yleensä kukkiivat ennemmi ku omat kylyvökset. Joo, riittääs jo, muttei tunnu olevan loppua näköpiiris.

   Poista
 3. Minusta on hienoo, että uskaltaa rehellisesti kertua kömmähdyksistään ja epäonnistumisistaan. Siitä jää itelle hyvä muistijälki ja toiset oppii siinä samalla. Nyt sulla on kantapään kautta opittu taito näiden kanssa. Toivotan sulle tulevallekin kesälle näyttävää kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän kaikki voi aina mennä putkehen, vaikka kuinka toivoos. Joo torellaki :) Meinas kyllä epätoivo iskiä, ku tuntuu kaikki menevän piälehen. Lopputulos oli kuitenki yllättävän hyvä. Kiitos :)

   Poista
 4. Olen samaa mieltä edellisten kanssa siitä, että mokistakin voi aivan hyvin kertoa. Jättiverbenaa en ole itse ennen kasvattanut, mutta nyt on yksi talvehtimassa. Löysin nimittäin syksyllä jo yöpakkasten tultua erään liikkeen pihasta lavan kasveja, kaikki 0,5€/kpl. Siinä joukossa oli jättiverbenoita ja nappasinkin yhden parhaimmalta näyttävän kokeeksi mukaan. Se on viettänyt talven eteisessä tarkassa valvonnassa ja minusta se näyttäisi olevan vielä hengissä. Mietin, että istuttaisin sen pian isompaan ruukkuun ja katson, lähtisikö se siitä kasvamaan. Pistokkaitakin aion ottaa siitä heti kun vain saan. Jotenkin jättiverbenan siementen kylvö ja tuollaisten hiuksenohuiden minitaimien kanssa puljaaminen ei yhtään houkuta. Juurakon talvettaminen on sopivampi juttu minulle. Voisi kuvitella, että talvetettu kasvi aloittaa kukinnankin aiemmin kuin siemenestä kasvatettu. Talvehtimisonnea verbenoillesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimet on kyllä nii uskomattoman piäniä, ku ajatteloo lopputulosta, ettei millää uskoosisi. Sähän teit hyvän löyrön. Toivottavasti verbeena o hengis ja saat siitä pistokkahia. Son huamattavasti helapompi vaihtoehto ja ainaki nopiempi. Kukinta alakaa talavehtinehella torellaki ennemmi ja o het palio näyttävempiki. Kiitos, samoon!

   Poista
 5. Komeita ovat taimesi ja ihanat kukkapilvet niistä kasvaa. Minulla ei ole ollut vielä yhtään.

  VastaaPoista
 6. En ole koskaan kokeillut jättiverbenan kasvatusta, enkä ole myöskään hankkinut niitä taimina. Kiva olisi kyllä joskus kokeilla. Pitäisi vaan hankkia kasvivalot, jotta aikaista kylvöä vaativat siemenet saisivat hyvät kasvuolosuhteet ja taimista tulisi tanakoita. Toivotaan, että verbenoiden talvetus sujuu hyvin ja pääset nauttimaan niiden kukinnasta tulevanakin suvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvivalot auttaavat varmasti kasvatusta, mutta kummasti ne tanakootuu, ku pääsöövät pihalle. Jos ei talavetus onnistu, nii ny o sitte kesä iliman jättiverbeenaa.

   Poista
 7. En ole oikein jättiverbenan ystävä, mutta kullanarvoiset kokemukset jaoit - täytyy sanoa! Jättiverbenaa olen katsellut puistojen istutuksissa, mutta en ole sitä koskaan kasvattanut. Toivottavasti talvetus sinulla onnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihä kaikki tykkää kaikista. Sullonki niiiiin palio muitaki kasvatettavia.

   Poista
 8. Kiva kun jaoit kokemuksiasi, niistä sitten saa hyvää oppia. Jättiverbenaa olen kasvattanut siemenistä ja myöskin juurakosta. Nyt tälle talvelle en vienyt kesäkodin kellariin yhtään juurakkoa eli pitää kylvää siemenistä. Tuo kylmäkäsittely ei oikein houkuta ja siksi keräsin viime syksyn kukista siemeniä ja ne ovat nyt tuolla terassilla ja ajattelin ne kylvää nyt pikapuolin. Itääkö ne siemenet on taas toinen kokeilu!
  Viime talvena tein ihan ohjeitten mukaan ja mitään ei kuitenkaan ilmestynyt kylvösastian pintaan, heitin kylvöastian mullat astiaan jossa oli viherkasvien vanhat mullat. Epähuomiossa käytin tuon mullan uudelleen isoon ruukkuun jossa oli itämässä köynnöskrassia ja hajuherneitä. Kesällä sieltä sitten puski ylös pieniä jättiverbenan taimia ja ne istutin yhteen isoon ruukkuun. Taimet kasvoivat hyvin ja olivat tanakoita, mutta kukinta oli tietysti myöhässä. Näistä kukista sitten myöhään syksyllä otin siemeniä ja nyt kokeilen niiden itämistä.
  Toissa keväänä talvehtinut ruukku näytti ihan kuivalta ja kuolleelta, mutta kasvuun sekin lähti ja melko nopeasti heti kun pääsi valoon ja suht lämpimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki jo monellaasta kokemusta kerääntyny. Mulla käytihi pikkuusen saman tyylisesti. Keräsin kans kaikki taimisastiooren mullat ja kippasin ne kasvimaan loorihi. Yks verbeena iti ja kukkiiki sitruunakurkun kans samas looras. Muakaa ei jotenki kylymäkäsittelyt houkuta. Se kuulostaaki het nii tyälähältä. Mullonki itäny iha hyvi iliman sitä. Torennäköösesti laattialämmitys on ollu normaalia kuumemmalla, meilläku mitää säätöjä oo. Son joko tai. Toivottavasti siämenet itäävät ja saat hianot jättiverbeenat :)

   Poista
 9. Jättiverbeena täysin tuntematon kasvi minulle! Aika paljon puuhaa sinulla ollut noissa. Meilläkin on nyt plusasteita. Oikein kauhistuttaa ajatella, miten liukkaiksi nuo meidän lähitiet tulevatkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonki aika harvinaane. Ei löyry iha joka paikasta. Siksi sen etehe kannattaa nähäräkki vaivaa. No, mulla tuliki pikkuuse enemmä. Toivottavasti ei kauhian liukasta tulisi.

   Poista
 10. Olet taitava taimettaja! Mut hei, sulla on soma pinkki kastelukannu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös :D Mutta o siihe oikia syyki. Isäntä kantaa koirille vettä mun mustilla kastelukannuulla. Pinkkihin laitan lannootevettä.

   Poista
 11. Kauniisti kukkivat siulla verbenat, hyvät taimet oot kasvattanu. Mie oon siemenestä kasvattanu ja talavettanu juurakoita. Oon vuan ison paakun kanssa nostanu sankkoon, en oo istuttanu syksyllä. Viileessä varastossa oon säilyttäny. Kastelen muutamankerran talaveen. Hyvän neuvon annoit tuosta istuttamisesta ja laitan kohta nuo kasvamaan. Tähkäverbenoo nyt ajattelin kokkeilla ja kylyvän tuotakin jättiverbenoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki tairan kohta nostaa eres muutaman vinttihi, jos rupiaasisivat vihertämähän. Eikös tähkäverbeena oo perenna. Nii oon muistavinani. Hyvää kylyvöonnia :)

   Poista
  2. Verbenat eli rautayrtit! Perennaksi myyvvään tähkäverbenoo, ei oo hajjuukaan selevivääkö se talaven yl. Joka kesäks hankin puutarhalta riipaverbenan, voimakkaan fuksianpunaisen. Kuistille roikkumaan. Ovat kuivuutta kestäviä.

   Poista
  3. Oletan, että tähkäverbeena menis talaven yli, ainaki eteläs. Mullaki o joskus ollu riippaverbeenoja.

   Poista
 12. Wau, oletkin jo tositoimissa. Kyllä siinä säästää pitkän pennin kun itse kylvää arvokkaita kesäkukkia. Verbenet on ihania. Minulle on muodostunut perinne ostaa verbena k-raudasta kun sen hinta joskus kesäsesongin loppuessa alenee...heh. Kiva kuulla kylvövinkkejä, kiitos paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukkien kasvatuksehen oon hurahtanu vasta muutama vuasi sitte. Kyllä siinä säästää, jos ei ny aiva maharottomuuksihin innostu.

   Poista
 13. Tämä on ihan outo kasvi itselleni, mutta voisi olla kokeilemisen arvoinen kyllä. Ihanan näköinen tuossa terassilla puusaavissa kukkiessaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina voi kokeella :) Vähintään puusaavihin sitä nykki haluaasisin.

   Poista
 14. Jättiverbena on sitten upea kukka. Itse kokeilin viime kesänä ensi kertaa sen kasvatusta siemenestä asti. Ei ihan helppo tapaus, mutta ihme ja kumma onnistuin!
  Pitääkin kokeilla tuota talvetusta, niin säästyisi tuolta kylvöltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo ihan helepommasta päästä, torellakaa. Mutta kukinta o hianua ja perhoset tykkää. Iliman muuta kannattaa kokeella talavetusta, jos on siihe sopivat tilat.

   Poista
 15. Upeat jättiverbenat sulla ja tosi hyvin talvehtineet! Näyttävät tosi kauniilta saavissa. Olen kasvattanut jättiverbenaa kerran ja se ei ollut mikään kovin kummoinen menestys, joten en ole kokeillut sen jälkeen enää uudelleen. Ihastelen vaan muiden kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti talavehtiis nykki. Eihä kylyvökset joka kerta onnistu, hetikää kaikista, mutta toisella kertaa voivat onnistua paremmi :)

   Poista
 16. Vau, minusta ei olisi tuohon. Niinpä en kasvata jättiverbenaa, valmiista taimesta voisin kyllä kokeilla, onhan se nätti kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä oo pakko nua monimutkaasesti kasvattaa, mutta halusin kokeella ja käyttää kaikki keinot. Kannattaa eherottomasti koittaa kasvatusta, jos tuloo valamis taimi etehe.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...