sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Lumen voima

Lauvantaiaamuna orotti tällääne näky..................isännän menopeli oli hyytyny lopullisesti.......

.......tyämaalleki piti loikkia lumivallin ylitte. Ovi aukes just ja just.......
.......mutta onneksi o pikkuuse järiemmät tyäkalut pihan putsauksehe.Kilipakärrykki son kaivanu esille ja loput lumekki o jo tullu alaha.Katolta tullu lumi oli hajottanu roskiskehikon etulairan..........ja sitte isoompi vahinko.....

.......meirän riihi lyhistyy lumen painosta. Sei tullu kylläkää yllätyksenä, koska son ollu mun aikani vintturas ja soli vaa aijan kysymys koska riihi menöö kasahan. Joka kerta ku kävin riihes, sai pelijätä sen romahtavan. Kuuntelin tarkasti kaikki natinat ja kattoon pakoreitin valamihiksi. Arveltihin kuitenki, että jonku talaven lumimassat sen lopullisesti särköö. Riihen peruskivet oli aijan saatos liikkunu ja riihen sisällä olevat, paksuusta hirsistä veistetyt rakentehet oli monin paikoon siirtyny pois paikooltansa. Onneksi sisällä ei ollu mitään muuta arvokkahampaa ku yhyret peräkärryt, mikkä oli lykättynä oviaukkohon suajahan. Nyt sitte oon vihaane ittelleni. En löytäny siitä kuvaa tai en  oo sitä jostaki syystä kuvannu, vaikkon ollukki lyhistymisuhka päällä. Yllä olevan kuvan räpsääsin seinällä olevasta, joskus 1990-luvun aluus otetusta ilimakuvasta, johona riihi näkyy taustalla.


Näi littuhu painuu riihen vasen puali. Siinähän ei ollu sisällä mitää muuta ku tukirakentehet.


Oikia pääty jäi paremmi pystyhy..........(kuva päärystäpäi).


........koska sillä pualella o, hirrestä tehty, varsinaane riihi/luuva osa. Onneksi hirsikehikko pysyy suht ehejänä. Sisällä o viälä joitaki tiiliä, joille olis käyttyä. Ja haluaasisin jotenki kiärrättää nuata hirsia, mutten oo keksiny viälä kuinka.Isäntä sai kärrykki ehejänä pihalle, ku ensi nosteli rukkipiikiillä enimmät romut pois päältä. On siinä raivaamises aikamoone urakka......sitte joskus. Oottako te säilyny lumivaurioolta?Ny  mäki oon tarijennu. 

Koko viikonloppu o menty plussalla ja tänää satoo osaksi silikkaa vettä. Hangekki o selevästi laskusuunnas, joten kevättä kohti ollahan tääläki menos. Eileen kuulin ensimmääsen kerran ti-ti-tyyn ja het tuli  nii kevääne olo. Tiät ja pihat o paikkapaikoon, joko paksus sohojos tai peilijääs. Toivottavasti kukaa ei telo ittiänsä.


Mukavaa viikon alakua!

34 kommenttia:

 1. Ohhoh. Onneksi ei ollut ketään sisällä! Ja ohhoh titityyllekin! Sitä en olekaan vielä kuullut, täytyy mennä huomenna ulos kuuntelemaan. Varmasti keksit käyttötarkoituksen hirsille, jonain päivänä lamppu syttyy pääsi päällä :-D Ja sitten saamme ihailla ideaasi blogissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ti-ti-tyyn kuulin viäressäni lisää sapuskaa linnuulle. Oli pakko pysähtyä oikee kuuntelemahan, että kuulinko oikee. Katotahan, mitä tuleman pitää :)

   Poista
 2. Huh, onneksi ei ollut ihmisiä sisällä. Vaikka tuleehan tuosta aika raivaaminen, konevoima on siihenkin hyvä apu. Viikonloppuna tuntui mukavan keväiseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Traktori o raivaamiseski iha välttämätön, jos meinaa saara jotaki aikaaseksi. Nii tuntuu, siksi kait linnukki rupes laulamahan.

   Poista
 3. Voi riihi! Minuakin huolestuttaa meidän mökkirannassa oleva pieni vaja ja sen kohtalo. Katoilla on nyt tosi painavaa lunta ja sitä on paljon. Vauhdilla näyttää sulavan plussakelissä. Meilläkin lintuset ovat laulaneet jo jonkin aikaa. Ihanat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vaja kestää lumitaakan. Lumi näyttääs maraltunehen ainaki kymmenen senttiä viikonlopun aikana. Täälä pohojoosespäi, tullahan aina myähääsemmäs junas :)

   Poista
 4. Oho. Onneksi tosiaan ei ollut ketään sisällä ja melko raivaaminen tuossa on. Hirret on kyllä hienot. Saisiko niistä jonkunlaisen aitan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saishan niistä. Haluaasisin teherä niistä jotaki puutarhahan, mutta tämon jo nii täynnä.

   Poista
 5. Hupsis, onpa ollu romahdus. Meillä lumet tuli ryminällä lasiterassin katolta, toistaiseksi ei ole tuhoja näkyvissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäntä kuuli jonku humahroksen, muttei tajunnu silloon mistä se tuli, ku kaikki pihan kattolumet oli silloon viälä paikoollansa. Onneksi lasiterassi pysyy ehejänä. Rikkihän niitäki o jo menny.

   Poista
 6. Lumi voi saada pahoja vahinkoja aikaiseksi. Onneksi ei kenellekään sattunut mitään eikä riihessä ollut arvokkaampaa tavaraa sisällä. Valtavasti saat kyllä harmaata lautaa ja hirsiä. Jotain hienoa saat niistä taas aikaiseksi :)

  VastaaPoista
 7. Ei oo vielä lumi särkenyt mitään, kop, kop, kop! Lisää tulee taivaalta parhaillaan. Plussakelit kumminkin. Naapurit ovat etelässä ja kissavahti ei huomannut, että kissa ulkoilemassa ja katolta oli juurikin valumassa kunnon kasa! Onneksi römähdys oli sitten kuitenkin vasta yöllä tapahtunut, peltikatto kun on heillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissit o nii nopeeta liikkehissänsä, että tuskin olis alle jääny. Onneksi lumet tuli kuitenki yän aikana.

   Poista
 8. Joo, viime talvena särkyi terassin valokatteita, onneks saatiin ne helposti korjattua kesällä. Olin sitten ihan paniikissa lopunkin talven.
  Nyt ei oo enää omia kattoja mitä lumet särkis. Poikkeus talvi täällä etelämmässä, kun niin paljon lunta.
  Joudutte sitten rakennuspuuhiin. Aikamoinen sotkuhan siitä tulee kun kaikki menee kasaan. Jotain kivaa keksitte noista varmaankin rakennella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo kivaa, ku tuloo ylimäärääsiä korijaushommia.
   Eiköhän ainaki osasta jotaki keksi.

   Poista
 9. Nyt voi lumi tehdä tuhoja. Työpaikalla on katoilta pudoteltu lumia niiden ehkäisemiseksi. Pelkään valokatteita, ne voivat mennä herkästi rikki.
  Meillä kotona on niin jyrkkä talon katto, että sieltä tulee oikeen rytinällä lumet alas. Eilen oltiin Oulussa ja tietysti just silloin ne tuli, ja arvaa vaan onko isot jäiset kasat tuossa portailla ja terassilla! Täytyy kohta lähteä nostelemaan raskasta kasaa pois.
  Minähän tein työpaikalleni pitkiä kukkapenkkien reunuksia vanhoista hirsistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi on yllättävän raskasta ja voi saara isoja tuhoja aikaaseksi. Pellikatoolta lumet tuloovakki nopiaa alaha. Meillon taloos tiilikatto ja siältähän lumet tuloo alaha sulamalla. Hirasta hommaa, mutta onneksi näi tuulisella paikalla, katolle ei nii palio lunta kerrykkää. Sulloli sitte päivän punttiharijootukset samalla. Hirsistä sais hyviä penkinreunuksia, mutta mullon melekee kaikki reunat vääriä :)

   Poista
 10. Voi mahoton, onneksi ei tullut muita menetyksiä, vaikka arvaa kuinka tuokin ärsyttää. On lumella valtava paino, kun se kastuu!
  Vaan nythän sait mahtavaa rakennusmateriaalia noista hirsistä, tiedä mitä niistä vielä syntyy.

  VastaaPoista
 11. Hurjalta näyttää. Onneksi riihen sisällä ei ollut rikkoutuvaa tavaraa.
  Hyvännäköisiä hirsiä seinässä, joten noistahan saa aikaan vaikka mitä. Ja sinut tuntien, sinähän varmasti saat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rysähtämine on ollu ennakootavis, eikä sisälle oo siksi voinu mitää arvokasta laittaa. Hirret on hianoja, joten yritän hiarua aivonystyröötä.

   Poista
 12. Voi harmi, mutta onneksi tosiaan ei ollut ketään eikä mitään sisällä riihessä. Toivottavasti keksit hirsille käyttöä!

  VastaaPoista
 13. Harmi kun riihi hajosi. Komea rakennus on ollut. Toivottavasti löydätte materiaaleille uusiokäyttöä👌

  VastaaPoista
 14. Ompa köpelösti käyny rakennukselle. Onneks ei immeisiä eikä elläimiä ollu sisällä. Raivoomistahan tuossa on, hyvvee materiaalii suat kehitellä vaikka mitä. Meijän pitäs purkoo yks lato ja siinäkin on hirttä ja lautoo. Pellonkulumoo Ville oikasoo siltäkohin. Meillä puhistu suurin osa katoista ja mehtäkin viikonloppuna. Nyt ol yöllä satanu hyvin märkee lunta viitisen senttii. Nollassa on keli. Tuas on luonto kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Materiaalia olis ny vaikka kuinka palio, keksiis vaa mitä tekis. Meilläki tuli melekee kaikki lumet pellikatoolta ja mettäkki rupes vihertämähä. Miinusta o meillä mittari näyttäny, reilustikki (n.-10)

   Poista
 15. Riihi on ollut komia rakennus . Hirret on myös upeita ja hyvää tavaraa . Minä kuulin myös ensikerran viikonloppuna titityyn. Ei meinannut ensin uskoa että oliko se kevät tititys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänää kuulin ti-ti-tyyn uurestansa. Tuli sellaasella voimalla, ettei jääny epäseleväksi :)

   Poista
 16. Onpa harmi tuo riihen kohtalo! Onneksi sisällä ei ollut paljoa tavaraa, ettei vahingot kasvanu isommaksi. Lunta on nyt kyllä tullu ihan riittämiin, että näillä jo pärjättäisiin kovastikin kevääseen asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olishan se saanu siinä olla. Meillä tuli tänää pikkuuse lisää lunta, mutta nyhän o taas luvattu plussakeliä, joten, ei haittaa ollenkaa.

   Poista
 17. Jopas nyt jotakin! Kyllä sinä pian keksit riihen hirsille jatkoelämää...

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...