tiistai 17. maaliskuuta 2020

Alakuvuaren kylyvöt

Pihalla on kaikin pualin surkiaa, sää on ihan, sanonko mistä, sataa lunta/räntää. Sekää tiätysti viälä riitä, koronaki riahuu, enemmä tai vähemmä. Mullei kylläkää mitää ongelmaa aiheuta kotona pysymine, täälähän moon aina. Tyämaaki ku o pihan toisella pualella. Tuaaha seki kyllä vaaranpaikkoja. Navettatarkastuksen piti köhivä eläänlääkäri. Eihä sitä tiärä, mihinä se korona vaanii, vaikka kuinka sitä yrittääs välttää.


Onneksi o kevät ja kesä tulonpäällä ja son saanu aikahan perinteesen siämenkasvatusrulijanssin, mullaki. Kasvavia taimia o kiva seurata, vaikka ne ny viälä ovakki toivottomamtuntuusia rääpälehiä. Oon kylyväny kolomes eräs. 

Punahatut ja ahkeraliisat
4.2.2020 kylyvetyt punahatut itivät hyvi, vaikka siämenet olivakki jo menny vanhooksi. Kokeelin iha kuriispäältä, jos talavi onki viäny mun loorapunahatut, ja oha mulla niille kattottu jo uusiaki paikkoja. Sekootuspussi ahkeraliisoja  iti kovin epätasaasesti ja miälestäni muutenki huanosti.

Keijunkukat ja jättiverbeenat 16.3.2020.


Kylyvin keijunmekkuaki, joita iti kymmenen. Ny niiton enää 3-4 jälijellä. Ne rupes kellahtamahan yks kerrallansa. Kouliinki nua loput kuvan ottamise jäläkihi, jos se jotaki pelastaas. Jättiverbeenat oli laattialämmöllä viikon ja siirrin ne kahareksi viikoksi jääkaappihi. Ny o itäny viis. Otti hiatahan nämäki. Enne non jo itäny alle viikos, iliman kylymäkäsittelyä. No, kelloköynnöksen kans käy viäläki huanommi.....eivät itänehet ollenkaa. Torennäköösesti meirän ikivanha laattialämmitys o liian kuuma. Siinähän o vaa kaks asentua, on tai ei. Nykku on ollu nii leuto talavi, nii kiarto käy kuumana. Ongelmia oli jo viimme keväänä. Aika moni kylyvös meni perseelleen.


27.2.2020. tein  toisen kylyvöaallon.  Kylyvin pelargoonioota. Multihin pääsi valakkoone 'Inspire White', vaalinpunaane 'Inspire Pink' ja uus lajike tumma pinkki 'Lustre Deep Pink'. Kahta ensimmäästä kylyvin jo vuasi sitte, mutta talavetus sujuu aika heikosti. Iha joka siämen ei oo itäny, mutta orotetahan viälä.


Valakokukkaasta mustasilimäsusannaaki kylyvin, niiston pualet (3kpl) itäny. Höyhenheinätuppahia tuli pussista kolome. Leukoijat ei oo viälä itäny, itääväkkökää.


Lisäksi tein uusintakylyvön ahkeraliisoosta, palio paremmalla tuloksella. Ja mun kelloköynnöstuloksen pelasti uus kokeelu sammalnapiilla. JIPPII!!! Parin tunnin liotuksen jäläkihin siämen/nappi, pintahan. Enkä viäny pesuhuanehen laattialle ja ny on kuures elämää. Oon enne plokiaikaa laittanu aina kelloköynnökset iteelle tähän samahan aikahan ja kovasti ovat keriinny kukkia. Toivottavasti nykki.

Höyhenheinää, partaohraa ja 'Riitan heinää'


8.3 Kylyvin Höyhenheiniäki lisää, ku kävin hakemas lisää siämeniä. Non tosi hitahia, ku vertaa niitä partaohorahan ja 'Riitan heinähän'. Tua viimmeene o alunperin puutarhaystävältä saatua.

Valakoosia kosmoskukkiaki kylyvin. Noooh, ei oo palio kehumista. Hyätypualeltaki jotaki, matalakasvuusia tomaattia. 'Maja' on uutta, 'Micro Tom F1'a oli peräti kaks siämentä pussinpohojalla. 'Tiny Tim'ä oli vähä enemmä. Nämä sammalnapit tuntuuvat sopivan mulle. Nehän pitäävät kosteuren paremmi tasaasena ja sitähän mä en osaa.


Tämän vuaren kasvatukset kasvaavat uuren taimilampun alla, mikä tuntuu aika tehokkahalta. Koulimisen jäläkihin osa saa kylläki siirtyä klasille. Kuis sun taimiilla pyyhkii vai onko ollenkaa?

Pysykää tervehinä!

26 kommenttia:

 1. Eihän sinun kylvöjen tilanne ole ollenkaan surkea, paljon on alkuja tulossa. Ainahan on osan kanssa harmia. Hyvä, että sammalnapit osoittautuivat toimiviksi. Minä pidän lämpömittaria ritilähyllyllä, jotta saan tarkkailtua lämpötilaa patterin päällä olevalla idätyspaikalla. Minulla taas lattialämmitys on liian viileällä. Reipasta ja onnistunutta kasvua kaikille pienokaisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylyvöjen aluus kaikki tuntuu nii surkeelta, mutta tiäränhän, että hitahan aluun jäläkihin tuloo kasvupyrährys. Useen joku kylyvös postaa. Kaikki ei tosiaan onnistu. Kiitos :)

   Poista
 2. Kaikenlaista siellä kasvaa! Täällä ei mitään, otin hajuherneiden siemenet esiin, mutta en ole vielä niitä kylvänyt. En ole ikinä esikasvattanut niitä aiemmin.
  Voi että, köhivän eläinlääkärin olisi kyllä pitänyt jäädä kotiin ja hoitaa käynnit toiste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sullon pikkuuse hankalaa, ku reissaat kaharen koron välillä. Tarkastus olis pitäny teherä jo pari viikkua sitte, mutta ku toine lekuri teloo kätensä, nii tämä ei päässy ennemmi. Eihän sen köhä olisi ollu normaalisti mitää, mutta ny.....

   Poista
 3. Jotensakin tutun näköisiä ovat kylvösi... epätasaisesti itäneitä ahkeraliisoja löytyy täältäkin suunnalta:).Mutta onneksi kokeilit uudestaan sammalnappien kanssa! Tässä keväässä saattaa kylvöhommilla olla merkittäviä positiivisa vaikutuksia, kun kotona pyöritään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylyvöjen kans kuluu kummasti aikaa ja saa muuta ajateltavaa ku korona. Niillon eherottomasti positiivine vaikutus.

   Poista
 4. Sinullahan on jo kasvamassa vaikka mitä. Pitäisi joskus kokeilla itsekin noita turvenappeja. Minulla kaikki vähäiset kylvökset olivat ensin pesuhuoneen lattialämmössä ja sitten vein ne saunan hetivalmis kiukaan lämpimän kannen päälle. Kelloköynnöksistä osa on lähtenyt onneksi kasvuun, mutta tomaatintaimet ovat vasta ilmestyneet mullan pinnalle ja ovat vielä kovin honteloita. Nyt jatkavat kasvuaan keittiön ikkunan edessä työpöydällä. Katsotaan kuinka käy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan o hyvä stratekia. Kelloköynnöksiä ei oo koskaa liikaa, joten jokaane itävä siämen o ilonaihe. Tomaatintaimekki onneksi kasvaavat vauhrilla. Hyvin käy, tiätenki :)

   Poista
 5. Ihailen teitä kaikkia, jotka jaksatte ja onnistutte noissa kylvöissänne! Mulla on niin huonoja kokemuksia kylvöistä, että jätän väliin. Teen jotain muuta. Pelottaa kulkea tuolla kaupassa ja apteekissa, kun tulee yskiviä ja nuhaisia ihmisiä vastaan. Mahdollisimman vähän liikutaan. Onneksi on puhelimet ja whatsapit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mullakaa hetikää kaikki onnistu, mutta kevät kuluu nopiempaa, tuala yläkerras rampates :) Mäki yritän käyrä vaan kerran viikos kaupas. Puhelimista on isoo apu.

   Poista
 6. Hyvältähän sinun kylvöksesi näyttävät. Keijunmekkojen kanssa minulla kävi samoin. Itivät hyvin, mutta sitten osa kellahti kumoon, eikä enää vironnut. Onneksi muutama on alkanut kasvaa, joskin tosi hitaassa tahdissa.
  Tänä keväänä olen kylvänyt valtaosan siemenistä turve- ja sammalnappeihin. Kouliminen on paljon helpompaa, kun koko nappipötkön voi siirtää kasvatusmultaan. Joistakin leikkaan sen ympäryskuidun auki, en kaikista. Usein näkee kaupasta ostetuissa taimissa nappipötkön olevan paikallaan.
  Piti tänään kylvää valkoista mustasilmäsusannaa, vaan enpä taida saada aikaseksi. Viikonloppuna olisi sopivaa aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan ne piäniä, ku niitä tuloo aina verrattua jonku muun aikaasempihin kylyvöksiihin. Ei tiätenkää nii kannattaasi teherä. Moon iha rakastunu nuahi sammalnappiihi, viälon vahavasti uutuurenviähätystä :D Onnia kylyvöölle!

   Poista
 7. Kotona olo ei mullekkaan tuota vaikeuksia. Tekemistä löytyy vaikka muille jakaa ja vähän kun on vielä erakkoluonteinen, niin ei aharista. Eniten pakkaa sekoittaa nyt tuo koulujen sulkeutuminen ja sen myötä tässä täytyy vielä opettajaksikin taipua. Huhuh!
  Mulla on vasta 5 purkkia kylvöjä sisällä, kun kaikki muut odottaa kasvuun lähtöä siellä ulkona. Kelloköynnöksistä iti neljä, laitoin kuitenkin 8 siementä. Olipa huono onni keijunmekkojen kanssa. Toivottavasti loput on pysyny hengissä, saa niistä ainakin yhden tuuhean amppelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arki rullaa mulla liki normaalisti. Vauhtimimmin synttärit kyllä peruuntuu, samoon kevätmessuulle meno, mutta nehän oliski ollu ekstraa. Onneksi ollahan kaharen ja jäläkikasvu hoitaa ittensä. Äiteetä passaa velii. Eiköhän opettajan virka sulta suju. Mullon kans tällä hetkellä kelloköynnöksen itävyys 50%. On, toistaaseksi.

   Poista
 8. Mukavastihan siellä on kylvöksiä noussut. Itse olen myös tykännyt istuttaa näihin nappeihin minulla on kylläkin turvenappeja nämä sammal on kait jotain uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan tuas hyvä alaku. Uutta on, tai oli niitä jo vuasi sitte. Turvenappiaki oon kokeellu, mutta mulla ne pakkas kuivaa. Nämä pysyyvät kosteena pitempähän.

   Poista
 9. Sinullahan on jo paljon taimia! Minullakin iti valkokukkaisista mustasilmäsusannoista vain puolet siemenistä. Keijunmekkojen kanssa kävi vielä surkeammin kuin sinulla: yksikään ei varmaan edes miettinyt itämistä. Koruköynnöksille kävi samoin. 'Maja' on ihan mukava tomaattilajike yhden kesän kasvattelukokemuksen perusteella. Se teki meillä eniten raakileita viime kesänä ja tomaatit olivat maukkaita, vaikka kypsyivätkin vasta sisälle otettuina. Varreltaankin oli sopivan tanakka avomaalla kasvatettavaksi. Tänä vuonna uusi yritys, jos vaikka kesän säät olisivat suosiollisempia. Sammalnappeja yritin etsiä pariinkiin otteeseen, mutta löysin vain tyhjän hyllyn niiden kohdalta. Joko niitä oli tilattu aivan liian vähän tai sitten täällä on poikkeuksellisen paljon niihin ihastuneita puutarhureita. Aurinkoista loppuviikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, mutta non nii piäniä. Voi surku sun köynnöksiä. No, kerkiät viälä. Vai o 'Maja' nii hiras. Meinaan kehittää niille jonku harso/lasiviritelmän, jos auttaas kypsymises. Harmi, toivottavasti viälä löyrät sammalnappia. Moon ainaki niihi iha lätkäs :D Kiitos, samoon!

   Poista
  2. 'Maja' oli ihan yhtä nopea tekemään satoa kuin muutkin tomaattini. Viime kesänä vain tomaattien kasvu pysähtyi kylmyyden takia meillä kahdesti keskellä kesää ja syksy tuli aikaisin, joten kypsiä tomaatteja ei tullut mistään.

   Poista
  3. Okei, ku sain kerran viimmeki vuanna muutamia tomaattia, nii toivottavasti nykki, 'Majastaki'

   Poista
 10. Ompa siulla jo paljon taimia. Mie nyt viikonloppuna vasta siemeniä piilottelin. Toivotaan meijän kasvustoille suotusta kehitystä. Laitonhan mie jo syksyllä hankikylyvöjä ja nyt muutama viikko sitten lissee kylymäkäsittelyyn siemenii, suapihan nähä mitä niistä tulloo, vai tullooko mittään! Kokkeeks otin tuota sammalta säkissä ja oon jo käyttäny sitä. Perennoita on nyt montaluatuu kokeilussa. Tuonne mehtään sopis! Kauniita ilimoja on luvassa, nautitaan auringosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuasi sitte oli paalio enemmä. Sullonki monta verkkua heitettynä. Toivottavasti o komia saalis. Mullaki o sammalsäkkiki jo aukaastuna. Teirän mettäpuutarhahan uppuaaki paalio taimia ja erullisemmin ne saaki itte kasvattamalla. Oi, tänään oliki ihan mahtava päivä.

   Poista
 11. Sinullahan on vaiks mitä! Mun jättiverbenat on just samanlaisia, suurennuslasilla pitäis melkein kattoa. Mun on varmaan pakko mennä tänään ihmisten ilmoille sillä multa on loppu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan siinä, ku keräs kaikki saman otsikon alle. Nii mäki luulin, mutta onneksi löyrin portista yhyren multapussin ja lannootestaki löytyy.

   Poista
 12. Monen näköistä on kasvamassa ja ihan hyviltähän nuo näyttää. Aina ei vaan onnistu, ei ne tutut ja turvallisetkaan, saati oudommat tai vaikeammat.
  Meillä oli samanlainen lämmitys ennen, joko varpaat paleltu tai palo suihkussa! "Vaadin" uuden termostaatin laitattamista ja olikin aika helppo homma ja nyt voi säätää. Kannattaa muuttaa se, suosittelen.
  Joo minä kans sanoin, ettei ole hätä päivää, olen aina kotosalla ja nyt pääsin vielä etätöihin, niin mikäs tässä on ollessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä jo aika montaa sorttia. Viälä löytyy kylyvettävää. Ahaa, pitää eherottaa, josko meilläki vois muuttaa.
   Tämäon ny tätä. Aika näyttää kuinka kauvan erikooset olot kestää. Meillähän tämä ei tyähommis näy kylläkää millää lailla.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...