torstai 23. huhtikuuta 2020

Lampun uus pajuhattu


Nii siinä käytihin, että ompelupuumi muuttuu pajupuumiksi.


Oon hakenu muutamana päivänä tiänviärestä, sähkölinijan alta, hyviä pitkiä pajuvittoja. Siitä niitä raivatahan kumohon muutaman vuaren väliin. Nämon raivattu 2018 syksyllä ja viimme kesänä juurakoosta sitte kasvoo pitkiä, suaria pajuja.  Tänä kesänä ne haaroo, eikä niitä voi enää punontahan käyttää. Pajuvittoja olis voinu käyttää syksylläki, lehtien putuamisen jäläkihin. 


Kolomiopenkis o lamppu, misten oo tykänny pätkän vertaa. Son toimiva, mutta loistaa ku Naantalin aurinko, jopa iliman valoja. Ja lisäksi hatuston lohojennu pala. Mullon pyäriny käyttämättämänä tuallaane vanhan lampunvarijostimen kehikko, jota ajattelin käyttää hyäryksi.  En kuitenkaa tykänny sen pyäriästä muarosta.


Joten taitoon joka toisen pianan sisähänpäi......


.....ja leikkasin voimapihiriillä jokatoisen pois.  Muutoon solis ollu nii tihiä, että punomises olis tullu ongelmia. Luannopajutku eivät oo nii taipuusia ku oikee punomista varte kasvatetut. Lisäksi annoon kehikolle kosania, että pikkuusen tummuus.
Punoon kahta pajua kerralla kiärtäen. Pakko, ku tuaho jäi parilline määrä loimia. Parittomalla olis voinu punua yhtä pajua kerralla toisen erestä ja toisen takaa. Reunas jouruun käyttämähän apuna rautalankaa, ku loimiväli oli aika pitkä ja käytin aika ohkaasia pajuja. Rautalanka näkyy ensimmääses kuvas.


Lopputuloksesta tuli joka tapaukses, aika hauska. Rungollekki vois teherä jonku naamioonnin.


Sitte lisäsin ennen pystyttämähäni köynnöstukehen lisää pajukuretta. Osa vanhasta kurelmasta oli jo harsuuntunu ja puronnu poiski. Siinon kerran ollu joku onneton hyasinttipavun yritys. Ny on kasvamas nii monta köynnöstä, että josko kokeelis tuaho taas jotaki laittaa. Takana aitaukses kukkii sinisenä.....


......kevättähtimeri. 


Ja joku muistamaton pöliänä istutti syksyllä punakukkaasen jouluruusun keskelle lumikellomätästä, mistei ny montaa kukkaa pukkaa, mutta onneksi eres jouluruusu on elos.

Tein muutaman muunki piänen punouksen, joista tuloo toinen postaus. Nämä mitää ihimeellisiä oo, mutta o kivoja näprätä. Ny o pihaki likimain haravootu. Ojat ja navetansivu pitää viälä vetää. Lakaasukoneen kulijettajaki jo teki tyänsä ja siirti sorat siävästi leikattavalle nurmikaistalehelle. Ilimat on ollu tooosi ihanan kevääsiä. Ny valitettavasti kylymee, mutta haravoores pysyy lämpöösenä.

Mukavaa loppuviikkua!

31 kommenttia:

 1. Mahtavan ihana varjostin! Olet niin kekseliäs, että miltei joka postauksessa saa lukea jostain neronleimauksesta. Mites olis ruosteenvärinen spraymaali-suihkaus tuohon lampunjalkaan? ;-) Hei, mitä tarkoittaa annoon kehikolle kosania, yritin miettiä, mutta en vaan keksinyt.
  Hahaa, se on kumma, kun sitä on itse istutustensa pahin vihollinen. Syksyllä ei muista, mitä keväällä kasvaa eikä toisinpäin. Justiin istuttelin innolla uutta ruusutarhaani, oikein kaivoin - ja sitten tajusin, että niin joo - tässä justiin kasvaa syysleimuja, ja ne on mulla niin kituliaita muutenkin, ettei tarttis lisäksi niitä ylös kaivella.
  Ihanan näköistä siellä, paljon hyvännäköisiä kiveyksiä, punontoja ja väripilkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joskus lamppu syttyy omaski pääs :D Spray on ollu mullaki miäles ja itteasias mullonki sitä, mutta ainaki tämä laatu o miälestäni liian vaaliaa. Jonku toisen firman tuates vois olla tummempaa. Poltin kehikkua toholla, eli kaasulla. Tiärä mikä tuan tohon oikia nimi o.
   Joo, muisti o loistava, mutta vaa nii lyhkääsen aijan ja silloo ku o innostuksis jostaki, ei muista sitäkää vähää. Ny pitää pysyä pois penkiistä nii kauvan, että kaikki o noussu. Mullon ainaki tullu sellaasia hätäratkaasuja, joista jää liian vähä muistijäläkiä. Toivottavasti sun syysleimut seleviää pikkuusesta sokista. Rupiaa olemahan jo monellaasta :)

   Poista
 2. Hieno varjostin! Tässä on hyvä idea lampunvarjostimen tuunaukseen. Niin tuttua tuo istutuspuuha - kukkapenkkiä viime kesänä myltätessäni tein yllättäviä istutuslöytöjä :D Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joskus muisti pätkii. Aamullaki löyrin krookuksia iha ihimeellisestä paikasta ja koska niitoli nii palio, oon ihan vasiten ne siihe kaivanu. Yllättävät kasvilöyröt o iha mukavia. Kiitos, samoon!

   Poista
 3. Taidokas olet, kuten olen monta kertaa todennut. Varjostin olisi voinut olla vähän isompikin. Ollut muutama ihana päivä. Hyvä niin, sillä sitä ennen sää räntäsateineen oli aika masentava. Minullakin haravointiurakka alkanut ja se jatkuu vielä pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itte asias oon ettinykki tuahon jotaki suurempaa jalakalampun varijostinta, muttei sellaasta tiätenkää oo tullu vastahan ja multa meni hermo. Suunnittelin tuahon kyllä huippua ja alareunahanki jotaki jatketta. Voi olla, että kokeelenki viälä. Sais ny eres aurinko paistaa, vaikka kylymenööki. Haravoonti pitää ottaa hyätyliikunnan kannalta, muuten mikää suasikki puuha oo.

   Poista
 4. No ompahan kiva hattu lampulla. Olet kyllä aika kekseliäs se täytyy sanoa. Tuo pajukude on myös minun makuuni kunhan saadaan se pergola niin minäkin pääsen toteuttamaan jotain. Nyt pihalla hommia riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää miälen virkiänä, ku keksii jotaki uutta :) Sitä orotelles :) Pihalta ei hommat heleposti lopu.

   Poista
 5. Johan on korea hattu lampulla. Eikun helteitä odottelemaan!

  VastaaPoista
 6. Tulipas kiva lampunhattu. Pajun punontaa olisi kiva koittaa taas joskus. Viimeksi kokeilin ala-asteella ja minun pajusydämestä tuli aivan hirveä hökötys. :D Ihanat kevättähdet! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny vois olla aika kokeella :) Vaativampihin töihin olis kyllä hyvä hankkia vilijeltyä pajua. Kevättähäret muarostaavat jo kivan lämpärehen. Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Pitäähän se uus hattu olla lampullakin. Hieno tuli.

  VastaaPoista
 8. Hieno hattu, lamppu istuu nyt paremmin ympäristöönsä. Sailan tavoin minullekin tuli mieleen ruostespray tai jokin sen tapainen. Valkoinen varsi loistaa kaiken keskellä silmiinpistävästi.
  Näitä sinun inspiraation tuloksiasi katselee mielellään. Vähän jopa kadehtien, sillä omassa päässä ei moisia väläyksiä synny. Mikä parasta, toteutat tuunauksesi aina hyvällä maulla.
  Mukavaa viikonloppua ja reippaita puutarhapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pakko tualle o jotaki teherä, jalaka vaaleni, ku hattu tummeni. Kiva, kiitos :) Kukin taaplaa tyylillään, ei multakaa sukkia synny :)
   Kiitos, samoon!

   Poista
 9. Hauska hattu lampulla ja suloinen kevättähtimeri.

  VastaaPoista
 10. Tosi hauska varjostin - kuin hattu konsanaan - olet kekseliäs ja taitava! Kivipolkusi ihastuttavat aina, muutenkin kuvistasi tulee hyvä mieli :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ihimeen hyväs kunnos poloku o pysyny, vaikka perustus ei ollu häävi. Kiitos!

   Poista
 11. Tulipa hyvä kesähattu pihavalaisimelle. Pajunpujottelun haluaisin oppia jossain vaiheessa, siitä saa vaikka mitä kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paju o monipualine materiaali ja ainaki joihinki töihi voi käyttää ilimaasta materiaalia. Mitää koria tai koppaa en lähtisi pyärtänöpajusta tekemähän. Pajupunonta ei oo mitää vaikiaa, joten kokeelemahan vaa reippahasti :)

   Poista
 12. Hauska lamppu! Minä löysin Lundagårdista, Pietarsaaresta aika isoja varjostimia. Niiden alaosan halkaisija on 45 cm. Viitosen kappale, ei paha.
  Kaikenlaista sinä keksit. Nuo punokset verkossa ovat myös kauniit.

  VastaaPoista
 13. Mukava hattu lampulla! Mukava on punontatöitä tehä! Kaunis kevättähtimeri, meillä ei vielä merenä, vaan kyllä ne runsastuu vuosiensaatossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikellaane näpräämine o hauskaa. Joo, kyllä kevättähtilammestaki kasvaa viälä suuri meri.

   Poista
 14. Hauska hattu lampulla. Jalka ehdottomasti tummemmaksi, niin kuin pari muuta on jo tuossa aiemmin ehdottanut. Näitä unohduksia sattuu. Itse meinasin tänään vetäistä haravalla syksyllä istutetut laukat, jotka olivat jo nousseet piipottamaan lehtien sekaan. Ihmettelin vain, miksi olen jättänyt moisen lehtikasan keskelle kukkapenkkiä. Selvisi sitten syykin :D Ihanasti kevättähdet kukkivat jo sinulla! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jalaalle jotaki teen. Se vaatiis ainaki tuulettoman päivän ja se tuntuu liki maharottomalta ajatukselta. Kaikellaasta sattuu, onneksi et tuhonnu laukkoja. Kukkia o jo kivasti. Kiitos, samoon!

   Poista
 15. Tosi hieno punontatyö! Hyvin olit kartalla hakemassa materiaalit oikeaan aikaan. On niin ärsyttävää kun etsii pajua ja sitten on vuoden - pari liian myöhään paikalla ja paju on haaronut. Tosi siististi sait luonnonpajunkin taipumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jo hiaroon käsiäni silloon ku näin raivaajat töis ja kävelylenkillä meen siitä ohitte. Onneksi kuvis ei kaikki näy ;)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...