maanantai 12. huhtikuuta 2021

Ny kukkii

Eileen aamulla heräsin taas valakoosehen valtakuntahan, mutta onneksi färi muuttuu päivän mittahan. Aurinko paistoo, mutta tuuli taas melekoosesti. Sehän ei tahtia haitannu. Arvasin, että tänään on se päivä, ku moni kasvi aukaasoo kukkansa. Nii valamihin näköösiä nuput on ollu jo monta päivää.

Keltaane 'Romance' ja sinervä 'Blue Pearl'
Ja niihän siinä kävi. Ensimmääset aukinaaset krookukset, mikkä pitää kuvata joka ikinen vuasi, mutta niihin ei vaan kyllästy....ainakaa mä. Tämä suloone rypäs on kaaripenkis.

Kasvitieteellinen krookus
Samoon nämä. Viärelle nousoo muitaki, muttei niistä viälä palio mitää näy.

'Prins Claus'
Nämä kukkiivat postipoluulla kauvan aina ensimmääsinä, mutta ny non jääny tuijan ja keijuangervojen puristuksehen.

 'Ard Schenk'
Nämä terassipenkin krookukset o ny huiskin haiskin pitkin penkkiä. Surku, mutten yhtää muistanu koko krookuksia ku iskin lapion maahan istuttaakseni kärhön. Soli myähäästä ku huamasin ensimmääsen lapioniskun jäläkihin, että soli täynnä krookusten sipulia. Että pitiki just siihe. Yritin tunkia kaikki pintahan jäänehet sipulit takaasi maan uumenihin. Kato näyttääs käynehen. Sitte siirrytähän leimupenkkihin.........

Turkinlumikello
......mihinä valakoosien kukkien voittokuluku jatkuu. Nimittäin tällä hetkellä lumikellot on enemmistönä. Näiton paris kohtaa, samoon....

Kerrottu puistolumikello 'Flore Pleno'
......näitä kerrattuja. Kummasti lumikellot rupes täski puutarhas viihtymähän. Ehkä tärkiin tekijä oli loppujen lopuksi se, että hankiin ja istutin sipulit het ku maharollista. Ei sipulit keriinny kuivaa pussihin.

'Hippolyta'
Sitte kuvihin viälä kaikkista uusin. Erellisenä päivänä viälä ihan lumen peitos, mutta het paliastuttuaan näin terhakas. Son isoompi kasvuusee ku muut.

Italiantalventähti  'Hyemalis'
Viimmeeseksi ihka ensimmääne talaventähti ikinä. Syksyyne arvontavoitto Anulta. Olin jo hualissani, että kuinka niiren on käyny. Vaikka yleensä kirijootan kaikkien sipulikukkien pakkauskuvihin istutuspaikat, tästä merkintä oli jääny pois. Enkä muistanu pätkääkää, mihinkä olin ne istuttanu. Nopeeta ovat. Erellisenä päivänä siirtelin lecasoraa pois puskan juurelta ja leikkelin perennojen varsia viäres, enkä mitää nähäny ja eileen yks oliki jo näkyvis. Toivottavasti saa viälä viärellensä kaveria. Jokos teillä kukkii puutarhas?

Tänään onki taas vaihteeksi räpäskäpäivä; lunta, räntää ja vettä. Maa o valakoosena. Toivottavasti jo viimmeesiä kertoja. Loppuviikosta ainaki pitääs lämpötilojenki nousta ihan mukavihin lukemihin.

Mukavaa viikkua!

28 kommenttia:

 1. Onpas kauniita ja ihanan paljon!
  Itse olen istuttanut parina syksynä muutamia krookuksia, mutta niitä ei ole keväisin näkynyt. Lieko myyrät pistelleet suihinsa. Viime syksynä istutin taas, ja nyt näkyy muutamia pieniä piippoja, mutta eivät ole siitä vielä intoutunut kasvamaan. Narsissien alut ovat jo paljon pidemmällä.
  Aurinkoista kevättä! Tämä on parasta aikaa, kiva seurata kuinka luonto heräilee talviunilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon aika montaa sorttia krookuksia. oon niitä jo nii monena syksynä laittanu. Eihän ne kauvaa kuki, muttaku kukkiivat just silloon ku ei muita oo. Myyrät voivat tosiaan olla asialla. Kevät on nii mahtavaa. Koko talavihan siton orotettu.

   Poista
 2. Meillä oli ihan samanlainen sää tänään, mutta tulipa vapaapäivä vietettyä puutarhaohjelmien parissa:)
  Pikkuisia kukkijoita meiltäkin löytyy useista penkeistä, vaikka luntakin vielä pihalta löytyy. Mutta joskpa nämä kelit pikkuhiljaa lämpenisivät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaohojelmilla mäki oon monta hetkiä täyttäny :) Onneksi on netti. Lumi on sulanu hurijaa vauhtia, mutta tääläki sitä viälä on. Eikö ny loppuviikosta meillekki asti lämpö yllä.

   Poista
 3. Ihania krookuksia. Minulla on niitä muutamia mökillä ei kuitenkaan minun istuttamia. Sinivuokot kukkii mukavasti jo rinteessä ja lumikellot kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitkeetä krookuksia, ekkoo onnistunu mylläämähän just siitä kohtaa. Kiva, että ensimmääset kukat jo kukkiivat.

   Poista
 4. Ei näihin voi mitenkään kyllästyä! Sait vielä otettua upeat kuvat. Pitää keskittyä laittamaan aika selviä ryhmiä jo heti istuttaessa (kuten sinulla), niin mättäät näkyvät pidemmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkukkijat ovakki nii ihania....tai kaikkihan ne. Aika kompaktisti ne istutan, mutta nämäki o jo levinnehet ittestänsä.

   Poista
 5. Hienosti kukkivat lumikellot ja krookukset. Eiköhän nuo valkoiset leviä ajan kanssa koko kärhön juurelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti leviäävät tai sitte siirrän niitä itte kukkimisen jäläkihin.

   Poista
 6. Krookukset vaan on niin ihania. Kauniita mättäitä. Olet istuttanut krookukset ja lumikellot tarpeeksi tiheään, jolloin ne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.
  Tänään täällä on ollut aivan ihana päivä. Lämpötila nousi + 15 asteeseen. Lumet saavat nyt kyytiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne! Osa on tivistyny ittestänsä. Ovat jo usian vuaren paikassansa kasvanu. Ei voi ku unta nähärä tuallaasista lämpötiloosta. Alle kymmenen astetta ja kylymä tuuli. Talavihaalarilla pihalla.....näi meillä :(

   Poista
 7. Onpa siellä söpöläisii kukassa. Kauniit ryppäät.
  Meilläkin suap lumet kyytii, lämmintä ol eilen yl kymmenen ja tuuliainen kanssa sulattaa. Haihtumalla taitaa sulloo kun ojat ei oo vettä täynnä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ovat viihtynehet ku ovat nua omia aikoja runsastunehet. Teilläki lämpöösempää ku meillä! Kyllä lumet saa ny kyyttiä.

   Poista
 8. Ihanat krookukset ja lumikellot <3 Ei noita kesällä aina muista, mihin on istuttanut kukkasipuleita. Itsehän olen halkaissut keisarinpikarililjan sipulin tasan keskeltä kahtia ja peittänyt krookukset parinkymmenen sentin syvyyteen korottaessani kukkapenkin multapaksuutta. Keisarin halkaisun huomasin saman tien, mutta krookusparat älysin pelastaa vasta seuraavana keväänä kun ihmettelin, mihin kaikki ovat hävinneet. Tulossa olivat, mutta pintaan oli vain reippaasti pidempi matka kuin ennen :D Ehkä noita sinunkin valkoisia krookuksia nousee vielä mullan seasta, jos osa onkin hautautunut liian syvälle.
  Ei taida meillä vielä kukkia. Kohta lähden tekemään tarkempaa kierrosta, jos sittenkin löytyisi jostain edes yksi nuppu. Lumet saavat kyllä kyytiä, sillä on kymmenen astetta lämmintä ja vähän tuulee. Aamulla satoi aika pitkään vettäkin.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ittekki oon keisarinpikarililijan onnistunu halakaasemahan. Eipä sollu kertaaka eres näyttäytyny, joten ei suuri vahinko tullu. Ei sitä aina kaikkia innostuksissansa muista.
   Ai, teilläki nii lämmintä. Mikähän tätä aluetta vaivaa?! Kiitos, samoon :)

   Poista
 9. Krookukset ovat parhaimmillaan juuri tuollaisina isoina ryhminä. On vain minullekin sattunut niin, että jotain istuttaessani olen sörkkinyt vanhan sipulikasvuston hengiltä. Tai sitten kukkia nousee yksi sieltä toinen täältä.
  Ehkä noiden lumikellojen viihdyttämisessä sitkeän istuttamisen lisäksi on sipulien laittaminen maahan mahdollisimman nopeasti, kuten totesitkin.
  Toivottavasti lumisateet teidänkin nurkilla loppuvat tältä keväältä. Johan näitä puutarhapäiviä on odotettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahinkoja sattuu, varsinki ku rupiaa olemahan melekee joka välis jotaki sipulia. Tulppujen sipulit ei nii haittaa ku ne muutoonki pakkaavat olla yksvuatisia, mutta muut ottaa päähän.
   Torennäköösesti, ku en muuta oo erilailla lumikellojen kans teheny. Yleensä ku kerään pinon sipulipussia ja istutan ne vasta viimmeeses häräs. Herkkikset kerkiäävät kuivaa.
   Eileen aurinko paistoo ja ny poskia kiristää. Vilapoosta oli viäläki. Onneksi lunta ei sentäs oo enää tullu. Ny pitääs vähitellen lämmetä.

   Poista
  2. Puutarhahommissa pätee sanonta "tekevälle sattuu". Aina ei muista tarkkaan kaikkien istutuspaikkoja ja toisinaan on pakko punnita eri vaihtoehtojen välillä. Joskus joku joutuu väistymään.
   Meillä on tänään ollut huikean hieno päivä. Melkein kesäpäivä, kun lämpö kipusi +15, eikä tuullut. Toivottavasti tämä lämpö ja aurinko kipuaa teillekin.

   Poista
  3. Niin sattuu. Meilläki paistoo aurinko, muttei saanu viälä eres kymppiä rikki. Josko tänää.

   Poista
 10. Voih, teillä on jo kevät. Täällä ei kyllä vielä, mutta toivottavasti pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täälon jo kevät hyväs vauhris. Eiköhän teilläki pian tapahru.

   Poista
 11. Ihanaa, kyllä se kevät sieltä tulee! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...