keskiviikko 14. heinäkuuta 2021

Köynnöskujan köynnökset

Istuun viikko sitte torstai-iltana terassin riipputualis, ku aurinko osuu nii sopivasti ensimmääsen köynnösportin kärhöhön. No, kamerallehan siitä töitä repes. 

Jalokärhö 'Forever Friends' 8.7.2021.
Portin korkiemmalle kohoralle oli jo kiivenny navetankeittiös, purkis talavehtinu valakoone jalokärhö. 

Tarhaviinikärhö 'Pernille'
Alempana, samas portis kukkii tämä kaksfärine tarhaviinikärhö, mikä unohtuu multa syksyllä kaivaa ylähän. Oli tarkootus viärä se talaveksi turvahan, koska en uskonu sen talavehtivan riskipenkin pääs.

Mutta siinä se ny vaan kukkii. Palio paremmin ku vuasi sitte. Keväällä vaihroon viäres olevahan tomaattikaappihin pintamultia ja ihimettelin, että mihinkä lapio tarttuu, kärhönjuurihimpa hyvinki. Silloon hoksasin, että vastoon orotuksia, kärhö taitaa olla hengis.

Ja viälä yks kuva vasten ilta-aurinkua.

Satoo muutaman millin 11.7.2021.
Satanukki o. Nii harvinaasta herkkua tänä kesänä, että toristusaineistua pitää olla siitäki. Kuvan etualalla näkyyvät kaks sinisarijapöttiä. Suureksi yllätyksekseni, siinä kukkimattomas on nelijä nuppua ja toises näyttää olevan peräti viistoista.

Säleikkövilliviini 13.7.2021 toises kaares.
Takaasin köynnöskujalle ja toisehen kaarehen. Istutin siihe villiviinin, että eres johonaki kaares olis jo alakukesästäki elämää.

Valkoinen ruusunätkelmä 'White Pearl' ja punainen ruusunätkelmä toises kaares.
Toisella pualellaku kasvaa tämä hituri. Tai oikiammin montaki, ku kasvatin keväällä siämenistä punaastaki ruusunätkelmää valakoosen kaveriksi. Sinänsä kiva, että valakoonenki talavehtii, mutta herää keväällä nii armoottoman myähään tai oikiammin vasta kesällä, että hermot menöö, ku kukkiivakki sitte just ennen talavia.

Siniset kelloköynnökset (kesäköynnös) kolomannes kaares.
Onneksi ny viimmeeses on tuuhiaa kasvua kelloköynnösten ansiosta. Niiren itäminenku onnistuu keväällä yli orotusten ja niiton voinu hajasijoottaa sinne tänne. Kelloköynnökset on istutettu kasvulooriihin ja aika hyvin lähtivät kasvamahan piänen juromisen jäläkihin.

Köynnöskuja pelloltapäi kuvattuna 13.7.2021.
Vaaliankeltaanen isoköynnöskrassi 'Milkmaid'
Palatahan viälä ensimmääsehen kaarehen. Kaaren toisella pualella kasvaa pötis isoköynnöskrassia. Luulin, että kasvaas kovinki lujaa ja olis jo saavuttanu täs vaihees kaaren korkeemman kohoran, mutta ei. Kukkimahan on kyllä ruvennu, mutta kasvu on kovin hirasta. No, en esikasvattanu nuata mitenkää, olis ehkä pitäny. Hoksasin valakooses kärhös nuutunehia lehtiä ja muutaman ärräpäänki taisin päästää ilimoolle. Lähemmin tarkasteltuna huamasin katkennehen verson. Joku hualimaton kastelija oli varmasti söhäässy verson poikki........kukahan liä?

Ilta-aurinko valaasi sopivasti köynnöskujan pääs olevan daaliapötin. Ensimmääne kukkaki aukee. Tänä aamuna sain ahaa-elämyksen! Daaliapötin takana olevahan kurijenmiakkapenkkihin vois laittaa viälä yhyren kaaren. Esittelin siinä ajatusta innoossani isännälle. "Ja taas tarvitahan lisää verkkua." ............Mistä se tiäsi!? 

Kärhö 'Forever Friends' 13.7.2021.
Lopuksi viälä sama kärhö, mikä postauksen aloottiki. Kivasti on vajaas viikos kukkia auennu. 

Viälä yks kuuma päivä, sitte viilenöö. Onneksi!
Mukavaa loppuviikkua!

21 kommenttia:

 1. Ihana kärhökuja😍 Minunkin pitäisi kylvää tuota ruusunätkelmää, valkoinen olisi ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkaa on viälä siihen runsaasehen ja kukkivahan köynnöskujahan, mikä miäles siinteli. Valakoosen oon ostanu muutama vuasi sitte ja ny keväällä vihiroon onnistuun saamahan punaaset maahan asti. Siämenet oli jo monta vuatta vanhoja ja oletinki, etteivät enää itääsisi, mutta tämä yritys iti parahite ikinä. Tuaski on ny usiempi punaasen alaku.

   Poista
 2. Kärhökuja näyttää tosi kauniilta. Ihanana tuo 'Pernille'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkis kaikki kaaret joskus kasvien peitos. Tykkään kans :)

   Poista
 3. Minulla valkoinen ruusunätkelmä kukkii jo, parhaimpina vuosina se on jopa kolme metriä korkea, tänä vuonna jää kuivuuden takia tosi matalaksi. Aivan ihanat kärhöt ja kiva kun on tuollaisia vähän tuntemattomampia lajikkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useemmite täälä kukkii kasvit pari viikkua myähemmi ku siälä eteläs, mutta kyllä tämän kohoralla sei päre. En tiärä mikä mättää, onko liian kuivas ja aurinkooses paikas.

   Poista
  2. Nykyysin on melekee joka paikas ne samat "varmat" myynnis. Mukavaa ku joka vuasi tuarahan joitaki uusia lajikkeeta tänne periferiahan asti.

   Poista
 4. Voi, ihania kärhöjä! Ja ihanaa saretta! Aiettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasta piäniä, mutta niin söpöjä :) Olis voinu sataa enemmänki, mutta paree ku ei mitää.

   Poista
 5. Forever Friends on kaunis ja niin on Pernillekin. Tuosta kaarikäytävästä on hyvää vauhtia tulossa tosi hieno. Mikä ilo onkaan siellä alla tepastella kauneutta katselemassa.
  Kärsivätköhän krassitkin kuumuudesta? Minullakin kukkivat, mutta aika matalia ovat toistaiseksi. Tosin krassi kasvaa hyvin vielä loppukesästäkin. En ole koskaan esikasvattanut krassia ja hyvin ovat yleensä kasvaneet.
  Vau, sinisarja aikoo kukkia, hieno juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nua kärhöt o het ensimmääses kaares, nii näkyyvät hyvin terassillekki. On se jo ny tuuhiampi ku vuasi sitte.
   Toivottavasti krassit kasvaavat viälä pituutta, turhan känääsiksi köynnöksiksi jäävät, jos tuallaasena pysyyvät. Sinisarijoosta tuloo ennennäkemättömän kukkaasia.

   Poista
 6. Kunhan tuo kaarikäytävä on parhaimmillaan niin sanon minä että upea on!Hyvässä alussa on jo.
  Olet onnistunut hyvin sinisarjojen kans, minä en edes yritä.
  Ja aivan ihanaa, että olet malttanut istua ja ihailla ainakin hetken 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti :)
   Olin syksyllä ihan varma, ku valutin sarevesiä pois purkiista, etteivät kevättä näe. Siksi veinki ne pualihualimattomasti kokeeksi navettakeittiöhön, mihinä pitää vesiputkien takia pitää talavella plusasteeta n. 5-7. Luinki talavella, että kukkiakseen sinisarijan pitää saara talavella kunnon viiliä jakso. No ny sai ja tulos lupaa hyvää.
   Eihän näillä helteellä mitää järkevää jaksa teherä :D

   Poista
 7. Hieno kuja tulollaan! Minä huomasin vain tuon kissanmintun, kun on niin ihanasti sinisessä kukassa. Onko se jotain tavallista minttua korkeampaa lajiketta? Omani kukkii kesäkuun alussa ja on puolet tuota matalampi ja harvempi, ehkä väriltäänkin enemmän siniharmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tua sininen puska on yks mun perennasuasikiista. Perhosekki siitä näyttää tykkäävän. On mirrinminttu 'Junior Walker' nimeltään. Kukkii lähes koko kesän.

   Poista
 8. Ihania nuo kärhöt! 'Pernille' ja 'Forever Friends' ovat kumpikin hienoja kärhöjä. Pitäisi saalistaa jostain ne itsellkin. Köynnöskujasta on tulossa todella kaunis muutaman vuoden päästä. Mukavaa pian alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt on aina ihania :) 'Pernille' oli Hannkkijan valikoomis, mutta löytyy nykyysin muualtaki. Toivottavasti visiot köynnöskujan kukinnasta joskus toteutuu.

   Poista
 9. Aivan ihania kärhöjä ja noi kaaret :) Itse myös huomasin tarhalyhtykärhöni kasvun nuupahtaneen yllättäen ja syyksi paljastui varressa oleva pieni murtuma. Harmitti vietävästi leikata melkein puolet pituudesta pois. Ja tietenkin se oksa, jossa oli suurimmat kukannuput..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaariihin oon ittekki tyytyvääne, kasvikku sais niihin kunnolla kasvamahan. Kärhöt on herkkiä murtumahan ja katkeelemahan. Istutusvaiheeski niitä useen vahingoottuu, monesti "koriaa" jonku verson asentua ja son sitte siinä. Ja tiätenki non aina niitä parempia kohtia, sehän on luannon laki. Jos ny loput kasvaas kovempaa.

   Poista
 10. Kyllä on mahtava kärhökuja! Meillä on helle puutarhaa koetellut. Nurmikko on etupihan puolelta paikoitellen kuivunut, vaikka maltilla ollaan sitä leikattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meilläki osa nurmikoston ruskiana, varsinki pihan pualelta. Istutuksis kaikkista eniten o kärsiny esikkojen suku. Muut näyttäävät pääsääntöösesti hyviltä, vaikken oo kastellu.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...