sunnuntai 11. heinäkuuta 2021

Kukkivia kärhöjä tääläki

 Ihan tajutonta! Täälon ensimmääset kärhöt kukkinu jo viikonpäivät. Normaalisti aloottaavat vasta kuun lopus. Huanona kesänä vasta elokuun loppupualella. On tästä helleputkesta jotaki myänteestäki sanottavaa. Nii, vaikka vettä saaki näille sitte kantaa. Nämä kuuluuvat niiren harvojen ja valittujen joukkohon, mitä hyysään enemmä. Kuvat on muutamaa poikkeusta lukuunottamata tämän aamuusia kuvia.

Tiukukärhö  'Arabella' kolomiopenkis.
Alootetahan taas tällä tutulla tehokukkijalla. Joka vuasi jossei ensimmääne, nii ainaki ensimmäästen kukkivien joukos. Varikset o päässy jo hellettä pakohon, versojen varijohon.

Kehikko on täynnä, mistä aina muutamia versoja karkaa omille teille. Paikka jää pian aika ahtahaksi, tuijien puristukses. Kehikon juurella kukkii sinine karpaattienkello ja punalehtinen, valakokukkaane  kurijenpolovi 'Midnight Ghost'.

Jalokärhö 'The President'n ensimmääne kukka.
Kehikon pohojoospualella huamasin eileen resirentin ensimmääsen kukan. Useemmiten aloottaa kukkimisen ihan huipulta, mutta tänä vuanna näi.

Jalokärhö  'Hagley Hybrid' kaaripenkis.
Sitte siirrytähän kaaripenkkihin, mihinä onki monta köynnöskehikkua. Mennähän järiestykses. Ensi punaane kehikko. Vuasi sitte istutettu 'Hagley Hybrid' alootti kehikon huipulla, parilla kukalla. Kaveri ei viälä kuki.

Tiukukärhö  'White Arabella' 22.6.2021
Seuraavaksi valakoneen kehikko, mihinä kukimisen alootti jo kesäkuun pualella, kehikon uus asukki, valakoonen Arabella. Jos olis kukkimisen suhtehen eres sinnepäi, miton sinine kaimansa, nii hyvä olis.  Siirrin syksyllä pois valakoosen kellokärhön, koska soli nii näkymätön. Orotan suuria tältä. Aika näyttää, kuinka lunastaa siihen kohoristunehet orotukset.

Ihimettelin ensin sen kerrattuja kukkia. Sininenhän kukkii yksinkertaasilla kukilla. Hetken jo luulin saaneheni väärän, mutta parin päivän päästä ilimestyy tutunnäkööne yksinkertaane kukka. Kerrattuja tuskin enää tämän jäläkihin näkyy. Maas ku kasvu alakaa aina aluusta. Toista son taimistoos, mihinä säilyy erellisen vuaren versojaki. Tämän punertava pari o viälä nuppuvaihees.

Helokärhö -Clematis x durandii
Sinisen kehikon ensimmääne kukkija on helokärhö, ollu jo monena vuatena. Tuashan on kolome sinistä, mutta  aina joku kronuu. Tänä vuanna jalokärhö 'Uno Kivistik'. 'Multi Blue' aloottaa kukkimisen kohta.

Tiukukärhö 'Aljonushka'
Sitte seuraavas varma kukkija, ihana 'Aljonushka'. Oli tarkootus teherä sille kehikon korotus, mutta piälehen meni meiningit. Jos ens kesäksi sitte.

Pisarakärhö 'Betty Corning' 4.7.2021, tuluppaanitiällä.
Tiänviäres on yks kärhö aloottanu. Son kumma, että vaikka paikka on varijoone ku mikä, suurten mäntyjen varijos, nii tämä kellokukin kukkiva pisarakärhö aloottaa aina ensimmäästen joukos. 

Kukat on ny suurempia ku koskaa.

Tarhaviinikärhöt punainen 'Södertelje' ja violetti 'Blue Angel' 
Postauksen viimmeene pari löytyy itäseinustalta, etupihan pualelta, alappiruusupenkistä. Vaalian violetti viinikärhö on kukkinu useemmiten runsahasti, joskin yleensä kovin myähään. Sen ruattalaane kaveri on herkkähipiääsempää sorttia. On ollu tuas jo vuaresta 2013, mutta kukinnan laita on ollu mitä sattuu. Hyvä ku o joinaki vuasina pualimetriseksi kasvanu, kukkimisesta ny puhumattakaa. Tänä keväänä oli ensimmäästen herääjien joukos ja on pinkaassu jo verkon yläreunahan asti ja kukkiiki jo. Joiski kukis on viheriää virhettä, ollu aluusta asti. Tiärä onko sitte bakteeritautia vai kylymän aiheuttamaa, mutta ku kärhö on ny elämänsä veros, färivirheet ei haittaa.

Muitaki kärhöjä on kukas, mutta säästän ne seuraaviihin postauksiihin. Varmasti hyväluminen talavi suajeli hyvin näitä puutarhojen kaunottaria pakkaaspoijalta ja kärhöt kiittäävät!

Meillon ollu ny suht siärettävät ilimat. Mittaris ny 24.4 astetta, pualipilivistä. Sarettaki on tullu eilee ja tänää muutamahan otteesehen. Mutta mitää huimia lukemia ei oo päässy kertymähän, nipin napin kolome milliä. Ei sillä viälä juhulita. Kuis teillä? Kärhöt kukkii ja vettä sataa!?

Leppoosta pyhää ja viikon alakua!

14 kommenttia:

 1. Kärhöt kukkii mutta vettä ei sada, ei millään. Ehkä viikon päästä sanoo ennuste. Lämpö huitelee 30 asteen pintaan joka päivä. Tänään on puutarhurikin jo vähän nuutunut koska sisälläkin kuuma kun yötuuletuksesta huolimatta ei sisälämpötila laske.
  Ihanat kärhöt. Niin taitavat nyt kukkia kaikkialla hieman ajoissa, toivottavasti jaksavat silti kukkia pitkälle syksyyn saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että kärhöt kukkii ja kait sitä vettäki johonaki välis tuloo. Asteeton kyllä turhan palio. Ainaki täälä alakoo kukinta ennätysaijoos. Toivottavasti ainaki vanhimmasta päästä jaksaavat kukkia pitkähän.

   Poista
 2. Ihania kärhöjä sinulla! Huipun kauniin väriset Betty ja helokärhö.
  Joitakin kärhöjä täälläkin kukkii, mutta ei sada. Kahtena edellisenä yönä on ukkoset menneet lännestä ohi ja ukkoskuuroja on satanut Ahvenanmaalla, vaan ei täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin äiteen kans eilee sairaalareissulla ja kätehen jäi tiätysti yks kärhöki. Tykkäät varmasti siitäki, ei mikää loistokas, mutta söpö silti.

   Poista
 3. Arabella on kyllä hyvä kärhö. En tiennytkään että on olemassa sille valkoinen sisar ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valakoonen ei oo montaa vuatta kait myynnis ollukkaa. Sinine on ollu nii hyvä, että pakkohan valakoostaki o kokeella, varsinki ku sitä myytihin tääläpäi.

   Poista
 4. Onpa sinullekin kertynyt monen monta kärhöä. Ihania kaikki. Aljonushka kuuluu suosikkeihini. Korotin sen tukiverkkoa syksyllä, mutta paikka on väärä. Kärhö jää pahasti Sävel-ruusun taakse, joten siirto on tiedossa.
  VEttä tuli yhtenä päivänä, määrällisesti varsin vähän. Itseni menin pihalle tieten tahtoen kastelemaan. Oli vain pakko kokea ja kuunnella kauan kaivatut pisarat ihalla. Toivottavasti kasveista tuntui yhtä hyvältä.
  Tänään on ollut vähän viileämpää, vain +27. Eilen taisi olla yksi hikisimmistä päivistä; mittari näytti +31, jonka korkea kosteusprosentti sai tuntumaan tosi tukalalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiton ainaki toinen mokoma lisää. Eivät oo suuren suuria, mutta tykkään silti ja pitäähän sitä joku jännitysmomentti puutarhas olla.
   Sateet on ollu kyllä harvinaasen lujas. Kyllä kasvikki tuntuuvat virkistyvän piänestäki sateesta tai ainaki pölyt putsaantuu. Kyllä muutamanki asteen lasku tuntuu oikee tukalan olon jäläkihin. Huh, silti!

   Poista
 5. 'Arabella' on kukinnassaan meilläkin aina ensimmäisten joukossa. Onpa sinulla kärhövalikoimissa jo runsaasti kaunottaria ja yksi minulle ennestään täysin tuntematon, eli tuo sinikukkainen helokärhö. 'Aljonushka' on kyllä tosi söötti ja kukkaisa.
  Sama ongelma täälläkin, vettä ei vaan sada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua tiukukärhöt o kyllä kestäviä ja ahkeria kukkijoota. Syksyllä siirrin kolomannen, 'Inspiration Zoin'n pois pimiästä pohojoospenkistä kolomiopenkkihin. Näkyy piristymisen merkkiä. Toivottavasti rupiaas kukkimahan seki kunnolla valoosammas paikas.
   Aika harva paikka on saanu tarpeheksi vettä.

   Poista
 6. Hienoa, että sinäkin pääset ihastelemaan kärhöjä jo näin ajoissa ja onhan sinulla monta kaunista. 'Aljonushka' on minulla vasta ihan pieni (siis kaksi pientä), mutta kuvasi on niin kaunis, että odotan niiltä suuria.
  Muistan, että hankit valkoisen Arabellan, mutta en ole missään nähnyt sitä myytävänä. Uskon, että odotuksesi palkitaan, jos siitä tulee yhtä hyvä kukkija kuin sininen Arabella.
  Täällä on joka päivä lähes 30 tai vähän yli. Sadetta ei ole tullut, vaikka sitä tosiaan kaivattaisiin, eikä ennusteetkaan lupaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämon ennennäkemätöntä herkkua tähän aikahan. 'Aijonushka' on vanhimpia kärhöjäni, mutta topakasti se tuuhettuu het nuaresta. Ny valakoonen arabella ainaki tuntuu hyvältä. On teheny uutta kasvua, mihinä on nuppujaki eli kukinta jatkuu.
   Ihan hirveetä lämpötiloja. Toivottavasti pian viilenis ja sarettaki ropahuttaas.

   Poista
 7. Ei sada vettä ei, mutta kärhöt kukkivat jo. Ei ihan kaikki vielä mutta osa. Sinulla on paljon ihania kärhöjä. Tuo 'White Arabella' on hieno kerrannaisine kukkineen. Toivottavasti osoittautuu yhtä innokkaaksi kukkijaksi kuin sininen sisarensa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama jatkuu tääläki. Kerratut kukat oli ku lumipalloja. Ihan orottamaton näky. Toivottavasti kukkii jatkoski, vaikka vaan yksinkertaasilla kukilla. Kiitos, samoon :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...