lauantai 20. helmikuuta 2016

Kaivamista

Otsikosta joku vois päätellä, että ny tuloo kesääne projektikuvaus. Hah! Tämä tapahtuuki mennehellä viikolla. 


Pari vuatta sitte sain äntihi siirrättää isännällä tuallaasen laakian kiven navetan oven etehe, porraskiveksi. Soli enne hoitanu samaa virkaa puarin seinustalla, klasin alla. Siinä kohtaa on joskus ollu ovi. Kivi oli just passelin kokoone ja saatihin se laitetuksi aika suarahanki. 
...mutta ykspäivä huamattihin, että meiltä rupes lumi sulamahan, vaikka mittari näytti pakkaaslukemia.


Sitte tuli reikiä ja maa alakoo vajota. Luulin että pihahan on muarostumas geissiiri, ku vettäki aika-ajoon näkyy..... Hm.....ajatukset kuitenki kääntyy putkirikon pualelle. Ei muutaku traktorin piikiillä kivi pois ja lapiolla kaivettihin vuarootelle, märkää ja vetistä soraa nii, että vuatokohta löytyy. Vanaha, nooakinaikuune tiiliputkiliitos oli levahtanu. Kaikki navettakeittiön veret imeytyy maahan ja sulatti rouran ja jään....Isäntäki rupes hempeelöhön. Mun piti viärä sisälle kukkapurkkihin, oikee tuhottoman pitkä mato, ettei se vaa jääry.

Ei auttanu muu, ku soittaa järiempää kalustua paikalle. Klappasin kivet pois hinkkiränkyn alta, ku maa oli siitäkohtaa vajonnu oikee kunnolla.

Kaivinkonehen tyäskentely oli joutuusta, olihan routaki jo valamihiksi sulatettu.

Ny on sitte uus putki maas ja navetanerusta aiva surkias kunnos. Taas tuli keväälle lisää töitä, aiva niinku tekemistä ei olisi ennestänsä ollu. No, tämä kohta kuivaa ensimmääsenä, joten siitä on hyvä alakaa kevään tyät.Välis oli muutama aurinkoone päivä. Heitin jo mariakuusen päälle säkkikankahan. Son nii kranttu auringonvalolle, että pakkaa ruskettua vähinsä joka kevät.

Kolomiopenkin pesäkuusi on viälä nii piäni, että laitoon jo syksyllä muutaman kuusenoksan sitä nojaalemahan. En tiärä tarttisko suajausta, muttaku siinon nii tuuline kuluma.


Tulpukki on ränsääntyny. Kokeelisko laittaa jatkojalostuksehen.


Viälon viikko aikaa ottaa osaa 


Hyvää viikonloppua!


29 kommenttia:

 1. Hyvä kun saitte korjattua rikkonainen kohta löytyi kuitenkin ilman, että oli tarvis enempää myllätä maata. Nyt ehdit hyvin miettiä miten laitat paikan kuntoon. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Onneksi saitte putket kuntoon. Melko paljon on ollut putkirikkoja tänä talvena. Nyt vain uusia tuulia päin. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Hui, olipas teillä hirvittävä homma tuossa putkirikossa. Vaikkakin aika itse tehdyltä keväältä vaikuttaa kun sulaa noin hyvin :) Oletkin jo tehnyt järkevät suojaushommat jotka jäävät minulta aina tekemättä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaivinkone teki onneksi suurimman osan. Saa nähärä myähästyynkö kuitenki tuan suajauksen kans. Tuntuu siltä, että ensimmääset auringon sätehet teköö heti tuhoja.

   Poista
 4. Onpas teillä ollut touhua. Meitä ihmetytti kovilla pakkasilla, kun kylällä oli ojat täynnä vettä. Varmaan oli jossakin putket haljenneet.
  No tuosta on hyvä keväämmällä jatkaa.
  Minäkin heitin jo suojaa alppiruusun päälle, olikin hyvä laittaa se roikkumaan kuusen oksaan. Ens viikon jälkeen onkin jo maaliskuu! hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka talavi, johonakipäi putket paukkuu halaki. Munki pitää alappiruusut viälä suajata. Maaliskuulla onki jo palio valoosempaa. Aah....

   Poista
 5. No, jopa harmit lykkäs! Mut onneks huomasitte ja saitte koneen paikalle. Hyvä siitä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siihe päivä tuhuraantuu. Viimmeestelyyhi ei taira yks päivä riittääkkää.

   Poista
 6. Kaikkea sitä sattuu. Onneksi kone on hoitanut homman ja asia on kunnossa. Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii sattuuki. Tuallekki päivälle oli aiva muut suunnitelmat. No, onneksi putki on ny ehejä.

   Poista
 7. No oho, on teillä ollut puuhaa.

  VastaaPoista
 8. No, nytpä on vuotokohta korjattu vaikka se lisää töitä teettääkin. Onneksi selvisitte noinkin vähällä.

  VastaaPoista
 9. Nii-i. Loppujenlopuksi päästihin tosi vähällä.

  VastaaPoista
 10. Voi kökkö! Onneks oli onnellinen loppu tarinalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarinan jatko-osa tuloo sitte keväällä :) tai kesällä....

   Poista
 11. Voi kökkö! Onneks oli onnellinen loppu tarinalla.

  VastaaPoista
 12. Tällaiset putkirikot ovat varmasti kohdalle sattuessa tosi kiusallisia. Tämä talvi onkin ollut enemmän, kuin suosiollinen niiden syntymiselle. Onneksi on sentään konevoimaa, jottei tarvitse käsivoimin ryhtyä kaivamaan vian sattuessa.
  Tarpeeksi aikaiset suojaukset havuille ovat järkevä teko, etenkin jos paikka on tuulinen ja aurinko osuu sopivasti helottamaan kasveihin. Maan ollessa jäässä tietää kyllä jokainen asiaan vähänkin perehtynyt kuinka sitten käy. Suojaan havuja aina niiden ensimmäisinä vuosina ja aina edes se ei auta täysin neulasten ruskistumiselta. Siihen taas on suurimpana syynä liian vähäinen kastelu varsinaisena kasvuaikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nuata isoja tuijia oo suajannu enää monehen vuatehen. Joskus on larvat vähä ruskistunu ja muutama oksa siältä täältä. Onneksi nua suuremmat koriaa ittensä aika nopiaa. Mariakuuset tuntuu olevan palio krantumpia.

   Poista
 13. Voi kurja! Onneksi huomasitte ja saitte korjattua

  VastaaPoista
 14. Olisko onni onnettomuudessa, että saat keväällä tehdä jotain tosi ihanaa tuohon paikkaan ja tiedät, ettei putken takia ihan heti joudu kaivamaan istutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinki vois sanua. Oon kattellukki tuata kohtaa sillä silimällä, että jotaki tarttis viälä teherä. No, ny on melekee pakko.

   Poista
 15. Oho, siinäpä meni navetanreunus kerrasta uusiksi! Mutta hyvä kun saitte nopeasti vuodon korjattua. Pian sinä saat alueen taas uudelleen kukoistamaan! Upea kyllä tuo askelkivi, nuo on niitä maatilalla elämisen hienouksia, upeita vanhoja leikattuja kiviä omasta takaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii onki :) Onneksi non tajunnu säästää vanahat kivijalakakivet, eiväkkä oo viäny niitä mihinkää savikuappahan. Niinki on jokku teheny.

   Poista
 16. Putkirikon aiheuttamat ongelmat harmittivat teidän puolesta, mutta innostuin hienosta maitotonkkakokoelmastasi.
  Lapsuuskesinä päivän kohokohta oli maitotonkkien vienti maitolaiturille papan ajaman traktorin peräkärryn kyydissä :) Ei taitaisi olla enää EU-direktiivien Suomessa sallittua sellainen lapsen kuljetustapa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä non ollu iän päivän. Isäntä ihimetteliki, miksen nuata laittanu kolomiopenkkihin, vaa tuallaasen ruastunehen tonkan. Ei nii, eikä taitaasi EU hyväksyä mairollekkaa tonkkakulijetusta.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...