tiistai 2. helmikuuta 2016

Kuvakooste, huhti - toukokuu 2015

Ny ku oon plarannu ja järiestäny kuvia, nii huamaa taas jälleen kerran, että joitaki kasvia kiärtää kameran kans aiva tuskas. Toisista, hyväku olis eres yks kunnon kuva. Nykku pihalla ei pahemmi kukkia näy, nii keräsin tähän muutamia kuvia, huhtikuulta ja toukokuulta.


HUHTIKUU 2015


'Prins Claus'
Mulle kevät tarkoottaa krookuksia. Oonki lisänny niitä joka syksy. Ja voi että, ku mä jaksan niitä kiärtää ja kualata. Eipä silloo palio muuta ookkaa. Monenmonta kertaa pitää heittäytyä pitki pituuttansa tantereesehe niitä kuvaamahan. Jumppa-alustanhan pitää allensa laittaa, muute olis useemmite iha märkä......ja vaikkei keltaane oo viäläkää mikää lempifäri, nii keltaaset krookuksekki on ihkuja.

Nämä tumman violetit, on mun ensimmääset krookukset. Mariakuusen alla on pikkuusen varioone paikka, mutta siinä ne kukkii vaihtelevalla menestyksellä. 


Puutarhamessut Uumajas, Nolia Trädgårdmässan 25.4.2015.
Kävin puutarhakaverin kans päivän reissulla Ruattis, Uumajas puutarhamessuulla. Siitä juttua täs  ja täs. Olin varautunu ostamahan palio kasvia, mutta olin vähä pettyny tariontahan. Palio siälä oli pelargoonioota, joihin en ainakaa viälä oo hurahtanu. (Sitä päivää orotelles..... ;)


Varjoliljan versoja.

Keväällä menöö palio aikaa nuunates, mitä uutta on putkahrellu pintaha. Osalla perennoosta on kivannäkööset, färikkähät versot.
Itte kylyväytyny vaalianjouluruusun siämentaimi kukkii muutamalla kukalla.


Pikkuusia talaventähtiä on monen färisiä. Täs viimmeesenä kukkimisen aloottava valakoone.


....Ja skillat, ihanat siniset pikkusipulit. Näiren haluaasisin leviävän oikee kunnolla, suureksi, suureksi, siniseksi mereksi.Kevään ensimmääne pehemis, Nam......Nämä sinivuakot oon oikee itte istuttanu pohojoospäätyhyn. Muurahaaset on pitäny hualen siitä, että niitä löytyy jo monesta muustaki penkistä. Hankintalistalla on tiätysti valakoone ja punaanenki.


Syrän lyää jokakerta ylimäärääsen lyännin, ku huamaan jonku kärhön olevan hengis. Aah!.....Ensimmääset versot huamasin huhtikuun lopus, 'Jackmanii', 'Diana', 'Arabella', 'Anjonuska' 'Rouge Cardinal' ja 'Jubileinoi' ne siältä nosti päätänsä.
TOUKOKUU 2015


 'Spring Beauty'
Krookusten kukinta jatkuu toukokuun pualelle. Näistä pikkuusista, alle kymmensenttisistä, erellissyksynä istutetuusta, tuli mun uus lempparirookus.Vaalian emojouluruusunki kukat nosti päätänsä. Niinku se nuuruus ainavaa siirrosta. Pitääs sen ny olla jo tuuhiampi. No, hyväku on hengis.... Onkohan enää.


Rhododendron 'Azurika'.


Kevään taimistoreissulta hankiin mm. tämän violetin, kääpiöalappiruusun. Kummasti se pukkas kesän aikana uutta kasvua ja teki miälestäni nuppujaki. ..iiik, kuinkahan käy. Laitoon havuja ja kaaroon viälä männynneulasia päälle.


Toukokuulla rupiaa jo monet muukki perennat kukkimahan. Uureksi, vähä suuremmaksi ryhymäksi on muarostunu esikot.  Niiton ehkä kymmentä sorttia. Tämä virontuanti aloottaa kukkimisen ensimmääsenä ja leviääki ihan mukavasti.Tämän ostin Plantsusta. Ovelan färine. Istutin sen mariakuusipenkkihin ja ainaki enne talavia oli viälä elävien kirioos.


'Walz'
Ku krookusten loisto rupiaa hiipumahan, narsissit aloottaa kukkimisen. Narsissit on aika varmoja ja pitkäikääsiä. Niitä onki kerääntyny aikamoone liuta.Mun ainut vähä kunnollisempi palloesikkomätäs. Muut on aiva surkeeta. Melekee niitä muita  pitää suurennusklasin kans ettiä.

Tämä Plantsusta pääsiääseksi ostettu jouluruusu 'Pink frost', jonka istutin pohojoospäätyhyn, tais heittää veivinsä jo enne syksyä. Enkä yhtää ihimettele. Juuret oli nii pahasti purkis kiärteellä, että jouruun käyttämähän oikee väkivaltaa, saarakseni kukan pois purkista. 


Rotkolemmikki 'Jack Frost'

Rotkolemmikin hennon sinistä kukintaa. Leheris on hiano hopeene färitys. Oli jotenki känääsen näkööset leheret. Kylymä kevät tais kangistaa, ku kasvoo vasta loppukesästä palio tuuhiemmaksi.Sitä on aina ilahtunu, ku joku pikkuusen erikoosempi on selevenny talavesta. Niinku esimerkiksi tämä himalajanjalkalehti.Alootin kinttupoluun kiviämisen viimmee ja vihiroon. Koko kesä siinä sitte meniki, ennenku sai sen valamihiksi.

Ensimmääsen kerran oli oikee kunnon hyasintit. Mahtoovat saara tarpeheksi vettä, ku jokavälis sataa ropahutti. 

Kevät oli aika kolia. Ihanteelline kevät sipulikasviille. Kukkiivat aiva maharottoman pitkähä. Narsissikki kukkiivat viälä täyrenpään, ku tuluppaanit alootti.


'Maytime'

'Holland Chic'Nämä valakooset on sitkeetä sissiä. Jo nelijättä kesää. Pikkuusen on koko piänentyny, mutta lukumäärä on lisääntyny.Seuraavaksi sitte KESÄ - HEINÄKUU


Mukavaa helemikuun alakua!

25 kommenttia:

 1. Taas ku mun suusta! Meinaan tuo että joitakin kasveja on kuvannu "rullatolokulla" ja toisia ei juuri yhtään. Nyt oikein tajuskin asian, kun olen ehtinyt tuohon kasviesittelyyni kuvia ja häpiäksi otettava netistä kuva, kun ei iteltä löyvy.
  Ihania keväisiä kuvia. Krookuksia en pysty oikein läheltä kuvata, vähä päältä mutta eipä niitä paljoo löydykään. Palloesikkoon olen aivan heikkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huamasin epätasaasen kuvaamisen jo ennemmi ja yritin ny skarpata. Tilanne parani pikkuusen, mutta suasikit pomppaa aika rajusti esille kuvien määräs. Mulla voi olla palloesikoolle liian kuiva paikka, vai mikä liä vaivaa, ku ovat nii surkeeta.

   Poista
 2. Nii pali kaunista että huh!
  Kevät on juur sitä parasta aikaa..luonto puhkeaa kukkimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii onki. Tuntuu että loppuki järki katuaa, ku penkit rupiaa elämähän.

   Poista
 3. Todella kiva kuvakatsaus huhti-toukokuulta. Krookukset on minunkin lemppareita ja aina niiden kukinta saa sydämen sykähtämään. Odotan innolla kesä- heinäkuun katsaustasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät oli krookuksilleki suasiolline. Kukat kesti normaalia pitempähän. Muutamana keväänä, kevät on tullu oikee ryminällä, maharottomalla lämpöaallolla ja krookusten kukinta ei kestä silloon ku muutaman päivän.... Kiva, tekeellä on.

   Poista
 4. Mitkä kuvat, olisikin pitänyt kuvata enemmän viime keväältä omaa pihaa. Nyt tekee mieli mennä lapioimaan lunta pois, että kevät saapuisi nopeammin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä on usee nii täpinöös, että kuvaamine meinaa unohtua ja pihalla tapahtuu kaikki nii nopias taharis. Tänne on ennustettu ensviikolle lämpöasteeta, tilanne voi muuttua kevääseksi nopiaaki, mutta kyllä lapioomine auttaa, ainaki pikkuusen :)

   Poista
 5. Voi että, ku kevät on ihanaa aikaa! Sama täällä, huomaan että osa kukista on jäänyt hyvin vähälle kuvaukselle. Ihan innolla ootan, kun ekat vihreät alkaa nousemaan mullasta!
  Jouluruusuja, krookuksia ja esikoita on hommattava lisää, ja kaikkia muitakin...Kiitos päivän piristyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken pimeyren ja färittömyyren jäläkihin, kevät on aiva ihimeellistä aikaa. Ajattelin keväällä, että ny olis krookuksia jo kylliksi..... mutta ku taas syksyllä näin uurennäköösiäki pussia, oli ihan, ihan pakko taas ostaa lisää :D

   Poista
 6. Aah miten ihania kuvia! Krookukset ovat tulleet mullekin kevään lemppareiksi, ovathan ne aina heti lumien sulattua valmiina kukkimaan ja niille löytyy aina tilaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia kattelles oon löytäny jo monta krookuksille sopivaa paikkaa. Näin syksyllä plokiis punertaviaki. Ihania.....tahtoo :D

   Poista
 7. Kevät on mieletöntä kasvun aikaa. Sitä taas keväällä kiertää pihaa ja ihmettelee tuota luonnon kauneutta. Onneksi on edes vähän lunta puutarhassa ettei ole niin ankeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on vauhrikasta aikaa, ei silloon kerkiä palio sisällä homehtua, hyväku muistaa syärä. Meillä on taas uutta puhurasta lunta n.5cm.

   Poista
 8. Ihania toukokuisia valokuvia. Lempparikukkani krookuskin oli päässyt hienosti esille... vielä pitäisi malttaa tovi ennen kuin tuo kevät tuolta pääsee nousemaan esille. Hyvää helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarttisi kuvata krookuksia ainakaa kymmenehen vuatehen, niitä kuvia on....hah... monta :D

   Poista
 9. Upeita, keväisiä puutarhakuvia, ei voi muuta sanoa.
  Voi että odotan jo kevättä, ja nää kuvat pahensi sitä odotusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä aika on pahinta, ku tuntuu ettei mitää tapahru. Äkkiää tammikuuki vaa meni. Helemikuu kuluu varmasti yhtä liukkahasti.

   Poista
 10. Kyllä nuo kevään ensimmäiset kukkaset saa puutarhurin polvilleen, tai ihan makuulleenkin niitä ihailemaan;)

  VastaaPoista
 11. Herkkukevätkuvia oli ihana katsella! Anteeksi olen tälläinen tulppaanitunnistaja wannabe, tuo valkoinen on ehkä white triumphator, minullakin on sitä. Holland chic on pinkki. Tuo valkoinen on ihan paras, se kukkii niin hyvin vuodesta toiseen. Minäkin himoan noita eri värisiä sinivuokkoja, ihme suppeat valikoimat niissä. Sinulla on kyllä niin ihania kasveja, että oksat pois! Himalanjalkalehtikin niin hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän nuasta sipulikukista aina nii varmasti tiärä, mutta ny sun on ihan pakko kattua seuraavaki kooste :D.... Ei oo tullu viälä mua vastahan muunfärisiä sinivuakkoja. Toivottavasti ihanuuksia nousis viälä keväälläki :)

   Poista
 12. Voi mitä ihanuuksia! Tykkään erityisesti tulppaaneista ja esikoista.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...