keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Kuvakooste, elo - syyskuu 2015

ELOKUU 2015

Kärhöjen kuukausi...... ja kesähän alakas vasta elokuus. Elokuu oli kesän lämpöösin kuukausi ja  se paikkas eres pikkuusen alakukesän koleutta ja sateesuutta.


Tiukukärhö 'Aljonushka' 5.8.2015

Vaikka kärhöt heräs aika aikaasin, kasvu oli hirasta, sattuneesta syystä. Vanahemmat yksilöt kasvoovat entistä suuremmiksi ja kukkiivat yltäkyllääsesti. Aljonushkan kukka on useen kuvattuna kellomaases vaihees. Harvoon on mullakaa kukat auennu oikee kunnolla, mutta ny oli varmasti kosteutta riittävästi.

Moni vannoo pioonien tai ruusujen nimehe, mutta mun eheroton suasikki on kärhöt. Kärhöjen kasvatus on näilläleveyksillä jo aika riskaapelia hommaa, mutta jos saa jonku kukkimahan kunnolla, on se vaivan arvoosta.


Kruunukuunlilja 'Colden Tiara' 9.8.2015

Kuusiympyräs kasvaa piänilehtistä kuunlilijaa. Ei mikää ihannepaikka, mutta toimehen tuloovat. Olihan ny sateesempi kesä. Nuaren päällä roikkuu oikee rypäs oksia, joita vähä harvennin. Pääsi sarevesi ne kastelemaha. Tuan kuunlilijan halusin sen kukkien tähäre. Niis on keskivertua voimakkahampi färitys.


Ainon marioja12.8.2015
Pensasmustikakki rupes kypsymähän vasta elokuun pualesvälis. Ehkä pariviikkua normaalia myähemmi. Erellivuasi oli huamattavasti parempi ku ny. Keväällä tuuli aiva tajuttomasti kukkimisen aikoohi. Ei päässy pörriääset lennolle. 


Preeriamesiangervo 'Venusta Magnifica' 12.8.2015

Preeriamesiangervo yllätti mariapuuron färisellä kukinnallansa. Ensimmäästä kertaa kukkii oikee kunnolla. Kesäästä hattaraa...... eiku mariapuurua.


Viinikärhö 'Södertälje' 16.8.2015

Tämän kärhön kukintaa orotin innolla. Sen kasvusto hävis erellisenä vuanna, enkä ollu keväällä varma, onko se eres hengis. Ihana, ihana viinikärhö Södertälje. Voi ku se kasvaas ja kehittyys nuaren muutamien isoompien kärhöjen lailla.


Loistokärhö 'Jackmanii' 26.8.2015

Tämä vanhin luattokärhö ei pettäny nykkää.


18.8.2015

Rantakukan pinkkiä, sinistä taivasta vasten.


Nimetön päivänlilja 28.8.2015
Tämä päivänlilija ei kuulu suasikkiihi. Enkä mä sitä varsinaasesti ostanukkaa. Se tuli vahingos ostaessani 'Stella de oroa'. Oli muutama purkki eksyny väärähän välihin. Kasvaa ja kukkii "kasvi maalla" , orottaen lopullista sijootusta.


Viinikärhö 'Jubileinoi' 28.8.2015

Kolomiopenkin sinisyys on vaihtunu punertaviihi sävyyhi. Pömpelis kukkii virontuanti, viinikärhö 'Jubileinoi'. 


30.8.2015

Koko kesänä ei näkyny ku muutama perhone. Ja yhtäkkiä niitä oli jokapaikka täynnä. Varsinki neitoperhosia, jokka on ollu ennemmi aika harvinaasia. Sevverran syksyä jo, että välillä piti laskeutua kiveykselle lämmittelemähän.


Vaahtera 'Skeeters Broom' 31.8.2015
Purkis kasvava, punalehtine vaahtera, loistaa auringon valos.
SYYSKUU 2015


Syyskuus jatkuu komiat säät.


'Jubileinoi' 1.9.2015

Jostaki syystä tykkään kuvata kasvia mustaa taivasta vaste, vaikka tuallaane färi yleensä tiätääki saretta.


1.9.2015

......Ja sitte lisää kärhöjä. Osa on aika piäniä alakuja. Nämäki kinttupoluun köynnösportin kärhöt istutin erellissyksynä.


4.9.2015
Terassin villiviiniverhot pykääntyy vuasi vuarelta. Ny villiviini jo kääntyy länsipualelle. Terassin reunalla on sekalaane seurakunta erilaasia kukkia, erilaasiis pötiis.


Syyssyrikkä 'Buzz Violett' 5.9.2015

Meikälääsen syyssyrikkä, on muute vaalian violetti eikä pinkki. Vaihroon sen suurempahan purkkihi ja kaivoon purkkiinensa maaha. Soli näppärä nostaa ylähä ja viärä kellarihin talaveksi.


'Bella Anna' 9.9.2015

Valakoone pallohortessa kasvoo ja kukkii nii kivasti että halusin punaasenki. Istutin sen kolomiopenkkihin.


Daalia 'White Perfection' 9.9.2015

Daaliat alakoo kukkimahan tosi myähä. Laitoon ne keväällä lyhkääsen irätyksen jäläkihi suaraa maahan. Olis pitäny laittaa eres harso päälle, ku oli nii kylymää.


Lumikärhö 'Paul Farges' 17.9.2015

Tuluppaanitiän köynnösportin lumikärhö kiipes jo katolle asti, vaikka istutin sen vasta tasan vuasi sitte syksyllä.


24.9.2015

Syksy oli nii lämmin, että ruska oli aika vaisua. Aronia eres yritti.


Jouluruusu 'Double Ellen' 25.9.2015

Syksyn suurin yllätys. Kukkiva jouluruusu.


Tarhasyysvuokko 'Pamina' 29.9.2015

Kolomiopenkin, hävinnehen syysvuakon tilalle ostin uuren. Oikee kunnon pinkin.


Punalatva 30.9.2015

Monien punalatvat kasvoovat sateesen kesän siivittämänä huikeesihin mittoohin. No, mulla ei. Oliko lannootuksen puutetta vai mitä, mutta jäi palio erellis kesän mitoosta.


Nykku plarasin näitä puutarhakuvia, huamasin että oon kuvannu palio aurinkoosella säällä. Kuvat onki palio elävemmän näköösiä, varsinki lähikuvat. Enne kuvasin vaa pilivisinä päivinä ja kuvista pakkas tulla sinertäviä ja jotenki pysähtynehiä. Kai sitä ny jotaki on taas kameran säärööstä oppinu. 


Ny on sulanu suurin osa lumista ja oon bongannu ensimmääset piipot :) Ei voi olla totta! Terassipenkistä, seinänviäretä, löyrin kevätkurijenmiakkojen piippoja. Reppanat, saavat viälä monta kertaa lunta niskaha, mutta toivottavasti eivät ota nokkihinsa.


Keväästä keskiviikkua!

26 kommenttia:

 1. Täälä taas kateuresta vihiriänä! Ihania kärhöjä! Mulla ne riutuu jokaikinen, en tiedä mitä teen väärin. Tai jätän tekemättä! Keväällä alppikärhöt kukkii, mutta nuo muut...
  Onneks mulla kasvaa edes tuo preerian angervo, aroniat ja punalatvat. Viime kesä pelastui sen paremman elokuun ansiosta, ei enää muistella alkukesän kylmyyttä!
  Upea tuo Bella anna, piristää niiden tavallisempien valkoisten joukossa. Kiitos kesäisestä kuvapläjäyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjen kans nii moni asia voi mennä piälehen. Niitä pitää jonkuvverran hyysätä, mutta onhan sulla monta muuta menestyjää. Pallohortessan punaane on käsittääkseni arempi ku valakoone. Nii että tiäräsitte, mitä siitä tuloo, vai tulooko mitää.

   Poista
 2. Upeita kesäkuvia taas. Kärhöt ovat yhtiä minunkin lempparikasveistani, vaikka isokukkaisten kasvatus on täälläkin hieman riskialtista. Komea kukinta kyllä kuitenkin korvaa kaiken, vaikka vähän vaativampia kasvattaa ovatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hommasin innostuksissani monia isokukkaasia, mutta oon huamannu, että viinikärhöt ei oo aiva nii kranttuja. Siksi suasinki ny niitä. Kukintaki on huamattavasti runsahampaa.

   Poista
 3. On sinulla upeita kärhöjä - ja kaikki muukin on upeata.
  Minä innostuin kärhöistä kunnolla oikeastaan viime kesänä. Pidempään puutarhassani ovat olleet alppikärhö, Multi Blue ja Ville de Lyon. Viime kesänä istutin uusia, mutta eivät ehtineet kukkia. Kunpa olisivat selvinneet tästä talvesta.
  Hieno kuvakulma tuo sadetta enteilevä taivas ja Jubilenoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin kauvan, ettei kärhöt täälä menesty. Muutama vuasi sitte, näin puutarhakiarroksen yhteyres pihan täynnä kärhöjä......ja siitä se sitte lähti. Kärhöt kasvattaa ensi juuristua ja voi mennä monta vuatta, ennenku ne kukkii kunnolla, jokku ei kuki koskaa.

   Poista
 4. Kyllä osaa kärhöt olla komeita, mulla on pieniä ja kituvia. En taho muistaa lannottaa, siinä varmaan suurin syy. Alppikärhö kukkii mullakin hyvin, se on vaatimaton, samoin Matsuriankärhö.
  Ihania kuvia taas, peeriamesiangervo meinaa viedä sydämenkin mennessään, on se niin sulonen. Samoin kaunis on tuo hortensia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lannootus on kyllä kukkimisen yks ehto ja riittävä kosteus toine. Joskus ei auta vaikka päällänsä seisoos. Ei tiärä mikä niitä vaivaa. Alakukesällä kukkivat kärhöt on palio varmempia ja komeetaki vanhemmite. Preeriamesiangervo yllätti mutki täysin.

   Poista
 5. Olipas taas herkkua joka solulle. Sinä oletkin kärhöfani, en ole ennen tajunnutkaan. Tosi upeita kärhöjä, ihana kun saat ne menestymään. Sinun pitäisi kyllä päästä käymään siellä Helsingin Sofianlehdon taimistolla, siellä oli käsittämättömät clematisvalikoimat. Laitan vielä linkin: http://sofianlehto.fi/tuotteet/koynnoskasvit-clematis/ Valikoima taitaa tosin täydentyä kevään mittaan. Nuo villiviiniverhonne ovat niin ihanat, kuolaan niitä aina. Alan tähän murteeseenkin pikkuhiljaa päästä sisään, se on niin hauskaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fani, joo :D Käynti Sofianleheros olis varmasti kohtalokas. Oonki kualannu niiren nettisivuulla monet kerrat. Ku tarkastaa kaikkien taimistojen kärhöt, nii aika hyvin niitä jo löytyy täältäpäinki. Voi jos kaikki olis elos ja kukoostaas, mitä oon maaha laittanu, about 50 kpl. Onneksi eres muutama voi hyvin. Villiviiniverhosta unelmoon jo ennenku tulin tänne. Täälä oli sopiva paikka toteuttaa se. Son hyvä, että rupiaa sujumahan :)

   Poista
 6. Kylläpäs oli kauniita kuvia. Kesää tulee ikävä, mutta onneksi pääsee jo lähemmäksi kevättä kun voi laittaa siemeniä itämään. - Kärhösi ovat ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääläki näyttää jo oikee kevääseltä. Enemmä on mustaa ku valakoosta :) Huamenna voi olla jo toisin.

   Poista
 7. Kauniita kuvia viime kesältä, vaikka kesä olikin niin erikoinen ilmojen suhteen. Minulla ei ole kuin kaksi kärhöä ja tässä pikkuhiljaa taidan innostua kokeilemaan uusia ihanuuksia,tuo punainen Södertelje voisi olla yksi.
  Tarhasyysvuokko ei minulla menestynyt, se vain kasvatti lehdet ja alkoi sitten kuihtua. Punalatva on niin kaunis, sekin on minulle uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjä on nii monenlaasia, että niistä löytyy kyllä jokaaselle sopivia. Näin Söderteljen, ensimmääses Avoomet Puutarhat-tapahtumas. Soli aivan järkyttävän isoo ja komia. Pitääs olla varmaki, mutta on se mulla jo oikkunsa näyttäny. Punalatva on yks näyttävimmistä syyskukkijoosta, parimetriä korkia perhosmagneetti. Tyynellä säällä haisoo vaniljalle koko piha.... jopa meilläki :)

   Poista
 8. Oikein ahmin nämä sinun kuvasi tästä ja edellisestä postauksistasi.. Taisin juuri ihastua - sinun pihaasi!!

  VastaaPoista
 9. Voih..niin kaunista kuvissasi.
  Tuli hieman valoa tähän ankeaan päivään.
  Muistui mieleeni ett syksy olikin tosiaan oikke lämmin..ihana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy oli hiano, nii lämmin ja pitkä, että pelasti monta asiaa.

   Poista
 10. Kärhöt aina sytyttävät ja niin tietysti kävi nytkin. Syysvuokon ja jouluruusun värit myös ihastuttivat. Kauniita kuvia kaikkinensa.
  Pieni vinkki, millä saat uudet kärhöt tuuhistumaan ja kukkimaan runsaammin istutusta seuraavina vuosina on se, että lyhennät versoja reilusti ensimmäisenä kesänä. Tällöin kärhö keskittyy voimistamaan juuristoaan, eikä käytä energiaa kukkimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon leikkaamistaki harrastanu (en kaikkia) ja piänten taimien kasvattamista pötiis vuaren tai pari. Joskus tuntuu auttavan, mutta ei aina. Suurin syy varmasti on kastelun puute istuttamisen jäläkehen. Eikä tämä paikkakaa oo kärhöjen kannalta mikää ihanne.

   Poista
 11. Minäkin tykkään kovasti kärhöistä ja onhan niitä jo kertynytkin. Kärhöt ovat itseasiassa aika helppoja sitten, kun ne saa viihtymään ja juurtumaan. Mutta eipä ne aina viihdy, vaikka mitä tekis. Ihana muuten myös tuo jouluruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikias oot. Ainaki nua vanahemmat ja suuremmat kärhöt porkuttaa vuaresta toisehen, jos ei tämä talavi oo niitä viäny. Jouluruususki näytti henki viälä pihisevän, ku kurkkasin suajan alle.

   Poista
 12. Kylloon mäki nähny komeeta kärhöjä Avoomis puutarhoos neloosvyähykkeellä. Omalle pläntille oon pari kesää sitte istuttanu tavallisen sinisen alappikärhön, lumikärhön(rehotti aivan maharottomana jo viime kesänä) ja Multi Bluen (jaksoo teherä viime kesänä yhyren kukan). Viime kesänä laitoon jalokärhööstä Piilun ja kellokärhööstä Juulin ja Rooguchin. Saa nähärä mikkä ny keväällä nousoo. Vähän jännää o, ku oli tammikuus niin maharottomat pakkaaset eikä lunta maas. Talvisuojaturvesta nuolle vähä heittelin syksyllä. Mutta kävi kuinka kävi, niin ens kesänä pitää laittaa ainakin viinikärhyä kokoelmaan lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä yleensä ihaaloo komeeta kärhökuvia etelän puutarhoosta, mutta löytyy niitä likempääki. Avoomet puutarhat on kyllä loistava maharollisuus nähärä oman vyähykkehen puutarhoota. Mun Multi Blue taantuu vuasi vuarelta, tuskin enää nousoo. Mullaki on tua Rooguchin alaku pohojoospäärys, mutta taitaa seki olla jo entine. Pikkuusen jänskättää talavivauriot, mutta sitte saaki laittaa uutta matua koukkuhu.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...