torstai 25. helmikuuta 2016

Kelloköynnös

Monena vuatena kelloköynnös on ollu mun ainut siämenkylyvö ja esikasvatusprojekti. Joskus son onnistunu hyvinki, joskus taas oon joutunu nualemahan näppini ja jääny iliman ensimmäästäkää kelloköynnöstä.....Sitä vaa, että jos meinaa saara aikaasen kukinnan, siämenet pitääs peitellä multihin viimmeestänsä näihinaikoohi. Oon jostaki lukenu, että kylyvöstä neliä kuukautta menis kukkimisehen. Aika hyvin pitää paikkansa.


Valakoone kelloköynnös (Cobaea scandens) 24.9.2015.

Kelloköynnöstä on sekä valakoosena että violettina, jokka neki on ensi valakoosia. Taitaa olla kerrottunaki, mutta niihi en oo koskaa törmänny.


Kelloköynnöstä ja 'Arabella'- kärhöä 5.9.2010

Kasvatin ensimmääset taimet v.2010. Istutin ne parihin pöttihin terassille. Toiset kasvoo pitki tukipylyvästä ja toiset terassin sivun petooniverkkua pitki. Ensimmääset kukat oli heinäkuun alakupualella.


Kelloköynnöksen syysväritys 29.9.2010Pelekkä leheristöki on hianua ja kukat tiätysti kans, mutta syksyllä tuloo viälä hiano punertava färitys lehtiihinki. En tiärä johtuuko se kylymenevistä ilimoosta vai.... öhöm.... kuivuuresta. 


Vaste aurinkua leheret näyttää aiva kirkkahan punaasilta.


Omatoimisia kelloköynnöksiä 4.6.2015.
Koska kelloköynnös vaatii pitkän esikasvatuksen ja jos ei oo tarpeheksi vilapoosta ja valoosta paikkaa, käy sitte näi. Kiivetähän pitki ikkunaverhua kunnollisen tuen puuttees. Kasvuvauhti on aiva ilimiömäästä. 


Verhokiskokki käy tueksi, paremmanpuuttees. En oo koskaa niitä latvonu. Pitääs sitäki kokeella, mutta haaroottuuvat muutenki ihan hyvi. Vois se kuitenki hillitä tuata pituuskasvua.Täs kiipee tuuletusluukun sälekaihtimia pitki, violetti taimi. Varren färityksestä eroottaa hyvi, onko valakoone vai violetti kysees.


Pihalle 13.6.2015.

Viimme kevät ei ollu sitte yhtää suasiolline kelloköynnöksille. Oli nii hiivatin kylymää ja tuulista. Viimmee kyllästyyn niihi ja vein ne pihalle. Pituutta oli kertyny jo ihan kiitettävästi. Nuppujaki oli valakoone yksilö jo teheny.Laitoon toisen pötin köynnösporttihin, ku en ollu ollenkaa varma, että onko toisenpualen kärhöt  ollenkaa hengis.Koska tuaskohtaa tuuloo ja aurinkoki paistaa pualipäivää, kiärrin harsua suajaksi, ettei palaasisi ja kylymettyysisi nii herkästi. Olin niitä muutamana päivänä kuskannu erestakaasi, muttei sitä kauvaa jaksa.


26.10.2015

Ottihan ne tiätysti ulukoelämästä pikkuusen nokkihinsa ja rujoovat hetke ja kastellaki olis enemmä pitäny, tiätty. Pysyyvät kuitenki hengis ja tuli niihi sentäs muutama kukkaki.


Terassin kelloköynnökset 26.10.2015.

Nämä kelloköynnökset istutin terassin puusaavihin. Kivasti ne siinä kasvoo.


Saa nähärä kuinka tänävuanna käy, itääväkkö ollenkaa. Hermot niiren kans meinaa ainaki mennä, ku pitää jokapäivä montakertaa trampata vintis kattomas. Oon laittanu toistaviikkua sitte molempia färiä ja vaikka mä tiäränki, että itämisaika voi olla kuukaurenki, kävin jo kaivamas yhtä siämentä, että näkyykö mitää elämää, vai onko mahoja kaikki tyynni.....NÄKYY.....ainaki yks on luvas :)


Onko teirän kelloköynnökset jo kuinka pitkällä?


Tervetulua lukijooksi Maaria Helenius, Marjo V. ja Mari Marjamäki !


Viälä muistutus 
Ploki yks vee - arvonnasta.  Arvonta on suaritettu.

28 kommenttia:

 1. Mukava kuvasarja sinun kelloköynnöksistä! Kyllä ovat kauniita ja tuo kukka on ihan mahtava!! Minä juuri laitoin puolet aikomastani määrästä (kolme pussillista) vesilasiin likoamaan. Kasvikalenterissani nuo siemenet olivat maaliskuun lopun kohdalle laitettu, mutta kun luin noita sinun juttuja, innostuin laittamaan jo nyt :) Liotan niitä ensin vedessä vuorokauden, ja sen jälkeen "pesen" niistä sen liman pois juoksevan veden alla. Omien kokemuksieni mukaan se auttaa paremmin itämään. Tykkään niin kovasti kelloköynnöksestä minäkin, mutta en ole koskaan saanut valkoista kelloköynnöstä kukkimaan kovin runsaasti, sinisen kylläkin. Toivotan sinulle oikein rattoisia taimikasvatushetkiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullehan kasvaa tuasta määrästä oikia kelloköynnösviirakko. Mäki liotin, mutten pessy. Oon nii homuune, että hyvä ku muistan ne laittaa multihi. Joskus on menny uusiksi, ku on unohtunu ja lionnu monta päivää. Pitääs keskittyä paremmi kasteluhun ja lannoottamisehenki, koska ei oo kauhiaa kukkatungosta ollu ikinä. Kiitos, toivotahan että molempien taimikasvatukset onnistuu :)

   Poista
 2. Komeita! Siitä on vuosia, kun itselläni on ollut viimeksi kelloköynnöksiä

  VastaaPoista
 3. Minä menen usein sieltä missä on aita matalin, eli olen muutamana kesänä ostanut taimistolta valmiit kelloköynnökset. On ollut valkoista ja lilaa ja ne kasvavat komeasti. Pitääpä ostaa sitä kotiinkin.
  Mulla menee hermot noiden siemenien kanssa, joskus onnistuu, useinmiten ei. Taas saan kokeilla, kun voitin 1003 puutarha-blogista siemenpusseja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimistojen taimethan onki aiva eri maata, ku nua mun pitkät hujopit :) Oon nii vähä muiren siämenten kans touhannu. Oon luavuttanu jo enneku oon eres aloottanu. Jos kokeelis ny pikkuusen laajemmalla skaalalla. Onnittelut arvontavoitosta!

   Poista
 4. Hyvin olet onnistunut kelloköynnöksen kasvattamisessa. Itse en koskaan kokeillut. Toivottavasti tänä vuonna olisi suotuisat ilmat kasvatuksillemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti. Tarttis saara lämpöösen kevään. Ei oo mulle viälä sitä kasvihuanestakaa ilimaantunu.

   Poista
  2. Sinun kuvistasi innostunena kävin hakemassa tänään kelloköynnöksen siemeniä!

   Poista
  3. Kiva, kiva. Kelloköynnöksen siämenet löytyyki nykyysi melekee kaikista siämenhyllyystä. Sitte vaa orottelemahan itämisen ihimettä :)

   Poista
 5. Kiva postaus. Kiva oli saada tietoa kelloköynnöksestä. Minulla ei ole sitä koskaan ollut, ehkä kokeilen tänä kesänä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeele vaa. Sitte ku non saanu itämähän, taimet on tosi sitkeetä, ku pysyyvät hengis jopa meikälääsenki hoivis :)

   Poista
 6. Ihanan koomisia sinun kelloköynnökset, kun kasvavat pitkin verholautoja ja tuo ylipitkäksi kasvanut ruukkuköynnöskin on jotenkin hauska :D Olen joskus kasvatellut siemenestä noita kanssa, mutta useimmiten ostanut laiskuuttani valmiin taimen. Kaupunkioloissa on tuo taimikasvatus ollut niin hankalaa, joten en nyt ole vielä ainakaan yhtään siementä laittanut multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös ookki :) Ei mitää valioyksilöötä, vaa tuallaasia roitamoota. No, kuhan oon henges mukana :D

   Poista
 7. Enpä ole koskaan itse kasvattanut ja voipi olla, etten kasvatakaan. Sisätilat ovat rajalliset taimikasvatukselle. Aika veijari kipuamaan pitkin ikkunanpieliä ja hyvin kaunis syysväritys. Kuin villiviinissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnökset tarttoovat kyllä aika palio tilaa. Kasvaavat tosi vauhrilla ja tarttuuvat jokapaikkahan. Metriset tuet ei kauvaa riitä. Onneksi non nuan omatoimisia :D

   Poista
 8. Hieno postaus kelloköynnöksestä. Kahtena vuonna olen kasvattanu, toisena ehti kukkia, toisena ei. Komeaa on lehdistöltään ja kasvutavaltaan vaikkei ehtis kukkiakaan, mutta kyllä kukat kruunaa koko kasvin. Mulla oli violettia ja tosiaan kukka on ensin pari päivää kellertävän valkonen. On se niin ihana köynnös että oksat pois. Mulla on nytkin kasvamassa, ystävänpäivänä laitoin ja 8/10 on itänyt ja sirkkalehet napottaa jo nätisti kaikissa.
  Jopa sulla ehtii kasvaa hurjan pitkäksi sisällä, minä olen latvonu jonkun verran, kun ei noita kukaan pidä sisällä ehjänä, paisi sinä näköjään. Miten saat verhoista ja tangosta ehjänä irti?
  Liekö sitten latvominen viivästyttänyt kukintaa, kun mulla kukki vasta elokuussa ja viimeset ei ehtinyt valmiiksi, mutta sen verran että sai kehuskella sitä kasvattaneensa ja saanut kukkaan asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmääsellä kerralla luulin kasvattaneheni väärää kasvia, ku vaa vaaliaa kukkaa lykkäs violetin sijasta. Onneksi se vaihtoo färiä. Latvominen tukevoottaas taimia ja voiski ny osalle kokeella mitä se vaikuttaa kukintahanki. Ensin niiren pitää kyllä itää. Sulla onki jo hyvä itämisprosentti.... Ei ollu palio muuta vaihtoehtua, ku repiä ne varovaasesti irti. Yllättävän vähä tuli vaurioota.

   Poista
 9. En ole koskaan kasvattanut itse kelloköynöstä. Koska kelloköynös on kotimaassaan monivuotinen kasvi, niin kokeilen tänä talvena sen talvettamista. Katsotaan miten käy, selviääkö talvesta edes hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon jostaki lukenu, jonku onnistunehen talavetukses. Oon kerran kokeellu viärä kelloköynnöspötin kellarihin talaveksi, mutta huanolla menestyksellä. Olis varmasti pitäny kastellä enemmä.

   Poista
 10. Kelloköynnös on mielestäni yksi upeimmista ja näyttävimmistä kukkivista kesäköynnöksistä ja sen lehdet ja kärhit ovat jo itsessään kuniit ilman kukkiakin. Viime kesänä en saanut nauttia kukinnasta, mutta nyt toivottavasti on parempi tuuri. Kylvin näet siemenet ja ensimmäiset kelloköynnösvauvat ovat jo nousseet mullan pinnalle ja vieläpä yllättävän nopeasti. Liotin siemeniä ensin tunnin ennen kylvöä ja laitoin kylvöruukkujen pinnalle Vermiculitea. Kylvöruukut vein muovilaatikossa pesuhuoneeseen, jossa meillä on lattialämmitys. Näytti toimivan hyvin.
  Toivottavasti kesä olisi nyt niille hieman suosiollisempi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan on kelloköynnökset jo hyväs mallis. Taisin liottaa tälläkertaa neliä tuntia, joskus vuarokaurenki. Mulla ei oo mitää apuaineeta ja laitoon rasiat vintis patterinpäälle. Toivees olis lämmin ja vähätuuline kesä :)

   Poista
 11. Kiitos tästä postauksesta, siitä ja kaikista kommenteista olen saanut hyvät tiedot kasvattelusta! Olen hankkinut aikaisemmin kelloköynnöksiä täyttämään alkukesän sipulipenkkiä, mutta koska ne ovat taimistolla hintavia (eikä kukinta ole niissäkään aivan varmaa), hankinta on jäänyt viime vuosina väliin. Mutta siemenet ovat huomattavasti edullisempia, jos sitä vaikka uskaltautuisi taas hommaamaan...?

  Sini K.
  Kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan nua taimistojen kelloköynnökset palio tuuhiempia ku omat, mutta hintaa on tosiaan nii palio, etten oo ikää valamihina ostanu. On aina nii palio muuta ostettavaa. Kannattaa kokeella kasvatusta itte, eikä maksa palio. Hyvä, että sait tarvittavat tiarot.

   Poista
 12. Hyvä valinta jos ainoa siemenkylvö ja upeat taimet koko kesän. Köynnökset selvästi rakastavat sinua! Kelloköynnös on niin kaunis. Voisivat vaan kehittää monivuotisen version piakkoin. Pidätkö enemmän valkoisesta vai lilasta versiosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Violetti on suasikki. Oon kuitenki parina vuatena yhyristelly molempia färiä samahan pöttihi. Valakoone tuntuu olevan palio rotevampi kasvutavaltansa.

   Poista
 13. Pidän kovasti kelloköynnöksestä! Sen lehdistö on hieno ja kukka tietysti, vaikka kukintaa saakin odotella. Se on kiva, kun on näitäkin kasveja jotka kasvaa, eikä vain meinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah-haa. Et olisi voinu paremmi kelloköynnöksen syvintä olemusta ilimaasta :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...